Copy
Nyhetsbrev från Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka  
december 2019 


Mycket har hänt sedan sist. Vi sörjer en kär styrelseledamot, vi har invigt vårt biosfärområde, vi har fler medarbetare än någonsin och nu fortsätter vi arbetet för att vara ett modellområde för hållbar utveckling!  


Jim Persson

Det var med sorg i hjärtat vi nåddes av beskedet att vår vän och styrelseledamot Jim Persson gått bort alldeles för tidigt. Jim var en uppskattad kamrat i arbetet med Biosfärområde Vindel­älven-Juhtatdahka och han bidrog till flera samverkansprojekt som startades inom biosfärområdet. När kandidaturen var i Paris för att motta utmärkelsen till biosfärområde var Jim med på plats. Tack Jim för allt du bidrog med! Våra tankar går till Jims familj. Läs ordförandens och koordinatorns minnesord på Folkbladet.   


Elin Bergarp - ny koordinator

Den första oktober tillträdde Elin Bergarp sin tjänst som koordinator för Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka. Fram till årsskiftet kommer hon att arbeta 50 % för biosfärområdet och 50 % för att slutföra sina arbetsuppgifter inom projektet Kunskapsnätverk för samisk hälsa. Elin är bosatt i Sorsele där hon tidigare arbetat som tillväxtchef i kommunen. Läs mer om Elin i intervjun på vår hemsida.

Förutom Elin och Anders Esselin arbetar även Daniela Nedelcheva 100 %, Carolin Vallgren 50 % (genom Projekt Bärkraft) och Cecilia Wallinder 30 % för biosfärområdet. Mer om dem kommer ni att få läsa mer om senare. 


Arbetet med organisationen fortsätter

Arbetet med att bilda biosfärområde har administrerats av Länsstyrelsen Västerbotten under hela kandidaturen (ansökningsprocessen). Nu arbetar interimstyrelsen vidare med att forma den framtida organisationen. Biosfärområdet kommer att övergå i en egen förening där förslaget är att privatpersoner, föreningar, organisationer (både offentliga och ideella) och företag uppmuntras att gå med som medlem. På hemsidan kommer det att finnas information om hur man blir medlem i föreningen. Föreningsbildandet förväntas vara klart efter årsskiftet. 


Ansökan om namnändring - Juhttátahkka

I slutet på september skickades det in en formell ansökan till Unesco om att uppdatera stavningen i vårt namn. Juhtatdahka i vårt namn avser det Umesamiska ordet för flyttled. Den Umesamiska ortografin, rättstavningen av ett språk, har uppdaterats sedan namnet på biosfärområdet bestämdes. Den uppdaterade stavningen är Juhttátahkka. Läs mer om Umesamiskan på Sametingets hemsida

Skolan i ett biosfärområde

Biosfärområdets styrelseledamot Erik Alnersson har, genom Rusksele Hembygdsförening, arbetat tillsammans med skolan i Rusksele för att lyfta byns historia och fånga barnens intresse för vårt område i världen. De har fått lära känna sin historia och därigenom se sin framtid. De har bland annat pratat om barnens tankar om hållbarhet och vad ska man egentligen kunna leva på i framtiden? Projektet som finansierats av biosfärområdet har varit mycket uppskattat och nu finns det en kort film att se om projektet. Se filmen på vår hemsida


På tur biosfärområdet - Projekt Bärkraft

Biosfärområdet medfinansierar projekt Bärkraft (Bærekraft) - ett gränsöverskridande projekt som genomförs av Gold of Lapland och Visit Hemavan Tärnaby i Sverige samt Helgeland Reiseliv i Norge. För att bekanta sig bättre med biosfärområdet gav projektpersonal och delar av kansliet ut på en studieresa. Syftet med projektet är att utveckla ett mer hållbart näringsliv med särskilt fokus på besöksnäringen. Målet är att få företag att göra en handlingsplan för sitt eget hållbarhetsarbete och därmed bidra till hela destinationens utveckling. Gold of Lapland blev utsedda till Årets Hållbarhetsföretag av Region Västerbotten under Guldkalaset i Lyckslele i november. Läs mer om studieresan på vår hemsida. 

Projekt & Samverkan


På vår hemsida kan ni läsa mer om de projekt vi är med och arrangerar/finansierar. 
 

Olika typer av Samverkan som vi är engagerade i

MOBEVI
NordMAB
EuroMAB
Leader Fiskeområde Vindelälven

På gång

4 december
MOBEVI slutkonferens i Vindeln

17 december
Konferens: Älgar, skog och betesskador i norra Sverige
Anmälan här

Till sist

vill vi önska dig en fortsatt glad advent och en riktigt God Jul!

 

 

Kontakt

 
Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Elin Bergarp, koordinator
biosfar@vindelalven.se

eller:

Cecilia Wallinder, kommunikatör
cecilia@vindelalven.se
070 - 228 88 80






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka · Box 84 · Ammarnäs 922 2192422 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp