Copy
Nieuwsbrief 3
Bekijk deze mail in je browser
Beste <<Voornaam>>,

Onze vereniging kan ook nu weer terugkijken op een goede bijeenkomst afgelopen donderdag 12 september 2019 met als thema Risicomanagement. De werkgroep Risicomanagement is er met succes in geslaagd om ons mee te nemen in onze eigen werkomgeving en kans en impact rondom risico’s.

De externe sprekers hebben ons in het ochtendprogramma meegenomen in hun dagelijkse praktijk. Leren van het verleden en vertalen naar de toekomst, vooral een goede gesprekspartner zijn, goed communiceren en vooral doen, zijn hun adviezen.

Het middagprogramma met workshops heeft ook veel opgeleverd. De werkgroep gaat de informatie hierover binnenkort publiceren op de VPO website. Wij hebben huiswerk gekregen en kunnen direct aan de slag om bijvoorbeeld het proces voor het afgeven van een vergunning bij een evenement in onze eigen organisatie te toetsen en daar waar mogelijk verbetervoorstellen te doen, om risico’s te beperken.
 
VPO investeert met haar leden in kennisdeling, risicomanagement en in verzekerbaarheid. Risicomanagement is en blijft dus een belangrijk thema en wordt zeker vervolgd.

Dank werkgroep Risicomanagement! Het was een inspirerende dag mede gezien de positieve reacties van de leden na afloop van de bijeenkomst.
 
Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur
 
Wim Savenije
Plv. voorzitter
 
In deze nieuwsbrief:
Noteer in je agenda

Algemene Ledenvergadering maart 2020


Aan de invulling van de ALV op 19 of 26 maart 2020 wordt op dit moment heel hard gewerkt. Wij zijn alle opties aan het onderzoeken en het gaat zeker weer een hele leuke, inspirerende dag worden.

Reserveer de twee data alvast in je agenda. We geven zo snel mogelijk duidelijkheid over de definitieve datum!

Themadag risicomanagement


Op 12 september was het zover, de eerste themadag van de werkgroep risicomanagement. De doelstellingen van de themadag bestond uit drie onderdelen; "de aanwezigen gaan met handvatten naar huis om een constructief gesprek over risicomanagement met collega’s te kunnen voeren, theorie en praktijk worden gedurende dag aan elkaar gekoppeld en de link tussen risicomanagement en verzekeringen is duidelijk geworden."  
 
De ochtend werd afgetrapt door een korte introductie van Wim Savenije, penningmeester van het bestuur. Daarna introduceerde voorzitter van de werkgroep, Medy Verhoef, de leden van de werkgroep. Hierna was de eerste spreker aan de beurt.

Lizanne Vroom werkt al 22 jaar als risk consultant, zowel binnen gemeenten, als bij bedrijven. Haar boodschap: Ga het gesprek aan met je collega over risicomanagement, maar begin niet gelijk over risico’s. Vraag aan je collega wat zijn/ haar doelstellingen zijn, of die van de afdeling, en vraag welke middelen zij daarvoor nodig hebben. Met andere woorden, vraag waar ze blij van worden en niet waar ze van wakker liggen.

Bespreek dan of er risico’s zijn die ervoor kunnen zorgen, dat die middelen niet meer beschikbaar zijn. En dan kan je gezamenlijk overleggen of er maatregelen nodig zijn om de geïnventariseerde risico’s te voorkomen. Let daarbij op dat bij iedereen  de “risicoperceptie” verschillend is. Met als uitersten, de depressieve personen die overal een risico zien tot de “roze polo’s” die bijna nergens een risico zien.

Verzekeringen zijn een beheersmaatregel die de organisatie, als een risico zich toch voordoet, wat meer financiële buffers geven. Daarom is het zo belangrijk om met alle betrokkenen te bespreken of de verzekering ook dekking biedt voor een bepaald risico. De presentatie van Lizanne gaf praktische tips en handvatten om direct aan de slag te gaan.
 
De tweede spreker was Robert-Jan van Dijk van het Kennis Centrum Evenementenveiligheid. Hij leidde ons door de risico’s, die zich bij een grotere evenement kunnen voordoen.

De organisator behoort altijd de risico’s van het evenement uitgewerkt te hebben, alvorens een vergunningsaanvraag te doen. Dit gebeurt door middel van een risicoscan, risicoclassificatie en risicoanalyse. Een risicoscan wordt gebaseerd op 3 profielen, een publieks-, een ruimte- en een activiteitenprofiel.

Vervolgens wordt gekeken naar wat voor een soort evenement het is, heeft het evenement verhoogde aandacht nodig en/of vormt het een groot risico? Daarna worden de risico's op vier gebieden ( gezondheid, veiligheid, management en beveiliging) in kaart gebracht  en de daarbij bijbehorende maatregelen. Het document waarin een en ander is vastgelegd, is een belangrijke informatiebron voor de vergunningverlener, de gemeente dus.

Robert-Jan zoomde vervolgens in op het crowdmanagement waarbij enkele zeer verrassende filmpjes ter ondersteuning werden getoond.
 
Na de lunch zijn kort de uitkomsten van de gehouden risicomanagement enquête tijdens de Algemene Ledenvergadering in maart besproken. De uitkomsten van de enquête vormden de basis waarop de werkgroep haar activiteiten en de themadag heeft ingericht.

De rest van de middag gaven de leden van de werkgroep diverse workshops. De workshop aansprakelijkheid behandelde de risico’s die zich kunnen voordoen bij het breken van een tak, waarbij iemand zwaar gewond raakt. Als grootste risico werd de communicatie omtrent dat voorval benoemd. Als de communicatie vanaf het begin niet goed is, sta je al 0-2 achter en dat haal je niet meer in, was het credo.

Zorg er zo snel mogelijk voor dat de feiten en informatie bij de juiste personen terecht komen, zoals de communicatie adviseur en de beleidsmedewerker. Wees daarbij helder in je bewoordingen, omdat in een dergelijke situatie de druk hoog is en een misverstand snel ontstaat. In breakout sessies werden vervolgens meerdere betrokkenen (stakeholders) in kaart gebracht en over risico’s gediscussieerd.
 
In een andere zaal boog men zich over de vraag of cyberrisico’s nu alleen het domein zijn van de CISO en/of de ICT afdeling. Een daadwerkelijk voorgevallen hack binnen een gemeente werd casuïstiek behandeld.  De leden werden ervan bewust gemaakt dat een kleine hack toch best hoge kosten met zich kan meebrengen. Dat leidde tot de vraag: "wat willen gemeenten in dergelijke situaties nu zelf financieel voor een risico lopen?" Maar ook: "hebben wij de juiste mensen en kennis in huis om bij een dergelijk situatie goed en ordelijk op te treden?" Daarover moet het gesprek worden aangegaan met bijvoorbeeld de CISO. De deelnemers gaven daarbij wel aan dat zij nog graag wat meer informatie wilden, om goed voorbereid in gesprek te kunnen gaan.

Een aantal ‘gespreksdocumenten’ zullen op de website worden geplaatst, maar ook werd verwezen naar de eerdere boodschap, koppel je vragen aan zijn/haar doelstellingen. Ten aanzien van de cyberverzekering was de conclusie dat een cyberverzekering niet het vertrekpunt is, maar na een gedegen risico afweging wel de slotsom kan zijn.
 
De workshop evenementen ging in op het verlenen van een vergunning op basis van de APV. Vaak ligt de verantwoordelijkheid bij de taak medewerker vergunningen APV en zijn/haar leidinggevenden. Maar lang niet altijd is duidelijk, wie nu het eigenaarschap heeft om tot een zorgvuldige vergunningverlening te komen. Aan de hand van het onderzoeksrapport over de calamiteit als gevolg van de monstertruck in Haaksbergen werden er een aantal conclusies getrokken.
  • Zorg dat de volledige informatie aanwezig is, voordat je een vergunning afgeeft. Dat klinkt logisch, maar bij (jaarlijks) terugkerende evenementen blijkt dan niet altijd het geval te zijn. Ga altijd uit van een veranderende omgeving;
  • Zorg voor een 4/6-ogen principe ter controle – ga niet verder op de automatische piloot;
  • Als er op het laatst wijzigingen worden doorgegeven, maak dan ook een nieuwe risicoafweging;
  • Zorg dat het toezicht op basis van de volledige informatie en vergunning kan worden uitgevoerd.
De conclusie bij de afsluiting was, dat risicomanagement en verzekeringen wel degelijk een groot raakvlak hebben en dat risicomanagement kan bijdragen aan het verzekerbaar houden van sommige risico’s.
 
Tijdens de afsluiting en bij de borrel gaven de leden dat aan de werkgroep de doelstellingen van de themadag had behaald en dat zij het een leuke en informatieve dag hadden gevonden.

Nu allemaal uit de stoel en ga in gesprek met je collega’s! Met één uurtje kom je al een heel eind.
 
Namens de werkgroep Risicomanagement
Medy Verhoef 

Opleidingen


Er is door een aantal van jullie aangegeven dat jullie graag wat meer praktische trainingen zien inzake diverse onderwerpen uit de verzekeringsbranche. Wij hebben samen met Edwin Toren Opleidingen gekeken naar een aantal workshopachtige middagen om jullie daarin te faciliteren. Mocht hier voldoende animo voor zijn, dan gaan wij kijken wat wij jullie voor 2020 aan kunnen bieden.
 
Voor 2019 en begin 2020 hebben wij de volgende workshops op de planning:
Workshop “Portefeuilleanalyse in één middag”, 14 november 2019, Utrecht
Workshop “De basis van de CAR-verzekering”, 21 januari 2020, Utrecht
 
Deelname aan deze workshops is gratis. Voor deze workshops geldt wel: vol is vol. Als je na aanmelding niet komt, dan brengen wij “no show” kosten in rekening van € 95,00.
 
Daarnaast hebben wij ook weer drie Wft-PE trainingen staan. Moet jij je Wft certificering weer verlengen, meld je dan aan.
Wft-PE Adviseur Inkomen. 14 november 2019, Utrecht
Wft-PE Adviseur Schade Zakelijk, 21 januari 2020, Utrecht

 
Voor meer inhoudelijke informatie over de workshops en de Wft-PE trainingen verwijs ik jullie naar de website. Aanmelden kan ook weer via de website (zorg ervoor dat je ingelogd bent). De workshops en trainingen gaan natuurlijk alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Vacatures


Hierbij een vernieuwde dringende oproep voor diverse vacatures binnen het VPO.

Communicatie is nog altijd op zoek naar uitbreiding. De huidige groep kan alle activiteiten haast niet meer geregeld krijgen en dat zou toch echt zonde zijn. Elkaar ontmoeten en kennis delen zijn belangrijke aspecten van onze vereniging, waar de werkgroep communicatie een zeer belangrijke bijdrage aan levert.
 
Daarnaast zijn we op zoek naar een nieuwe voorzitter van onze vereniging en zijn ook de werkgroep Brand en Aanbesteden en de werkgroep Verzekeringsbeleid op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Dus hierbij nogmaals een dringende oproep aan alle leden en hun afgevaardigden om je aan te melden, of iemand voor te dragen, voor een van deze vacatures. Het VPO is voor ons samen, van ons samen!

Van de werkgroepen

Werkgroep Aansprakelijkheid:

De werkgroep Aansprakelijkheid heeft op dit moment niets te melden. 
 
Namens de werkgroep Aansprakelijkheid
Tessa Schade
 
Werkgroep Bouw:

De werkgroep Bouw heeft op dit moment niets te melden. Er wordt een nieuwe vergaderdatum gezocht. 

Suzanne van Haaren (en de andere collega’s van de werkgroep Bouw)
 
Werkgroep Brand:

De werkgroep Brand heeft op dit moment niets te melden. Er wordt een nieuwe vergaderdatum gezocht.
 
Namens de werkgroep Brand
Jos van Esch
 
Werkgroep Verzekeringsbeleid:

We hebben als werkgroep de huidige leidraad doorgelezen en op hoofdlijnen aangepast waar nodig. We hebben nu een ruwe versie voor het stuk verzekeringsbeleid 2.0. De werkgroep komt eind oktober bij elkaar en dan gaan we het ruwe stuk bespreken en hopelijk komen we dan tot een nieuwe opzet voor de leden.
 
Namens de werkgroep Verzekeringsbeleid
Henk Zwiers
 
Werkgroep Verhaal:

Op 24 september had de werkgroep Verhaal een halve dag bijeenkomst in Utrecht. Het was helaas mijn laatste bijeenkomst en dit is tevens de laatste informatiebrief van mij als voorzitter / lid van de Werkgroep Verhaal. Ik heb er voor gekozen om in het Generatiepact te stappen van de Gemeente Nijmegen. Kort gezegd, niet omdat het moet, maar omdat het kan. Ik ga minder werken met een aantrekkelijke regeling.

Daarbij moet je keuzes maken wat je er nog “naast” kan blijven doen. Voorzitter of lid van een werkgroep is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, zeg ik altijd. Vandaar dat ik met pijn in het hart afscheid moet nemen van deze leuke nevenfunctie. Maar ja, je kunt niet alle ballen in de lucht houden. 
 
Hierbij dan ook een oproep aan alle leden van het VPO. Wie heeft interesse deze voorzittersfunctie in te gaan vullen? We zijn een actieve groep en voor de komende tijd staan er weer een paar interessante items op het programma die we willen uitzoeken.

De kennis die wij verzamelen, komt ten goede aan alle leden van het VPO! Samen zijn we sterk. We willen kijken naar de gevolgen van het stoppen van de uitkering door verzekeraars van het WMO-regres. Waar moet je nu als (lokale)overheid beginnen om schadegevallen door derden binnen het WMO werkterrein op te sporen?

Vervolgens, welke stappen moet je ondernemen om de schade, de gemeentelijke uitkering, verhaald te krijgen? Doe je dat zelf of een extern bureau? Welke kosten zijn daar aan verbonden en weegt dat op tegen het gewoon zelf verhalen als een schadedossier? Want dat is het natuurlijk wel.

En hoe zit dat nu met het WBF? Diverse gemeentes melden verschillende procedures bij het aanmelden van een claim. Kunnen we hier helderheid in brengen en wellicht een eenduidige procedure afspreken met deze organisatie. Wel of geen aangifte, welk termijn melden, buurtonderzoek ja/nee enz. Op de site van het WBF staat een mooi verhaal, maar de praktijk wijst uit dat er verschillen zijn.

Het Praktijkboek verhalen schade hebben we in de werkgroep al weer ondergebracht bij een lid van de werkgroep: Ilonka de Boer. Alvast dank voor je inzet! En deze dank gaat ook uit naar alle leden van de werkgroep, want alleen kan ik het ook niet! Nogmaals we hebben een mooie klus geklaard bij onze VPO-dag in Soesterberg eind 2018 en ik wens een ieder nog een mooie tijd. Zowel persoonlijk als zakelijk.
 
Tot slot een oproep aan de leden van het VPO: We zoeken dus een nieuwe voorzitter, maar ook leden die de werkgroep willen komen versterken, zijn welkom. De afgelopen maanden zijn er drie leden vertrokken om diverse redenen, zoals pensioen, ander functie en daar heb je hem weer, het Generatiepact.

Beste mensen, jouw kennis delen met anderen is een mooi goed. We hoeven niet altijd zelf het wiel uit te vinden, want meestal is deze al door een collega in het land uitgevonden! Vind je het leuk om samen met collegae uit het vakgebied hieraan te werken, aarzel niet en neem contact op de werkgroep. Het is ook weer niet zo dat je daar wekelijks mee bezig bent.
Een groet van de “oud” voorzitter en we zien elkaar zeker nog wel eens op een mooie VPO-dag. 

Bert van Meegen 



 

VPO Agenda
 
WFT PE Adviseur Inkomen, 14 november 2019, Utrecht
Workshop “Portefeuilleanalyse in één middag”, 14 november 2019, Utrecht
WFT PE Adviseur Schade Zakelijk, 21 januari 2020, Utrecht
Workshop “De basis van de CAR-verzekering”, 21 januari 2020, Utrecht
ALV, maart 2020
 
Copyright © 2019 VPO Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je je instellingen wijzigen?
Klik hier voor een account update of afmelding.

Email Marketing Powered by Mailchimp
VPO Nederland
LinkedIn