Copy
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF COÖPERATIE ZUIDENWIND
OKTOBER 2019

Geachte geïnteresseerde lezer,

In deze nieuwsbrief een terugblik op een geweldig goed verlopen ALV (ook door de ogen van een lid) en een vooruitblik op de planning van de bouw van de nieuwe molens in Heibloem. Tevens vertellen we over het bezoek aan de fabriek van Nordex in Rostock. Zuidenwind is hier op bezoek geweest en dat heeft veel indruk gemaakt. Ondertussen zijn er bij De Coöperwiek ook nog de nodige activiteiten..

 

Terugblik op de Algemene ledenvergadering 

 

De ALV op 14 september jl. was een feest, maar ook een belangrijk moment voor onze besluitvorming. Daarom de belangrijkste besluiten die de 82 aanwezige leden hebben genomen op een rij:

  • John Schoonbroodt is voor een nieuwe periode benoemd als voorzitter (unaniem);
  • Jo Kunnen is voor een nieuwe periode benoemd als bestuurslid (unaniem);
  • De begroting van de coöperatie Zuidenwind voor 2020 is onveranderd vastgesteld;
  • Het participatiereglement is vastgesteld met toevoeging van art. 2. Lid 1  (Elk lid heeft recht om ten minste 10 participaties te verwerven);
  • Het financieel plan voor 2020 is onveranderd vastgesteld.
 
Onder het toeziend oog van de notaris (rechts) worden de handtekeningen voor de aandelenoverdracht gezet (foto's: Wiktor Golabek)

 
De ALV door de ogen van een lid..

Als lid van Zuidenwind moet je erop kunnen vertrouwen dat de mensen die de kar trekken kundig zijn, en dat ze de juiste beslissingen nemen in het belang van milieu, omgeving en de leden. Toen ik zaterdag 14 september jl. na afloop van de Algemene Ledenvergadering terugfietste naar Egchel, was mijn vertrouwen gegroeid.

In een ALV vraagt het bestuur aan de leden goedkeuring voor belangrijke voorstellen. Maar net als de meeste leden heb ik niet de expertise en informatie om zelf te doorgronden of bijvoorbeeld de vele cijfers die voorbij komen, kloppen. Dus ga je af op andere - toegegeven -  veel ‘softere’ indicatoren. Zaken die in mijn ogen echter óók iets zeggen over de betrouwbaarheid van de organisatie. Zoals: hoe presenteert Zuidenwind zich? Welke indruk geven organisatie en bestuursleden tijdens zo’n ALV als het gaat om deskundigheid, betrokkenheid en geloofwaardigheid? En dan kan ik niet anders zeggen dan: dat doen ze uitstekend.
 
De tijdens de ALV geschetste ontwikkelingen maken het vertrouwen alleen maar groter: de Coöperwiek is binnen niet al te lang tijd helemaal in eigendom, en de twee nieuwe molens die nu gebouwd worden, zijn straks helemaal van Zuidenwind. Het klonk allemaal degelijk, wel doordacht en gebaseerd op jarenlang opgebouwde kennis van zaken.
 

De keuze om de ALV te houden in een tent op het pas verworven terrein waar binnenkort de twee nieuwe Zuidenwindmolens worden gebouwd, was een schot in de roos. Zeker, het zonnige weer hielp. Maar vooral: samenkomen waar de eerste voorbereidingen voor de spectaculaire bouw al te zien zijn, gaf mij zowaar een licht gevoel van opwinding! En ook dichter Arthur Lava wist de aanwezigen te raken met zijn gloedvolle, poëtische pleidooi voor windenergie.

Kortom: de zon leek nóg uitbundiger te schijnen toen ik vanaf de Staldijk weer terugfietste naar Egchel. Goed bezig, Zuidenwind!

Patrick van ’t Hooft



Dichter Arthur Lava in actie met het gedicht
‘Wek iets op!’ (foto: Wiktor Golabek)
 
Het gedicht ‘Wek iets op’ is afkomstig uit de bundel ‘Een feest van jewelste’ van de dichter Arthur Lava. Een paar strofen die hij gloedvol ten gehore bracht:

Laten we de lucht zuiveren van fossiele, bijna opgebrande misverstanden.
Laten we ingaan tegen de grijze stroom van onnadenkendheid.
Laten we aan de windzijde van de waarheid gaan staan
en de uitstoot van domheid tot nul reduceren.
 
Luister naar de wind,
die bovenste beste wind,
die echt iets in beweging brengt
omdat hij niet alleen maar
aan zichzelf, maar ook
aan onze toekomst denkt.


Heeft u belangstelling voor deze bundel:  hij is te verkrijgen bij Uitgeverij Voetnoot - ISBN 978 9491738 005 - 70 pagina's - € 17,00  via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever: http://www.voetnoot-publishers.nl/poezie_5.html#poezie_1

Een indrukwekkend bezoek aan Nordex in Rostock 

door Jo Kunnen

Op maandag 23 september 2019 bracht een groep van twaalf personen van Coöperatie Zuidenwind een bezoek aan windmolenfabrikant Nordex in Rostock (Duitsland). Op twee locaties in Rostock worden de windturbines en rotorbladen van de Nordex 149 geproduceerd. Zuidenwind heeft twee windturbines van dit type gekocht. Naar verwachting gaan begin 2020 deze windmolens in Heibloem draaien. De gondel van de N149 bevindt zich op 125 meter hoogte; de wieken zijn elk 74,5 meter lang, waardoor de tiphoogte van deze windturbine bijna 200 meter is. Jaarlijks zal elke molen - naar we hopen - circa 11 miljoen kWh aan stroom produceren; dat is voldoende elektra voor ca. 3.500 huishoudens. Om dezelfde hoeveelheid stroom te produceren heb je ongeveer 38.000 zonnepanelen nodig.
 

De delegatie van Zuidenwind tijdens het bezoek aan Nordex


In de ochtenduren bezochten we de assemblagehal van de N149 en de assemblagehal van het complete besturingssysteem van dit windturbinetype. Helaas mochten er hier geen foto’s gemaakt worden. Per dag produceert Nordex (een beursgenoteerde onderneming met circa 6.000 personeelsleden) vijf complete windturbines. In de assemblagehal van de N149 worden alle elders reeds voorgeproduceerde onderdelen in ruim drie uur in de gondel ingebouwd. In tegenstelling tot diverse andere fabrikanten zitten alle installaties bij Nordex in de gondel verwerkt. Door de transformator, de converter en alle elektrische besturingssystemen in de gondel te integreren, zijn er verminderde kabelverliezen en daardoor hogere opbrengsten te behalen. Het is een uniek tot in detail uitgekiend systeem. De N149 is uitgerust met een asynchrone generator met dubbele voeding en frequentieomvormer. Dit systeem wordt gekenmerkt door superieure betrouwbaarheid en economische efficiëntie.

De gondel heeft de afmeting van een flinke vrachtwagen. Zonder de drie wieken (met een gewicht van samen 63.000 kilo!) weegt de gondel inclusief alle installaties alleen al ongeveer 190.000 kilo. Er is een forse hijskraan nodig om het gevaarte op zijn plaats te hijsen. Hij is zodanig ontworpen, dat hij over de weg naar elke plaats kan worden getransporteerd.
 


In de middaguren stond elders in Rostock een excursie in de montagehallen van de rotorbladen op het programma. De N149 beschikt over drie door Nordex zelf ontwikkelde rotorbladen van 74,5 meter uit één stuk. Het rotorbereik is daardoor 17.460 vierkante meter. De hoofdliggers worden via een ingenieus productieproces gemaakt van koolstofvezel. We konden het van nabij zien. Zeer indrukwekkend! Per dag worden er vijftien complete rotorbladen in Rostock afgeleverd. Een rotorblad van de N149 weegt 21.000 kilo. Op onderstaande foto wordt het onderblad van een wiek met een harsproduct vormgegeven.
 

 

Zeer bijzonder en ook geruststellend vond ik persoonlijk, dat Nordex, voordat een nieuw type in productie wordt genomen, eerst zeer uitgebreid alle onderdelen en systemen in laboratoria en in de praktijk diepgaand uittest. In meerdere hallen werden alleen maar testen gedaan. Zo bezochten we een ruimte waar onderdelen en complete elektrische systemen bij -40° tot +40°C konden worden getest. Nadat de veiligheidsanalyse en -simulatie onder laboratoriumomstandigheden is voltooid, wordt een opstelling in prototypes en op testturbines in het veld uitgetest. Pas nadat ook hier kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid zich hebben bewezen, vindt de toepassing in de feitelijke productie plaats. Op deze wijze voorkomt Nordex aanloopproblemen.

Inmiddels hebben al meer dan 5.500 windturbines van Nordex overal in de wereld een plek gevonden. Van deze molens is 90% uitgerust met het Nordex Control ™ -systeem, dat permanent elke complete windturbine bewaakt en beheert. 
 

 
Aan het einde van dit zeer informatieve bezoek was de algemene conclusie van iedereen, dat we - na een zorgvuldige selectie - met de aankoop van twee turbines van het type N149 een goede keuze hebben gemaakt. Nordex heeft op ons een betrouwbare indruk gemaakt. Tevredenheid overheerste dan ook. Van mij mogen beide Nordex-molens komen! Het toeval wilde, dat we op weg naar huis ’s avonds ten zuiden van Bremen een exceptioneel transport van drie rotorbladen van Nordex passeerden. Ze reden wel richting Heibloem, maar we zullen toch nog enkele maanden moeten wachten. Een transportvergunning is er gelukkig inmiddels wel.

De bouwplanning van onze twee grote windturbines 


De bouw van twee windmolens gebeurt stap voor stap. Bas Korten en Hans Tacq regelen de bouw met de aannemers. Drie bedrijven werken voor Heibloem: Grondverzet Kiggen uit Ospel bouwt de wegen, Alfen uit Almere voert het elektrische werk uit en Nordex bouwt de turbines.

  • We beginnen met een weg en een plek waar de kraan kan staan en de spullen voor de opbouw kunnen liggen. De bouw daarvan is begonnen op 12 augustus en was klaar met de ALV op 14 september. Dit werkt voert de firma Kiggen uit Ospel uit. Kiggen legt rond half februari 2020 ook de tijdelijke wegen voor het transport van de rotorbladen aan.
  • De firma Alfen uit Almere bouwt in de periode van 18 t/m 22 november alle elektrische voorzieningen. Als eerste een huisje – het inkoopstation – waar zij de kabel van Enexis verbinden met de kabels van de windmolens. Aan dat huisje zit ook de transformatorruimte vast waarin de eerste jaren de transformator staat die de stroom van de windmolens van 20.000 volt terugbrengt naar 10.000 volt.
  • Het inkoopstation en de traforuimte komen aan de Staldijkzijde te staan. De bouw gaat heel snel, het huis komt kant-en-klaar aan en wordt op zijn plek getakeld en vervolgens aangesloten op het elektriciteitsnet in de week daarop. In dit huisje plaatst de firma Innax onze stroommeters.
  • Vervolgens begint aannemer H4A uit Goes in opdracht van Nordex met de bouw van het fundament.
    • Eerst wordt op de plaats van het fundament een kuil gegraven van drie meter diep. Pompen zorgen ervoor dat er geen water in die put komt te staan.
    • Dan brengt H4A de wapening aan en laat het beton storten. Per fundering zijn er zo’n 60 betonwagens nodig. Dit werk begint rond 23 oktober en duurt totaal 44 dagen.
    • De fundering kan vervolgens goed uitharden. De fundering staat ruim een meter boven het maaiveld. We zullen in 2020 de voet met aarde toedekken, zodat er een met bloemen ingezaaide terp ontstaat waarop de molen staat.
  • Begin 2020 brengt Nordex de spullen voor de turbines op de bouw.
    • Eerst begin februari het gereedschap en andere spullen. Dan worden de kranen opgebouwd voor het vele takelwerk. Op 9 maart voor de eerste molen en een week later voor de tweede.
    • De rotorbladen komen per speciaal transport in de loop van februari. De generatoren (de gondels) worden in diezelfde tijd bezorgd.
    • Tot slot komt de toren in stukken precies op tijd om direct op elkaar tot een turbine te worden gestapeld tussen 16 maart en 23 maart.
    • Dan gaat de gondel erop en worden de wieken omhoog getakeld. De molens staan en worden aangesloten op het inkoopstation.
    • In de maand april kan Nordex de molens dan inregelen en testen of alles goed staat.
    • Begin mei zijn de molens klaar en worden in eigendom overgedragen. Zuidenwind start dan met de levering van groene stroom van de nieuwe molens.

Dit is een planning, die kan nog veranderen op details. Over de grote transporten informeren we u later ook nog.

Veiligheid gaat boven alles! 

Een windturbine is een elektrische installatie; er gelden dan ook strenge veiligheidseisen. Zeker bij een beklimming naar de turbine op 98 meter hoogte dienen deze eisen strikt opgevolgd te worden. Een bezoeker wordt altijd begeleid door een gecertificeerde molenaar. Daarnaast dient zowel de molenaar als de bezoeker een veiligheidsharnas, veiligheidsschoenen en een helm te dragen.

De Coöperatie Zuidenwind beschikt over vier sets van klimmateriaal. Jaarlijks dienen deze sets door een gecertificeerde keurmeester gekeurd te worden. Op dinsdag 13 augustus 2019 heeft keurmeester Hans Tacq alle klimmateriaal weer voor een jaar kunnen goed keuren. Alleen twee veiligheidshelmen moesten op basis van hun levensduur vervangen te worden.

Tekst: Jo Kunnen

Bezoek van de gemeente Helmond


De gemeente Helmond wil graag een Duurzame en Gezonde Stad zijn. De komende maanden staat de gemeente voor belangrijke keuzes met betrekking tot een gewenste en noodzakelijke energie-transitie. Om goed geïnformeerd binnen de gemeente de dialoog te kunnen voeren, heeft de gemeente alle deelnemers aan deze dialoog (burgemeester, wethouders, raadsleden en geïnteresseerde burgers) uitgenodigd om deel te nemen aan een energiesafari. De bedoeling van deze safari is om een bezoek te brengen aan bestaande projecten rondom biomassa, geothermie, zonneparken en windmolens. Voor deze laatste categorie is de keuze gevallen op een bezoek aan onze windmolen in Neer.

Op zaterdag 24 augustus 2019 hebben Andres Bauer en Jo Kunnen vier keer twaalf deelnemers aan deze safari bij De Coöperwiek welkom geheten. Andres heeft vooral de coöperatieve aanpak onder de aandacht gebracht, terwijl Jo bij en in de molen de werking van een windmolen heeft toegelicht. Voldaan keerde na twee uur het gezelschap weer terug naar Noord-Brabant.

Leden of belangstellenden die mee willen doen bij de uitvoering van al onze activiteiten, of meer informatie willen, kunnen zich melden bij secretaris Albert Jansen 06-3309 9553 secretaris@zuidenwind.org
Copyright © 2016 Zuidenwind. All rights reserved.

Ons mailadres is:
administratie@zuidenwind.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Coöp Zuidenwind.org · Pannenweg 243 · Nederweert, 6031 RK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp