Copy
View this email in your browser
Beste <<First Name>> <<Last Name>>,

Cloud Energy Optimizer is nu een half jaar live bij het Hoornbeeck College in Kampen. Frans van der Blom is al tien jaar installatiebeheerder bij de acht verschillende gebouwen van het Hoornbeeck. De locatie in kampen is in 2013 gebouwd en twee jaar later zelfs weer uitgebreid. Een modern gebouw dus, inclusief zonnepanelen, luchtbehandelingskasten en een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie. Van der Blom kwam in contact met Cloud Energy Optimizer op de Priva-gebruikersdag en onze oplossing sprak hem enorm aan. “Niels de Jong heeft mij toen veel verteld over het product en ik dacht bij mezelf, nou volgens mij moet ik dat gaan doen!” 
 
Energiebesparing en comfort verbetering
Van der Blom: “Net voor het interview belde ik nog even met de conciërge van het gebouw in Kampen om te vragen hoe het met het binnenklimaat gesteld is. Hij kon niet anders zeggen dan dat hij de temperatuur als goed ervaart. Op maandagochtenden hebben we geen koude start meer: de temperatuur is veel gelijkmatiger.” Ook is er tot nu toe een energiebesparing gerealiseerd van 25%.  


 
WKO-installatie
De Warmte Koude Opslag in de bodem van het gebouw in Kampen is best specifiek. In de wintermaanden gebruikt het WKO-systeem de warmte die in de zomer is opgeslagen. Het gekoelde water van de winter wordt zomers ingezet om het gebouw te koelen. De balans van de bodemenergie wordt op dit moment nog niet automatisch opgeslagen, maar vanaf 2020 kan de bronbalancering worden bijgehouden met Cloud Energy Optimizer. Niels de Jong is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een module om dit te automatiseren. 
 
De Portal
Ook wordt de Portal veel bekeken, zo vertelt Van der Blom. “Ik zet hem eigenlijk iedere dag wel even open om te kijken hoe het er mee gaat. Ik bekijk de temperaturen en wat er wanneer wordt aangezet. Natuurlijk hou ik de gebruikscijfers ook goed in de gaten.”
 
Nieuwe opdracht
De opdracht voor het Hoornbeeck College in Rotterdam staat al in de stijgers, in december start de implementatie. Van der Blom verwacht hier ook mooie resultaten. “Het is een apart gebouw: er is namelijk een gedeelte uit de jaren 70, een gedeelte uit de jaren 80/90 en twee jaar geleden hebben we er een nieuw gedeelte aangebouwd. Wel zijn de luchtbehandelingskasten in de oudere gebouwen vervangen en is er een warmtepomp geïnstalleerd. Ik verwacht vooral veel winst te behalen met de radiatoren in de oude gedeeltes want die staan op dit moment te veel tegen de luchtverwarming in te werken. Dat gaat Cloud Energy Optimizer optimaliseren.” 
 
Besparen zonder grote investeringen
Van der Blom wil nog een ding benadrukken: “Als alle installateurs in Nederland zich bewust zijn dat je met dezelfde installatie al een besparing kan realiseren van 25%. Dan zouden we met z’n allen zoveel meer kunnen bereiken op het gebied van duurzaamheid. Het blijkt wel dat je niet meteen hoeft te investeren in de nieuwste installaties. Kijk eerst eens hoe veel duurzamer je kunt zijn door het alleen al slimmer inzetten van je huidige installatie.”
Opgeleverd 
Cloud Energy Optimizer heeft de afgelopen 2,5 jaar al mooie resultaten behaald voor diverse gemeentehuizen, kantoren, universiteiten, scholen, werkplaatsen en warehouses. De afgelopen weken zijn we o.a. operationeel geworden bij de onderstaande klanten.

Phase Change Material - Het klinkt ingewikkelder dan het is!

De winter is voelbaar in aantocht en het verschil in mate van verwarmen is bij de gebouwen goed zichtbaar. Sommige panden zijn letterlijk nog aan het koelen, anderen hebben de warmte van de zomermaanden alweer verloren. 

Maar wat bedoelen we hiermee?
Ieder gebouw slaat zonder dat u het weet energie op. Zowel koude als warme energie en dat merkt u in het gebouw. Dit effect kan worden vergroot met Phase Change Material, ook wel fase-overgangsmateriaal genoemd. We hebben het hier over materialen waarvan de faseverandering - van vast naar vloeibaar - wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te staan. Er wordt thermische energie opgeslagen voor gebruik op een later moment.

Kan dat in ieder gebouw?
Ja! En eigenlijk doet ieder gebouw dit al in meer of mindere mate. Maar daar waar veel massa is, is het effect vele malen groter. Want als het eenmaal koud is in een gebouw, dan is er veel warmte nodig om de temperatuur stabiel te houden.

Wat gebeurt er dan op dit moment in de meeste gebouwen?
Het aanpassen van de stookgrens is de methode bij standaard gebouwbeheersystemen. Bij weersafhankelijk regelen zie je wel effect op de buiten temperatuur met betrekking tot de afgifte, maar dat voelt vaak als te warm aan. Is er ‘gratis’ energie beschikbaar dan zullen onze algoritmes dit inzetten op plekken in het gebouw waar de energie verliezen groter zijn. Hiermee kan de installatie rustiger draaien en wordt er energie bespaard.

En in zomertijden?
Andersom gebeurt hetzelfde. Zodra het eenmaal warm is in een gebouw, is de warmte moeilijk weg te koelen. De topkoeling houdt namelijk alleen maar rekening met de ruimte temperatuur. Alleen met actief koelen in de nacht kun je de massa energie verminderen waardoor de temperatuur overdag minder snel zal stijgen.

Hoe werkt dit dan precies?
Onze algoritmes leren zichzelf aan wanneer de top van energieopslag in warmte, of omgekeerd kou, bereikt is. Cloud Energy Optimizer snapt wanneer er meer of minder met lucht, radiatoren of vloerverwarmingen moet worden gekoeld of verwarmt om het comfort op peil te houden en energieverspilling te voorkomen.


De reactie hiervan op uw gebouw is gebouw afhankelijk. Het vraagt om een hele andere benadering dan hoe de traditionele gebouwbeheersystemen reageren. Een slimmere inzet van uw fase-overgangsmateriaal kunt u bereiken met de inzet van Cloud Energy Optimizer. 
Wat is Cloud Energy Optimizer? 
Cloud Energy Optimizer is een IT-dienst die kennis en ervaring van klimaatinstallaties combineert met zelflerende voorspellende algoritmes. Ondertussen is er 683.280 uren ervaring opgebouwd en zijn de resultaten verrassend, zo niet verbluffend te noemen. De gerealiseerde energiebesparing ligt tussen de 17 en 38%. Het systeem denkt 24 uur vooruit en stuurt de klimaatinstallatie aan op basis van de “Human Comfort Experience”.

Zo bereiken we een comfort niveau dat mensen gemiddeld genomen als het meest aangenaam ervaren. Doordat het systeem automatisch anticipeert op veranderingen heeft de gebouwbeheerder minder “machinistenwerk” te doen. Cloud Energy Optimizer sluit daarmee helemaal aan op het actieve beleid dat steeds meer bedrijven en organisaties hebben om de werkomstandigheden te verbeteren en de CO2 footprint en kosten te verlagen.

NTA 8800: de nieuwe bepalingsmethode energieprestatie  

Op dit moment wordt gewerkt aan de Nederlands Technische Afspraak 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’, ook wel bekend als de NTA 8800. De NTA 8800 is van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw en woningen en utiliteit. 

De NTA 8800 wordt gebruikt voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en is gebaseerd op de Europese set (EPB) normen. De bepalingsmethode is bedoeld om te kunnen berekenen of nieuwe gebouwen vanaf 1 juli 2020 voldoen aan de aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Er wordt afgestapt van de dimensieloze indicatoren EPC en EI. Er wordt overgegaan naar onder meer de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m2 gebruiksoppervlakte, per jaar.  

De NTA 8800 wordt echter niet alleen voor nieuwbouw ontwikkeld. Voor de bestaande bouw zal een rekenmethodiek worden opgesteld die in plaats van de huidige bepaling van het energielabel dan wel de Energie-Index komt. Hierdoor zullen in ieder geval woning eigenaren, eigenaren van utiliteit, gemeenten, architecten en adviseurs (indirect) te maken krijgen met NTA 8800.  

In Nederland leggen we vanaf 1 juli 2020 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen: 

  • De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar 
  • Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar 
  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten 

Voor de berekening kan software worden gebruikt. Navraag bij NEN en het RVO leerde vorige week dat deze software op dit moment nog niet beschikbaar is. Ook de praktische invulling, bijvoorbeeld of het energielabel aangepast wordt na installatie van de Cloud Energy Optiminzer, laat volgens hen in ieder geval nog tot begin 2020 op zich wachten. Wij houden u op de hoogte. 

Meer informatie over NTA 8800 staat o.a. op de site van het RVO. De nieuwe energieprestatienorm NTA 8800 is kosteloos beschikbaar in de NEN Shop

Benieuwd geworden naar Cloud Energy Optimizer?
Wij werken altijd samen met uw huidige installateur. Laat u vrijblijvend informeren d.m.v een offerte en neem hier contact met ons op. Ook kunt u via cloudenergyoptimizer.com zelf een prijsindicatie bepalen!
Copyright © *Cloud Energy Optimizer 2019*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@cloudenergyoptimizer.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.