Copy
CAN:s nyhetsbrev | November 2019
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN
Fokusrapport 05

Ny fokusrapport från CAN

Under de senaste 20 åren har den genomsnittliga debutåldern för alkohol, tobak och cannabis stigit. Bland de niondeklassare som använt alkohol och cigaretter har debuten senarelagts med i snitt ett år under denna period. Det framgår av CANs nya fokusrapport ”Det går uppåt i åldrarna – Substansdebut bland skolungdomar 1999–2019”.

Se videointervju med rapportförfattaren Martina Zetterqvist, utredare på CAN. 
Läs hela rapporten
Café CAN

Ministerbesök när Skolelevers drogvanor presenteras

Café CAN webbsänds på Facebook

Onsdag den 11 december presenteras rapporten Skolelevers drogvanor hos CAN i Stockholm. Anmälan senast den 4 december till Daniel Carlryd på 0723-71 43 17 eller via e-post daniel.carlryd@can.se. I rapporten beskrivs utvecklingen av erfarenheter av ANDT(S) bland skolelever i årskurs 9 och gymnasiet år 2.
Medverkande är Socialminister Lena Hallengren och Anna Englund, rapportredaktör. Samtalsledare är Charlotta Rehnman Wigstad, direktör.

CANs monter

Vi hade kul i Göteborg!

I förra veckan avslutades den två dagar långa konferensen Förebygg.nu i Göteborg. CAN deltog som vanligt och gjorde succé. Intresset för vår medverkan i programmet samt vår monter var stort.
 
- Vi syntes väl på konferensen med vår ”kulbana”. Konferensdeltagarna kunde spela kula i montern och med syfte att uppmärksamma att CAN erbjuder stöd till län och kommuner via KULA (Kunskapsbaserat stöd i utvecklingen av det lokala ANDT-arbetet), säger Marie Montin, samordnare på CAN.

Läs mer om KULA
Alkohol & Narkotikas podcast (B)ruset

Podcast: (B)ruset på Förebygg.nu

I år var Alkohol & Narkotikas egen podcast (B)ruset med och dokumenterade på konferensen Förebygg.nu som hölls i Folkets hus i Göteborg den 13–14 november.  I avsnitten intervjuas personer som hållit seminarier under konferensen och du får ta del av några av alla de frågor som diskuterades under dagarna.

Håll utkik på (B)rusets webbplats eller där du hittar poddar, där det första avsnittet ligger uppe och fler kommer under veckan.

Lyssna på senaste avsnittet
CANs Drogforskningspris

CANs Drogforskningspris 2019

CANs Drogforskningspris tilldelades Professor Bo Söderpalm vid Göteborgs universitet. 

Läs pressedelandet
CANs förebyggarpriser

Årets förebyggare 2019

CANs årliga priser delades ut i samband med konferensen Förebygg.nu i Göteborg 13-14 november.

Årets förebyggande kommun blev Haninge. Priset för årets förebyggare tilldelades Sara Gunnarsson Forsberg, drogförebyggande samordnare i Vänersborgs kommun och Anders Björkman som har varit drogförebyggande samordnare i Motala kommun.

Utöver Förebyggarpriserna delas även ett diplom ut för väl utfört arbete. Diplomet går till Linköpings Hockey Club (LHC)

De är årets förebyggare 2019 – Accent
Nytt nummer av Alkohol och Narkotika

Mindfulness kan minska drogsug

I USA har mindfulness börjat användas i behandling av beroende, men i Sverige har metoden inte fått fäste. Amerikanska studier visar att stressen och därmed risken för återfall kan minska. Johan Kakko, överläkare och forskare berättar hur det här hänger ihop och vi har besökt en grupp som får en stunds lugn på Convictus.


Läs om en nyöppnad spelberoendemottagning i Göteborg och om hur kunskapen om barn som fått skador av alkohol under fostertiden kan bli bättre. Vi har också intervjuat CAN:s nya ordförande Yasmine Bladelius.

Köp senaste numret på alkoholochnarkotika.se

Dela nyhetsbrevet!

Facebook Facebook
Twitter Twitter
E-post E-post
LinkedIn LinkedIn
CAN är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Det gör vi genom att följa konsumtions- och skadeutvecklingen och genom kunskapshöjande insatser. CAN är en ideell förening med medlemsorganisationer och med ombud i alla län. 

Vill du ändra hur du får dessa utskick?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig