Copy
View this email in your browser
Beuys terug in Friesland
9,10,15,16 nov in Witmarsum
Beeldend kunstenaar Stefan Belderbos (Utrecht 1967) brengt performancekunst en rituelen bij elkaar. Hij doet dat 9 tot 16 november in de Koepelkerk in Witmarsum in zijn voorstelling Kerk van Klei. Daarin speelt werk van de Duitse kunstenaar van Friese afkomst Joseph Beuys (1921–1986) een belangrijke rol. Belderbos is zo geïnspireerd door Beuys dat hij elementen uit Aktionen van Beuys laat terugkeren in de voorstelling. Op een bepaald moment verschijnt Beuys in de kerk en biedt zijn diensten aan om het Friese landschap te helen. Belderbos: ‘Beuys ziet dat in ieder mens grote creatieve kracht aanwezig is. Hij vindt dat ieder mens een kunstenaar is en noemt creativiteit ons werkelijke kapitaal. Als we ieders creativiteit ten volle ontwikkelen en aanwenden, dan zouden wij zelf en onze samenleving enorm veranderen en verbeteren.’ Beuys riep altijd: ‘Moderne Kunst is voorbij, nu kan kunst beginnen.’ Hij noemde de maatschappij de Sociale Sculptuur en vond dát het belangrijkste kunstwerk om samen te realiseren. Stefan Belderbos voegt toe: ‘Zo zouden wij ook het landschap rondom ons in positieve zin kunnen veranderen en onze landschapspijn kunnen verlichten.’
Beuys back in Friesland
9,10,15,16 Nov in Witmarsum
Artist Stefan Belderbos (Utrecht 1967) brings performance art and rituals together.
He does that 9 until 16 November in the dome-church of Witmarsum in his show Church of Clay. The German artist of Dutch Frisian origin Joseph Beuys (1921-1986) plays an important role in this show. Belderbos is so inspired by Beuys that elements of performances by Beuys return in his presentation. At a certain point Beuys appears in the church and offers his help in healing the Frisian landscape.
Belderbos: ‘Beuys sees that every human has a large amount of creative power. He sees that everyone ís an artist and calls creativity our real capital. If we develop everybody’s creative talents and use that, then our society would change enormously and become better.’ Beuys always said: ‘Modern Art is at its end now art can start’. He called our society the Social Sculpture and felt that it is the most important work of art to be realised. Stefan Belderbos adds: ‘In that manner we could change the landscape around us in a positive sense and could ease our landscape pain.’
‘Landschapspijn’ is het begrip waarmee in Friesland onder meer de teloorgang van biodiversiteit wordt beschreven: het verdwijnen van weidevogels, insecten, bloemen en kruiden uit graslanden en akkers. Beuys stelde dat de natuur, het landschap, een uitwendig orgaan is van de mens. Wij hebben de natuur nodig, zoals wij ook onze huid, ons hart en onze longen nodig hebben om te kunnen overleven, zei hij. Tijdens het performance-ritueel in deze voorstelling wordt de verbondenheid van Beuys met het landschap omgevormd tot een fysieke ervaring. Doet landschapspijn hiermee dan ook werkelijk pijn? En spoort deze pijn aan tot actie? Dat is wat we hopen.

De voorstelling is geen biografie van Beuys maar meer een studie naar het werk en naar wat zijn ideeën en zijn werk kunnen bijdragen aan de huidige discussie over het landschap in Friesland.
Data :      9, 10 november en 15, 16 november om 20.00 uur
Adres :    Van Aylvaweg 37, 8748 CD Witmarsum, gaat 19.15 uur open
Kaarten : 14,00 Euro, boeken bij http://www.ticketkantoor.nl/shop/kerkvanklei
                (graag papieren print van uw toegangskaart meebrengen)

Stefan Belderbos is verantwoordelijk voor script, regie en videofilms in de ‘Kerk van Klei’. Hij laat theater, muziek, verhalen, koorzang, rituelen en beeldende kunst in elkaar overvloeien tot een droomachtig geheel waarin Beuys uiteindelijk binnentreedt. Kunnen het werk van Beuys en zijn activistische ideeën de achteruitgang van het landschap in de Lytse Bouhoeke verlichten?

Kunstenaar Jan Hofstra heeft een installatie met grote blokken klei gemaakt voor deze voorstelling, geïnspireerd op het werk van Beuys. De voorstelling zelf is een  ritueel waarbij het publiek gestimuleerd wordt actief deel te nemen. 

Beeldend kunstenaar Stefan Belderbos is 2 december 2010 aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op zijn onderzoek naar de integratie van performance kunst in de kerkdienst. Zijn centrale vraag was of performancekunst en liturgie samen een religieuze ervaring kunnen oproepen.

 
Copyright © 2019 Louwrien Wijers, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.