Copy
View this email in your browser
Editie 25 oktober 2019
Verkoop Unilever bedrijventerreinen:
“overheden en marktpartijen moeten nauw samenwerken en begrip hebben voor elkaars positie”


 Ad Hekman en Bob Braak over het optimaal benutten van kansen bij de verkoop van bedrijventerreinen.
Ad Hekam en Bob Braak
Sinds de jaren ‘50 was de ontwikkelingsafdeling van Unilever een vast onderdeel van de gemeenschap in Vlaardingen. Door ontwikkelingen binnen de organisatiestructuur besloot het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern in 2016 de nog overgebleven Research & Development vestiging ook naar andere locaties te verhuizen – Wageningen en het Verenigd Koninkrijk. De vestiging aan de Olivier van Noortlaan in de gemeente Vlaardingen, dat zeven en half hectare grond beslaat, werd daarmee overbodig en kwam in de verkoop.

Hoe hebben de gemeente Vlaardingen en Unilever invulling gegeven aan het verkoopproces van het terrein? Hoe zijn de kansen voor een optimale ontwikkeling inzichtelijk gemaakt en benut? Hierover spraken wij met Ad Hekman en Bob Braak die nauw betrokken zijn geweest bij het verkoopproces van het bedrijventerrein.
Opleiding uitgelicht

Masterclass Energietransitie Gemeentelijk Vastgoed 
Praktijkgericht werken aan een groen energiesysteem voor vastgoed

7 november 2019 (Zeist)
Masterclass Energietransitie

Mede vanwege hun rol in de realisatie van het energieakkoord geldt voor gemeenten meer dan ooit dat ze zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie om verduurzamingsopgaven succesvol te kunnen implementeren en de nieuwe mogelijkheden die zich voordoen te benutten. De verduurzamingsambities maken dat we steeds meer moeten gaan denken in scenario’s bij het ontwerpen van oplossingen, ‘lenigheid’ en ‘vlugheid’ moeten inbouwen en van een ‘productfocus’ naar een ‘relatiefocus’ moeten gaan. Valkuil hierbij is dat we ‘samenwerking’ vooral kennen en toepassen vanuit de persoonlijke levenssfeer als in vriendschap e.d. Daar spelen andere belangen een rol, zeker in de dynamische omgeving waarin we ons bevinden. Zo kan een bedrijf worden overgenomen, een publieke partij kan te maken krijgen met ander beleid, nieuwe technologieën doen hun intrede: hoe opereren partijen in die context langjarig succesvol samen?

Op 7 november 2019 organiseren wij de Masterclass Energietransitie Gemeentelijk Vastgoed waarin we ingaan op deze vragen. Gedurende deze masterclass wordt u op de hoogte gebracht van relevante aspecten om de samenwerking in duurzaam-heidsprojecten, zowel intern als over de organisatiegrenzen heen, vorm te kunnen geven. Programma en aanmelding >>

Opleidingen / seminars
Massterclass Energietransitie Gemeentelijk Vastgoed 
Leren over hoe sneller uit de startblokken te komen door goede startcondities: het slim inrichten van uw assets, financiering, duurzaamheidsdoelen en de juridische aspecten van de opgave.
Datum 7 November 2019, Zeist
Expert meeting: Verduurzaming Energievoorziening: van wet- en regelgeving naar een robuuste business case  
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, wet- en regelgeving, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen.
19 november 2019, Zeist 
Speedcollege: Praktijkaanpak van de stikstofdepositie
In dit college praten wij u bij over de meest recente ontwikkelingen rondom stikstofdepositie. Hierin gaan we vooral in op de praktische oplossingen en mogelijkheden om (uw) plannen en projecten doorgang te laten vinden. 19 november 2019, Vught 
 
Seminar: Ontwikkeling Innovatieve werklocaties en campussen 
Als broedplaats voor innovatieve ontwikkelingen staat cluster- en campusontwikkeling in de belangstelling van de triple helix van overheid, wetenschap en het bedrijfsleven. Wat zijn de aandachtspunten met betrekking tot de triple helix en samenwerkingsvraagstukken? En hoe bepaal je het geschikte besturingsmodel? 21 november 2019, Den Haag
 
Programma en aanmelding >>
Seminar: Smart Buildings: verder kijken dan technologie 
Tijdens deze sessie gaan we in op de nieuwe technologische ontwikkelingen en hun implicaties voor uw gebouwen. U krijgt inzicht in wat smart buildings vergen van uw organisatie, de impact die het heeft op uw vastgoedstrategieën en risicoallocatie. 18 februari  2020 bij Microsoft Nederland op Schiphol

 
Seminar: Verduurzaming Musea
Hoe kunnen musea de verduurzaming van hun gebouwen en bedrijfsvoering als kans benutten door een betere balans tussen hardware (gebouw) en software (kunstcollecties) voor meer bezoekerscomfort? 

 
Seminar: Naar een Aardgasvrij Nederland 
Hoe kunnen we ons huidig energiesysteem veranderen naar een fossielvrij systeem en wat betekent dat voor alle stakeholders? Welke maatregelen zijn er nodig in de aanpak, gedrag, samenwerking, techniek en financiering? 
Masterclass Data Gedreven Energietransitie met een Simulatiespel 
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen.
 
BRN Campustour 2019: 'Campus- en Clusterontwikkeling' 
Praktijkreeks en excursies Cluster- en Campusontwikkeling, praktijkreizen waarbij u inzichten en handvatten krijgt voor de concretisering van uw visies en abstracte plannen naar de daadwerkelijke uitvoering. Alles over het creëren van de juiste synergie tussen de primaire processen, branding, budget, klimaatadaptatie, mobiliteit en de wensen van stakeholders bij de ontwikkeling van een succesvolle cluster of campus. 
Partners van PPS Netwerk Nederland
Partners PPS Netwerk
PPS Netwerk Nederland helpt (semi-) publieke partijen bij het maken van de juiste beslissingen rond publieke opgaven. Hierbij gaat vooral om de vraag of projecten traditioneel uitgevoerd moeten worden of via vormen van Publiek Private Samenwerking (PPS) kunnen. We gebruiken hiervoor de kennis van gebruikers, deelnemers en universiteiten. Met een bereik van ca. 25.000 publieke opdrachtgevers zijn we dé kennisorganisatie op PPS gebied.  

Deelnemer worden? Vraag informatiepakket aan: info@ppsnetwerk.nl of bel 030-303 9760.
Aansluiten bij de gebruikersgroep om ervaringen met collega's te delen? Registreer
hier.

 
Copyright © 2019 | PPSNetwerk NL | All rights reserved. Onze contactgegevens: info@ppsnetwerk.nl
Utrechtseweg 82 | Zeist | 030 - 303 9760


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden kenbaar heeft gemaakt op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen op PPS gebied. Wenst u geen nieuwsbrieven meer te ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven