Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

November 2019

Het is ruim een week geleden dat de wintertijd inging. Het is weer even wennen dat het vroeg donker is.

Vrij spel in eigen tuin
Tekst en foto's: Sigrun Lobst (Aardrijk - Sigrun Lobst)
Sigrun Lobst wil met haar werk een bijdrage leveren aan een omgeving, waarin alle kinderen vrije toegang hebben tot afwisselende, natuurrijke speel-, leer- en leefruimte. Op ieder moment, dat ze daar behoefte aan hebben en zo veel mogelijk op eigen gelegenheid.

De wereld waarin kinderen zich vrij spelend mogen bewegen, is vandaag de dag gekrompen tot een droevig minimum. Terwijl jonge kinderen naar verre landen reizen, is de ruimte die zij dichtbij huis zelfstandig mogen onderzoeken en veroveren heel klein. Steeds duidelijker waarschuwen experts voor de gevolgen van dit sluipende proces. Wat gebeurt er met deze kinderen als zij, tegen hun biologische aard in, opgehokt en vergrendeld achter deuren en schermen, in de vaste hand van een strak georganiseerd curriculum, zonder ontsnappingsmogelijkheid opgroeien? Al langer wordt hiervoor het beeld van plofkip versus scharrelkip gebruikt.

Wat heeft dit alles met de tuin bij ons huis te maken? Kunnen onze kleine tuintjes wel iets bijdragen aan het verruimen van de speelse vrijheid van onze kinderen? Hoe moet een tuin zijn, wil hij ruimte geven aan de eerste ontdekkingsreizen van onze kinderen? Wat missen kinderen van vandaag?

Lees verder ..


 
De keuze van de kweker
Jan Willem Overmars (Sterke bollen - De Warande)

Het is weer tijd om bloembollen te planten. Een goed moment om Jan Willen Overmars van Sterke bollen - De Warande te vragen naar zijn favoriete bloembol.

'In de jaren '70 hebben wij vier klein stekjes van de Anemone ranunculoides of gele bosanemoon meegenomen uit Oostenrijk. Jarenlang hebben ze in Ewijk op de rivierklei gestaan waar ze elk voorjaar opkwamen maar door de harde structuur van de bodem niet konden uitdijen. Na de verhuizing van de gele bosanemoon naar de zandige bosgrond op De Warande ging het snel: in april staan de gele bosanemonen massaal bij ons in bloei.'

De gele bosanemoon doen het goed onder bladverliezende bomen en struiken en is mooi in combinatie met het lelietje der dalen (Convallaria majalis).

Op vaste kleigrond moet je, voor het inplanten van de wortelstokken, de structuur van de bodem verbeteren (los maken) met bijvoorbeeld houtsnippers en bladaarde. Deze anemoon breidt zich vooral uit via wortelstokken en is inheems in Europa. De wortelstok van de bosanemoon is gevoelig voor uitdroging: wij leveren haar daarom in een geperforeerde polyzak mét aarde. Plant haar zo snel mogelijk na ontvangst. Eventjes bewaren kan wel, maar dan wel in de koelkast (vorstvrij).

Onze voorbeeldtuin ligt in de bossen van het landgoed Keppel in Laag-Keppel, 20 km van Arnhem. Hier wordt al 25 jaar geëxperimenteerd met (stinzen)bollen en schaduwtuinieren: een nog vrij onbekende, historische én ecologische vorm van tuinieren onder oude bomen en struiken.



 



Gelderland Onder de loep
Dit is het vierde en laatste deel van Onder de Loep Gelderland en  bevat weer veel mooie groene Wilde Weelde bedrijven.
Lisette Gordijn (Willemstein Hoveniers)

Vijverplantenland   
Heldere (natuur)vijvers met een goed biologisch evenwicht. Angelique van der Meer en haar team hebben hier al ruim 30 jaar ervaring mee. Haar vijverplanten kwekerij in Varsselder-Veldhunter is gespecialiseerd in zuurstofplanten. De website is ook een aanrader voor mensen die worstelen met een problematische vijver.

Lelie-tuinen      
Annique Lelie is hovenier gespecialiseerd in natuurlijke tuinen. Zij legt natuurvijvers aan en ontwerpt tuinen inclusief passende beplantingsplannen. Het ontwerpen gebeurt in de vorm van een workshop waarbij de tuineigenaar een grote rol speelt. Dit levert persoonlijke, bijzondere en natuurrijke tuinen op. Het bedrijf is te vinden in Wageningen.

Groene Takken      
Eetbaar hout? Pip Gilmore heeft in Wilp een bedrijf in eetbaar hout of eigenlijk eetbare paddenstoelen die op het hout groeien. Naast de verkoop van deze eiken boomstammen met shiitake, kun je ook een dagje meehelpen enten of een kijkje nemen in de kwekerij. Bekijk de website voor meer info.

Toffe Tuinen      
Tuinontwerpster Laura Knoops ontwerpt bijzonder vormgegeven tuinen en ziet iedere tuin als een levend kunstwerk. Een goed beplantingsplan maakt hierbij een wezenlijk verschil. Ook geeft Laura tuinontwerp cursussen. Het bedrijf van Laura bevindt zich in Winssen.

Acacia Groenkunst
Het ecologische hoveniersbedrijf van Herminne Lentink is gevestigd in Warnsveld. Herminne is een autoriteit op het gebied van natuurrijke stapelmuren en heeft veel kennis van inheemse beplanting. Helaas heeft zij geen website, maar ze is wel te bereiken via info@acaciagroenkunst.nl.

Eco-care Hoveniers en ontwerpbureau Loek Gorris   
Ecologisch hovenier Loek Gorris heeft veel ervaring in het ontwerpen en aanleggen van ecologische tuinen en vijvers. Bij Loek kun je ook terecht voor advies bij aanleg en onderhoud van o.a. permacultuur- en eettuinen. In zijn showtuin in Zutphen kan inspiratie opgedaan worden.

Floris Flora Natuurrijk Tuinieren       
Floris Poppe maakt beplantingsplannen, voert deze uit én doet aan tuinonderhoud. Floris is ecologisch hovenier en zijn bedrijf in Zutphen ontwerpt tuinen en geeft advies over natuurlijke tuinen. Floris werkt voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt en bedenkt zowel kleine als middelgrote tuinen.

Oostpijl Hoveniers    
Oostpijl Hoveniers in Zutphen is een samenwerkingsverband tussen Joan Ederveen en Sjoerd Adema en hun medewerkers. Een gezelschap waarbij ieder zijn of haar kwaliteiten en inbreng heeft. Dit bijzondere hoveniersbedrijf ontwerpt, onderhoud en legt natuurrijke tuinen aan.
 
Zwaan-tuinen            
Zwaan-tuinen in Zutphen is het tuinontwerp bureau van Zwaan Hofmeijer. De tuinen die Zwaan ontwerpt kunnen variëren van intieme stadstuinen tot het uitgestrekte landschap. Kernwoorden hierbij zijn originaliteit, kwaliteit en zorgvuldigheid. Haar doel is het ontwerpen van natuurlijke en duurzame tuinen waarbij mens, natuur en omgeving één zijn.
Nigel Dunnett
Natuurlijke tuinen en landschappen

Boekrecensie door Gerdien Griffioen (Gerdien Griffioen Tuinadvies)

‘Verbonden met de natuur’. In zijn boek Natuurlijke Tuinen en Landschappen beschrijft Nigel Dunnett zijn visie op het natuurlijk tuinontwerp. Dunnett wil de positieve emotie die iemand ervaart in de natuur, in zijn ontwerpen laten terugkomen. Deze emotie vormt de basis voor zijn beplantingsplannen die met minimale middelen leiden tot een maximaal effect. Het zogenaamde high impact - low input ontwerp.
Beplantingsplannen worden volgens de random-methode uitgezet in de ruimte. Dunnett hanteert daarbij ontwerpprincipes als het gebruik van structuurplanten (ankerplanten in zijn woordgebruik), karakterplanten, vulplanten en vrije planten. De lezer krijgt in dit boek handvatten voor het maken van een beplantingsontwerp aangeboden om praktisch mee aan het werk te gaan. Talloze voorbeelden en prachtige illustraties van tuinen nemen je mee in zijn wereld van natuurlijk tuinontwerpen.

Lees verder...
Tuinrecept
Elke maand een lekker recept van Sifra Timmermans (Tuinrecept)
Agenda
Moniek de Bakker (Tuin van de buren)

t/m 30 november
Hortus Leiden

Tentoonstelling: Beter met planten
www.hortusleiden.nl

14 december
Nijmegen, Linnaeusgebouw Radboud Universiteit
De jaarlijkse Florondag
www.floron.nl

t/m 14 december
Tuinen van Appeltern

Diverse cursussen en workshops
www.appeltern.nl

t/m 2 februari 2020
Kunstmuseum Den Haag

Tentoonstelling: Monet
www.kunstmuseum.nl

Permanente tentoonstelling
Museon Den Haag

Tentoonstelling: One Planet
www.museon.nl




 
Tuintip November:
Vogels voeren

Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Vogels zijn momenteel druk op zoek naar voedsel. Ze doen zich te goed aan zaden, bessen en vruchten van uitgebloeide planten en zoeken al scharrelend op de grond naar insecten. Vogels moeten reserves opbouwen voor de winter. De dagen worden korter dus is er minder tijd om eten te verzamelen. De temperatuur daalt dus hebben ze een hoger energieverbruik om warm te blijven. Hoe sterker en gezonder vogels de winter in gaan, hoe groter de overlevingskans. Bijvoeren is gewenst omdat het natuurlijke voedselaanbod afneemt. Zorg voor zaadmixen, vetbollen (zonder plastic netje), pinda’s en pindakaas. Laat afgevallen blad tussen de planten liggen, daartussen leven insecten. De vogels zijn je dankbaar en al die bedrijvigheid is bovendien een genot om naar te kijken.

 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde of omdat je jezelf aangemeld hebt.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 6, nummer 8

Copyright © *|2019|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp