Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Oktober 2019
Samma dag som senaste nyhetsbrevet publicerades berättade Ericsson att man avsatt 12 miljarder kronor för framtida väntade böter och kostnader för en sedan tidigare känd pågående mututredning. Detta är ett nytt exempel på att det kostar betydligt mer än det smakar för bolag att inte ha kontroll på sin affärsetik och regelefterlevnad – att helt enkelt misslyckas i sitt antikorruptionsarbete.
 
Visserligen är det nu ett tag sedan detta hände och 6 år senare anser Ericsson att man har betydligt bättre kontroll. Det finns mycket som talar för det – de flesta drabbade bolag går igenom ett stålbad och kommer ut renare på andra sidan. Den intressanta frågan är dock varför man tillät sig själv att misslyckas för bara 6 år sedan – varför togs inte röda flaggor på allvar?
 
Det är därför glädjande att se att allt fler svenska börsbolag prioriterar arbetet med att motverka korruption och har förbättrat sitt arbete mot korruption enligt en rankning gjord av Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet. Att antikorruption är en förutsättning för hållbarhet verkar börja blir alltmer accepterat. Hur vi alla kan jobba vidare med det kommer diskuteras och debatteras på den internationella antikorruptionsdagen den 9 december.
 
Men innan dess kommer vi att dela ut Årets Visselpipa den 28 november. Vi kan konstatera att skyddet för visselblåsare tog ett steg framåt genom antagandet av EU:s Visselblåsardirektiv i oktober, men mycket arbete kvarstår. TI SE kommer fortsätta att uppmärksamma modiga personer som vågar säga ifrån.

Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Interna utredningar på agendan för höstens CSF-möte
Fokus för mötet med medlemmarna i TI Sveriges Corporate Supporters Forum, CSF, den 8 oktober var hur man kan utveckla och förbättra det interna utredningsarbetet vid misstankar om korruption och oegentligheter. Deltagarna diskuterade utifrån presenterade fall och utbytte erfarenheter från sina respektive verksamheter.
 
foto: TI Sverige
Är du intresserad av medlemskap i vårt näringslivsforum, CSF? Kontakta oss gärna så berättar vi mer.  

Medverkan i besök, kurser och workshops
TI Sverige har den senaste tiden bland annat medverkat i antikorruptionsworkshop på Arbetsförmedlingen, besök från Liberia hos Folke Bernadotteakademin och kurs om antikorruption för Sidas ramorganisationer och deras partners.
 
foto: fr.v. TI Sverige; FBA/Elisabeth Winqvist
Vi kommer gärna till din arbetsplats och diskuterar transparens, integritet och ansvarsutkrävande och hur man kan arbeta mot korruption. Kontakta oss för mer information.

Korruption i Sverige
Transparens motar tystnadskultur
Brottsförebyggande rådet (Brå) studie om tystnad mot rättsväsendet visar att skam och skuld, rädsla för repressalier samt bilden av att polisen ändå inte kan göra något bidrar till en utbredd tystnadskultur. [Läs mer]

Riksrevisionen kritiserar få utredningar om korruption
I sin granskning av Konkurrensverket riktar Riksrevisionen kritik mot att misstankar om korruption nästan aldrig är grund för utredning, trots att det området ska ha hög prioritet enligt KKV:s egen policy.
 
Låg korruption ger högt anseende
Sverige har utsetts till landet med bäst anseende i hela världen, tack vare faktorer som etik och låg korruption, effektivt statsskick, goda levnadsförhållanden och ekonomisk stabilitet.
 
Sverige stödjer EU-handlingsplan mot korruption
Sverige stödjer, enligt Europaportalen, att EU tar fram en handlingsplan som är konkret och ”kan tillföra ett reellt mervärde i kampen mot korruption” men att det “i framtiden får utvärderas om det finns behov” av en separat övervakningsfunktion för just korruptionsfrågor. 
TI Sverige kommenterar
Fler företag prioriterar antikorruption som hållbarhetsfråga
Allt fler svenska börsbolag prioriterar arbetet med att motverka korruption och har förbättrat sitt arbete mot korruption enligt en rankning gjord av Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet. [Läs mer]
TI Sverige i media
DI TV: ”Korruption riskerar att slå undan alla positiva och goda steg i hållbarhetsarbetet”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande Transparency International Sverige.

Chefstidningen: Ulrik Åshuvud, ordförande, TI Sverige, diskuterar vikten av visselblåsare, anonyma rapporteringssystem och ledningens ansvar för ett öppet arbetsplatsklimat.
TI Sverige tipsar...
Korruption undergräver förtroende 
Utrikesdepartementet har publicerat en kortfilm med fokus på att korruption undergräver människors förtroende för politiska och ekonomiska system, institutioner och ledare. TI Sveriges ordf. Ulrik Åshuvud kommenterar om kopplingen mellan korruption och minskat demokratiskt utrymme.
 
Vad har ”fake news” med antikorruption att göra?
"Fake news”, spridning av falsk information, har blivit ett stort hot mot allmänhetens förtroende för demokrati, demokratiska institutioner och nyhetsmedier under de senaste åren. Falska nyheter bidrar till växande misstro mot traditionella medier, vilket t.ex. används för att diskreditera ogynnsamma nyhetsrapporter.
 
Stärkt skydd för visselblåsare
Europeiska unionens råd har antagit regler för skydd av visselblåsare som bland annat kräver säkra rapporteringskanaler både inom en organisation - privat eller offentlig - och till offentliga myndigheter. Vidare så stärks repressalieskyddet och det krav ställs på adekvat information från nationella myndigheter samt utbildning av offentliga tjänstemän.

Transparency International välkomnar direktivet men efterlyser samtidigt nationell lagstiftning som täcker visselblåsarskydd inom alla sektorer – inklusive tex försvar och säkerhet. [Läs mer]

TI: ställ krav på register för verklig huvudman
Enligt en rapport från Transparency International så misslyckas regeringar med att motarbeta internationell penningtvätt och skattebedrägeri eftersom polisen saknar verktyg för att spåra verkliga huvudmän till företag som misstänks för brottslig verksamhet.
Kalendarium

TI Sverige arrangerar:

28 november
Stockholm
Save-the-date:
Utdelning av Årets Visselpipa

9 december, kl 9-12
Stockholm

Save-the-date:
Välkommen till ett seminarium, arrangerat av TI Sverige och Institutet mot mutor, som, på den Internationella antikorruptionsdagen, uppmärksammar antikorruption och hållbarhet.
TI Sverige deltar i: 

6 november
Möte med S-gruppen i KU/Riksdagen

8 november, kl 8-9
Frukostmöte med S-2000
[ABF-huset, Stockholm - läs mer här]

13 november
Hållbart Näringsliv
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2019 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp