Copy
Bekijk deze e-mail online | Doorsturen

Afgelopen maanden was ik voor een artikelserie vaak in Drenthe, mijn geboortegrond. Daar moest ik geregeld terugdenken aan eerdere journalistieke reizen die ik maakte naar landen als Bangladesh en Ecuador. In die verre oorden schreef ik verhalen over hoe bedrijven en politici plannen doordrukten waar de lokale bevolking het niet mee eens was, maar waar zij niets tegen kon doen. 

Waarom moest ik daar aan denken tijdens mijn bezoeken aan de Veenkoloniën? Omdat ze hier zijn begonnen met de bouw van een groot windmolenpark - en dat gebeurt zeer tegen de zin van de Drentenaren. Na een reeks van protesten en bezwaarschriften kozen sommigen voor intimidatie, dreigbrieven en zelfs asbestdumpingen op bouwlocaties. 

Waar horen we de steun voor de noordelingen die zich al die tijd niet gehoord voelen? De
 progressieve stemmen die anders altijd opkomen voor sociale rechtvaardigheid blijven nu opvallend stil... 

Voor De Groene Amsterdammer werkte ik aan een drieluik over de windmolens in Drenthe: over wat er mis ging en wat we ervan kunnen leren voor de verdere energietransitie. Ik sprak met tientallen mensen: van omwonenden en actievoerders tot initiatiefnemers en bestuurders. Deze week is deel 1 verschenen (zie onder). Ook bevat de podcast een interview met mij over deze artikelen. 
 

Marco Visscher
samensteller Tegengeluid

"Je doet er niks aan"

Het zijn de laatste dagen voor de zomervakantie. Een koude wind waait over de vlakte. Vanaf de herfst kan het hier één uitgestrekte, kale, zwarte grond zijn, maar nu bloeien er witte bloemetjes aan de zetmeelaardappelen, bestemd voor de fabriek van Avebe even verderop. Langs de Drentse Mondenweg staan wat mensen te koukleumen. Sommigen blijven in hun auto. De ogen zijn gericht op de overzijde van de N379. 

Dit kluitje mensen is er om getuige te zijn van een symbolische stap in een traag proces om de energietransitie in Nederland een stukje verder te brengen. Op deze dag wordt er verder gewerkt aan de opbouw van de eerste windmolen die deel zal uitmaken van wat misschien wel 's lands meest geruchtmakende en meest gehate windpark is.

Althans, als het weer het toelaat. Want zoals windmolens, wanneer ze er dan eindelijk staan, het vooral doen onder de juiste omstandigheden, zijn ook de mannen op de bouwplaats afhankelijk van de weergoden. Een deel van de mast staat al rechtop. Hangt er storm in de lucht, dan blijft de rest op de legger. 

Hier langs de provinciale weg tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond ontspint zich een gesprek. "Ik hoop dat ie omvalt", zegt een man. Gegniffel.   


>> Lees verder bij De Groene Amsterdammer (en neem meteen een proefabonnement)

Revue van de Vooruitgang: binnenkort in een theater bij u in de buurt?

Dit is de theaterzaal van kunstencentrum Vooruit in Gent, die plek biedt aan 700 bezoekers. Hopelijk is het er zaterdag 9 november wat voller dan op de foto, want dan staat uw brenger van het tegengeluid op het podium. Niet alleen. (Mijn hemel, goddank niet alleen!) Ik weet mij geflankeerd door vier medestanders in het vooruitgangsdenken: ecomodernist Hidde Boersma en de filosofen Maarten Boudry, Sebastien Valkenberg en Jaffe Vink. Samen brengen wij u: De Revue van de Vooruitgang

Over die vooruitgang - we zijn rijker, gezonder, vrijer en gelukkiger in een wereld die vreedzamer, toleranter en gelijker is dan ooit, u kent het wel - hebben we alle vijf heel wat krantenpagina's en een handvol boeken geschreven. Nu we samen op de planken mogen staan, gaan we iets anders doen. Er is een vrolijk dansje, er is muziek en schilderkunst, er zijn filmpjes en monologen, en er is natuurlijk een zak kunstmest. We zijn er als afsluiter van de
Nacht van de Vrijdenker, een prachtig filosofiefestival. Daarna volgt de toernee! :-) 

Overigens mag ik in Gent eerder op de avond ook in debat over de vraag:
Tovenaars of profeten: Welke oplossingen voor de klimaatcrisis? 
 

Of kom anders naar Londen

Nu we onszelf dan toch op de borst kloppen wegens internationale optredens: op 2 november ben ik een van de sprekers tijdens het Battle of Ideas Festival, een jaarlijks tweedaags debatfestival in Londen. De sessie waaraan ik deelneem draait om de vraag: "How do we solve a problem like the climate urgency?". Inderdaad, dat is zo ongeveer dezelfde vraag als een week later in Gent.

Ik vind het overigens wel geestig dat dit debat in Londen al meteen op zaterdagochtend om 10 uur gepland staat; dan hebben we dat probleem alvast getackeld, voor we verder gaan met het programma. 

Column: Red Greta Thunberg 

Door Brendan O'Neill, hoofdredacteur van Spiked: 

"Misschien moeten we ons even niet zo richten op het redden van de aarde, maar op het redden van Greta Thunberg. Net als andere jongeren,
zoals die van Extinction Rebellion, is zij nogal in de greep geraakt van een populaire doodscultus die het einde der tijden predikt aan de hand van geloofsovertuigingen die als WAARHEID worden gebracht. Laten we wat empathie opbrengen voor jongeren als Greta en hen voeden met enig tegenwicht tegen al die angstzaaierij. En laten we er dan ook voor waken om haar telkens een podium te bieden. Als je dan toch een tiener wil laten spreken op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, waarom niet eentje uit Afrika of India die vertelt dat economische groei niet een 'sprookje' is, maar tamelijk essentieel voor haar bevrijding uit armoede?"

Lees hier zijn hele column

Forward Forward
Share Share
Tweet Tweet
Tegengeluid is een zeer onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met linkjes en introducties naar de meest prikkelende, onconventionele meningen. Als u verward achterblijft, is onze missie geslaagd. Contact: marco@tegengeluid.nl

Waardeert u Tegengeluid? Stuur door!

 
Copyright © 2019 Redactie Tegengeluid. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld. Nog bedankt daarvoor! Lees hier ons statement over privacy.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp