Copy
View this email in your browser

Heet van de Naald

Na de publicatie van het Vlaams Regeerakkoord lanceert Hart boven Hard een alternatieve oktoberverklaring. Hierin staan de begrippen mensenrechten, rechtvaardigheid, duurzaamheid, solidariteit, vrijheid en dynamische democratie centraal. Ze roepen al wie in gedeelde menselijkheid de springplank ziet naar de toekomst op om hun oktoberverklaring te lezen en te ondertekenen.
 

We zoeken ouders voor het LOP

Zit jouw kind in het officieel onderwijs (GO! of scholen van steden en gemeenten). Ben je actief in de ouderwerking of de schoolraad en wil je je inzetten voor gelijke onderwijskansen? Dan ben jij misschien onze nieuwe LOP-ouder. 

Het doel van elk LOP is het realiseren van optimale leer- en ontwikkelingskansen voor alle leerlingen, het vermijden van uitsluiting, segregatie en discriminatie en het bevorderen van sociale cohesie. 

Meer informatie vind je in de Gids voor ouders in LOP-werking
Bij interesse contacteer An (an.vanmalderen@ovsg.be) of Isabelle (isabelle.ceuppens@g-o.be).
 

Topics

Vluchtelingen

De Universiteit Gent onderzocht in opdracht van het departement jeugd, cultuur en media hoe jongeren uit onthaalklassen (OKAN-onderwijs) vrije tijd, vrijetijdsbesteding en drempels voor een kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding beleven. De weerslag van dit boeiende onderzoek vind je hier
 

Onderwijsmiddelen

Op de website Bednet voor jongeren lees je de verhalen en ervaringen van jongeren die gebruik maken van de Bednetdiensten. Voor al wie ziek is en met vragen zit maar ook voor de vrienden in de klas. Omdat Bednet meer dan skypen is.
 

Gender & LGBT+
Genderstereotypen spelen nog vaker dan je zou denken een grote rol - ook in de klas. De toolkit 'Gender in de kleuterklas' van RoSa vzw is een praktisch handvat voor kleuterleerkrachten en -opvoeders die genderbewust(er) willen lesgeven. Ook leerkrachten die op bepaalde stereotypen in de klas of op school botsen, maar niet weten hoe ze deze kunnen doorbreken of nuanceren, vinden in deze toolkit tal van bruikbare tips en ideeën. Je kan de toolkit gratis downloaden of een gedrukte versie aanvragen bij RoSa vzw. 

Het Transgender Infopunt deelt een video op hun Facebookpagina. Hierin delen Vlaamse transgenders hun ervaringen. Samen met Cavaria en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie stellen ze 2 nieuwe websites voor waar jongeren en hun ouders zich kunnen informeren: Lumi & Gendervonk., 

Vormingen

Anders = Pesten?
Een brede kijk op welbevinden en preventie van pesten op school. Studiedag van de Vlaamse Onderwijsraad op dinsdag 26 november in Brussel. 



Van kleurenblind naar intercultureel
Werken aan een schoolcultuur die diversiteit erkent en omarmt. Een school waar elke leerling zich thuis voelt, waar alle leerlingen gelijke kansen krijgen en zich maximaal kunnen ontwikkelen. Is dat mogelijk? Hoe werk je daaraan? Wat zijn de hindernissen en de mogelijkheden?
Een organisatie van School zonder Racisme, vrijdag 29 november in Erasmushogeschool Brussel.
Inschrijven doe je hier.



Bonding beyond borders. Spelend diversiteit bespreekbaar maken
Hoe kan je ruimte creëren voor ieders mening? Hoe stimuleer je een onderhandelingscultuur voor diversiteit in je klas en in je school? Een vorming van DocAtlas Antwerpen op vrijdag 8 november en vrijdag 31 januari. 
 


Het belang van diversiteit in peuter- en kleuterboeken
In deze sessie ga je interactief aan de slag met prentenboeken. Je krijgt er concrete, praktische tips. Een vorming van DocAtlas Antwerpen op dinsdag 10 december.
 


Boekenhoekje

Op zoek naar wat lectuur voor de herfstavonden? We geven je hier wat inspiratie. Veel leesplezier.. 



Manifest van een migrant, Suketu Mehta
Als gerenommeerd journalist werkte en woonde Mehta over de hele wereld. Met eigen ogen zag hij hoe migratie veel goeds oplevert en landen en gemeenschappen tot bloei kan brengen. Het westen wordt dan ook niet bedreigd door migratie, maar door de angst voor migratie. Tegenover die angst plaatst Mehta de verhalen van alledaagse helden: gewone mensen die keihard werken om er het beste van te maken. 
ISBN 9789045031101

Het transgender boek, Guy T'Sjoen, Joz Motmans & Ilse Degryse
Een complete reader over hoe het is om in Vlaanderen en Nederland te leven als trans persoon vandaag. Voor een breed publiek van geïnteresseerden. Een mix van pakkende getuigenissen en toegankelijke, deskundige duiding.
ISBN 9789022336151 

De vliegtuigklas, Carolien Frijns
De toenemende diversiteit stelt scholen op de proef. Hoe kunnen we anderstalige kinderen het best helpen met het leren van Nederlands? Hoe ziet een krachtige taalleeromgeving eruit? Kan een school meer een thuis worden, een ‘woonkamerschool’ als het ware, om taal maximaal te stimuleren? En hoe pakken we dat aan? De vliegtuigklas is er voor (toekomstige) leraren, lerarenopleiders, onderwijsondersteuners en voor iedereen die elke dag naar gelijke onderwijskansen streeft.

Jij bent, dus ik ben, Alain Mahjoub
Waar komt het onbehaaglijke gevoel vandaan dat zoveel mensen ervaren in onze samenleving? Leven we te snel? Maken we verkeerde keuzes? Of gaat het om een botsing tussen wat wij diep in onszelf willen en wat het moderne leven ons oplegt: stress, consumptie en permanente beschikbaarheid? Alain Mahjoub gaat op zoek naar wat echt belangrijk is in het leven en houdt een pleidooi om het samenleven aan te passen aan de menselijke aard en behoeften – en niet andersom..
ISBN 9789463103497

 
Op zoek naar een insteek om je leerlingen te laten stilstaan bij hun identiteit en hun erfenis? Dan is dit promotiefilmpje van Momondo - een resizoekmachine-   misschien de geschikte ijsbreker. Aan de hand van DNA-tests van 67 personen uit de hele wereld bewijst de wetenschap dat niemands afkomst rechtlijnig is. Alhoewel het hier om een reclamefilmpje gaat, zijn het onderzoek en de resultaten wel wetenschappelijk onderbouwd. 
 
Schoolweigering komt vaker voor dan we denken. Deze film verhaalt het perspectief van een jonge studente die worstelt met schoolweigering. Meer informatie over schoolweigering op de site van HOGent. De film is beschikbaar in verschillende talen.
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, VSOA onderwijs, KOOGO en GO! ouders. 

Ons adres:
Lop en diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 


                         






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp