Copy
 
Nyhetsbrev november 2019
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

De senaste åren har vi på Klimatkommunerna märkt av ett ökande intresse för kommunernas klimatarbete - från olika aktörer som arbetar för att ställa om samhället till nettonollutsläpp 2045. Idag är vi en naturlig dialog- och samarbetspartner till flera myndigheter och organisationer. Färska exempel på detta är vår konferens med Fossilfritt Sverige den 26/11 och vår medverkan i Kvalitetsmässan förra veckan (läs mer här nedanför). Och så webbinariet om Panorama och ClimateView på fredag (också nedan). 

Dialogen mellan kommunerna och den nationella nivån är central för att lyckas med en snabb och effektiv omställning. Genom att prata med varandra minskar vi risken för missförstånd, misstro, felsatsningar, fokusering på hinder och en känsla av ”kommunerna mot staten”. Med en god dialog får vi istället framåtdriv mot Sveriges klimatmål och en känsla av ”vi gör det här tillsammans!”. 

Staten sätter ramarna för vad kommunerna får göra, bestämmer vad kommunerna måste göra, och inför olika mål och styrmedel som incitament för omställning. Kommunerna  kan genom energieffektiviseringar, transportplanering, upphandling, energiproduktion och mycket annat genomföra faktiska åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. De har erfarenheter av vilka satsningar som funkat bra, och var det behövs ytterligare piska eller morot. Sist, men inte minst, har kommunerna kontaktvägar ut i samhället och en unik möjlighet att engagera många olika målgrupper i omställningen. 

Våra medlemskommuner har olika politiska konstellationer som styr. Men gemensamt för dem är att de har insett att välfärd, folkhälsa, näringsliv, livskvalitet och ekonomi kan vinna mycket på ett strategiskt och aktivt klimatarbete. De har mängder av erfarenheter, arbetsmetoder, argument, finansieringsmodeller och idéer, som kan skalas upp för att få fart på kommuner som ännu inte bidrar tillräckligt i klimatomställningen.

Hälsningar i novembermörkret,

/Filippa och Maria

P.S. Du har väl inte missat förra veckans jättenyhet? Europeiska Investeringsbanken, en enorm långivare, sätter stopp för investeringar i fossil energi från och med slutet av 2021! Läs mer i Svenska Dagbladet eller Dagens Industri

På gång i Klimatkommunerna

Intryck från Kvalitetsmässan

Tisdag, onsdag och torsdag förra veckan stod vi (Maria och Filippa på kansliet) på Kvalitetsmässan, tillsammans med Naturvårdsverket. Vår monter hade temat ”Stora kliv och små steg för klimatet”. Vi hade många intressanta möten och samtal med besökare från kommuner, företag och myndigheter. Under rubriken ”Tio klimatsteg alla kommuner kan ta” presenterade vi Klimatkommunernas verksamhet och vår tiopunktslista i ett öppet forum. Missa inte filmen av tiopunktslistan som presenterades på mässan!

Tack till Naturvårdsverket som gjort Tiopunktslistan till film!


Webbinarium om Panorama

På fredag 22/11 håller vi ett webbinarium för medlemmar i Klimatkommunerna om verktyget Panorama och hur det skulle kunna användas på lokal nivå. Panorama ger en visualiserad aktuell nulägesbild över Sveriges klimatomställning; utsläpp, mål, lösningar, indikatorer, styrmedel och åtgärder. Maja Cederlund från Klimatpolitiska Rådet kommer att berätta om hur de arbetar med att effektivisera och accelerera den nationella klimatomställningen i samarbete med Energimyndigheten och Naturvårdsverket.

Vi får även höra om hur några kommuner och länsstyrelser börjat sammanställa, visualisera och arbeta med sina färdplaner med hjälp av ClimateView, som har utvecklat Panorama, och hur vi kan stimulera och effektivisera samarbete mellan myndigheter och företag på lokal, regional och nationell nivå.

Webbfika om finanser på torsdag

På torsdag 21/11 klockan 14-14.30 är det dags för vår nästa webfika, den här gången är vår gäst Anna Jönsson från Storebrand, som kommer att dela med sig av spaningar om hållbara kapitalplaceringar. Läs mer

Uppmaningar till Sveriges alla kommuner

"Omställningen till ett fossilfritt Sverige är i full gång och kommunerna har en nyckelroll i arbetet. Förutsättningarna för klimatarbetet ser väldigt olika ut runt om i landet beroende på kommunens ekonomi, storlek och geografiska läge. Det är dock en vanlig missuppfattning att ett ambitiöst klimatarbete behöver bli dyrt eller komplicerat."
Så börjar den debattartikel som vår ordförande Lennart Bondeson skrivit tillsammans med Fossilfritt Sveriges samordnare Svante Axelsson. De lyfter kapaciteten i lokalt klimatarbete och ger en försmak på vad konferensen Lätt för kommunerna att göra rätt - möjligheter och synergier i klimatomställningen kommer att handla om. Hoppas att vi ses där!

Koldioxidbudgetar

Konferensen Två år med koldioxidbudgetar arrangerades av Klimatledarskapsnoden på Uppsala Universitet den 4-5/11 och belyste ur olika aspekter, det nödläge vi befinner oss i. Utsläppen minskar alldeles för sakta. Koldioxidbudgetar är ett tydligt sätt att åskådliggöra det. Vi fick höra om Oslo som har som mål att minska utsläppen med 95 % till 2030. I Manchester ansluter sig fler och fler medborgare, organisationer och företag till klimatlöften och till att mäta, agera och kommunicera. Klimatkommunerna lyfte på ett seminarium kommuners roll i omställningen och hur utsläppen från kommuners organisationer kan minska.

Styrelsemöte 27 november

Klimatkommunernas styrelse träffas på distans den 27 november. På agendan står bland annat långsiktigt hållbar finansiering för föreningen, kommande omgången av tävlingen Steget Före, ställningstagande kring klimatskadliga subventioner och fokus för påverkansarbete framöver.

Tips & publikationer

Gröna Bilisters rapport Kommuner på väg 2019 visar inte minst på hur olika kommuners förutsättningar ser ut. Kommuner behöver till exempel draghjälp från region och stat för att få till fungerande kollektivtrafik så att bilberoendet kan minska.

Är du nyfiken på vad som sades på Trafikverkets resultatkonferens Grönt ljus igår? En inspelning av konferensen finns här.

Har ni som kommun en idé om en åtgärd för att minska kommunens klimatpåverkan? Då kan ni söka pengar från Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Läs mer om Klimatklivet

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, har överlämnat en sammanställning till regeringen med 27 förslag i färdplanerna som han anser behöver prioriteras under mandatperioden.

Marie Wigren Skogseid, vid Lunds Universitet, är författare till rapporten Från linjärt till cirkulärt byggande. En explorativ studie kring perspektiv, hinder och drivkrafter, som publicerades i november 2019. En sammanfattning av rapporten finns här

Efterfrågan på hållbara placeringsalternativ växer explosionsartat, både från sparare och institutionella investerare. Klotet i Vetenskapsradion har gjort ett avsnitt på temat Grönare finanser - så kan dina pensionspengar rädda klimatet och Aktuell Hållbarhet har skrivit en artikel om förväntningarna på den nya EU-taxonomin, som ska definiera vad som får räknas som en "grön" investering. 

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Helsingborg

Det Robusta Helsingborg 

Projektet Det robusta Helsingborg syftar till att utreda hur det lokala energisystemet behöver anpassas för att möta ett snabbt växande Helsingborg med högt uppsatta ambitioner inom hållbarhet och klimat. Hittills har projektet fokuserat på kopplingen mellan elanvändande och effekt. Den 23e oktober genomförde projektet sin tredje workshop med deltagare från flertalet förvaltningar och Öresundskraft. Deltagarna fick ta del av analyser över hur elbehovet kan se ut i framtidens Helsingborg och diskutera hur vi på olika sätt kan möjliggöra att kommun, verksamheter och privatpersoner bidrar till att skapa en mer hållbar eleffektsituation. Projektet Det robusta Helsingborg finansieras av Energimyndigheten.

Kontakta projektledare Klara Kylhammar på klara.kylhammar@helsingborg.se för mer information.

Bostadsbolag öppnar sällskapsboende 

Det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem öppnar i december SällBo. SällBo är nytt sätt att bo – ett sällskapsboende med integration i fokus där hyresgästerna väljer att bo lite mindre och dela lite mer. Drygt hälften av lägenheterna hyrs ut till seniorer (70+) och resterande till unga vuxna mellan 18 och 25 år, däribland personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta gör SällBo till ett unikt boende, där generationer och kulturer möts och det sociala livet står i centrum. Utöver den egna lägenheten har hyresgästerna tillgång till gemensamma ytor både inomhus och utomhus, med gott om plats för fritid och umgänge.

Här finns både tid och rum för nya möten, utbyten av erfarenheter eller kanske bara lite sällskap, och någon som säger: Välkommen hem!

Läs mer →

Rädda matrester och bli en vinnare! 

Just nu pågår skoltävlingen Resterkocken i ett flertal kommuner i södra Sverige. Målet med kampanjen är att minska matsvinnet och öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet.

Elever i årskurs 4–9 får släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbar­het kan användas. Ungdomarna tävlar genom att lämna sitt bästa restrecept på www.resterkocken.se. Första pris är 3 000 kr till klass­kassan och inspiration med matkreatören Malin Broman.

Tävlingen pågår 1 oktober–1 december. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner, samt Kungs­backa, Svenljunga och Kristianstad kommun.

Lund

Snart inga oljepannor kvar i kommunen

I höst har energi- och klimatrådgivarna i Lund gjort en extra satsning på att inventera vilka oljepannor som fortfarande finns kvar och är i drift i kommunen. De har gått igenom miljöförvaltningens register på oljepannor och jämfört detta med aktuellt sotarregister och information från sotarmästarna. 165 oljepannor fanns registrerade, men efter genomgång och rundringning till ägarna så visade det sig att det bara finns fem oljepannor kvar. Av dessa är två i färd med att byta ut till annan uppvärmning. Förhoppningsvis kan Lunds kommun vara helt fri från oljepannor senast 2022.

Avfallscoach ska förebygga avfall i kommunala organisationen

Sedan några veckor tillbaka så har Josefin Stråhle arbetat i Lunds kommun som avfallscoach. Vad innebär egentligen denna lite annorlunda titel?
Josefin Stråhle berättar:
-    De kommunala verksamheterna orsakar stora mängder avfall, som i många fall kan vara onödigt avfall i form av engångsprodukter, felaktiga utskrifter eller mat som inte äts upp. Min roll kommer gå ut på att coacha verksamheterna i att identifiera onödigt avfall och bidra med konkreta åtgärder för att förebygga att det uppstår. 
Vilka tror du blir dina största utmaningar?
-    Att förebygga uppkomsten av avfall handlar om att förändra beteenden och rutiner. Att lyckas med denna förändring tror jag blir min största utmaning. Men det är också min största drivkraft!

Kick-off för projektet Klimatneutrala Lund 2030 lockade över 100 deltagare

Fredagen den 8 november var det uppstartsträff för det Viable Cities-delfinansierade projektet Klimatneutrala Lund 2030. Projektet präglas av samverkan och nya arbetsmetoder och ska utmynna i en handlingsplan med konkreta idéer för att arbeta mot att bli en klimatneutral kommun. Personer från kommun, näringsliv, forskningsvärlden och civilsamhället var inbjudna till uppstartsträffen:
– Vi ser att intresset för att delta i projektet är stort. Mer än 100 personer hade anmält sig till träffen och känslan är att många vill delta, säger Adam Wadsten som projektleder satsningen.

Läs mer →
Ett glatt projektgäng på uppstartsträffen. Projektet sker i nära samarbete mellan Lunds kommun, designbolagen Ustwo och Idean, IVL svenska miljöinstitutet, K2 – nationellt kunskapscenter för kollektivtrafik och Urban Arena på Lunds universitet.

Malmö

Världsunik anläggning för textilsortering i Malmö

Sysav, sydskånes avfallsbolag, har fattat beslut om en investering för att bygga världens första automatiserade textilsorteringsanläggning i industriell skala. Anläggningen kommer att byggas i Malmö med driftstart sommaren 2020.
När anläggningen är i drift ska Malmö stad dels uppmuntra Malmöbor att lämna in sina textilier för återvinning och dels arbeta med att hitta lokala designers som vill använda de textilier som anläggningen kommer att sortera.

Cirkulär utställning om avtal för återbrukade möbler

Malmö stad har genom projektet Circular PP tagit fram ett nytt avtal som gör det enklare att köpa återbrukade möbler och tjänster. Avtalet började gälla i februari 2019 och är en del av stadens arbete med att utforska cirkulär ekonomi genom upphandling. Istället för att köpa nytt är det nu enklare att köpa återbrukade möbler eller relaterade tjänster så som uthyrning, reparation och re-design.
För att lyfta avtalet och inspirera fler att arbeta cirkulärt ställs en utställning upp i stadshusets foajé mellan 2-20 december. Där kan kommunanställda komma förbi och provsitta, ställa frågor och inspireras till en mer cirkulär vardag!

Läs mer →

Kommunens resepolicy revideras

Som ett första steg i arbetet med att revidera Malmö stads resepolicy har efterlevnaden av nuvarande policy följts upp. Resultatet är sammanställt i en rapport som också innehåller förslag till fortsatt arbete samt en utredning av möjligheterna att införa klimatväxlingsmodell. Kommunstyrelsen beslutade vid senaste sammanträdet att förslagen till fortsatt arbete ska genomföras.
 

Fixa julen – hållbara firartips för alla

I år arrangeras Fixa julen på Stadsbiblioteket i Malmö 2-8 december. Under en hel vecka i december kan Malmöbor skapa en mer hållbar jul för sig själv och andra genom bland annat skapande workshops, julklappsbyte och tankeställare. Alla evenemang under Fixa julen är öppna och gratis för alla!

Läs mer →

Stockholm

Så får vi fler laddplatser

Hur banar staden väg för laddning av elbilar? Och vilka erfarenheter finns det av jobbet så här långt? Det var ämnet för ett seminarium som miljöförvaltningen och trafikkontoret i Stockholm anordnade i september. Ta del av referat och presentationer från dagen här.
Eva Sunnerstedt, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad, berättar om stadens satsning på laddgator (foto Bert-Ola Gustavsson)

Södertälje

Hållbarhetsfestival 

Södertäljes hållbarhetsfestival arrangerades  den 20 oktober tillsammans med de andra kommunerna i Södertörn. Besökare bjöds in för att lära sig mera om klimatet genom intressanta föreläsningar och klimatrelaterade aktiviteter, till exempel att uppskatta sina egna klimatutsläpp på klimatvågen och att ta del av klimatsmarta hus. Festivalen hade stort fokus på barnen, på plats fanns Ayla Kabacka, som medverkat på barnprogram på tv och radio. Energi- och klimatrådgivningen stod bakom initiativet.

Ny resursplan under framtagande 

En ny resurs/avfallsplan är under framtagande. Olika workshops har genomförts för att ringa in det fortsatta arbetet. Fokus är att skapa lösningar som återanvänder och återvinner material/avfall bättre samt att minska klimatutsläppen inom avfallets olika områden och delar.  En social hållbarhetsanalys har också genomförts utifrån ett Agenda 2030- perspektiv.

 

Karlstad

Matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse blev succé

95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse. Det visar resultatet från pilotprojektet, matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse, som nu avslutats. Miljöförvaltningens projekt Koll på plasten har i samarbete med Karlstads Energi AB drivit pilotprojektet och erbjudit matavfallspåsar till frukt och grönsaker i fyra livsmedelsbutiker.

- 30.000 matavfallspåsar har använts som frukt- och grönsakspåse under projektettiden. Att använda matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse är ett innovativt sätt att minska plastanvändningen samt förbättra resursanvändningen eftersom påsen kan användas två gånger. Först som fruktpåse och sen som matavfallspåse. Vi är väldigt glada att pilotprojektet mottagits så väl och att majoriteten vill handla frukt och grönsaker i matavfallspåsar säger Jenny Sundén, miljöhandläggare, miljöförvaltningen. Intresset för att fortsätta använda matavfallspåsar som fruktpåse finns kvar hos butiker som medverkat i pilotprojektet. Vi ser också att konceptet spridit sig och att fler butiker nu erbjuder matavfallspåsar i frukt- och grönsaksavdelningen.

Läs mer →

Jakobsberg - grön  stadsdel för en hållbar framtid

En ny stadsdel med cirka 4000 bostäder, service, handel, skola och förskolor, torg liksom parker, natur och rekreationsområden. Det kommer bli en grön stadsdel med förutsättningar för mindre påverkan på miljön än andra stadsdelar. Det här är kommunens förslag till utveckling av området på och intill Karlstads före detta flygplats.
Mobilitetscenter kommer att samla busshållplatser, cykel- och bilpooler och parkeringsplatser så att det blir lätt att resa grönt. I den här stadsdelen skapar vi även förutsättningar för återbruk, att grannar kan dela verktyg och fordon och ha mindre påverkan på miljön än andra stadsdelar.

Kolla in filmen här →

LED-belysning motionsspår 

Under hösten och vintern kommer belysningen i ytterligare ett elljusspår i Karlstad  bytas ut till miljövänlig LED-belysning. I  samband med byte av LED-belysningen anläggs ett utegym i spåret. Det finns en rad vinster med LED-ljus i motionsspåren, både miljömässigt och användarmässigt. Totalt äger och sköter Karlstads kommun 13 elljusspår runt om i kommunen. Spåren på Kronoparken, Tyr-Rud, Tuggelite och Vålberg har redan fått LED-belysning och övriga spår kommer att bytas under kommande år. Energibesparingen är ca 14 500 Kwh/eljusspår och år.

Läs mer →
 

Kalendarium

 

Klimatkommunernas webbfika med Anna Jönsson, Storebrand
21 november kl. 14-14.30


Webbinarium om Panorama och ClimateView
22 november


Parkeringsdagarna
20-21 november, Stockholm


Frukostseminarium - miljöpåverkan från svensk konsumtion
25 november, Stockholm och via Skype


Lätt för kommunerna att göra rätt – Fossilfritt Sveriges kommunkonferens
26 november, Stockholm


2030-sekretariatets arbetsgrupp 
27 november (kansliet)


Klimatkommunernas styrelsemöte
27 november, via Skype


Klimatkommunernas webbfika med Emil Törnsten, Svenska Cykelstäder
19 december kl. 14-14.30


2020 European Covenant of Mayors Ceremony
4 mars, Bryssel


Klimatkommunernas årsmöte
20-21 april, Skellefteå

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. Vi har även tagit fram sidan nettonoll.se där kommunernas arbete mot nettonollutsläpp presenteras.

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 17 december 2019.

 
Copyright © 2019, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp