ουρανοξύστες διχάζουν, Μπάνον φτύνει τη δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε, Νόμπελ απονέμονται, μα το μόνο που είχε πραγματική σημασία αυτή την εβδομάδα ήταν ένα κορίτσι στη Μόρια
Το "σύνδρομο της παραίτησης" είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που δεν ήξερα ότι υπάρχει. Όταν το παθαίνει ένα εννιάχρονο παιδί στη χώρα μου, εγώ χάνω τον ύπνο μου, μουδιάζω και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο για πάρα πολλή ώρα.
Οπότε σκεφτείτε αν θέλετε να πατήσετε αυτό το λινκ, πραγματικά.
Αυτή είναι μια ιστορία που μπορεί να την σκέφτεστε για όλη την υπόλοιπη ζωή σας.
|
|
σήμερα στην Καθημερινή
γράφω για το καζίνο του Ελληνικού. Μολονότι δεν είμαι καθόλου φίλος του τζόγου, η ζωή μ' έχει ξεβράσει σε διάφορα τέτοια καταστήματα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνομένων κάποιων γνωστών (από τις ταινίες) στο Λας Βέγκας και του Mohegan Sun στο Κονέκτικατ, του μεγαλύτερου από αυτά που έχουν φτιάξει οι δύο εταιρείες που διεκδικούν την άδεια στο Ελληνικό. Οπότε, μολονότι είναι καλό πράγμα που ξεκλειδώνει η επένδυση και προχωράει το πράγμα, έχω να διατυπώσω κάποιες -κατά τη γνώμη μου σημαντικές- επιφυλάξεις.
να ένα απόσπασμα
"Τα καζίνα (όλα τα καζίνα, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκλασσάτων) δεν είναι τόποι διασκέδασης και χαράς. Είναι απίστευτα μελαγχολικά μέρη στα οποία η πλειοψηφία των θαμώνων δεν είναι ούτε μεγιστάνες, ούτε διάσημοι με παπιγιόν, αλλά κανονικοί, κακοντυμένοι, συνοφρυωμένοι άνθρωποι που, πρακτικά, νοσούν. Και, ναι, αυτές οι επιχειρήσεις πολύ συχνά βγάζουν πάρα πολλά λεφτά από όλο αυτό το επώδυνο πάθος, από όλη αυτή τη μιζέρια και, ναι, δίνουν εκατοντάδες (κυρίως δύσκολες ή/και κακοπληρωμένες) δουλειές σε πολλούς ανθρώπους και ενίοτε πληρώνουν πολλούς φόρους -εκτός κι αν ανήκουν στον Ντόναλντ Τραμπ, οπότε χρεωκοπούν και κλείνουν- αλλά το κόστος τους για τις κοινωνίες ευρύτερα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο από τα οικονομικά οφέλη".
|
|
Το βιβλίο που σας προτείνω αυτή την εβδομάδα είναι η βιογραφία του Άλμπερτ Άινσταϊν από τον Γουόλτερ Άιζακσον, ο οποίος έχει γράψει κι άλλες ενδιαφέρουσες βιογραφίες, όπως του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Στιβ Τζομπς. Όπως και στις άλλες, με αφορμή την εξιστόρηση της ζωής του ανθρώπου ο συγγραφέας δίνει μια εικόνα της εποχής, αλλά και μια χρήσιμη αποτύπωση του αντικειμένου του. Δύο πράγματα ξεχωρίζουν στο βιβλίο: Η απλή και κατανοητή εξήγηση των βασικών εννοιών της θεωρητικής φυσικής, πράγμα βασικό για να καταλάβει κανείς τι δουλειά έκανε ο
|
|
|
άνθρωπος, και οι (ενίοτε κουτσομπολίστικες) αναφορές στην προσωπική ζωή και την πολιτική δράση του ανδρός, που δεν είναι πολύ γνωστές και εμένα, σε κάποιες περιπτώσεις, με εξέπληξαν. Το συστήνω.
Ιδιαιτέρως σε audiobook.
|
|
και τώρα, τα λινξ
Το σχέδιο του Τζεφ Μπέζος για τον κόσμο και το σύμπαν.
Θυμάστε τότε που το Twitter σας ζήτησε το κινητό σας για να κάνει το λογαριασμό σας πιο ασφαλή; Ε, μετά πούλησε τους αριθμούς σας σε εταιρείες για να σας στέλνουν καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις, χωρίς την άδειά σας. Μην ανησυχείτε, όμως, τρεις εβδομάδες μετά, ζήτησε συγγνώμη. Οπότε όλα καλά.
Το να έχετε σκύλο μειώνει κατά 24% την πιθανότητα να πεθάνετε από οποιαδήποτε αιτία. Οποιαδήποτε! Έτσι λέει.
Όταν έσκασε ο Βεζούβιος, η τέφρα σκέπασε ένα χωριό που λεγόταν Ηράκλειο και το πλάκωσε. Εκεί βρέθηκαν κάτι ρολά τυλιγμένων παπύρων, άψογια διατηρημένων, αλλά υπερβολικά εύθραυστων. Υπάρχουν ακόμη και κανένας δεν μπορεί να τους ξετυλίξει για να δούμε τι γράφουν, επειδή κινδυνεύουν να διαλυθούν. Δεν ξέρω πώς σας φάνηκε αυτό που διαβάσατε μέχρι τώρα. Εμένα με κάνει να λυσσάω από περιέργεια. Ε, τώρα υπάρχει περίπτωση να βρέθηκε τρόπος να διαβαστούν τυλιγμένοι.
Ήταν ο αιώνας των αυτοκινήτων ένα τραγικό λάθος; Ενδιαφέρον θέμα, και υλικό για διάβασμα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ΜΚΟ στον κόσμο: η χώρα στην οποία έτρεχε τα προγράμματα στήριξης των φτωχών, πλούτισε. Είναι ένα σημαντικό θέμα: αν το καλοσκεφτείτε, ο σκοπός κάθε ΜΚΟ είναι να πάψει να υπάρχει. Συγκεκριμένα, να εξαφανίσει το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε (τη φτώχεια, τις αδικίες, τις ανισότητες).
Πόσες γυναίκες έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ;
Ξεκαρδιστική λεπτομέρεια από την τραγωδία του WeWork: χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να συμπεράνουν -άκουσον άκουσον- ότι ο κόσμος στο γραφείο θέλει να πίνει καφέ το πρωί, οπότε προσέλαβαν μπαρίστα.
Καταπληκτική αγγελία. Δείτε τη μέχρι τέλους.
Τέλος, μια υπενθύμιση που στέλνει το σπιτόσκυλο από το υπερπέραν, με τη μορφή χαϊκού:
"Ουρανοξύστες
Υπάρχουν πολλοί. Κάποιοι
ωραίοι. Λίγοι".
|
|
|
|