Copy
De Nieuwsflits Bio-energie Oost-Nederland biedt het laatste nieuws op het gebied van bio-energie. Deze nieuwsflits is een uitgave van het Bio-energiecluster Oost-Nederland.
Bio-energiecluster Oost-Nederland
NIEUWSFLITS OKTOBER 2019
Energie in transitie, het speelveld verandert en de spelers ook
Onder deze inspirerende titel organiseert BEON dit jaar de Nieuwe Energiedag Oost Nederland op 31 oktober in Zwolle. Met wederom een mooi breed programma. Op de dag laten BEON-deelnemers en hun samenwerkingspartners uit Overijssel en Gelderland de resultaten zien die afgelopen jaar zijn behaald. Ook presenteren sprekers enthousiast nieuwe plannen op het gebied van klimaat, landschap en industrie. Ook bevat het programma een aantal mooie succesverhalen en oplossingen vanuit de Alliantie Nieuwe Energie Overijssel. Met een mooie aftrap van Marc Kapteijn van Twence, een fraai voorbeeld van een bedrijf in transitie. Dit jaar zijn twee side-events, vanuit de Alliantie, gekoppeld op het gebied van bodem-energie en innovatie. Voor programma en aanmelden kunt u terecht op de BEON-website. Bijna 100 deelnemers hebben zich al ingeschreven!

Energie uit biomassa niet in de ban doen
“Snoeihout uit Nederland en reststromen uit de voedingsindustrie kunnen een goede duurzame energiebron zijn. We moeten ervoor waken biomassa helemaal in de ban te doen. We staan voor een enorme opgave om de broeikasuitstoot te verminderen, één simpele oplossing is er niet”. Dit zegt Marjolein Demmers van Natuur & Milieu in een reactie op een uiterst kritische zienswijze in AD/ Tubantia op 3 oktober 2019. Natuur & Milieu wordt daarin gesteund door het Klimaatakkoord en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Lees meer hierover op de BEON-website.

Supersnelle vergister
Tobias Weide, Fachhochschule Munster, kan ingewikkelde zaken duidelijk uitleggen. En daar genoten de vakbroeders van het BEON-cluster tijdens de augustus bijeenkomst zichtbaar van. Promovendus Weide ging uitgebreid in op de resultaten van zijn onderzoek naar speciale reactoren voor dunne mest waarin de verblijftijd kan worden teruggebracht tot enkele dagen. De reactoren blijven ondanks hoge hydraulische belasting goed werken. Bacteriën blijven in de vergister en worden superactief. Onderzocht is of de combinatie van een dergelijke reactor met een conventionele vergister niet kosten-effectiever is dan een conventionele vergister alleen. De speciale reactor zou dan alleen de dunne fractie voor zijn rekening nemen. Lees verder op de BEON-website.

Waterstof uit vergister
In Steinfurt staat een vergister die waterstof produceert. Tobias Weide hoopt op dit onderzoek te promoveren. BEON neemt deel in het project om kennis daarover te delen met haar leden en om te kijken naar Nederlandse toepassings-mogelijkheden. De workshop was een belangrijke stap in deze kennisdeling. Lees verder op de BEON-website. Het onderzoek is ook een belangrijk onderwerp op de Nieuwe Energiedag.

BTG-BTL haalt belangrijke order binnen in Zweden
In Zweden gaan binnenkort auto’s rijden op benzine gemaakt van houtafval, zoals zaagsel. TechnipFMC en BTG-BTL gaan een fabriek bouwen waar van houtresten bio-olie wordt gemaakt. In een raffinaderij wordt deze olie vervolgens verwerkt tot brandstof. Het is de eerste fabriek in de wereld die deze groene brandstof voor voertuigen produceert. Eén fabriek gebruikt circa 35.000 tot 40.000 ton houtafval per jaar. De olie wordt in een raffinaderij verwerkt tot biobrandstof. Op deze pure pyrolyse-brandstof kunnen straks jaarlijks 15.000 gezinsauto’s rijden. Gerhard Muggen van BTG-BTL komt graag over de prachtige order vertellen op de Nieuwe Energiedag. Lees meer op de BEON-website.

Biomassa belangrijk als transitiebrandstof
Duurzame biomassa is schaars en het is belangrijk om de juiste keuzes te maken. Hoe kan biomassa zo worden gebruikt dat zoveel mogelijk klimaatwinst wordt geboekt en de economische waarde zoveel mogelijk wordt vergroot? Dat betekent dat er in de tijd steeds een goede balans zal moeten worden gezocht tussen materiaal- en energietoepassingen. De BEON-taskforce heeft zich hierover gebogen en ziet de komende jaren nog steeds een belangrijke rol voor het biomassa energiedeel als flexibele transitiebrandstof. Daarmee ook voor lage temperatuur warmte. Finale bestemming is voor zwaar transport, hoge temperatuur warmte en WKK. Lees meer over het genuanceerde document van de taskforce duurzaamheid op de BEON-website.

Mestvergisting kan goede bijdrage leveren in de oplossing van het stikstofprobleem
Zorgen dat mest snel wordt vergist en gescheiden. Dan de ammoniak verwijderen uit de dunne fractie. Dat is een krachtige remedie om ammoniakuitstoot te halveren. Dat vraagt wel een stevige inspanning inclusief aanpassing van de stal. Ook moet de gehele keten tegen het licht worden gehouden. Deze oplossingsrichting kwam uitgebreid ter sprake op BEON-bijeenkomsten in september en oktober. BEON-deelnemers willen graag zich samen inzetten het stikstofprobleem op te lossen.

Oostenrijk blijft inspirerend voor bio-energiesector Nederland
Maarten Arentsen, Universiteit Twente, is onder de indruk van de bio-energiesector in Oostenrijk. Boeren, bedrijven, overheden en scholen werken nauw samen in de ontwikkeling van deze sector. Innovatieve concepten worden gedeeld en verder uitgewerkt. Systematisch worden alle gebieden verkend waarop nog vooruitgang te boeken valt. Tijdens zijn verblijf dit voorjaar in Oostenrijk, verdiepte Maarten Arentsen zich in de wijze waarop Midden-Europa omgaat met haar uitgebreide houtvoorraden. Tijdens de jaarvergadering van BEON deelde hij zijn belangrijkste conclusies met de deelnemers. Vooral nut en noodzaak van innovatie en de rol die UT en Saxion daarbij kunnen spelen, kwam daarbij sterk naar voren. De volledige presentatie van Maarten Arentsen kunt u vinden op de BEON-website.


 

Frans Feil
Coördinator Bio-energiecluster Oost-Nederland
coordinator@bioenergieclusteroostnederland.nl
053 - 486 1195
06 - 5112 1817


Email Marketing Powered by Mailchimp