Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief

Agenda

  • Maatschappelijke Kerk: Ethisch Leiderschap
    Donderdag 28 november
    18.00 - 21.00 uur
    PEP Den Haag
    Riviervismarkt 2, Den Haag
    Aanmelden bij Heleen 

 

  • Pastors en Taal: startbijeenkomst
    Zaterdag 7 december
    10.30 - 15.30 uur
    Stichting Mara
    Westeinde 101 A, Den Haag
    Aanmelden bij Heleen
  • Maatschappelijke Kerk: thema volgt nog
    Maandag 10 februari 2020
    18.00 - 21.00 uur
Intro
De HUB-Geloof in Den Haag is een groeiend netwerk van internationale en migrantenkerken in Den Haag. Via dit netwerk ondersteunen kerken elkaar en worden kerkgemeenschappen ondersteund in hun sociaal-maatschappelijke inzet voor de stad.
In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van nieuwe activiteiten, o.a. de Maatschappelijke Kerk van 28 november a.s. over ethisch leiderschap en de start van Pastors en Taal: we zoeken nog een paar pastors die hun taalvaardigheden willen vergroten.
Vergeet u vooral niet om de aankondigingen van organisaties in ons netwerk onderaan deze brief te lezen. 
We wensen u veel leesplezier en hopen u te ontmoeten. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons mailen of bellen! 
Aankondigingen
Maatschappelijke kerk
De Maatschappelijke Kerk bijeen-komsten zijn bedoeld voor leiders en leden van internationale en migran-tenkerken die geïnteresseerd zijn in sociale thema’s die relevant zijn voor hen en hun achterban.
In de Maatschappelijke Kerk bijeen-komst van  donderdag 28 november staat  ethisch leiderschap centraal. Hoe geven we leiding in onze kerkgemeenschappen. Welke morele principes, gebaseerd op het Chris-telijk geloof, bepalen ons gedrag? Wat zijn de uitdagingen voor kerkelijk leiderschap in de huidige samen-leving?
Speciale gast is Godian Ejiogu, Urban mission pastor, theoloog en 
Startbijeenkomst Pastors en Taal
Op zaterdag 7 december is de start-bijeenkomst van Pastors en Taal, een initiatief van het Missionair Plat-form Den Haag, in samenwerking met de HUB-geloof in Den Haag.
Maaike Bouwkamp, NT2 docente, geeft informatie over de manieren om als pastors samen de taal te oefenen. 's Middags zal Leontine Keijzer-Gango een workshop geven over interculturele communicatie.  Zij is een ervaren trainster, begeleid jongeren op het Albeda College, is afkomstig uit Burkina-Faso en is actief lid in een kerkelijke gemeenschap in Rotterdam.
Na deze bijeenkomst zullen teams worden gevormd van een pastor van een internationale en migrantenkerk en een pastor van een Nederlandse kerk. Zij ontmoeten elkaar eens in de twee weken om samen de Nederlandse  taal te oefenen en ervaringen uit te wisselen met 
 

sociaal-psychologisch therapeut uit Amsterdam. 

Datum: donderdag 28 november vanaf 18.00 uur (inloop-eten – ronde tafel discussie) en van 19.00-21.00 uur plenaire discussie. 
Plaats: PEP Den Haag. 
Aanmelden bij Heleen 




betrekking tot het geeste-lijk begeleiden van de kerk-gemeenschap in deze stad. Daar-naast inventariseren en bezoeken de pastors sociaal maatschappelijke instellingen en hulpverlening in de buurt. 
Bent u een pastor die de Neder-landse taal beter wil leren beheersen, of kent u iemand die hieraan mee zou willen doen? We hebben nog plaats voor  4 migran-tenpastors en  3 Nederlandse  pas-tors.
Voor informatie of aanmelding: Heleen Joziasse, Tel: 06-28306560
Terugblik
Maatschappelijke kerk 30 september: Onderwijs en leerlingen met een migratie-achtergrond
Tijdens deze avond kwam de noodzaak van het leren van de Nederlandse taal steeds weer naar voren: Zowel voor de kinderen als voor de ouders kan de taal een struikelblok zijn in de communicatie op school en tussen ouders en school.
Karin Baptiste, ervaren leerkracht op een Haagse basisschool, vertelde dat elk kind 12 jaar nodig heeft om de Nederlandse taal te leren. Tussen 0 en 4 jaar is het heel belangrijk dat kinderen Nederlands leren, dat er elke dag voorgelezen wordt en dat kinderen naar Nederlands gesproken kinderprogramma’s op televisie kijken. Er zijn allerlei mogelijkheden voor ouders en (jonge) kinderen om Nederlands te leren en te oefenen (zie uitgebreid verslag in de link). 
De tweede spreekster, Zeenat Ghoerahoe, schoolmaatschappelijk werker en pedagogisch adviseur bij het opvoedsteunpunt, ging in op het belang van ouderparticipatie. Het is heel belangrijk dat ouders betrokken zijn op hun kinderen, op wat ze doen en meemaken. Het onderwijs heeft ook ouderprogramma’s, vooral in krachtwijken. 
Probeer als ouder in de school actief te zijn, en schakel de (taal-)hulp van iemand in je sociale netwerk in, voor communicatie en vertaling.
Hier vindt u een link naar het uitgebreide verslag met handige verwijzingen en tips.


HUB bijeenkomst 14 oktober: Huisvesting kerken

Geatan Mbwete, zelf actief lid van een van onze Haagse internationale kerken “Eglise Pentecote Philadelphia”, heeft samen met Harm van Schie van de HUB een avond gehouden rond huisvesting van kerken. De avond was zeer goed bezocht.
Geatan was makelaar en is nu werkzaam in vastgoedontwikkeling. Maar nog steeds wil hij graag kerken helpen en adviseren. Hij raadt kerken die op zoek zijn naar ruimte aan eerst goed hun “huiswerk te doen”, want het is per slot van rekening niet niets: de plek waar de kerk samenkomt is belangrijk voor de kerk, er wordt gepreekt, gezongen, gebeden, kinderwerk gedaan, gegeten en vergaderd. Goede ruimte helpt daar bij. “Maar denk wel vooruit”, past de kerkruimte bij hoe je er over 5 jaar wilt uitzien? Daarnaast is het belangrijk om de kerkelijke financiën op orde te hebben: goede financiële jaaroverzichten van minstens de afgelopen 3 jaar zijn noodzakelijk. Tijdens het tweede deel van de avond gaf Harm advies over de praktische zoektocht naar kerkruimte. Waar zoek je en hoe check je de bestemmingen. Je kunt een prachtig betaalbaar pand gezien hebben, maar als het wettelijk niet mag kun je je veel problemen op de hals halen. Voorzichtigheid is daarom geboden.
Na de workshop hebben we nog nagepraat en met een aantal kerken vervolg afspraken kunnen maken zodat we concreet de kerken kunnen helpen met hun huisvestingsvraagstukken. 
Netwerknieuws
Grenzen aan gastvrijheid - 8 november
Vrijdag 8 november 2019, aanvang 19.30 uur. Bethelkapel, Den Haag
Neem plaats op de bank van de ChristenUnie-huiskamer en ga met Gert-Jan Segers in gesprek over de migratie en gastvrijheid. Daarvóór is er een bijdrage van Paul Scheffer, publicist en hoogleraar Europese Studies. 
De Bijbel spoort ons aan de vreemdeling gastvrij te onthalen. Is die gastvrijheid onbeperkt, of kent die ook een grens? Wat is de daadkracht van onze samen-leving? En wat is daarin een rechtvaardig migratiebeleid?
> Aanmelden
De toekomst van jouw subsidie
Maandag 18 november, 19.00-22.00 uur. PEP Den Haag, Riviervismarkt 2
Hoe kun jij aantonen dat jouw stichting of vereniging echt iets toevoegt aan de maatschappij? Welke impact heeft jouw organisatie en hoe meet je deze? Wat houdt effect precies in? En hoe kunnen maatschappelijke organisaties zich via een effectmeting verantwoorden bij hun subsidieverstrekker?
Op 18 november gaan we uitgebreid in op deze vragen. Gemeente Den Haag is aanwezig en zal uitleggen waar we mee te maken gaan krijgen en hoe ze dat samen met de organisaties (jij dus) wil gaan vormgeven.
> Aanmelden
> Lees meer
Learning and Blessing bijeenkomst: Kerk naar buiten
Zaterdag 23 november, 9.30-14.00 uur. Pax Christikerk, Vlamenburg 2, Den Haag
Het Missionair Platform Den Haag organiseert op 23 november haar 3e meeting van 'Learning and Blessing'. Deze keer wordt gesproken over het thema 'Kerk naar buiten' ('Outward Church'). Hoe ben je kerk in en voor de stad? Hoe heb je impact? Hoe ben je tot een zegen? Spreker deze dag is Moses Alagbe. Moses is sinds 2001 voorganger van het Maranatha Community Transformation Centre in Amsterdam Zuidoost. Hij is ook de auteur van het boek 'The Curch is Boring - if it is not relevant'.
Het doel van de bijeenkomst is om van elkaar te leren, met elkaar mee te leven, voor elkaar te bidden en samen te bidden voor de stad. Het is voor teams uit kerken (zowel gevestigde kerken als migrantenkerken) en missionaire gemeenschappen en start-ups/pioniersplekken. De kosten voor de bijeenkomst zijn € 5,00, inclusief lunch.
> Aanmelden
> Click here for the information in English
Het Aandachtscentrum zoekt gastvrouwen en -heren
Oecumenisch Aandachtscentrum, Schoolstraat 18, Den Haag
Het Aandachtscentrum is een plek midden in Den Haag om even op adem te komen en een luisterend oor te vinden. We verwelkomen iedereen die bij ons binnenloopt. In het Aandachtscentrum werken rond 50 vrijwilligers, schenken koffie of thee, gaan naast onze bijzondere en kleurrijke bezoekers zitten en luisteren. 
We zijn op zoek naar betrokken vrijwilligers die, naast het Nederlands, nog een andere taal spreken en een andere cultuur kunnen begrijpen. We vragen onze vrijwilligers om ongeveer een dagdeel per week dienst te doen. We bieden speciale activiteiten voor de vrijwilligers, die soms gericht zijn op gezelligheid en onderling contact, soms meer het doel hebben van opleiding en toerusting. We hebben intervisie en regelmatig evaluatiegesprekken.
Hebt u belangstelling om vrijwilliger te worden? Nee dan contact op met vrijwilligerscoördinator Barbara Heubeck, 06-10488830.
> Click here for the informatie in English

SOFAK biedt kerken financiële ondersteuning

Stichting Ondersteunings Fonds Allochtone Kerken (SOFAK) moedigt u aan om een fondsaanvraag te doen voor activiteiten van/voor uw kerk. Zij hebben drie thema's: diaconaal-maatschappelijke ondersteuning, missionaire ondersteuning en opstarthulp. Voor meer informatie zie hun beleidsplan, pagina 6.
Kerken kunnen een aanvraag doen vóór half november 2019 om meegenomen te worden in de aanvragen van december. Later aanvragen kan natuurlijk ook voor de volgende rond van toekenningen.
> Informatie over SOFAK
> Contact
HUB - Geloof in Den Haag is een initiatief van stichting Mara en Stek.
Dit project wordt onder andere gesteund door Fonds 1818 en PIN.

Contact:
Heleen Joziasse: heleen@maraprojecten.nl, 06-28306560
Shirleni Blanken: shirleni@maraprojecten.nl, 06-39831945
Harm van Schie: harm@maraprojecten.nl, 06-36100750
Copyright © 2019 HUB Geloof in Den Haag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Website
Website
Website