Copy
View this email in your browser
"Een onafhankelijk medium uitbouwen zonder structurele steun van een grote partner of de overheid, lijkt vandaag in Vlaanderen bijna onmogelijk", aldus Charlie-hoofdredacteur Jozefien Daelemans vorige week. Ze kondigde aan dat het blad stopt met zijn printnummers, en dat ook de digitale toekomst onzeker is.

Voor "grote partners" bleek het - ondanks hun sympathie - immers niet mogelijk om Charlie te ondersteunen, omdat ook zij met 'uitdagingen' kampen. En ook voor het overheidsbeleid van de laatste jaren is Daelemans kritisch.

"Aan frisse ideeën en ondernemingszin is er bij de jeugd geen gebrek. De aanbevelingen van experts voor een beter Vlaams mediabeleid liggen er. Aan de huidige mediabazen en Benjamin Dalle, onze kersverse minister van Media, om hier iets mee te doen", eindigt ze haar betoog.

Qua mediabeleid heeft de nieuwe Vlaamse Regering alvast aangekondigd dat ze het project Nieuws in de Klas verderzet. Over andere projecten of ondersteuning voor journalistiek in 2020 - lopende of nieuwe - komt hopelijk in de komende weken meer duidelijkheid.
Charlie stopt met print - ook digitale toekomst onzeker
Zelfs een succesvolle fundraisingactie mocht niet baten.
Over centen, beleid, polarisering en een lichtpuntje.
Lees meer
Verder in deze nieuwsbrief o.a.:
  • een debat over journalistiek en AI
  • een namiddag voor projectideeën die desinformatie aanpakken
  • journalistiek en impact
  • kort nieuws
  • lees-, luister-, kijk- en gereedschapstips
  • ...
Journalistiek en artificiële intelligentie
Iedereen heeft het tegenwoordig over AI. Zelfs koninginnen en prinsessen zijn ermee bezig. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van enkele recente artikels en initiatieven, en organiseren we met deBuren een debat over AI en journalistiek.
Lees meer
Journalistiek en impact: een blijvende discussie
De impact-discussie zal wellicht niet snel weggaan uit de journalistiek. Het is daarom interessant om te volgen wie wat onder impact verstaat, en hoe die gemeten wordt.
Lees meer
Kort

Redden Blendle, De Correspondent en De Coöperatie de journalistiek?
Blendle, De Correspondent en De Coöperatie zijn bestempeld als belangrijke strohalmen voor een journalistieke markt in verval. Alle drie trokken ze de Nederlandse grens over. Maken ze hun belofte waar? Dit artikel kijkt naar de cijfers.

Nieuwe site voor Europese nieuwsmedia: The Fix
Er is een nieuw Europees online vakblad voor en over nieuwsmedia: The Fix.
Nieuwsmedia 'gaan momenteel door een grote transformatie’, dat is geen nieuws. Die disruptie wordt echter vooral uitvoerig geanalyseerd en besproken in de VS. The Fix wil daarom vooral verhalen en oplossingen brengen gericht op Europese nieuwsmedia.

The Guardian hoopt dat mensen zullen betalen om minder nieuws te krijgen
The Guardian heeft naast zijn gratis nieuwsapp nu ook een betalende app gelanceerd, waarop éénmaal per dag een editie met een afgelijnd aantal verhalen verschijnt.
Dat lijkt verdacht veel op het oude concept 'krant'.
"Finite digital editions aim to combine elements of print, email newsletters, and digital replica editions while also offering a more clear alternative to the never-ending streams of news found on social media or in news alerts."

Onderzoek naar prijselasticiteit voor digitale abonnementen: er is nog marge
Uit tests concludeerden Amerikaanse onderzoekers dat een verhoging van de digitale abonnementsprijs relatief weinig abonnees doet afhaken. Digitale abonnees blijken overigens minder gevoelig voor prijsverhogingen dan papieren abonnees.

DPG Media wil redacties de Volkskrant, Trouw en Het Parool verhuizen
In Vlaanderen heeft DPG Media alle nieuwsredacties samengebracht in News City in Antwerpen. In Nederland wil DPG kosten besparen door alle Amsterdamse activiteiten te concentreren op een industrieterrein buiten de ring van Amsterdam, waar de drukkerij al zit. Niet alle journalisten zijn daar blij mee.

Luyster: podcastgezelschap voor verhalende Vlaamse podcasts
"Als je op zoek bent naar een goede Vlaamse verhalende podcast, vind je ze hier allemaal samen." Audiomakers Eva Moeraert, Wederik De Backer en Lieve De Maeyer hebben zopas Luyster gelanceerd. Zijn voorlopig lid van de club: Relaas, Plantrekkers, Kratkruipers, Radio Begijnenstraat en Big Pink. Er is ook een Luysterfeed om op te abonneren. Daar kan je elke week een aflevering van één van de podcasts horen.
Agenda
Desin(t)forum
>> 6/12, BeCentral Brussel

Mediacafé: AI en journalistiek
>> 14/11, 20 uur, Zebrastraat Gent

VVJ-debat: Journalisten en hun publiek
>> 21/11, 19.30 uur, De Markten Brussel

Open de poort! VVOJ-conferentie 2019
>> 22-23/11, Tilburg

Debat: Wie gaat het nieuws vernieuwen?
Graven de mainstream media hun eigen graf? En zijn onafhankelijke nieuwssites wel het antwoord?
Debat op het Festival van de Gelijkheid, met Sofie Joan Wouters, Gie Goris, Warda El-Kaddouri en Kris Hoflack, gemodereerd door Aimée Fidèle Mukunde.
>> 30/11, 16 uur, Vooruit Gent
Gereedschapstip

Podcasts opnemen met gesprekspartners op afstand
Zencastr is een audio-chatplatform waarop je meerder gasten kan uitnodigen en opnemen met een goede geluidskwaliteit.
Kijk- of luistertip

Het Laatste Nieuws: journalistiek in 180 seconden
Dimitri Antonissen, de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, praat op het platform ‘Zwijgen is geen optie’ meer dan een half uur over zijn krant, journalistiek en de media. Thema’s als impact en polarisering passeren de revue, en ook de beruchte commentaarsectie van hln.be.
Antonissen is naar eigen zeggen een mediaoptimist. De journalistiek was vroeger zeker niet beter, en het aanbod is nu veel rijker.
Markant nog: we leren dat de HLN-redactie aan drie verschillende snelheden werkt. Het team snel nieuws probeert bij gebeurtenissen binnen de 180 seconden iets online te plaatsen, liefst met video erbij. Bij het middelste tempo tracht men zo snel mogelijk zo hoog mogelijke kwaliteit te brengen. Voor het reportagetempo krijgen journalisten tot een maand tijd om iets te maken.
Nieuwsbrieftip

Start-up tipt
VRT Start-up is een klein innovatieteam binnen de VRT dat zoekt naar wat mediagebruikers nu, binnenkort en later nodig hebben. Het focust daarbij op digitale oplossingen.
Het team is gestart met een wekelijkse nieuwsbrief. Het concept: "uit alle interessante media/innovatie/tech-related research die we doen elke week drie tips halen die relevant kunnen zijn voor VRT-medewerkers en geïnteresseerden."
De eerste editie tipte o.a. The Financial Times, die games ontwikkelt om de interesse in nieuws aan te wakkeren.
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds