Copy
 
FILM STOCKHOLMS NYHETSBREV:

Visning och Spridning

#3 2019

Ser mailet konstigt ut? Visa i webbläsaren
Nätverksträff 4/12

Filminstitutet släppte i oktober två högintressanta rapporter för alla som är verksamma inom visningsområdet. Den första är en sedan länge utlovad rapport om konsekvenserna av biografmomsens höjning – En första analys av den höjda momsen på biografintäkter. Den andra – Varför når inte svensk film en större publik? – är en djupanalys av den svenskproducerade filmens allt mindre andel av publiken på bio.
 
Till nätverksträffen den 4 december har vi bjudit in Ulrika Sundbäck och Helena Simonsson från Filminstitutet som kommer att presentera rapporterna och svara på frågor.
 
Rapporterna kommer att ligga till grund för en översyn av Filminstitutets visnings- och spridningsstöd, inklusive biografstöden.
 
Välkommen på nätverksträff den 4 december 16:30-19:00 på Bio Rio, T-Hornstull. Anmälan till ulf.slotte@sll.se senast den 2 december. Deltagande är kostnadsfritt. Separat inbjudan med program kommer.
Studiebesök på Nordisk Film Bio

Den 21 januari bjuder Film Stockholm in till gemensamt studiebesök på Nordisk Film:s första biograf i Sverige, i Gränbystaden i Uppsala. Nordisk Film är dominerande biografaktör i Danmark och driver också en biografkedja i Norge. Under de närmaste åren är det Nordisk Films ambition att starta ett 10-tal biografer i Sverige.
 
På biografen i Uppsala har Nordisk Film satsat på konceptet ”lyx på alla rader” och inte minst Sveriges första 4DX-salong. 4DX ska ge en extra dimension till filmupplevelsen med en rad specialeffekter som rörliga stolar, regn, dimma och dofter.
 
Under studiebesöket får vi en rundvandring på biografen och möjlighet att ställa frågor till biografföreståndaren. Vi får även prova på 4DX.
 
Studiebesöket är gratis och anmälan görs till ulf.slotte@sll.se senast den 15 januari.
 
Gemensam samling vid Uppsala Central klockan 9.30 den 21 januari för gemensam bussresa till Gränby (ca 10 minuter). Besöket tar ca 1,5 timme och återresa sker på egen hand. Till Uppsala kan du resa med SJ eller SL:s pendeltåg. Åker du bil möter vi upp dig 9.50 nedanför rulltrappan till Nordisk Film Bio:s entré.
Nystart på Park

Sedan SF Bio stängde ner verksamheten på Park på Sturegatan i Stockholm hösten 2017 har framtiden för den klassiska 40-talsbiografen varit oviss. Lokalen åtnjuter dock ett omfattande skydd där det bedöms att även en visningsverksamhet i lokalen är eftersträvansvärd vilket har inneburit att det är svårt för andra verksamheter att hyra lokalen.
 
Flera aktörer har sett över möjligheterna att ta över Park och även Stockholm stad har engagerat sig i Parks framtid. Nu står det klart att Park tas över av Alma som sedan tidigare driver en medlemsbaserad samlingsplats för kreatörer några stenkast från Park. Redan nu har Park öppnat för Stockholm Filmfestivals visningar men kommer under närmaste tiden att genomgå en välbehövd renovering och därefter öppna igen som biograf.


Alma | DI om Almas Park | Almas Instagram
Nybörjarkurs för biografmaskinister

Efter årsskiftet kommer Film Stockholm att åter igen arrangera en omgång av den populära nybörjarkursen för biografmaskinister. Kursen kräver inte att du har några förkunskaper som maskinist och ger dig en introduktion till grunderna för filmvisning på biografen. Målsättningen är att du på egen hand ska kunna köra film på din lokala biograf efter kursens slut. Kursen är indelad i tre utbildningstillfällen om fyra timmar vardera och kräver att du mellan tillfällena genomför övningar på biograf. Preliminära datum för utbildningen är 1 februari, 7 mars och 25 april.

Kursen kostar 500kr. Anmälan sker till ulf.slotte@sll.se. Ange i anmälan vilken biograf du kommer att utföra övningarna på. Antalet platser är begränsat.
Utlån av visningsteknik

Film Stockholm kommer efter årsskiftet att kunna erbjuda utlån av visningsteknik till etablerade filmaktörer i Stockholms län. Utrustningen består av en ljusstark HD-projektor med laserljuskälla, blu ray-spelare, en 6,5 meter bred filmduk på stativ samt ljudutrustning med enklare högtalare. Utrustningen går att använda både för inomhus- och utomhusbruk.
 
Syftet med satsningen på att låna ut visningsteknik är att underlätta för visningsaktörer som saknar resurser att hyra utrustning på AV-marknaden att genomföra enskilda visningar för allmänheten på platser som idag saknar teknik.
 
Blankett för ansökan om lån av utrustningen kommer att finnas tillgänglig på Film Stockholms hemsida efter årsskiftet.
Vad påverkar biobesöket?

Filminstitutet uppmärksammar en kandidatuppsats från Handelshögskolan i Stockholm som visar på tio faktorer som påverkar biobesöken. Det gäller bland annat ursprungsland, åldersgräns, förlaga, uppföljare och så vidare. Störst inverkan på biobesöken har filmens åldersgräns, antal premiärsalonger och recensionerna. Uppsatsen är högintressant läsning för den som regelbundet visar film för publik.

Tio faktorer som påverkar ett biobesök
How big is the big Screen
Stockholm Filmdagar

Den 15-16 januari går Stockholm Filmdagar av stapeln på Biograf Victoria Stockholm. Stockholm Filmdagar arrangeras av Sveriges Filmuthyrareförening och är en möjlighet att träffa filmbranschen och inte minst se massor av förhandsvisningar av biograffilm

För ackreditering - kontakta Sveriges Filmuthyrareförening per e-post
Bygga bio?

Är du sugen på att bygga till en till salong? Eller bygga en ny bio? Då är UNIC – International Union of Cinemas senaste publikation något för dig. How to design a Cinema Auditorium av Rolv Gjestland är en detaljerad beskrivning av hur du konstruerar en biografsalong för bästa möjliga filmupplevelse. Publikationen är gratis och kan laddas ner på UNIC:s hemsida.
 
UNIC | UNIC publikationer | How to design a Cinema Auditorium
Flera salonger på Capitol

Under oktober fördubblade Capitol på S:t Eriksgatan i Stockholm antalet salonger från två till fyra. De nya salongerna som har 17 respektive 19 platser har byggts i bland annat biografens gamla nitratfilmsförråd. Capitol nyinvigdes som biograf av distributionsbolagen NonStop Entertainment och Njutafilms sommaren 2017.

Capitol



Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. 
Vi är en del av Region Stockholms kulturförvaltning och förvaltar ett uppdrag från Region Stockholms kulturnämnd och Svenska Filminstitutet. 


Kontakt:
Ulf Slotte, filmkonsulent visning och spridning, Film Stockholm,
ulf.slotte@sll.se, 08-123 378 92
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81
Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom-jupiter@sll.se, 08-123 378 85

Film Stockholm
Region Stockholm
Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Bergsunds strand 39, T-bana Hornstull
Telefon: 08-123 378 00
info@filmstockholm.sll.se

Film Stockholms webbplatser
www.filmstockholm.se
www.filmbasen.se
Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare