Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 76 - MAART 2020

Wereldwaterdag@school op 20 maart 2020

Vind jij water ook zo belangrijk? Dan mag je Wereldwaterdag@school niet zomaar voorbij laten gaan! Verzamel met je klas of school zoveel mogelijk T-shirts die niet meer gedragen worden en breng ze tussen 16 en 27 maart naar de dichtstbijzijnde Kringwinkel. Elke school of klas die T-shirts inlevert, maakt kans op een mooie prijs!

Wist je dat 1 T-shirt maar liefst 2.700 liter water ‘waard’ is? Door 1.000 T-shirts in te zamelen, bespaar je maar liefst één olympisch zwembad aan water!
Ga je mee de uitdaging aan?

Nieuwe tentoonstelling in De Vroente over klimaat
 

Met “CO2 - het klimaatverhaal” brengt De Vroente een overzicht van wat er precies aan de hand is met ons klimaat. Ook voor kinderen is de tentoonstelling bijzonder interessant omdat alles begrijpelijk en speels wordt voorgesteld. Spelelementen en de leuke weetjesboom van professor Eddy maken de beleving compleet. Speciale aandacht is er ook voor de veranderingen die nu al zichtbaar zijn in het Grenspark Kalmthoutse Heide.
De tentoonstelling CO2 - het klimaatverhaal loopt vanaf nu tot 24 december 2020 in De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout. De tentoonstelling is te bezoeken op weekdagen van 9 tot 17 u. Op zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Week van de Bij start op 31 mei 2020 in Bokrijk: Samen voor een bijenvriendelijk landschap

Van zondag 31 mei tot en met zondag 7 juni 2020 organiseert het Departement Omgeving de zevende editie van Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven.
De Week van de Bij wordt op zondag 31 mei 2020 feestelijk ingezet in Openluchtmuseum Bokrijk in Genk.

Beneluxconferentie "Ruimte voor EDO" van 18 tot en met 20 november in Antwerpen

Wat kan het thema ruimte betekenen in een educatieve omgeving? En omgekeerd, welke ruimte er is voor educatie in ruimtelijke vraagstukken?
Deze conferentie vormt de tweede stap van een trilogie (2019-2021) van conferenties rond de link tussen NME/EDO en ruimte.  Ruimte wordt gezien als een hefboom voor de aanpak van de ecologische en maatschappelijke uitdagingen waarvoor we in dit tijdsgewricht staan.
Er is ruimschoots gelegenheid voor kennisuitwisseling, professionele ontwikkeling en netwerkvorming met professionals uit België, Luxemburg en Nederland. Het programma wordt momenteel vormgegeven, maar een tipje van de sluier kunnen we al oplichten.

Buitenlesdag van MOS op 30 april 2020

Op 30 april 2020 vliegen alle leerlingen weer buiten op de 4e Buitenlesdag. Trek voor je lessen naar buiten en ervaar de vele voordelen van lesgeven in de buitenlucht. Op www.buitenlesdag.be geeft MOS je tips en tricks om met je leerlingen buiten aan de slag te gaan. Enkel voor lessen over WO en biologie, denk je? Bij lange niet! Ook vakken zoals taal, rekenen, aardrijkskunde… komen buiten tot hun recht. 

Twee nieuwe expo's in De Helix: 'klimaat' vanaf eind maart en 'bodemprofielen' vanaf nu

Het thema voor de nieuwe tentoonstelling is klimaatverandering. De Helix bekijkt dit vanuit een breed perspectief door te linken naar verschillende thema's waarmee we dagelijks te maken hebben zoals voeding, mobiliteit, water… De expo zet de regio centraal, waardoor klimaatverandering tastbaarder en concreter wordt. 
Eind maart zal de expo klaar zijn en plant De Helix een openingsfeest.
  • Lees binnenkort meer over dit project op de website van De Helix
De Helix en zijn bodemrijk. Heb je al eens stilgestaan wat er allemaal onder je voeten te beleven valt? Vanaf nu kan je dit in De Helix ontdekken. Een stuk bodem uit het Raspaillebos werd verwerkt in een tafel als mini-tentoonstelling. Hoe essentieel bodems zijn in ons leven, zowel vroeger, nu als in de toekomst kom je hier te weten. Zeker een bezoekje waard!

Nieuwe website van 'MOS - duurzame scholen, straffe scholen'

MOS stak haar website in een nieuwe outfit. Je vindt er onder andere info over de werking van MOS en de MOS-actiedagen, educatief materiaal, vormingen en leuke voorbeelden.

Project "Vuur doet Leven" rond het thema natuurbetrokkenheid op 28 juni in De Helix

Uit diverse onderzoeken blijkt dat buitenervaringen in de natuur het meest aanzetten tot milieuvriendelijk gedrag. Daarom is natuurbetrokkenheid creëren een absolute prioriteit van De Helix. Het project 'Vuur doet Leven' neemt mensen in de Vlaamse Ardennen mee naar buiten, brengt ze samen rond houtgestookte ovens en zorgt zo voor die significante en beklijvende natuurervaring.  Het slotevent wordt gevierd rond de bakoven van De Helix met heel wat leuke en leerrijke workshops.

Activiteiten in de educatieve centra

Wil je meer weten over het educatief aanbod, de activiteiten voor scholen, gezinnen... in de centra?

eNneeMmeE


Klimaatdag voor grootouders én kleinkinderen op 25 april in De Vroente
Tal van educatieve activiteiten vinden plaats voor verschillende leeftijden. Cursus natuurgids start 3 september 2020 in De Helix
De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.
Natuurpunt CVN organiseert deze cursus in samenwerking met De Helix. De lessen vinden plaats in De Helix op donderdag. KlasCement-deelsite ‘Gezonde en duurzame voeding op school’
Zoek je kant-en-klaar lesmateriaal of inspiratie rond gezonde en duurzame voeding? Gevonden! Samen met Vlaams Instituut Gezond Leven, GoodPlanet Belgium, Rikolto - Vredeseilanden, Plattelandsklassen, NICE en Fairtrade Belgium lanceerde MOS de KlasCement deelsite 'Gezonde en duurzame voeding op school'. De kortste weg naar boeiende leermiddelen en een gezond en duurzaam voedingsbeleid op school. 
Ook niet-leerkrachten kunnen zich registreren op KlasCement. Internationale conferentie GLOBAL 7 mei 2020 in BluePoint Brussel
De internationale conferentie GLOBAL plaatst wereldburgerschap centraal binnen het onderwijs en het bredere educatieve landschap en biedt een uitgebreid programma met internationaal gerenommeerde en inspirerende sprekers.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID