Copy
Läs detta nyhetsbladet i din webbläsare

STAMNINGSFÖRBUNDETS NYHETSBLAD
December 2019


Nyheter från styrelsen
Förbundets hemsida i ny skepnad

I ett led att modernisera våra kommunikationsvägar har turen kommit till hemsidan. 

Förbundets hemsida stamning.se har fått ett helt nytt ansikte! Den är lätthanterlig och mycket mer internaktiv, så att du t ex kan bli medlem direkt via hemsidan och få en översiktlig och klickbar kalender. Dessutom har ett nytt beställningsformulär för informationsmaterial tagits fram.

Förhoppningen är att besökare ska uppleva den nya hemsidan som översiktlig och användarvänlig. Hemsidan kan ha några barnsjukdomar i övergångsstadiet, så vi hoppas på ert överseende om någonting inte fungerar perfekt.

Har din lokalförening ingen egen hemsida? Förbundets nya hemsida erbjuder i så fall möjligheten att lägga in information och nyheter på er förenings egen flik. Ta en titt på Västernorrlands stamningsförenings sektion på nya hemsidan för att se hur det kan se ut. Stämmer era kontaktuppgifter och era medlemsavgifter för 2020? Om inte, kontakta webmastern.

Så vänta inte längre och se vad som döljer sig bakom bilden nedan. Välkommen till nya stamning.se!

Hemsidan








 


Nyheter från styrelsen
Förbundsmöte 2020

Lördagen den 4:e april 2020 Sjöfartshotellethålls årets förbundsmöte på Sjöfartshotellet i Stockholm. Dagen inleds med själva mötet, följt av middag och trevlig samvaro. På söndagen blir det diskussioner kring ämnen som är viktiga för förbundet. Mer information kommer i nästa nyhetsblad.

Valberedningen söker
Inför 2020 års förbundsmöte önskar valberedningen få in förslag på kandidater till följande poster: ordförande (väljs på två år), kassör (väljs på två år), fem ordinarie ledamöter (väljs på ett år), tre suppleanter (väljs på ett år), två internrevisorer (väljs på ett år) samt en internrevisorsuppleant (väljs på ett år). 

Erfarenhet från styrelsearbete i någon stamningsförening är meriterande eftersom man då är bekant med stamningsrörelsen. Annat styrelsearbete är givetvis också meriterande, samt övrig erfarenhet från ideell sektor. En förbundsstyrelse behöver ha personer med olika typer av kompetenser, arbetslivserfarenheter och/eller utbildningar som kan främja en fortsatt utveckling av vårt riksförbund.
 
Valberedningen önskar få in förslag och nomineringar så snart som möjligt. Vet du någon som platsar till en post som förtroendevald, tveka inte och fråga personen eller föreslå personen till oss.
 

Valberedningen vill ha

  • För och efternamn på personen, samt mobilnummer (gärna även epost)
  • Vilken förening är personen med i
  • Hur känner ni personen.
  • Vad ni tror personen skulle platsa till.

Valberedningen tackar för ert engagemang och med vänliga hälsningar, 

Peter
Peter_J20@hotmail.com
Tel: 0730419559

Kaj
Kaj.e.persson@gmail.com
Tel: 0705143921

(Årets förtroendevalda finns här.)


Intressepolitiskt
Stamningsförbundet på SITS-kongressen den 11 oktober 2019

Stamningsförbundet upprätthöll även i år traditionen att medverka som utställare på SITS-kongressen på Sheraton i Stockholm.

Stamningsförbundet deltog på Stamningsförbundets informationsmaterial var uppskattat av deltagarnaårets SITS-kongress på Sheraton i Stockholm den 11 oktober. SITS (Svensk Intresseförening för Tal & Språk) firade i år 60-årsjubileum och bjöd in Stamningsförbundet att delta på fredagen, då många bokförlag och föreningar ställde ut sitt material för att deltagande logopeder och andra yrkespersoner skulle kunna ta del av det och ställa frågor. Vårt informationsmaterial var som vanligt populärt, i synnerhet broschyrerna Stamning i förskolan och Stamning i skolan fick lovord av besökarna. Bamsetidningen visade sig vara högt älskad av många och gick åt snabbt, liksom våra stamningspins med olika texter som deltagarna tyckte var finurliga och positiva.

Årets kongress Sebastian Malmqvist och Johan Jarl på SITShade temat ”När det inte bara är språket – NPF, undervisning och lärande i förskola och skola”, och dagen bjöd på flera intressanta föreläsningar. Annika Andersson, från Linnéuniversitetet, talade om hjärnstudier gjorda för att mäta språkbearbetning hos tvåspråkiga barn. Christian Waldmann, också från Linnéuniversitetet, höll en presentation om språkutvecklande klassrum, där han beskrev ett observationsverktyg för att identifiera styrkor och utvecklingsbehov i den fysiska skolmiljön och lektionstillfällena. Jakob Åhsberg, docent och lektor vid Göteborgs universitet, föreläste om läs- och skrivsvårigheter hos elever med och utan neuropsykiatriska svårigheter.

Professor Irene Johansson tilldelades årets Tal- och språkprisDen kanske intressantaste delen för Stamningsförbundet var specialpeda-gogen Tove Söderqvist Dunkers anförande om en nyligen utkommen barnpanelsrapport från Special-pedagogiska skolmyndigheten (SPSM) om elever med funktionsnedsättningars erfarenheter av skolmiljön.

 

Text och bild av: Sebastian Malmqvist, Kansliansvarig Stamningsförbundet


Intressepolitiskt
Nationell nätverksträff för logopeder som arbetar med stamning

Nätverksträffen anordnades 26-27 september 2019 och hela 56 personer hade tagit sig till Norrköping.

NätverksbildMånga av logopedprogrammens stamnings-ansvariga fanns också på plats. På programmet stod bland annat flerspråkighet, stamning hos ungdomar och unga vuxna, bedömnings-material och metoder, koppling stamningsforskning-behandling, kliniska riktlinjer för stamning samt Härnösandsveckan för ungdomar som stammar.

Skillnader mellan unga kvinnor och män som stammar
Ineke Samson, Karolinska Institutet, berättade om sitt pågående doktorandprojekt. Två delstudier är klara så här långt. Den första fokuserar på om det finns skillnader i hur stammande unga kvinnor och män under uppväxten upplever och hanterar stamning. Till bakgrunden hör att man har sett att barn från förskoleålder upp till ca 12 år som stammar har en mer negativ attityd till kommunikation än de som inte stammar och att det tilltar med stigande ålder. Man har inte närmare undersökt om det är skillnad på flickors och pojkars attityd. I Samsons studie har hänsyn tagits till både ålder och kön. Studien som rör barn i åldrarna 7-17, visar att ju äldre man är, desto mer negativ inverkan av stamning. Flickor beskriver mer negativ inverkan av stamningen totalt sett jämfört med pojkar, särskilt för kommunikation i vardagliga situationer. De redovisar dessutom mer/starkare negativa reaktioner på stamningen än pojkarna. 

Den andra delen syftar till att undersöka tonåringar som inte stammar och deras upplevelse av tal och kommunikation för att kunna jämföra med resultatet från den första studien. Resultaten visar att både flickor och pojkar har en mer negativ attityd till kommunikation i vardagssituationer i takt med stigande ålder. Inga könsskillnader sågs i sin helhet men flickorna hade en signifikant mer negativ attityd till kommunikation i vardagen än pojkarna. Det är alltså liknande profiler för icke-stammande och stammande tonåringar. Flickor i båda grupperna upplever kommunikation i vardagen som svårare än pojkarna. Det finns en skillnad i hur unga stammande kvinnor erfar och upplever tal och kommunikation i jämförelse med unga stammande män. Skillnaden ses inte på motsvarande vis hos tonåringar som inte stammar vilket tyder på att stamning hos just unga kvinnor har påtagliga konsekvenser.

Talmotorisk förberedelse
Per Alm, Uppsala Universitet, kopplade i sitt anförande ihop teori och stamningsbehandling, främst taltekniker, utifrån hypotesen att en central aspekt av stamning är svårigheter med talmotorisk förberedelse. Muskelrörelse som normalt ska vara lätt och kortvarig kan ”fastna”, bli utdragen och för stark och ha en tendens att sprida sig till näraliggande muskler, t.ex. i ansiktet. Muskelspänningen kan övergå i tremor, pulserande spänning. Tendensen att utveckla ofrivilliga rörelser vid tal förefaller vara en vanlig del av stamning vilket skulle kunna bero på bristande dämpning av talrörelser och reflexer. Det finns en risk att den stammande också gör problemet värre genom att t ex försöka starta tal för snabbt och med förhöjd muskelspänning.

Personer med stamning kan alltså behöva lite mer tid för talmotorisk förberedelse. Tidspress kan göra att en person som stammar försöker starta talet före systemet är förberett. Vid samtal med stammande barn kan därför omgivningen underlätta genom att t ex lämna pauser i turtagningen. Vidare kan förlängning av ljud i början av fraser ge mer tid för talmotoriken att ”varva upp” liksom sänkt talhastighet. Mjukare och långsammare talrörelser, särskilt vid start, kan hindra muskelreflexer att ta över. Man kan försöka stanna upp istället för att pressa igenom och på så sätt undvika att hög muskelspänning byggs upp.

Viktigt med kliniska riktlinjer, medlemskap i Stamningsförbundet och information på flera språk
Ytterligare punkter på programmet på nätverksträffen rörde olika behandlingsmetoder så som RESART DMC, Palin PCI, Lidcombe och Solution Focused Brief Therapy. Dessa diskuterades och det framkom bl a att det skiljer sig åt i vilken utsträckning metoderna ges på de olika logopedmottagningarna i landet. Olika bedömnings- och skattningsmetoder presenterades och diskuterades. Behovet av att revidera kliniska riktlinjer för stamning lyftes.

Stamningsförbundet fanns representerat på plats genom informationsmaterial och undertecknad som i samband med presentation av Härnösandsveckan informerade om förbundets behov av ökat antal medlemmar i och med Socialstyrelsens lagda förslag om ändrade bidragsregler. Man uppmuntrades informera sina patienter och deras anhöriga om förbundet och nyttan med medlemskap och på så vis bidra till att förbundet även i fortsättningen kan arrangera populära aktiviteter så som t ex Härnösandsveckan, Barn- och föräldra- respektive Familjelägren.

I samband med att flerspråkighet och stamning diskuterades, framfördes önskemål om att förbundets broschyrer Stamning i förskolan och Stamning i skolan skulle behöva översättas till andra språk. Två språk som var extra angeläget om att översätta till var somaliska och arabiska.

Nästa nätverksträff för logopeder som arbetar med stamning är planerat till våren 2021 - förhoppningsvis även då med representation från Stamningsförbundet och/eller patientgruppen med det gemensamma målet att förbättra för personer som stammar.

Av: Kristina Pettersson, logoped i Mora och styrelseledamot i Stamningsförbundet


Barn och föräldrar
Barnläger 2020

Teckning

Välkommen till lägret för barn som stammar och deras föräldrar! Syftet med lägret är att träffa andra i samma situation, utbyta erfarenheter och framför allt ha roligt. 

På programmet står drama, lek och skoj, film, tipspromenad och en hemlig utflykt, samt stamningsinformation av logoped för föräldrarna. 

Ålder: 7-12 år

När: 20-22 mars 2020

Var: Scandic Hotell Västerås

Kostnad: 2500 kr för ett barn + en förälder (om en till förälder behöver följa med gäller självkostnadspris). I avgiften ingår mat, husrum och en utflykt.  

För anmälan kontakta Kim Lindbom-Carlsson 
Tel: 0709-725768
E-post: boingecarlsson@telia.com

Medlemskap obligatorisk. Begränsat antal platser!

VÄLKOMNA!
(PS. Gå gärna in på www.stamning.se och läs hur roligt vi har på våra läger!)


Barn och föräldrar
Familjeläger 2020

teckning

Välkommen till lägret för barn som stammar och deras familjer!

Detta läger är mer som en återträff för de som varit med på barnlägret. Syftet med familljelägret är att återigen träffa andra i samma situation, utbyta erfarenheter och framför allt ha roligt.

På det fullspäckade programmet står bland annat besök till Sveriges största glassbar, bussutflykt, medeltidsmarknaden, lekar, tipspromenad mm.  

Ålder: Alla åldrar

När: 31 jul -3 augusti 2020

Var: Visby

Kostnad: 3500 kr för ett barn + en förälder. Övriga i familjen får medfölja till självkostnadspris. I avgiften ingår mat, husrum och aktiviteterna.  

För anmälan kontakta Kim Lindbom-Carlsson
Tel: 0709-725768
E-post: boingecarlsson@telia.com  

Medlemskap obligatorisk. Begränsat antal platser!   

VÄLKOMNA!
(PS. Gå gärna in på stamning.se och läs hur roligt vi har på våra läger!)


Barn och föräldrar
BarntävlingStamningsförbundets informationsmaterial var uppskattat av deltagarna

Nu ska vi se vad ni barn kan om julen. 
  1. Vad jobbade Staffan som?
    1 Stalledräng X Renskötare 2 Julklappsinslagare
  2. Hur brukar tomten anlända i England?
    1 På släde X Genom skorstenen 2 Med häst och vagn
  3. En sång: Midnatt råder tyst det är?? Var?
    1 I natten X På julen  2 I husen
  4. Vad heter tomten i Norge
    1 Julenissen  X Rödeman 2 Skäggegubben
  5. Vad är det för frukt i glöggen?
    1 Fikon X Russin 2 Dadlar
  6. I vilken svensk stad finns en stor halmbock, som ofta eldas upp?
    1 Gävle X Malmö 2 Falun
  7. I Venezuela i Caracas stängs bilvägarna av på julafton Varför?
    1 Man åker rullskridskor till kyrkan X Man får bara åka häst och vagn eller rida 2 Barnen skall kunna åka spark på vägarna hela julafton
  8. I Nederländerna får barnen klappar av en annan man med röd kappa och röd hatt, men vilket datum?
    1 Den 24 Dec, X Den 25 Dec, 2 Den 5 Dec
  9. I Japan är det vanligt att man går ut och äter på julen på:
    1 Mac Donalds X Lyxkrogen med exklusive sushi 2 KFC Kentucky Fried Chicken.
  10. Vilken tid brukar Kalle Anka visas på julafton?
    1 Kl 12.00 X Kl 15.00 2 Kl 18.00
  11. Vad heter årets julkalender?
    1 Panik i Tomteverkstan X Tomten är far till alla barn 2 Tomtens julkalender.
  12. Vilken krydda finns i pepparkaka? 
    1 Svartpeppar X Nejlika 2  Kummin

Skicka namn, ålder och dina rätta svar till mig, Kimsan, på mail boingecarlsson@telia.com. Kanske blir det just du som vinner ett pris!


Ungdom
Härnösandsveckan 20 år

Härnösandsveckan är en möjlighet för ungdomar mellan 13 och 25 år som stammar att träffa och umgås med likasinnade. Arrangemanget hålls på Utviksgården några mil norr om Härnösand, med möjlighet till bad, bollspel och en massa annat.

Under veckan är det ett fullspäckat schema med en massa roliga och lärorika aktiviteter. Vi har till exempel något som kallas för KASK. Det är dramaliknande övningar där man arbetar med att lära känna varandra och att jobba i grupp. Det kan vara allt från seriösa och intressanta värderingsövningar till olika kull-lekar. Värderingsövningen är att man får ställa sig i en skala mellan 1 och 10 efter en fråga eller ett påstående. Det är så underbart med gruppen att man vågar ställa sig enligt det man själv känner och ingen annan kommenterar det. Sen kan man diskutera de frågorna i samtalsgrupperna som vi har på dagarna.

En samtalsgrupp är att vi delas in i mindre grupper och pratar om ett ämne som t ex skola och stamning. Grupper och ämnena är olika från dag till dag. Då har man möjlighet att få höra andra som upplevt liknade situationer som man själv tycker är svåra, och dela med sig av lite tips och energi. Jag tycket att det är otroligt stärkande att höra alla och känna att man inte är ensam.

Det som var speciellt för i år är att Härnösandsveckan fyllde 20 år! Alla delades in i lag och under veckan vSelfies gav poängar det var flera olika små deltävlingar, som t ex en Yatzy-turnering, 8-kamp och vi hade äran att ha dansbandet Holens en dag som spelade för oss ute på gräsplanen. Där hade lagen möjlighet att samla poäng genom att när man hade dansat en hel dans ta en selfie. Det kortet blev ett poäng. Vi hade även Rut och Rakel (ledarna Emelie och Jessica) som spelade in en vlog under veckan, som visades på jubileumsmiddagen som vi hade på logen. Det var extremt kul att se hur de hade lyckats fånga veckan på ett riktigt roligt sätt.
Ledarna bjöd på Let's Dance
Efter jubileumsmiddagen överraskade ledarna med ”Let’s Dance”. De lottade fram en danspartner och sen en dans. De hade övat in det i hemlighet under veckan. Allt från hipp-hopp till vals. I juryn satt Filip, Axel Ö och Moa. De dömde hårt men rättvist. Västernorrlands lokal-tv hade uppmärksammat jubileet och besökte oss. De intervjuade några deltagare och ledare.

Under hela veckan får man en sån enorm energi och styrka av alla deltagare och ledare. Det finns nog inget annat ställe där det är så accepterat att vara sig själv. Deltagarna är många, från så olika ställen i Sverige och med olika bakgrunder, men ändå är det en sån fin stämning under hela veckan. Det är nog just därför som folk återkommer år efter år, såsom jag själv. Jag får sån energiboost efter veckan fastän man lider av extrem sömnbrist, ändå är man pigg på något underligt sätt.

GruppfotoUtan den här veckan hade jag garanterat inte varit den personen som jag är. Inte bara för att jag känner mig mycket tryggare i min stamning, utan för att jag har suddat ut många fördomar som jag har haft. Genom att verkligen sitta och prata med, och lyssna på folk, något man i vanliga fall inte skulle göra. Och att ha möjligheten att tänja på sina gränser under t ex passet Ordet är fritt, där alla har möjligheten att gå fram och kanske säga något inför alla deltagare och ledare. Det är inte lätt men ger en härlig känsla när man har gjort det.

Jag vill avsluta med att tacka alla deltagare och ledare för en fantastisk vecka som alltid och hoppas att vi ses nästa år med en massa tokigheter och samtal.

Text och bilder av: Fredrik Pedersen


Ungdom

Europeiskt ungdomsläger 2020

Europeiskt ungdomsläger deltagare 2019Stammar du och är mellan 18-30 år? Är du medlem i Stamningsförbundet? Vill du ut och resa och träffa andra ungdomar som stammar? I så fall kan en oförglömlig vecka i Nederländerna vara något för dig!

Erasmus+ finansierar ett ungdomsutbyte för unga vuxna som stammar, som kommer att hållas mellan 25 juli och 2 aug 2020 på gruppboendet Erve Aaftink i byn Lemele, i östra delen av Nederländerna. Det är femte gången som ungdomsutbytet kommer att organiseras av Anatta Foundation, och Stamningsförbundet är ett av de deltagande länderna. Årets tema är 'Natural Storytelling'.

Läs mer om lägret på hemsidan och/eller kontakta international@stamning.se för mer information och anmälan.


Föreningsnytt
Händer

Västernorrland: medlemsträff januari

Hej alla medlemmar!

Välkommen på upptaktsträff den 15 januari 2020, kl. 18.00, Skeppet 5A i Sundsvall, föreningen bjuder på fika.

Anmälan om deltagande till Ulla-Britt senast dagen före, på 0706328493 eller e-post ullabritt.johansson40@gmail.com.

Välkomna!


Internationellt

Internationella stamningsdagen 2019

Stamning och Stamningsförbundet uppmärksammades i många olika medier. 

I Frölunda pågick en fotoutställning #ppprata Stamningsförbundets informationsmaterial var uppskattat av deltagarnadär personer som stammar blev fotograferade i stamningsögonblicket. Utställningen invigdes på den internationella stamningsdagen med en välbesökt vernissage med föreläsningar och musik och visades i flera veckor. För mer information om utställningen, kontakta Lars Dyrendom.

Skaraborgs stamningsförening hade en mycket lärorik dag med den stammande retorikern Filip Reineby och den folkkära psykiatrikern Håkan Andersson. Samma helg anordnades en talträningshelg i Fiskeboda, med Örebors stamningsförening som arrangör.

Det har varit stor aktivitet på Facebook, Instagram och Twitter.  Länkar till alla videor med kända personer som stammar som skickat en hälsning, samt all medieuppmärksamhet finns på vår hemsida. (Har vi missat något, tipsa oss gärna.)

Av: Internationellt ombud


Internationellt

Nordiska stamningsseminariet

Scandic AriadneStamningsförbundet är värd för det nordiska stamningsseminariet 4-6 september 2020 på hotell Scandic Ariadne i Stockholm.

Programmet kommer att innehålla en blandning av föreläsningar med Dr Per Alm, forskare, Ineke Samson, logoped, och Andrea Stéen (#ProjektPrata), workshops, och kulturella och sociala aktiviteter.

hemsidan kommer vi att publicera senaste nytt kring planeringen, men boka in helgen redan nu. 

Vi kommer även att ha ett Facebook evenemang med senaste uppdateringar.

Av: Internationellt ombud
 


Internationellt

Världskongressen

Rapport från ISA världskongressen på Island, 23-27 juni 2019
 
Rapporten kommer att publiceras i olika delar. I detta Nyhetsblad får du en rapport om själva kongressen. I kommande nummer följer rapporter från huvudföreläsningarna och workshops.
 
Lupiner på IslandDet är en vacker dag när jag anländer till Keflaviks flygplats, Island. 22C, en mycket ovanlig temperatur, vilket gjorde resan från Keflavik till Hveragerði (det tog många av oss en vecka att uttala det korrekt, så Gerrigerri lät tillräckligt bra) ännu mer fantastisk och jag välkomnades av den vackra, skiftande naturen, täckt av lila lupinblommor. Hveragerði är ett mycket litet samhälle, uppbyggt runt de varma källorna i byn, men med många besökare, vilket visades av de många restaurangerna, som måste ha mött oss med blandade känslor: många gäster, men tar tid att beställa. 

ISA medlemsmöte 

Innan själva kongressen anordnades International Stuttering Association, ISA, sitt medlemsmöte. Det är alltid bra att diskutera olika gemensamma frågor med representanter från nationella stamningsförbund från olika delar av världen, eftersom våra erfarenheter och behov är så olika. Vi kan dela med oss av våra projekt och erfarenheter, lär oss av andra, och initiera nya samarbeten över gränserna. Massor av intressanta förslag kom fram, till exempel en handbok om hur man startar en stamningsförening, ett ”självhjälps-kit”, att samarbeta med International Fluency Association (IFA) för att nå ut med material ISA möteoch uppsökande verksamhet till länder som inte har samma möjligheter till utbildning och informationsspridning, och naturligtvis insamlingar, då ISA inte har någon nämnvärd ekonomi.
 
Den nya styrelsen består av representanter från alla kontinenter. Det som gläder mig enormt är att inte bara världskongressens planeringskommitté består av främst unga människor som hittade sin röst vid något av de europeiska ungdomslägren, utan också att hälften av den nya ISA-styrelsen är f.d. deltagare i dessa läger! Detta visar så tydligt effekterna av att träffa andra personer som stammar i allmänhet och europeiska ungdomsläger i synnerhet.
 
Nästa ISA världskongress blir i Israel i 2022. Vi uppdaterar så fort vi har mer information.
 

Öppningsceremonin

Islands presidentPå kvällen hade 160 personer som stammar, familjemedlemmar och yrkesfolk från 26 länder anlänt. Kongressen öppnades officiellt av Islands president Guðni Jóhannesson på ett humoristiskt och personligt sätt, där han berättade att han också hade ett talproblem som barn och fick gå till en logoped.

För ett tag sedan tillfrågades Anita Blom av Hjörleifur Ingason, en professionell musikproducent, att skriva en text till den tilltänkta kongresslåten, innehållande orden ”Prata med dig”. Detta resulterade i låten "I want to talk to you", som sjöngs live av en professionell Isländsk artist, nu tillgänglig på Spotify och SoundCloud.
 

Kongressen

Världskongressen var en perfekt blandning av presentationer och workshops. Forskning, terapier, presentationer från olika stamningsförbund om deras arbete, personer som delade med sig av sina erfarenheter, föreläsare som förklarade stamning och våra reaktioner på den och hur vi ska hantera dessa, workshops som gav oss verktyg att bli en bättre talare, mm. Men även sociala aktiviteter, som en sightseeingtur, karaoke och festmiddagen.
 
Kongressen hade valt ut tre keynote speakers: Anita Blom from Sverige (som fick äran att för andra gången bli ISA keynote speaker!) som pratade om ett ”smörgåsbord” av behandlingsmetoder men även av uppfattningar kring stamning, Johanna Einarsdottir, en framstående logoped från Island, berättade om forskningsresultat, och Nina G, den stammande stå-upp komikern från USA, delade med sig av sina erfarenheter och bakgrund.
 
I kommande Nyhetsblad följer sammanfattningar från föreläsningarna och workshops. Men det viktigaste med dessa internationella möten är vad som händer mellan programaktiviteterna. Kontakterna, de nya idéerna, att ge och få råd och stöd, utbyta erfarenheter, diskutera och skapa nya projekt tillsammans, samla in kunskap och erfarenheter från människor och förbund och dela med sig av sina egna och förbundets, dela tårar och skratt.

Alla olika, alla lika

På ISA världskongressen är alla på samma nivå, oavsett om du stammar, är logoped, familjemedlem eller annan deltagare. Alla blev våta i regnet på utflykten. Alla sjöng och dansade tillsammans under festmiddagen i den fantastiska gamla vikingabyggnaden. Alla berördes av de som delade med sig av sina berättelser i de ”open mic” sessionerna. Eftersom alla är där av samma anledning: att mötas för att tillsammans skapa en bättre värld för PSS. Nu gäller det att fortsätta med det vi lärt oss, med de kontakter vi fått. Mer om detta i nästa nummer.
 
Av: Internationalt ombud
 


Kurs

McGuire kurs till Sverige

Den 9-10 November gjorde Dave McGuire ifrån McGuire-programmet sitt första besök i Sverige sen 2002. Det var en helgkurs lördag och söndag.

Nästa fyra dagars McGuire-kurs Dave McGuireär i februari 2020.

MVH
Peter Johansson

Red: Nästa McGuire-kurs blir i Malmö, 20-23 februari. Mer  information finns på McGuires hemsida.


ÖvrigtTrisslott
Vill du bli miljonär?

Du som värvar en medlem innan årsskiftet får en Triss-lott och har chans att bli miljonär, samtidigt som den nya medlemmen får alla förmåner ett medlemskap innebär. 

Kontakta kansliet och uppge dina och den blivande medlemmens kontaktuppgifter. Så fort inbetalningen kommit till kansliet skickas Triss-lotten till dig.

Lycka till!


Stamningsförbundets styrelse och kansliet
önskar alla våra läsare en
God Jul och ett Gott Nytt År

Kansliet kommer att vara stängt mellan jul och trettondedag jul. Välkommen åter 7 januari.

Ni är förstås alltid välkomna att kontakta våra förtroendevalda
 


Stamningsfonden

stödjer verksamhet som gynnar personer som stammar.
Sätt gärna in gåvor och donationer på:
Bankgiro 5430-0322.
Märk betalningen
Stamningsfonden.
Läs mer 

ANSVARIG UTGIVARE: ordforande@stamning.se
REDAKTÖR: Manus sändes till redaktören via redaktion@stamning.se 
MANUSSTOPP: Löpande

Kontaktuppgifter till kansliet, förbundsstyrelsen, lokalföreningarna och stamningslogopeder
finns på vår hemsida

Facebook sida
Facebook grupp (sluten)
Instagram
Twitter
Email
Stamningsförbundets hemsida
Copyright © 2019 Stamningsförbundet, All rights reserved.


Vill du ändra hur du tar emot dessa meddelanden?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från nyhetsbladet.

Email Marketing Powered by Mailchimp