Nyhetsbrev hösten 2019 (Valiguard 2019:4)

Hösten är här och det har blivit dags för ett något försenat nyhetsbrev från oss på Valiguard. 

BRC Food

BRC Food v. 8 har nu varit gällande i ett drygt halvår. BRC har i vanlig ordning genomfört en del ”Compliance audits” och har då noterat att många företag inte uppfyller kraven i punkt 7.4.1 om att avlägsna skyddskläder när man lämnar produktionsområdet, t.ex. vid toalettbesök eller matpauser. De kommer därför att ha extra fokus på detta framöver.

Från våra egna revisioner påminner vi om vikten av tillräcklig och effektiv sterilisering av knivar och verktyg vid slakt och styckning. 

FSSC 22000 v. 5

FSSC version 5 publicerades som bekant i slutet av juni. I juli publicerade de sedan ett dokument som tydliggör skillnaderna mellan v. 4.1 och v. 5. Det hittar du här.

En konsekvens av den nya versionen är att alla revisionstider måste räknas om. FSSC vill nu att man avrundar tiden till närmsta halvdag, samtidigt som man respekterar den kortaste revisionstiden som krävs enligt standarden. Dessutom har de tydliggjort att inga FSSC-revisioner (undantag kategori A) får vara kortare än 1½ dag. 

BRC Pack v. 5 – övervakning av produktionsmiljön P558

BRC Pack är en standard som är benchmarkad mot GFIS (Global Food Safety Initiative). GFSI uppgraderar sina kriterier med jämna mellanrum. Vid den senaste uppgraderingen infördes ett krav på övervakning av produktionsmiljön, som i sin tur medför att även BRC Pack måste införliva detta i sina regler. Från och med 1 augusti 2019 ska därför en ny klausul revideras: 

4.8.5: Where appropriate, based on risk, a microbiological environmental monitoring programme shall be in place to ensure that the cleaning operations are effective in preventing the risks of microbiological contamination of products. This shall consider the likelihood of microbiological organism survival on packaging materials and its use.

Mer att läsa om detta finns i position statement P558, som finns att ladda ner här.

BRC Pack v 6 

BRC Pack v 6 har publicerats. Standarden träder i kraft 1 februari 2020. En förändring som påverkar vårt arbete är att det nu ställs krav på att samma revisor bara får besöka anläggningen tre år i följd, istället för som tidigare, fem år i följd. Detta medför att vi vart fjärde år antingen behöver be våra kunder att byta certifieringsorgan, eller acceptera att vi lånar in en engelskspråkig revisor från något annat SAI Global-kontor. Vi letar med ljus och lykta efter ytterligare en BRC Pack-revisor, så om du har bred erfarenhet av förpackningsindustrin och vill utbilda dig till revisor, kontakta oss gärna för mer information! 

IFS Food

En liten nyhet på IFS-fronten är att IFS nu har lanserat en ”auditor loan procedure”, som tillåter att IFS-revisorer lånas in från andra certifieringsorgan. 

Information om EU-ekologiskt 

Som vanligt vill vi passa på att informera och förtydliga en del om EU:s ekologiska förordningar:

  • Under sommaren fick vi preliminärt besked om att EU-kommissionen backat i fråga om jäst i ekologiska produkter och kommer att tillåta användning av konventionell jäst, utan att det krävs dispens för användningen. Jästen ska beräknas som råvara av jordbruksursprung, och får utgöra upp till 5 viktprocent av råvarorna av jordbruksursprung, förutsatt att resterande 95% av råvarorna är ekologiska och att ekologisk jäst inte används i samma produkt. 
  • Vi behöver också förtydliga kravet i EG 889/2008 Artikel 31.1c: på följesedlar eller fakturor (eller på pallmärkning) ska det framgå namn eller kod för det certifieringsorgan som har kontrollerat aktören. Om det är en grossist eller ett lager med eget certifikat är det alltså namn eller kod för det certifieringsorgan som har certifierat grossisten eller lagret som någonstans måste framgå av märkningen. Om grossisten eller lagret inte har ett eget certifikat, utan ligger under certifikatet för aktör som de lagrar produkter åt, är det kodnumret för aktörens certifieringsorgan som ska framgå.  
  • Om Storbritannien bestämmer sig för att lämna EU, Brexit, behöver de som i dagsläget för in ekologiska varor därifrån, utöka sin befintliga certifiering så att den även täcker import från tredje land. Mer information finns här: https://www.gov.uk/guidance/trading-and-labelling-organic-food-if-theres-no-brexit-deal och här https://www.soilassociation.org/certification/food-drink/brexit-and-organic-certification.

…och KRAV

KRAV publicerar inom kort version 2 av sitt regelverk för 2019-2020, nu med komplett kapitel 18. 

Torbjörn Holmberg nominerad till Livsmedelspriset!

Vår revisor och tidigare VD, Torbjörn Holmberg, var en av de nominerade till det ärofyllda Livsmedelspriset, som delades ut vid Livsmedelsdagarna i Tylösand. Nomineringen lyder: En pionjär som under nästan 20 år varit med om att bygga upp nordens största certifieringsorgan när det gäller livsmedelssäkerhet. Tyvärr var Torbjörn inte den som tog hem segern i den hårda konkurrensen av framgångsrika, inspirerande livsmedelsföretag och livsmedelsföretagare, men vi är stolta över hans nominering! 

Personalförändringar och nya revisorer

I början av oktober började Janne Näsholm hos oss på Valiguard. Janne är i grunden kostekonom, med mångårig erfarenhet från livsmedelsindustrin, framför allt från fisk, kött och chark. Under hösten kommer han att utbildas till revisor inom ISO/FSSC 22000, BRC Food och EKO-KRAV, med vidareutbildning i MSC/ASC CoC och SQMS under våren.

Om du är sugen på en ny utmaning, har jobbat många år med kvalitetsledning inom flera typer av livsmedelsindustriföretag och gillar att resa, är du välkommen med en sponatansökan. Särskilt intressant är du om du redan idag arbetar som livmedelssäkerhetsrevisor inom GFSI-godkända system. Vi letar både efter anställda och underleverantörer i hela Skandinavien.



Copyright © 2019 Valiguard AB, All rights reserved.

 


Email Marketing Powered by Mailchimp