Copy
Nyhetsbrev 2019:4 från ETOUR

ETOUR


En värld full av turismstrategier

Vi intensifierar i dagarna ett arbete för att revidera ETOURs strategi. Och vi är i gott sällskap. Det jobbas för närvarande med ett flertal turismrelaterade strategier, varav några är helt nya. Låt oss göra en kort, och helt utsläppsfri, resa - från global till lokal nivå.
 

Läs Robert Petterssons ledare "En värld full av turismstrategier"

Enorm tillväxt i svensk turismforskning 

Turism och resande har ökat världen över de senaste decennierna och detsamma gäller turismforskningen. En genomlysning av trettio års forskning av Sandra Wall-Reinius, forskare vid ETOUR, visar på en brant tillväxtkurva och att hållbar utveckling är det hetaste forskningsämnet för dagen. 

Läs pressmeddelandet "Enorm tillväxt i svensk turismforskning senaste åren"
Foto: Tobbe Hising

Klimatfrågan - största utmaningen enligt turismaktörerna i Jämtland Härjedalen 

Klimat, kommunikationer och lönsamhet är några av de främsta utmaningarna för besöksnäringens intressenter i regionen. Det visar de första analyserna av enkäter och intervjuer som genomförts inom ramen för projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling, som Jämtland Härjedalen Turism (JHT) driver tillsammans med ETOUR.

Läs nyheten "Klimatfrågan – största utmaningen enligt regionens turismaktörer"
Läs Robert Petterssons inlägg i ÖP Debatt "Vem ska betala för att utveckla turismen i Jämtland Härjedalen?"

Nytt internationellt masterprogram i gastronomi på gång 

Forskare vid ETOUR har i flera år forskat kring UNESCOs Creative Cities Network. Nu har det mynnat ut i ett spännande samarbete mellan Mittuniversitetet och universiteten i Parma, Alicante och Bergen - att tillsammans utveckla ett internationellt masterprogram inom hållbar utveckling och gastronomi. Delar av utbildningen startar, som en pilot, hösten 2020 i regi av universitetet i Parma.

Läs pressmeddelandet "Nytt internationellt masterprogram i gastronomi på gång "
ETOUR-forskare studerar gatukonst i omtvistade städer

I slutet av oktober åkte forskarna Dimitri Ioannides och Evangelia Petridou till Beirut i Libanon inom ramen för forskningsprojektet Contested Urbanscapes: City, Street Art and Crisis in the Eastern Mediterranean. I projektet vill forskarna utforska hur kriser och samhällshändelser representeras genom text- och bildbaserad gatukonst, det vill säga graffiti.

Det visade sig bli en händelserik resa eftersom de anlände samma dag som massdemonstrationerna inleddes i Beirut.

Läs nyheten "Forskare studerar gatukonst i omtvistade städer"
Ny ETOUR-rapport
Rapporten Terrängkörningens påverkan på friluftsliv: En litteraturstudie av motoriserade aktiviteter kopplat till friluftsliv är författad av Rosemarie Ankre och genomfördes som en del i Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att göra en sammantagen analys kring terrängkörningens påverkan på djur, natur och friluftsliv. 
Läs rapporten "Terrängkörningens påverkan på friluftsliv"
Ny licentiat på ETOUR

Kai Kronenberg, forskarstuderande i turismvetenskap vid ETOUR, har nu genomfört sitt licentiatseminarium och försvarat sin avhandling A quantity-quality framework for measuring the regional socio-economic impact of tourism – the case of Jämtland Härjedalen. Betygskommittén godkände arbetet - stort grattis!

Läs nyheten "Avhandling om nytt sätt att mäta turismens ekonomiska effekter"
Nytt nyhetsbrev

Inom ramen för forskningsprojektet Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer har det skapats ett eget nyhetsbrev, för att de som är intresserade ska kunna få löpande och djuplodade uppdateringar om vad som händer i projektet. Låter det intressant? Prenumerera gärna!

Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Mejla etour@miun.se
Läs det första "Nyheter från forskningsprojektet Tillgängliga naturmiljöer"

Den 10-11 oktober hölls Mittuniversitetets akademiska högtid, där universitetet installerar professorer och promoverar hedersdoktorer och doktorer.

I samband med årstiden brukar det också delas ut priser och i år fick Jennie Gelter, doktorand på ETOUR, ett resestipendium från Nordeas Norrlandsstiftelse.

För stipendiepengarna ska hon gästforska på UMIT, som ligger i Hall utanför Innsbruck i Österrike, under fem veckor i vinter och bland annat gå en metodkurs för avhandlingsprojektet Smart destinations - understanding the interactions and driving forces in digital destination development.

Läs om avhandlingsprojektet

Nyfiken på evenemangsforskning och effekten av stora idrottsevenemang? Under årets Almedalsvecka presenterade Martin Wallstam och Kai Kronenberg, doktorander vid ETOUR, bland annat färska resultat från studier av alpina- och skidskytte-VM 2019 i Åre och Östersund.

Seminariet avslutades med en paneldiskussion om effekter av stora evenemang med Karin Mattsson Weijber, ordförande på Svenska Skidförbundet & WCR2019, Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och Hans von Uthmann, ledamot på SOK & ordförande bidbolaget Stockholm/Åre 2026. Robert Pettersson, evenemangsforskare och centrumledare för ETOUR, var moderator för samtalet.

Se inspelningen från seminariet!

ETOURs Facebook
ETOURs LinkedIn
Turismforskningscentret ETOUR utvecklar och kommunicerar kunskap om turism och resande. Verksamheten innefattar forskning, utbildning, samt dialog och samverkan med turistnäringens aktörer.



Copyright © 2019 ETOUR, All rights reserved.