Copy
#84, 18 octombrie 2019

SAVANTGARDE

de Marius Cosmeanu

Savantgarde este un smart digest săptămânal de știință și tehnologie.

Proiect susținut de 
Combridge, membru Deutsche Telekom Group.
HAPPY // După ce au analizat opt milioane de cărți și 65 de milioane de articole de ziar din 1820 încoace, Daniel Sgroi și Eugenio Proto, da, doi cercetători britanici, au creat primul „indice de fericire națională”. Banii aduc fericire, confirmă cei doi, dar sunt altele care ne fac și mai fericiți. Mai multe, în Futurity.
SCI-TECH // Futurism: Pentagonul vrea să controleze dronele cu undele cerebrale ale soldaților. Șase echipe de cercetători lucrează la dezvoltarea tehnologiei. // FastComany: Roboții au acum și piele. // BusinessInsider: Astronauții au listat pentru prima oară carne în spațiu, treabă care ar putea revoluționa felul în care producem mâncare și pe Pământ.
ESEU // Nathaniel Comfort, profesor de istorie a medicinei la Johns Hopkins, publică un eseu în Nature despre cum a dat știința sens identității. Un text bogat, care te poartă prin istoria biologiei și obstinația ei reprezentanților ei de a ne spune cine suntem.
THE INDUSTRY // Gizmodo: După trei generații de telefoane, Google lansează Pixel 4, pentru a da  startul unei noi ere. Detalii despre restul device-urilor prezentate, marți, de companie, în Wired// SingularityHub: Algoritmii sunt gândiți pentru a ne face dependenți, iar consecințele merg dincolo de timpul pierdut. // ScientificAmerican scrie că nu avem niciun motiv să credem că tehnologia 5G nu dăunează. // ZDNet: 15 tendințe tehnologice care ar putea schimba tot în următorul deceniu.
ANIMAȚIE // DataIsBeautiful: Cum au evoluat rețelele sociale din 2003 până azi.
ALO, ALO! // Două studii despre dictatori: StudyFinds prezintă o analiză a ultimilor 150 de ani care arată că sistemele autocratice duc foarte rar la bunăstare economică, iar AEON scrie că protestele nu sunt de ajuns ca să răstorni o dictatură, mai trebuie să sune și armele.
RE: // Haaretz: Evreii nu aveau voie să desfășoare activități științifice în timpul ocupației naziste. Câțiva medici din Ghettoul din Varșovia au realizat, însă, un studiu secret despre foametea de acolo. O dieteticiană vrea acum să facă cunoscute lumii rezultatele încă relevante ale studiului. 
THE CITY // RomaniaJournal: Malaga și Gothenburg sunt cele două capitale europene ale turismului smart pe 2020. // Statista vă desenează care sunt orașele lumii cu cei mai mulți vegani. // SmartcitiesWorld: Hitachi a prezentat noul concept pentru gara feroviară a viitorului.
URBAN DESIGN // LaughingSquid: Grădini circulare în apropiere de Copenhaga.
PROFIL // JWTIntelligence: Generația Alfa, puștii Generației Y/The Millennials.
LIFE & STYLE // Futurism: Cercetătorii vor să crească bebeluși în baloane uriașe, umplute cu lichid. // BBC: Viteza cu care ne plimbăm după 40 de ani spune multe despre vârsta mentală și biologică. // Nature: Cum au modelat pandemiile evoluția socială. // Tehnologiile produc tot mai mult zgomot, iar corpul nostru nu se poate adapta. De ce totul devine tot mai gălăgios?, un feature TheAtlantic.
TENDINȚE // JWTIntelligence: Un raport despre cum vor schimba cultura digitală, inovația tehnologică și evoluția științei industria de beauty.
LIFE & STYLE // LaughingSquid: Tatuaje cu unde sonore pe care apoi le poți asculta printr-o aplicație. // NYTimes vă ajută să vă găsiți un hobby. // MindcraftStories: Șapte cărți despre istoria secolului trecut. // Forbes: Topul celor mai respectabile țări ale lumii. // RomaniaInsider: Gender Equality Index 2019. // AtlasObscura: Cum s-a inventat guma de mestecat.
GRAFICĂ // TheDailyViz: Americanii au pus cap la cap zilele de naștere pe o perioadă de 20 de ani (1994-2014). Grafica vă arată gradul de popularitate al fiecăreia.
NOBEL // NatGeo a strâns date despre premiații Nobel pe 115 ani și are câteva concluzii interesante. // Prietenii de la Scena9 au un interviu cu Olga Tokarczuk, laureata Nobel pentru Literatură, iar TheEconomist a stat de vorbă cu noii premiați pentru Economie.
KUNG FU // TheGuardian: Câștigătorii Wildlife Photographer of The Year 2019.
SIMBIOZE // ThinkingHumanity: Zici că-i o poveste din Creangă: Un urs fura cam des miere din ferma de albine a unui apicultor turc, așa că Ibrahim al nostru s-a gândit să îl facă pe urs degustător, ca să-i ateste produsele. 
NATURĂ // ZMEScience: Oamenii de știință vor să cartografieze 3D planeta. Înainte de a fi prea târziu. // NatGeo: Lecțiile învățate de un fotograf care a documentat moartea ultimului mascul de rinocer alb// Păsări cu inele: descifrarea exodului. Un reportaj MindcraftStories despre stația de inelare de la Agigea, singura unitate de acest fel din țară. // EcoWatch: Expunerea la poluarea aerului crește violența domestică și crimele violente. // Călugărița este femela fatală a naturii, scrie BBC: când îi e foame, folosește feromoni ca să-i prostească pe masculi, care își riscă viața pentru a face sex. 
INVESTIGAȚIE // LadBible: Activiști de la Cruelty Free International, organizație care luptă pentru interzicerea experimentelor pe animale, au intrat într-un laborator de farmacologie și toxicologie din Germania și au făcut publice imagini filmate sub acoperire despre condițiile de nedescris în care trăiesc animalele de acolo. Scene de coșmar!
Dacă vă place Savantgarde, dați-le și altora de veste.
Se pot abona
 aici.

Ultimele ediții: #83#82#81.
EGO // Lucrez în presă de vreo 20 de ani: Cotidianul, Academia Cațavencu, România liberă, Europa liberă + contribuții la publicații străine. Texte care mi-au adus un premiu european și unul american de presă. Savantgarde e fructul acestor experiențe. Pentru a-l redacta, îi dedic cam trei zile pe săptămână.
Website Website
Facebook Facebook
Copyright © SAVANTGARDE, All rights reserved.

Contact:
newsletter@savantgarde.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Savantgarde.ro · www · www · Temeswar 1989 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp