Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - November 2019

In deze nieuwsbrief

18 november 20:00 (inloop 19:45)
in fietscafé Spaak:
(Boteringestraat 66, www.spaak.cc)

discussie-avond Fietsstrategie gemeente Groningen

 (Geef je je op? Fijn!
groningen@fietsersbond.nl)

In 2015 heeft de Groninger gemeenteraad de Fietsstrategie Groningen 2015-2025 vastgesteld. Dit najaar is een update van het uitvoeringsprogramma gemaakt voor de periode 2019-2022.

Het uitvoeringsprogramma hoort bij de volgende strategieën:

(1) de fiets eerst (bij het inpassen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen),
(2) een samenhangend fietsnetwerk,
(3) ruimte voor de fiets (in de bestaande infrastructuur),
(4) fietsparkeren op maat, en
(5) het verhaal van Groningen Fietsstad (PR, ook voor de Groningers zelf).

Leidraad bij de discussie:
*Welke plannen zijn er, welke zijn al (deels) gerealiseerd, welke zijn in uitvoering en welke zijn op de lange baan geschoven?
*Vind je dat de gemeente de juiste zaken aanpakt, de zaken juist aanpakt of vind je dat de gemeente de prioriteiten anders moet stellen?


Na de gezamenlijke bespreking - omstreeks half 10 (21:30) - is er nog tijd voor onderling contact tijdens een drankje.

Komt allen!


We vinden het leuk om te weten of je komt. Graag doorgeven via groningen@fietsersbond.nl. Alvast bedankt!


Voor wie zich alvast in wil lezen:
De fietsstrategie en het uitvoeringsprogramma 2015-2025 zijn hier te vinden als bladerbare versies met telkens 2 pagina's naast elkaar.
Pdf's met alle bladzijden onder elkaar zijn er ook: Fietsstrategie, Uitvoeringsprogramma 2015-2025, Uitvoeringsprogramma 2019-2022
 

Verblind je tegenligger niet, stel je fietsverlichting laag af

Kees Bakker, oftewel TestKees, ontvangt veel klachten over te hoog afgestelde koplampen. “Zelfs dure, kwalitatief goede lampen kunnen je tegenliggers verblinden. Zorg er dan ook voor dat je je koplamp goed laag afstelt.” Zelfs lampjes met weinig lichtopbrengst, zoals de standaard koplampen op een omafiets of losse ledlampjes, kunnen verblinden als ze niet goed zijn afgesteld. TestKees adviseert om een lamp met een Duits StvZO-goedkeuring te kopen. Deze lampen zijn zo gemaakt dat de kans op verblinding kleiner is.

Op dit
filmpje legt TestKees het zelf uit, met voorbeelden!


Voorbereiding gesprek Rijkswaterstaat over

nieuwe Gerrit Krol-brug
- graag inbreng!

Omdat er maar liefst 15.000 fietsers per dag over deze brug gaan, wil Rijkswaterstaat een apart gesprek met de Fietsersbond.

Rijkswaterstaat gaat onder meer onderzoeken wat voor brug het beste is, van 4 m hoog of van 5,5 m hoog. Hieronder de verschillen voor de fiets.

Brug 4 m hoog:

Brug 5,5 m hoog:

*Er komen 1 of 2 loopbruggen naast (daar moet dus ruimte voor zijn)

*Waarschijnlijk geen loopbrug(gen) want deze brug hoeft veel minder vaak open

*Minder omhoog hoeven fietsen, wel veel vaker over de loopbrug(gen) van 9,10 m hoogte moeten

*Verder omhoog moeten fietsen maar ook meestal fietsend over de brug; bij openstand waarschijnlijk wachten

*Al gevraagd: hoe vaak zal deze brug open zijn?

*Al gevraagd: hoeveel fietsers staan hier te wachten bij openstand in de spits?

Waar moeten we nog meer op letten, wat moeten we vragen of voorleggen aan Rijkswaterstaat?
Graag reacties op
groningen@fietsersbond.nl; alvast bedankt!

Meer info voor de liefhebbers:
De bestaande brug heeft een doorvaarthoogte van (slechts) 2,18 m. De vaste loopbrugjes ernaast zijn 6,82 m. De nieuwe doorvaarthoogte moet 9,10 m zijn.
Door de 'smalte' aan de Korrewegkant past er op de nieuwe brug slechts een wegdekbreedte van 7,20 m. Hierop rijden zowel auto's als fietsers, net zoals op een fietsstraat; maximumsnelheid 30 km/u; er mag geen vrachtverkeer overheen. De brug wordt langer want het kanaal wordt breder.
De toeleidende wegen moeten stijgen met een talud aan weerszijden, waardoor ze op de grond (veel) breder worden, of er moet een trap komen.
Fietsexcursie met informatie over Oldambt

Het is alweer even geleden, maar we wilden toch de foto's en info over de fietsexcursie van 23 juni delen. Àlle foto's vind je hier.
De fietsroute voerde ons over plattelandswegen ten zuiden van de A7 naar Winschoten. Halverwege de route maakten we een stop bij de ‘Heemtuin’ in Muntendam, waar Benno Klapwijk vertelde over de (onder)afdeling Oldambt.

      

In Oldambt speelt de voorgenomen aanleg van een fietsbrug (blauwe loper) over Winschoterdiep en A7. Verder heeft Fietsersbond Oldambt de gemeente verzocht om afsluiting van één van de twee noord-zuid plattelandswegen tussen Nieuwolda en Midwolda voor doorgaand autoverkeer. Hierover hebben al eerder stukken in de Versnelling gestaan, die op de website terug te vinden zijn.
Meer nieuws uit (onder)afdeling Oldambt

Oldambt verwaarloost fietspaden en rijdt ze zelf kapot bij het berm- en slootonderhoud.

    

Vegen, ho maar; dus in de herfst slibpartijen als het nat wordt.

   


Gemeente Oldambt heeft bij de provincie een subsidieaanvraag gedaan voor aanleg van een landbouwsluis in een van de twee noord-zuid plattelandswegen voor doorgaand verkeer tussen Nieuwolda en Midwolda.
We hebben bij de provincie gelobbyd om deze subsidieaanvraag te honoreren.

Nieuws van (onder)afdeling Kop van Drenthe

De afgelopen tijd zijn we in de Kop van Drenthe met veel onderwerpen bezig geweest. Hieronder een opsomming en een samenvatting, hier lees je alles.

-Schouw van de rotonde in Norg aan de Eenerstraat waar de bewoners weer van de voorrang voor fietsers af willen, terwijl de onveiligheid vooral ligt aan het gedrag van de automobilist.
-Deelname aan het project 'Herijking fietsnetwerk Drenthe'.
-Gewijzigde plannen rond het traject voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer in het centrum van Roden. De rotonde Julianaplein zou worden vervangen door een T-kruising, maar dat gaat niet door. Wat betekent dat voor de veiligheid van de fietser?
-Onlangs is er een dodelijk ongeluk gebeurd met een vrachtwagen en een fietser in natuurgebied De Onlanden. Uitkomst van een autoverkeer-enquête hier was dat de meeste mensen vonden dat daar geen doorgaand autoverkeer meer moest zijn. De weifelachtige wethouder lijkt dit naast zich neer te leggen.

In juli heeft Kop van Drenthe een zienswijze over Aanleg Transferium De Punt ingediend bij de gemeente Tynaarlo. Onze Zienswijze is gericht op het fietsverkeer en niet op de overbodigheid van weer een parkeervlakte, weer in het openbare groen. Gelukkig komen er fietsparkeer-voorzieningen en wordt er al rekening gehouden met de eventuele Doorfietsroute Assen - Groningen vv.
Anderzijds wordt de doorgaande fietsroute Glimmen - De Punt vv onaantrekkelijker en gevaarlijker gemaakt dan de huidige korte en rechte route langs de Groningerweg. Dat komt vooral door de aanleg van twee extra rotondes waarop fietsers geen voorrang krijgen, en een oversteek halverwege de extra afslag (dus met hard rijdend verkeer) vanaf de A28 richting Glimmen/De Punt, terwijl het autoverkeer gemakkelijk via de extra rotondes kan rijden.
Verder vinden we OV-fietskluizen bij de fietsenstalling gewenst, oplaadpalen voor elektrische fietsen en de mogelijkheid een (elektrische) fiets te huren. Ook willen wij voorzieningen tegen regenwater over het fietspad en vergevingsgezinde randen langs de fietspaden – indien van toepassing.
Door de stikstofproblematiek is ook dit project opgeschort vanwege een nabijgelegen Natura2000-gebied. Zodra de gemeente Tynaarlo meer weet "hoe om te gaan met een toename van stikstofdepositie" krijgen we meer informatie over de behandeling van onze Zienswijze.

Tot slot...
... wordt binnenkort de tunnel onder de N372 aan de Brunlaan geopend. Die is niet alleen nuttig, maar wordt ook heel mooi. De wanden worden beschilderd met thema’s uit het omliggende natuurgebied De Onlanden. Hieronder een fragment van die wand.

 

Nieuws uit (onder)afdeling Haren


Fietstunnel station klaar
De fiets- en voetgangerstunnel bij het station is sinds vrijdag 25 oktober open!!!
Er is nu een mooie snelle verbinding voor de fietsers van/naar Oosterhaar. Het heeft lang geduurd. Al 20 jaar geleden waren er plannen voor een fietstunnel. Fietsers hoeven nu nooit meer te wachten voor een gesloten spoorovergang. De tunnel is ook de verbinding tussen beide perrons. Aan de Oosterhaarkant is een nieuwe fietsenstalling. We zullen de komende weken kijken of er genoeg fietsparkeerplekken zijn.

Fietspaden buitengebied
We gaan bij de gemeente aandacht vragen voor de slechte kwaliteit van de fietspaden in het buitengebied. Veel fietspaden zijn hobbelig door de boomwortels die eronder groeien. Zoals Jeroen Niezen (wethouder 2006-2010) eens opmerkte: "Je merkt het meteen als je vanuit Drente de gemeente Haren in fietst". Dat bedoelde hij niet in positieve zin.

Rotondes
Haren heeft binnen de bebouwde kom drie rotondes. Op twee rotondes heeft de fiets voorrang, maar op de rotonde Emmalaan-Rijksstraatweg niet. De situatie kan daar volgens ons voor de fiets verbeterd worden. Daarover gaan we graag met de gemeente in gesprek.
Kortsluiting Winsum

'De Kortsluiting' in Winsum gaat over een al jaren in voorbereiding zijnd traject waarmee het autoverkeer om het winkelgebied heen naar de N361 (Groningen-Lauwersoog) wordt geleid.

In de toelichting staat dat alle omgevingsinvloeden en -factoren zijn onderzocht: geluid, natuur, water, archeologie enz. De fietser wordt echter nergens genoemd, maar er zitten voor fietsers wel nadelen aan 'de Kortsluiting'. Wij hebben daarom tegen dit plan een zienswijze (met bedenking) ingediend bij de gemeenteraad.
Lees hier verder...

Bezwaar tegen wijziging voorrang kruising Bornholmstraat-Kotkastraat

De afgelopen zomer is de voorrangssituatie op de kruising Bornholmstraat-Kotkastraat gewijzigd, naar onze mening ten nadele van de fietsers. De Fietsersbond heeft daarom een bezwaar ingediend tegen het besluit van de gemeente Groningen daarover.

Lees hier alles.

Wij hebben in de tussentijd al diverse klachten binnengekregen over de nieuwe situatie. Op 10 oktober is er een hoorzitting geweest over ons bezwaar, waarin we deze klachten ook geciteerd hebben. De ervaring van alle fietsers die wij over de nieuwe situatie gesproken hebben, is dat je op het kruispunt vogelvrij bent, omdat van alle kanten auto's aan kunnen komen die voorrang hebben en dat je dus niet weet waar je moet kijken. Dat hebben wij kenbaar gemaakt. Daarnaast loopt de fietser het risico dat gedurende de oversteek de situatie zo gewijzigd is, dat wat eerst moeiteloos leek te passen een risicovolle gebeurtenis is geworden. Dat kun je zien op dit filmpje.

Zoals betoogd was de oude situatie niet veilig, maar wij vinden de nieuwe situatie nog veel gevaarlijker. Wij hopen dan ook dat de bezwaarcommissie dit eveneens vindt en het college adviseert de oude situatie te herstellen zolang het onderzoek naar een definitieve oplossing duurt. Gezien de krappe budgettaire ruimte van de gemeente zou de tijdelijke situatie immers zo maar vele jaren kunnen duren.

Inmiddels zijn we wel met de gemeente in overleg over een definitieve oplossing, maar een goed alternatief (misschien wel een rotonde met fietsers in de voorrang) kost veel geld.

Belevenissen met een vouwfietscolumn Wietske ter Veld

Fietsen is klimaatvriendelijk

Op 27 september was er weer een klimaatwandeling; dit keer in Den Haag. Mijn vouwfietsje ging ook weer mee, want klimaatvriendelijk lopen gaat steeds moeilijker. Het was vrij goed weer, slechts één klein buitje.

Toen ik eens met wilde witte haren en twee kleine hondjes door het dorp naar de groenteboer fietste vroeg een klein jongetje: “Ben jij een heks?” “Ja”, zei ik, “en ik tover kleine jongetjes in kleine hondjes”. Het kind paniekte en ik voelde mij heel schuldig. Gelukkig zei zijn zusje toen dat ik een gewone mevrouw was.

Ik heb iets met heksen en diep van binnen voel ik me nog steeds wel een heks, en als ik voor een vergadering mijn haar doe zeg ik dat ik mijn persoonlijkheid moet verbergen.

Dus ik had mijn heksenspandoek weer mee: deze heks vliegt schoon en stil. Het droeg bij aan de vrolijkheid en iemand hielp me om hier een statig standbeeld voor de Hoge Raad mee te versieren.

Iemand anders raadde me aan om dit aan de verantwoordelijke minister voor te stellen.

Dat is deze cartoon: