Copy

Jaargang 3 |  Nummer 8 | oktober 2019

Nieuws   | Ons Voorgeslacht op Facebook!

Sinds kort kunt u onze vereniging ook vinden op Facebook. Wij plaatsen daar de laatste nieuwtjes over onze vereniging, maar ook andere genealogische weetjes. Maar Facebook is natuurlijk bij uitstek geschikt om contacten te leggen met leden en andere genealogen en uiteraard ook met het bestuur van onze vereniging. U zou in deze groep iets kunnen vertellen over uzelf en over het onderzoek waar u zich mee bezig houdt of daar vragen over stellen.
Om nog enige controle te houden over de deelname aan de openbare groep dient u eerst lid te zijn om berichten te kunnen plaatsen. Daarna kunt u ook zelf anderen uitnodigen. Ook niet-leden, die interesse hebben in Ons Voorgeslacht, kunnen meedoen in de groep. De gedachte hierachter is dat we zo meer mensen interesseren voor genealogie en onze vereniging.

De groep heet Hollandse Vereniging voor Genealogie 'Ons Voorgeslacht' en is te vinden op Facebook of door in Facebook zoeken op Ons Voorgeslacht.
Tot snel op Facebook!
Nieuws   | Boeken van Prometheus overgebracht

Zoals afgesproken is de collectie van Prometheus overgebracht naar ons Verenigingscentrum. Op de foto ziet u ons bestuurslid Paul de Bruin, samen met zijn zoon de boeken uitladen. Op de laatste maandag van de maand, als de vrijwilligers bij elkaar komen, is er door negen vrijwilligers en de bestuursleden Sylvia Buit en Jaap Vervloet hard gewerkt en een begin gemaakt met het creëren van ruimte in onze bibliotheek, het vergelijken van de collecties en is een aanvang gemaakt met de invoer in onze catalogus. 
We houden u op de hoogte van de voortgang, maar dat de collectie steeds mooier en uitgebreider wordt is wel duidelijk!  Onze collectie is te raadplegen op onze website.
Bijeenkomsten | Nieuwjaarsbijeenkomst 18 januari 2020

Op zaterdagmiddag 18 januari 2020 vindt onze nieuwjaarsbijeenkomst plaats. Naast gezellig borrelen en elkaar gelukkig nieuwjaar wensen, zal de bijeenkomst in het teken staan van de presentatie van Utrechtse parentelen, deel 8. Exacte plaats en tijd is nog niet bekend, maar Utrecht zal in ieder geval de stad zijn. Overigens kunt nu nog steeds intekenen op een papieren exemplaar van Utrechtse parentelen 8. Zie verderop in de Nieuwsbrief.
Bijeenkomsten

Op zaterdag 19 oktober organiseert de afdeling NGV-Rotterdam een bijeenkomst, waar Willeke Molema, bestuurslid Ons Voorgeslacht, een inleiding zal houden over Ons Voorgeslacht. Dit alles in het kader van een hernieuwde samenwerking tussen de twee verenigingen. 

Zowel leden van beide verenigingen als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is vanaf 13:00 uur zodat u eerst kunt genieten van een kopje koffie of thee. U komt toch ook?

Locatie
de Vijverhoek
Lage Vijver 2, 2923 AH  Krimpen aan den IJssel
De inloop is om 13.00 uur.
Aanvang 13.30 uur

Route
BuurtKamer ‘De Vijverhoek’ is zeer goed bereikbaar zowel met de auto als het openbaar vervoer. Stadsbussen van de RET lijn 97 (kortste route) en 98 stoppen zo goed als voor de deur bij halte Vijverlaan. Voor wie met de auto komt is er meer dan genoeg gratis parkeergelegenheid op de twee grote parkeerplaatsen rondom het gebouw. 
Route via Google Maps.
 
Maandblad | inkijkje

Half oktober verschijnt het nieuwe katern van Ons Voorgeslacht met een artikel over de familie Connincxburgge (Doessen) uit Hazerswoude. Uit het onderzoek blijkt dat er een zeer lange periode verloopt tussen de tijd dat de stamvader naast de Coningsbrugge woonde, en het eerste gebruik van de achternaam Conincxbrugge. In dit artikel zal aannemelijk worden gemaakt dat het van de bewoner van het huis nabij de Conincxbrugge vier generaties duurde voor dat de familienaam Conincxbrugge gebruikt wordt, en dat dat in de takken van drie verschillende van zijn kleinkinderen gebeurt. Daarnaast is er ook een aantal andere achternamen in gebruik genomen door mannelijke nazaten: voornamelijk Doessen (in een spectaculair aantal schrijfwijzen voor zo’n korte naam), Van der Does, Doessen van Conincxbrugge, en een verdwaalde Bestereen en Van der Meer.
Bibliotheek | Openingstijden

Onze bibliotheek is geopend op de 2e zaterdag van de maand van 11.30 -15.30 uur. De eerstvolgende openingsdagen zijn 12 oktober, 9 november, 14 december.


 
Bibliotheek | Aanwinsten

Op de website zijn de aanwinsten van september 2019 te vinden. Een aanwinst waar we heel blij mee zijn, zijn de vijf delen van Rietstap's Amorial General. Maar ook een paar historische atlassen en de zes deeltjes "Het leven van onze voorouders". 
Voorinschrijving Utrechtse parentelen 8 | bestuursmededeling

U kunt zich tot 1 november nog steeds opgeven voor een papieren exemplaar van deel 8 van de reeks Utrechtse parentelen, dat op 18 januari op de nieuwjaarsbijeenkomst gepresenteerd zal worden.

Voorinschrijving – hoe werkt het?
 
We streven ernaar ieder jaar ten minste één bijzondere uitgave te doen verschijnen. In de afgelopen jaren heeft u als lid diverse uitgaven gratis kunnen ontvangen, variërend van Utrechtse parentelen tot Hollandse bronnen. Vanaf 2019 kiezen we er – om redenen van kosten en duurzaamheid – voor om deze uitgaven als boek op te maken en digitaal op het besloten, alleen voor onze leden toegankelijke, deel van Hogenda beschikbaar te stellen. Op de ALV van 6 april hebben we een en ander toegelicht en besproken.

Lees verder op de website hoe u kunt inschrijven.
 
Vrijwilligers gevraagd | herhaalde oproep


Na de laatste oproep hebben zich weer nieuwe vrijwilligers gemeld. Ondanks de aanmeldingen die we na iedere oproep hebben gekregen, blijven we vragen om vrijwilligers. Onze vereniging heeft hoge ambities en daar bent u hard bij nodig! Dus meld u alstublieft aan.
  • Om HoGenDa verder uit te breiden met alle mooie bronnen die er nog liggen ter controle, hebben wij medewerkers nodig die accuraat werken en met het tekstverwerkingsprogramma Word kunnen omgaan. Het werk bestaat voornamelijk uit oude al eerder gepubliceerde artikelen omzetten in de stijl van het tegenwoordige maandblad. Tegelijkertijd vindt controle van de teksten plaats aan de hand van de oorspronkelijke publicatie zodat fouten die door conversie van teksten kunnen ontstaan eruit gehaald worden. Soms komen ook eerder gemaakte zet- en taalfouten naar voren, die eveneens verbeterd moeten worden. U wordt in dit werk begeleid en het vindt thuis plaats waardoor u uw eigen tempo bepaalt. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met onze webmaster Paul de Bruin.
  • We zoeken uitbreiding van het team voor de zaterdagopenstelling van de bibliotheek en wellicht in de toekomst ook op een andere dag. Tijdsinvestering is ongeveer één dag in de twee maanden van 11.00-16.00 uur.·
  • Op de laatste maandagen van de maand kunnen we ook vrijwilligers gebruiken om de collectie van de bibliotheek te onderhouden. Deze tijdsinvestering is 1 x in de maand van 10.30-15.00 uur. 
  • Vrijwilligers om de boeken in de bibliotheek te vergelijken met die in de online catalogus. Dat houdt in beschrijvingen aanvullen, die in de online catalogus zitten en de inventaris opmaken. Het meeste werk moet in het verenigingscentrum gebeuren en kan eventueel een onderdeel worden op de maandag, maar een deel kan ook thuis plaats vinden. Deze tijdsinvestering is zelf te bepalen. 
  • Voor de PR en communicatie zijn we op zoek naar leden die het leuk vinden om copy te schrijven voor de nieuwsbrief en website. Tijdsinvestering zelf te bepalen.

Tips  | signalering

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de eigen geschiedenis en canon van 1000 jaar geschiedenis op hun website gepubliceerd.

Haagse en Leidse buitenplaatsen   
Op 7 november verschijnt het boek Haagse en Leidse buitenplaatsen. Over landelijke genoegens van adel en burgerij, geschreven door kunsthistoricus René W.Chr. Dessing. Het is een vervolg op zijn succesvolle Amsterdamse buitenplaatsen. Een vergeten stadsgeschiedenis.

'V-serie Verborgen verleden van Nederland
In deze nieuwe serie ontrafelt Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van iconische plekken in Nederland. Het is een verhalend programma over de sociale functie die de plek heeft en had, over de mensen die er nu wonen en werken, én die van vroeger, en over de tijd die er nooit stilstond en zijn sporen naliet. Waldemar gaat op zoek naar de verhalen die zich op die acht bijzondere plekken hebben afgespeeld. Welke liefdesbrief werd er bezorgd in dit steegje? Waarom werd de herbergier hier neergestoken? Welke duistere ideeën werden er in het torenkamertje besproken? Samen vertellen al die plaatsen het verhaal van Nederland, én de bewoners, door de eeuwen heen. De plekken die bezocht worden zijn: de Portugese Synagoge in Amsterdam, de Brandaris op Terschelling, het Vrijthof in Maastricht, Giethoorn, de Oude Haven in Rotterdam, Hotel Des Indes in Den Haag, Paleis Soestdijk en de Martinitoren in Groningen. 
Elke vrijdag van 11 oktober t/m 29 november, 21.10 uur, NPO 2


Het temmen van de Betuwenaren 
Boekentip: Enny de Bruijn: De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw. 
Lees meer.
 

Colofon

Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en innovatie.

Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.

Facebook
Twitter
Website
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 






This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp