Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Eind november begint bij veel bedrijven en organisaties de druk weer op te lopen: Sinterklaas, Kerst, eindejaarsborrel. En dan zijn er ook die activiteiten en opdrachten die dit jaar nog af moeten. 

De deadline van voor het einde van het jaar klaar, zet je lekker in actie, nog even gas geven. Als je er zo in staat, heerlijk en doe het!  Als het tot grote vermoeidheid of zelfs slapeloze nachten leidt, kijk dan eerst wat je kunt schrappen of anders kunt doen. In deze nieuwsbrief meer over december vermoeidheid en hoe je dat aanpakt.  

Ik wens je een inspannende en gezellige decembermaand! 

Anke Algera 
 

December vermoeidheid 


De decembermaand wordt als de drukste en vermoeiendste maand van het jaar gezien. Sinterklaas, Kerst, Oud- en Nieuw. Komt dat nou alleen door deze feestdagen? Grotendeels wel, maar er speelt nog iets. In de winter kom je minder buiten en is het korter licht. Een oud-collega noemde dit: "het mollenbestaan is weer begonnen", met donker de deur uit naar je werk en na het werk in het donker thuiskomen. Dat het veel korter licht is, heeft invloed op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dankzij dit hormoon val je in slaap, het wordt aangemaakt als het donker begint te worden. Bij veel mensen stopt het lichaam in de donkere maanden niet met het aanmaken van melatonine, omdat het onvoldoende lichtsignalen krijgt. Het daglicht is zwakker in de winter, het is minder lang licht en de zon komt laat op. Doordat je lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken, blijf je gedurende de dag slaperig. Heb je hier last van? Ga wat vaker overdag naar buiten. Een ommetje tijdens de lunchpauze?

Moet ik dit nu doen ?
 

Iedereen die wel eens een training timemanagement heeft gevolgd, zal het zinnetje "Moet ik dit nu doen?" herkennen. Het is een manier om te bedenken hoe je reageert op iets dat onverwacht bij je langs komt. Wat doe je bij vragen als "Heb je even?", "Kun je...?"  Komt zo'n verzoek bij je langs, dan stel jij je de vraag "Moet ik dit nu doen?" En daarbij leg je de klemtoon steeds op een ander woord. 
Moet ik dit nu doen?
Is het een uit te voeren actie? Het kan zijn dat het verzoek ook als informatie kunt beschouwen, of dat het naar jouw mening niet gedaan hoeft te worden.
Moet ik dit nu doen?
Ben jij de aangewezen persoon om de taak uit te voeren? Of is er iemand anders die het wellicht beter kan doen, omdat hij/zij meer tijd of juist meer kwaliteiten voor die specifieke klus heeft. Kijk of je taak kunt delegeren. 
Moet ik dit nu doen?
Is het belangrijker dan wat je op dit moment aan het doen bent?
Moet ik dit nu doen?
Is het nodig om de taak nu, meteen, direct te doen? Wellicht kan het wachten en later gedaan worden. Veel taken lijken dringender of worden dringender gemaakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. 
Moet ik dit nu doen?
Is het echt nodig dat het gedaan wordt? Het kan zijn dat er een andere oplossing mogelijk is, en die misschien ook nog wel effectiever is.

Zeg dus in de drukke decembermaand niet meteen ja als je wat extra's gevraagd wordt om te doen. Kijk eerst of jij inderdaad de aangewezen persoon bent om dit, nu, te moeten doen
 
Heb je vijf keer ja geantwoord op de vragen? Ga dan enthousiast met de klus aan de slag. 

Voorkom stress:


1) Maak nu of maandag een half uur tot een uur vrij. 

2) Bedenk wat er dit jaar nog echt af moet en wat daar voor nodig is. 

3) Plan deze activiteiten, en houd ruimte voor onverwachte nog belangrijker zaken.

4) Te weinig tijd om alles te doen in 2019? Schrap de minder belangrijke zaken of besteed zaken uit. 

5) Regel ook meteen alles wat je nog nodig hebt voor de activiteiten die dit jaar gedaan moeten zijn. 
 
Een paar tips: 


Voor Sinterklaasgedichten kijk
op: sinterklaas gedichten 


Gelijktijdig Kerstkaart sturen en goed doel steunen?
Kijk hier


Doe eens wat anders, bijvoorbeeld niet de Kerstborrel op die drukke vrijdag voor Kerst maar een Lichtjesborrel op Santa Lucia (13 december).






 

Meer weten?

S
tress is zeer persoonsafhankelijk.Iedereen ondergaat de decemberstress op zijn eigen manier. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over verschillende reacties op stress en wat je er aan kan doen om stressfactoren te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Wat doet Brisk Advies ook?

Voor iedereen die in de decembermaand alvast na wil denken over hoe het volgende jaar wat meer georganiseerd en wat minder stressvol kan zijn, kijk op mijn website naar de mogelijkheden. Of bel: 06 12 87 85 05, voor een persoonlijk advies.  
 
Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp