Copy
Landelijke staking in het basisonderwijs op woensdag 6 november: de school is deze dag gesloten vanwege de staking (!)
Verder in deze nieuwsbrief nieuws van de Kinderopvang, maandopening groep 5/6, info over het Nationaal Schoolontbijt en meer. 
Veel leesplezier!
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief 3 schooljaar 2019-2020
Agenda
ma 28 okt Nieuwsbrief
wo 30 okt Luizencontrole
vr 1 nov Maandopening groep 5/6 tussen 13.45u en 14.15u in het speellokaal
ma 4 en di 5 nov Papiercontainer
di 5 nov Oudergesprekken (niet verplicht)
wo 6 nov Stakingsdag Basisonderwijs: groepen 1 t/m 8 zijn deze dag vrij!
Dankdag
do 7 nov Nationaal Schoolontbijt: peuteropvang en groep 1 t/m 8 starten met een ontbijt op school;
Bezoek Zonnekamp met groepje leerlingen uit de bovenbouw
vr 8 t/m vr 15 nov Week van de Mediawijsheid
zo 10 nov Kerk-school-gezinsdienst om 9.30 uur in de Grote Kerk
ma 11 nov Nieuwsbrief;
Sint-Maarten
do 14 nov Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs voor ouders van groep 8 leerlingen
ma 25 nov Nieuwsbrief
vr 29 nov Koffieochtend tussen 8.30u en 9.30u
Nieuws van het team
Staking 6 november
De onderwijsbonden hebben woensdag 6 november uitgeroepen tot een landelijke stakingsdag. Ze willen dat het kabinet meer geld op tafel legt om de problemen in het onderwijs aan te pakken. Wat zijn de belangrijkste eisen?
1) voldoende collega's: Invallers zijn met regelmaat niet beschikbaar, waardoor er een beroep gedaan moet worden op onderwijsassistenten. Dit alles doen we om te voorkomen dat klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het blijven echter lapmiddelen.
2) minder werkdruk: de overdaad aan regels houdt leerkrachten weg bij hun kerntaak: lesgeven
3) beter salaris: spreekt voor zich

Een overgroot deel van de leerkrachten van Kindcentrum Johan Friso geeft gehoor aan de oproep van de bonden. Hierdoor blijven de schooldeuren op 6 november op Kindcentrum Johan Friso voor groep 1 t/m 8 dicht. Kortom: er wordt gestaakt.
 
 
Terugblik activiteiten
 
Afsluiting Kinderboekenweek
Op donderdag 10 oktober werd de nationale Kinderboekenweek met het thema ‘Reis mee!’ op ludieke wijze afgesloten.  Er werd een wedstrijd voor versierde fietsen georganiseerd. Hier is in grote getale gehoor aan gegeven! Heel veel kinderen kwamen met een prachtig versierde fiets op school. De één pakte nog meer uit dan de ander. Wat een mooie creaties zeg! Door de enthousiaste inbreng van de kinderen en de coördinatie van de werkgroep voor de Kinderboekenweek kunnen we terugzien op een geslaagde Kinderboekenweek.


 
 
Studiedag op donderdag 17 oktober 
Op de donderdag voor de herfstvakantie waren de kinderen vrij i.v.m. een studiedag voor de leerkrachten. We hebben deze dag zinvol besteed. Marco Bastmeijer was bij ons team aanwezig. Marco Bastmeijer is ontwikkelaar en schoolbegeleider van VierKeerWijzer. Deze methodiek gebruiken we voor het werken vanuit de principes van Meervoudige Intelligentie. Een inspirerende dag met o.a. het opfrissen van kennis, verdieping in de methodiek en inspiratie voor de komende periode. 


Vooruitblik activiteiten

Maandopening van groep 5/6 op vrijdag 1 november
Op vrijdag 1 november houdt groep 5/6 de maandopening. Leerlingen van de bovenbouw zijn hierbij aanwezig. De ouders van groep 5/6 zijn ook van harte welkom om deze maandopening bij te wonen. Deze wordt gehouden in het speellokaal tussen 13.45u en 14.15u. 
 

Nationaal Schoolontbijt op 7 november
Op donderdag 7 november gaan we met alle groepen de dag beginnen met een ontbijt. Dit ontbijt wordt gesponsord. Voor bord, beker en bestek wordt gezorgd. U mag uw kind deze dag met een 'lege maag' naar school brengen. Waarom het Nationaal Schoolontbijt? Om het belang van een goed ontbijt te 'onderwijzen' (lees: laten ervaren).
 

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.

1. ONTBIJTEN GEEFT JE ENERGIE 

Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen!

2. ONTBIJTEN LEVERT VOEDINGSSTOFFEN 

Ontbijten geeft je ook belangrijke voedingsstoffen. Een ontbijtje levert de vezels, vitamines en mineralen waar je lijf om vraagt. Als je daar de dag niet mee begint, haal je die achterstand maar moeilijk in. Onderzoekers hebben ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken: mensen die niet ontbijten krijgen over de hele dag minder voedingsstoffen binnen dan ontbijters. Doe je lijf dus een plezier met een ontbijt!

3. ONTBIJTEN HELPT JE STOELGANG 

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een lange nacht slapen, waarin je natuurlijk niets eet of drinkt. Dan is het nodig je darmen aan de gang te krijgen. Jouw ontbijt zet ’s ochtends meteen je darmen aan het werk en dat helpt een goede stoelgang. Dat betekent dat je makkelijk kunt poepen en minder snel last krijgt van buikpijn. Vooral een ontbijt met veel vezels is goed voor je darmen. Die haal je uit volkorenbrood, muesli, groente en fruit.

4. ONTBIJTEN HOUDT JE GEZOND 

Als je de dag niet begint met een ontbijt, krijg je al snel de verleiding om naar tussendoortjes te grijpen. Meestal zijn dat minder gezonde tussendoortjes waar veel suiker, ongezond vet of energie in zit. Dat is niet goed voor je lijf. Met een gezond ontbijt heb je vaak langer een vol gevoel en minder zin om van die ongezonde tussendoortjes te eten. Het is dus slim om de dag met een gezond ontbijt te beginnen. Het liefst een ontbijt vol vezels, dus kies lekker voor volkoren, groente en fruit.

5. ONTBIJTEN IS LEKKER EN GEZELLIG 

Dat ontbijten gezond is, is nu wel duidelijk. Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes heerlijk smullen en ondertussen samen mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!
 

Kerk-school-gezinsdienst op zondag 10 november
Op zondag 10 november houden we met de 5 Accrete scholen in Steenwijk gezamenlijk een Kerk-school-gezinsdienst. Deze kerkdienst zal worden gehouden in de Grote Kerk, aanvang: 9.30u. U bent met uw kind(eren) van harte welkom om deze dienst bij te wonen! Kinderen van de verschillende scholen zullen een aandeel hebben in deze dienst.


 
We hopen u middels deze nieuwsbrief voldoende te informeren.
Mocht u vragen hebben, neem gerust contact op.

Hartelijke groeten,


Namens het team,
Harm Jan Jaarsma
 
Godsdienst
Week 42/43: Beloofd is beloofd
Niet te geloven wat God belooft. Aan Abram, aan Hagar, aan Saraï. Zoveel geluk, zoveel nakomelingen, zoveel toekomst. Dat kan toch niet als je oud en zonder kinderen bent of als je weggepest wordt?
De verhalen komen uit: Genesis 15: 1-21, Genesis 16: 1-16 en Genesis 18: 1-15.
Doelstelling: We verkennen beloftes die we krijgen en die we geven.

Week 44: Stop!
God wil weten of het in Sodom echt zo erg is als er gezegd wordt. Als dat zo is, zal Hij de stad straffen. Abraham pleit voor de stad; wat als er tien rechtvaardige mensen in de stad wonen? Uiteindelijk wordt Lot met zijn familie gered. Sodom heeft geen toekomst.
De verhalen komen uit: Genesis 18: 16-33, 19: 1-29 en Genesis 19: 30-38.
Doelstelling: De kinderen staan stil bij situaties die zo erg zijn dat het niet langer kan.

                                        
 
 
Jarigen en Welkom
Vanaf deze week is Amy Eleveld bij ons gestart in groep 6. Zij zat eerst op Kindcentrum Willem-Alexander, maar is verhuisd. Amy, van harte welkom op ons Kindcentrum. En morgen (29 oktober) ben je ook nog jarig. Een fijne verjaardag toegewenst! 
 
Op 1 november wordt Safiera Iqrarouch 4 jaar. Sven van der Voort (broertje van Rik) wordt op 27 november 4 jaar en Jake Mooi wordt op 28 november 4 jaar. Alvast van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag en voor straks: van harte welkom op de basisschool! We hopen dat jullie je gauw thuis zullen voelen. 
 
Hieronder vermelden we de jarigen in november van leerlingen die al op de basisschool zitten: 
 
2 november Lana van den Berg (2012) groep 4
4 november Lyann Eggink (2011) groep 4
4 november Lars Middelkoop (2010) groep 5
5 november Sophie Oostmeijer (2010) groep 6
12 november Isis Tromp (2010) groep 5
13 november Lion Paas (2009) groep 6
20 november Esmee Fokkert (2012) groep 4
27 november Joëlle Bos (2007) groep 8

Jongens en meisjes, alvast een hele fijne verjaardag toegewenst!

          
Nieuws van de Kinderopvang

Nieuws van de Kinderopvang en Peuteropvang 
 
Op 2 oktober was de start van de Kinderboekenweek en ook wij deden daaraan mee. Wij combineren “Op reis" met verkeer en verschillende manieren van hoe je op reis kunt gaan. De kinderen zijn begonnen met het verven van een koffer en het kleuren van spulletjes die mee kunnen in de koffer. Verder lezen we boekjes die met het verkeer te maken hebben. En we zingen regelmatig de volgende liedjes: ‘De wielen van de bus’, ‘Een treintje ging uit rijden’ , ‘In een vliegmachien’ en van ‘Het kleine autootje’. Daarbij zijn we dan meteen ook met kleuren bezig. 
Verder hebben we duidelijk gemerkt dat de waterpokken rondgaan. Regelmatig kwam er weer een kind met allemaal plekjes binnen gestapt. Hopelijk zijn we binnenkort weer ‘waterpokkenvrij’! 

We hebben de verjaardag van Madelief gevierd, ze is 4 jaar geworden en gaat nu bij groep 1 verder spelen. En ook Miya heeft voor de vakantie de 4e verjaardag gevierd en afscheid genomen, zij gaat naar een andere school.
 

Nieuws van de Buitenschoolse opvang
Na de zomervakantie hebben we veel nieuwe kinderen mogen begroeten. Een aantal kwamen al bij de kinderopvang en waren al een beetje bekend met de BSO en de leidsters. Dan is de overgang ook niet zo groot. Ook mochten ze een paar keer mee proef draaien wat natuurlijk heel spannend was. Bram, Elinde en Madelief mochten uiteraard naast hun oudere broer of zus zitten aan tafel. Ook Jaxx en Bentley hebben hun plekje al snel gevonden. 

Niet alleen de pas vierjarigen, maar ook Levy en zijn zussen Veerle en Isis komen gezellig een aantal middagen op de BSO. Dat betekent dat we de groepen behoorlijk vol hebben. Op maandag komt Denise samen met Nely de groep draaien. Op woensdag is Nely ook weer terug op haar stekkie want dan zijn er ook weer kinderen. 
We proberen nog zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Soms tussen de buien door, want binnen zitten moeten we nog genoeg de komende periode. Op het ‘grote’ plein vinden ze het klimrek en de schommels ook spannend en momenteel is het knikkeren weer helemaal terug. 
                                         

Na de zomervakantie komt Jesse niet meer bij ons terug en we willen hem en zijn familie nog feliciteren met hun dochter en zusje. Nou...die zal lekker verwend worden door drie trotse broers. Ook komt Dex niet meer op maandag want mama is vaker thuis. Dat waren de veranderingen tot nu toe. 

De herfst staat alweer voor de deur. In de gang hebben we met zijn allen een mooie herfstvensterbank gemaakt en de kinderen zorgen voor eikeltjes en blaadjes. Ook zijn er paddenstoeltjes geknutseld. Een vrolijke binnenkomst met die mooie kleuren. In de vakantie waren we op maandag en dinsdag op eigen locatie en de rest van de week geclusterd met Kindcentrum Claus. Ook proberen we dat er ook leidsters van ons aanwezig zijn. Met name voor de nieuwe 4-jarigen. We hebben een leuke week gehad met zijn allen. 

Groetjes van het BSO-team.

Verkeersveiligheid rondom ons Kindcentrum
Door leerlingen en ook in de Oudercommissie vergadering is de verkeersveiligheid rondom ons kindcentrum ter sprake gebracht. Het blijkt dat er regelmatig bij het brengen of halen auto's geparkeerd staan op de stoep langs het hek bij het kleuterplein. Hierdoor kunnen voetgangers soms lastig passeren en worden dan genoodzaakt over de straat te lopen. Ook staan er soms auto's geparkeerd langs de stoep aan de zijde van het fietsenhok. Kinderen die met de fiets de weg op willen gaan hebben hierdoor weinig zicht op de weg. Dit kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.

We willen u dan ook vriendelijk verzoeken de auto te parkeren in een parkeervak of aan de overzijde van de weg langs de stoep. Dit betekent misschien een stukje verder lopen, maar zo zorgen we met elkaar voor een veilige omgeving. Alvast bedankt voor uw medewerking!
                              
Verslag studiereis IJsland
Studiereis IJsland 
Kort geleden ben ik op studiereis naar IJsland geweest. Samen met de directeuren en het bovenschools management van Accrete heb ik verschillende scholen in Reykjavik en scholen aan de zuidkust van IJsland bezocht.  
IJsland is een dunbevolkt land. Alle kinderen gaan naar de school in hun eigen omgeving. IJsland hanteert verder inclusief onderwijs. Het is goed om deze term nader te verduidelijken: 
  
Inclusief onderwijs is onderwijs waarin kinderen, vanuit allerlei achtergronden, met én zonder beperkingen, samen spelen, samen werken en samen leren. Dit alles gebeurt op een toegankelijke school in hun eigen omgeving, die hun ouders hebben uitgekozen. Het is dus dezelfde school waar ze heen zouden gaan als ze geen handicap hadden.  
Inclusief onderwijs is open voor iedereen, toegankelijk in alle aspecten en dus met de nodige ondersteuning en zorg waar die nodig is voor optimale ontwikkeling. 
Slechts een zeer beperkte groep kinderen (1%) stroomt af naar het speciaal onderwijs. Het gaat hier om kinderen met een ernstige lichamelijke handicap of om kinderen met dusdanige gedragsstoornissen dat de veiligheid van ander kinderen niet langer kan worden gewaarborgd.    

Onderwijs IJsland 
In grote lijnen zijn er vier soorten scholen; de kinderspeelzaal, het lager onderwijs, het voortgezet onderwijs en de universiteit. 
Na de geboorte van het kind heeft trouwens zowel vader als moeder recht op 3 maanden zwangerschapsverlof. Vervolgens is het aan het echtpaar hoe ze nog eens 3 maanden verdelen.
 
1) kinderspeelzaal (leikskoli) 
De eerste school waar kinderen naartoe gaan is een soort kinderspeelzaal. Hier kunnen kinderen vanaf twaalf maanden oud naartoe. Omdat er in sommige plaatsen wachtlijsten bestaan, verschilt de leeftijd waarop kleuters instromen in deze vorm van onderwijs door het hele land. Het is niet verplicht om kleuters naar de kinderspeelzaal te sturen, maar toch brengen veel kinderen er de dag door. Ouders kunnen een subsidie voor de kosten krijgen, maar moeten een deel zelf betalen. 

2) Lager onderwijs (grunnskoli) 
 In het jaar dat een kind zes wordt, begint de leerplicht en gaan de kinderen naar de Lagere School. De Lagere school kent tien klassen. Leerplichtigen zijn verplicht alle tien klassen te doorlopen of in elk geval naar school te gaan tot ze de leeftijd van zestien hebben bereikt. Er zijn in principe drie verschillende soorten scholen te onderscheiden op dit niveau. Dat zijn de scholen die alle tien de leerjaren aanbieden, scholen voor de leerjaren één tot en met zeven (vergelijkbaar met de basisschool) en scholen voor de leerjaren acht tot en met tien (vergelijkbaar met de onderbouw van het voortgezet onderwijs). Deze laatste zijn te vergelijken met onze middelbare scholen. De aanwezigheid van verschillende schooltypen wordt voornamelijk veroorzaakt door de omvang van de hoeveelheid leerlingen. 
Rond Reykjavik tellen scholen voor de leerjaren acht tot en met tien soms meer dan duizend leerlingen, terwijl in afgelegen streken scholen bestaan voor de leerjaren één tot en met tien die niet eens vijftig leerlingen hebben. 

3) Voortgezet Onderwijs (framhaldsskoli) 
Wanneer met succes de grunnskóli is afgemaakt, heeft de leerling het recht op vervolgonderwijs (vergelijkbaar met de bovenbouw van het voortgezet onderwijs). Het voortgezet onderwijs (framhaldsskóli) duurt vier jaar (voor de leeftijd van zestien tot twintig) en er zijn geen toelatingseisen. Er is variatie in het niveau van de verschillende scholen. Zo is er beroepsonderwijs, maar ook onderwijs dat gelijk staat aan het gymnasium. Maar liefst 57% van de IJslanders behaalt een diploma (studentsprof) van de 'framhaldsskóli'. Er bestaan 35 van dit soort scholen in IJsland. 

4) Hoger Onderwijs (haskoli) 
Het hoogst haalbare opleidingsniveau is het tertiair onderwijs (háskóli). Er bestaan in IJsland zeven instituten waar gestudeerd kan worden. Er bestaan zowel publieke als private hogescholen en universiteiten; beiden worden internationaal 'university' genoemd. De in 1911 opgerichte universiteit van IJsland (Háskóli Íslands) te Reykjavik telt het grootste aantal studenten (ongeveer 10.000), faculteiten (11) en studierichtingen. Toch kiezen veel bollebozen ervoor in het buitenland te studeren. Bijvoorbeeld in Kopenhagen of in de Verenigde Staten. 

Wat is mij opgevallen? Een aantal zaken: 
·         Er is veel meer begeleiding rondom kinderen dan in Nederland. We bezochten een school van 600 leerlingen. Hier waren maar liefst 100 medewerkers. Dit alles heeft natuurlijk ook te maken met de bekostiging van het onderwijs. 
·         Er is veel meer aandacht voor sport, creatieve vakken (timmeren, handwerken, tekenen) 
·         Er is veel aandacht voor een gezond en veilig klimaat
·         Er zijn grote schoolpleinen met daarop prachtige speeltoestellen 
·         Het beroep leerkracht heeft echt aanzien. 
·         Bijna alle leerkrachten hebben een fulltime baan 
·         Net als Finland wordt er beduidend minder getoetst op IJsland dan in Nederland 
·        Tot slot: IJsland is een sprookjesachtig mooi land. Het is zeer dunbevolkt. In totaal wonen er 300.000 mensen waarvan er ruim 200.00 wonen in de agglomeratie Reykjavik. Op één dag kun je de zomer, herfst, winter en het voorjaar tegenkomen.... 

In de komende periode gaan we als Accrete kijken welke punten we, binnen de financiële kaders en mogelijkheden, kunnen realiseren binnen onze Kindcentra.  
 
Van de MR
Op 15 oktober j.l. heeft de MR vergaderd. De volgende punten zijn besproken:
We zoeken dit jaar structurele aansluiting bij de Oudercommissie, daarom zullen we regelmatig gedeeltelijk samen gaan vergaderen.
We hebben gesproken over hoe het momenteel in de groepen gaat. Er is een plezierige sfeer in alle groepen. De zwaarte van formatie wordt dit schooljaar het meest ervaren in de onderbouw. Hierover zijn we in gesprek.
We zijn in september aanwezig geweest bij de informatieavond over het strategisch beleid van Accrete. Naar aanleiding hiervan zullen we dit schooljaar aandacht besteden aan het thema 'Een ononderbroken lijn in de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar'. Vragen van ouders en leerkrachten over de studiereis van het MT zullen we schriftelijk aan de GMR voorleggen. 

Mochten jullie input hebben voor de MR, zoek ons dan gerust op. 

Vriendelijke groet,
De Medezeggenschapsraad
Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumjohanfriso@accrete.nl.
Kindcentrum Johan Friso Schaepmanstraat 5 Steenwijk, OV 8331 AW Netherlands

Copyright © 2019 Kindcentrum Johan Friso, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Johan Friso · Schaepmanstraat 5 · Steenwijk, OV 8331 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp