Copy

In deze nieuwsbrief

Terugkoppeling Deelnemersraad 13 november 2019
 
Op 13 november was er een Deelnemersraad in Hotel Breukelen. Tijdens het bespreken van de vacatures voor de diverse ontwikkelgroepen en vaststellingscommissies kwamen er vragen over de (geïntegreerde) taalexamens.
  • Hoe kunnen we deze het beste inzetten?
  • Verminderen de geïntegreerde taalexamens nu echt de examendruk?
  • Wat zijn de ervaringen?
Besloten is om voor begin volgend jaar een bijeenkomst te organiseren voor alle betrokken taaldocenten. De uitnodiging hiervan volgt!

Er is met elkaar uitgebreid gesproken over de tot nu toe behaalde mijlpalen van Examenwerk in 2019, de begroting en plannen voor 2020 en de keuzedeel examens. Het format voor de keuzedeel examens is ook voorgelegd aan de Examenadviescommissie en momenteel wordt er een voorbeeldexamen uitgewerkt. Dit zal worden voorgelegd aan het bestuur en de Examenadviescommissie. In december zal er een planning worden gemaakt wat betreft de oplevering van de keuzedeel examens.
 
Verder is er een korte terugkoppeling gegeven over het gehouden doelgroepenonderzoek. Ook kwamen het nieuwe logo, de nieuwe opzet van de nieuwsbrief en de website aan bod.

 
Handreiking geïntegreerde taalexamens
 
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de EAC is de Handreiking voor geïntegreerde taalexamens vastgesteld. Het document is beschikbaar via de examenbank. Hierin kun je de visie lezen m.b.t. deze vorm van examineren van taal. Daarnaast zijn de opdrachten beschreven en de manier waarop deze opdrachten worden ontwikkeld.
 
Mocht je willen bijdragen aan de ontwikkeling/vaststelling van deze examens stuur dan een mail naar info@examenwerk.nl
 
Oproep ontwikkelaars rubrics

Een rubric is een handig instrument om vaardigheden of producten van studenten te beoordelen op basis van een toelichting bij de verschillende niveaus (bij Examenwerk 0-1-2).

Het gebruiken van rubrics heeft verschillende voordelen. Zo kan er betrouwbaarder worden beoordeeld als er meerdere beoordelaars zijn. Daarnaast is het een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om tot een onderbouwd oordeel te komen. Verder geeft het studenten ook inzicht, zij weten namelijk wat er wordt verwacht en waarop ze worden beoordeeld.
 
Examenwerk zoekt geïnteresseerden om samen rubrics mee te ontwikkelen (start begin 2020).
De werkzaamheden zijn:
  • meedenken met examenontwikkelaars
  • tegenlezen voorstellen van rubrics
  • ‘proefdraaien’
De omvang van de werkzaamheden is afhankelijk van de kwalificatie, werkprocessen en criteria.

Interesse?
Wij horen het graag via info@examenwerk.nl
 
Ontwikkelgroep facilitaire dienstverlening
 
Op maandag 28 oktober heeft de eerste bijeenkomst van de ontwikkelgroep facilitaire dienstverlening plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst is gesproken over de examenopdrachten bij kerntaak B1-K1 van het herziene dossier van Facilitair Leidinggevende (crebo 25608). Deze examenopdrachten waren op basis van ons eerdere materiaal voorgelegd aan de vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft aangegeven de opdrachten graag te willen herzien, zodat ze beter aansluiten bij de huidige beroepspraktijk.

We hebben met elkaar een mooie start kunnen maken met het ontwikkelen van de examenopdrachten die aansluiten bij de herziening van het kwalificatiedossier. Op 9 december zal dit vervolg krijgen tijdens de tweede bijeenkomst. 
 
Ook meedenken?
We zijn voor deze ontwikkelgroep nog op zoek naar docenten Facilitaire dienstverlening die aan willen sluiten. Meer informatie hierover vind je hier.  

 
Ontwikkelgroep horeca
 
Op 22 oktober is gestart met de ontwikkelgroep Horeca: bediening/keuken. Tijdens deze bijeenkomst zijn opmerkingen en input van de scholen en de vaststellingscommissie besproken. Er is onder andere gestart met het servicedocument Techniekenlijst. Daarnaast zal tijdens dit schooljaar ook het servicedocument ‘recepturenboek Kok’ onder de loep worden genomen. Het was een productieve en enthousiaste start van de ontwikkelgroep. Het komende schooljaar komen we elke twee maanden samen om verder te werken aan het verbeteren en professionaliseren van de examenopdrachten binnen de Horeca.

 
Ontwikkelingen examens Brood en Banket
 
Ontwikkelingen Examen Uitvoerend Bakker 
De afgelopen maanden is er hard gewerkt door de Kerngroep Brood & Banket.
Tijdens de OWGB-bijeenkomst op 4 oktober is een nieuw voorstel voor een verduidelijking van het examen voor UB gepresenteerd. De Leden van de OWGB hadden t/m 25 oktober de mogelijkheid om feedback te geven hierop. Drie scholen hebben feedback gegeven. De feedback van deze scholen is tijdens de kerngroep bijeenkomst op 4 november besproken. Voor de verdere ontwikkeling van het examen voor UB is een kleinere delegatie van de Kerngroep in een werksessie met de bevindingen aan de slag gegaan. De aanpassingen zullen zo snel mogelijk worden uitgewerkt en nogmaals worden tegen gelezen door de gehele kerngroep. De kerngroep wil op 14 januari 2020 een vernieuwd examen voorleggen aan de Vaststellingscommissie Brood en Banket. Wanneer het examen vastgesteld wordt, kan het worden ingezet in Cohort 20-21.
 
Ontwikkelingen Examen Patissier
Het examenplan voor de kwalificatie Patissier is gewijzigd en vastgesteld door de Examenadviescommissie. Naar aanleiding van deze wijziging moeten er aanpassingen in de examenopdracht worden doorgevoerd.
De wijzigingen en aanpassingen zijn in de Ontwikkelgroep Patissier (een kleinere delegatie van de Kerngroep Brood en Banket) op maandag 28 oktober besproken. In deze bijeenkomst is de gehele gecombineerde examenopdracht (B1-K1 /B1-K2) doorgenomen. De examenopdracht is langs het kwalificatiedossier gehouden. Vervolgens zijn er voorstellen tot wijziging gedaan. Deze wijzigingen zijn verwerkt en tegen gelezen door de Ontwikkelgroep Patissier.
Op 4 november is er tijdens de bijeenkomst van de Kerngroep Brood en Banket een conceptversie van het vernieuwde examen besproken. De Kerngroepleden die niet betrokken waren bij de ontwikkeling van het aangepaste examen hebben de vernieuwde versie van het examen besproken. De opmerkingen worden momenteel verwerkt. Een finale versie van het examen zal op 25 november tijdens de Ontwikkelgroep Patissier worden beoordeeld. Bij een akkoord zal het vernieuwde examen op 14 januari 2020 worden voorgelegd aan de Vaststellingscommissie Brood en Banket. Wanneer het examen wordt vastgesteld kan het worden ingezet in Cohort 20-21.

 
Werksessie Praktijkbeoordelen.nl 29 oktober 2019

Er was een grote opkomst tijdens de werksessie van Praktijkbeoordelen.nl. De deelnemers stelden veel vragen over diverse onderwerpen. Daar waar nodig werden de vragen nader toegelicht. Er was ook ruimte om ervaringen met elkaar te delen.

Op verzoek van de deelnemers werd de kwalificerende omgeving stap voor stap doorgenomen. Het klaarzetten en goedkeuren van een examen, het uitvoeren en beoordelen tot het afronden en vaststellen van het resultaat kwamen uitgebreid aan de orde. Daarbij werd gewezen op het verslag en de rapportage van een examengroep die gedownload kunnen worden. Deze documenten zijn voorzien van de gegevens van de student/groep en kunnen direct worden opgeslagen. Handig om door te sturen aan het examenbureau voor verdere verwerking!

 
Wens gebruikers: apart klaarzetten van beoordelingsmix Observatie-Bewijs-Mondeling

Als nu een examen in één keer wordt klaargezet dan komt als eerste de beoordeling voor observeren vrij. Als deze is afgerond dan kan een beoordeling voor bewijs en/of mondeling worden ingevuld. Gebruikers willen graag de mogelijkheid om de beoordelingsvormen van een beoordelingsmix apart klaar te kunnen zetten als examenonderdeel. De ontwikkeling hiervan start vanaf 1 december 2019.
 
Optie tijdelijke workflow
Bij het klaarzetten van een kwalificerende periode voor een examen is het mogelijk om op basis van de beoordelingsmix* een examenarrangement samen te stellen. Afhankelijk van de beoordelingsmix kunnen dan werkprocessen voor observatie en bewijs als apart examen worden klaargezet. Een mondeling examen is vaak gekoppeld aan de beoordelingsvorm bewijs.  Deze worden in principe tegelijk afgenomen. Er kunnen dan per beoordelingsvorm andere beoordelaars worden gekoppeld. Ook het resultaat wordt dan per examenarrangement vastgelegd.  In het geval er een koppeling is met observatie en bewijs moet dit als één examen worden klaargezet.
 
Om dit te realiseren moeten er meer handelingen worden uitgevoerd, bv. twee keer klaarzetten van een examenarrangement. Dit kost iets meer tijd, maar voldoet wel aan de wens om beoordelaars en resultaat ‘gescheiden’ te kunnen weergeven. Binnen Praktijkbeoordelen.nl worden uiteindelijk alle behaalde resultaten bij elkaar weergegeven. Op basis van alle behaalde resultaten wordt dan een eindoordeel gegenereerd. Het maakt daarbij niet uit of examenarrangement 1 op datum x en examenarrangement 2 op datum y is uitgevoerd.
 
Voor voorbeelden zie de website van Examenwerk bij ‘praktijkbeoordelen’ updates.
 
*De beoordelingsmix staat in het examenplan van de betreffende uitstroom. De beschikbare examenplannen staan op de website van Examenwerk.
 
Doorontwikkeling
De verwachting is dat de laatste fase van de refactoring in november wordt afgerond. Dit gebeurt op de ‘achtergrond’ en als gebruiker merk je daar niets van. De refactoring is nodig om ook in de toekomst de omgeving stabiel te houden.
 
De volgende onderwerpen staan op de agenda voor de doorontwikkeling.
  • Apart klaarzetten van de beoordelingsmix
  • Geïntegreerde taalexamens kunnen afnemen met Praktijkbeoordelen.nl
  • Offline werken
 Vanaf het tweede kwartaal 2020
  1. Ontwikkelen nieuwe Frontend
  2. Archivering en Mediatheek
  3. Onderzoek gebruik van een App
  4. Koppelingen met o.a. leerlingvolgsysteem
  5. Blijven doorontwikkelen van gebruikersgemak
 
Werksessie Examenkluis 6 november 2019

Met de tool Examenkluis beschikken MBO- scholen over een online volgsysteem waarmee continu (24/7) de ontwikkeling, verbetering en verantwoording van mbo-examens gemonitord kan worden. De online tool biedt scholen een volledige verantwoording voor alle examens volgens de norm voor valide examens. 
Het is voor de deelnemers ook mogelijk om direct in de applicatie feedback te geven op zowel het gebruik van de Examenkluis, als op de exameninstrumenten die in de kluis zijn opgenomen. Die feedback kan op hetzelfde moment door alle gebruikers worden gezien en gedeeld.

Op woensdag 6 november jl. organiseerde Examenservices een werksessie over de Examenkluis voor deelnemers aangesloten bij de Stichting Examenwerk. 
Na een korte introductie van de Examenkluis werd uitvoerig stil gestaan bij de wijze waarop de Examenkluis deelnemers kan ondersteunen in het examenproces. De deelnemers kregen toegang tot een demo omgeving, zodat zij zelf aan de slag konden. De deelnemers kunnen momenteel door middel van de demo omgeving ervaring opdoen met de tool. De Examenkluis zal, aan de hand van de ervaringen en wensen, per school worden ingericht. Het gaat dan om gebruikerstype, procestappen enzovoort. 
Na afloop van de constructieve dag concludeerden de deelnemers dat met Examenkluis.nl een handige tool wordt geboden met een logistieke oplossing om vanaf een centrale en veilige plek op een overzichtelijke manier (vastgestelde) examens aan te bieden, te ontwikkelen, te beheren en te onderhouden.

Belangstelling?
Wilt u ook geïnformeerd worden over de mogelijkheden van de Examenkluis? Stuur dan een mail met uw verzoek aan info@examenwerk.nl en wij nemen dan contact met u op. 

 
Update opleverplanning keuzedelen
 
De keuzedelen Drankenkennis 1 en Bierkennis zijn op 1 oktober jl. voorgelegd aan de vaststellingscommissie Horeca. Beide examens zijn nog niet vastgesteld.
Examenwerk werkt momenteel met de ontwikkelaars aan de stukken, zodat deze voor de volgende VC vergadering op 14 januari klaar zijn en er definitief een klap op gegeven kan worden.

 
Vacatures ontwikkelgroepen en vaststellingscommissies Examenwerk
 
Lijkt het jou leuk om mee te werken aan de kwaliteit van de beroepsgerichte beoordelings- en exameninstrumenten voor het middelbaar beroepsonderwijs?
Examenwerk zoekt voor onderstaande functie enthousiaste mensen uit het bedrijfsleven:
  • Vacature lid Vaststellingscommissie Reizen & Recreatie bedrijfsleven
Een complete beschrijving van deze vacature inclusief de mogelijkheid tot reageren is terug te vinden op onze site.

Een overzicht van al onze vacatures kunt u ook vinden op website van Examenwerk. 

 
Agenda

Bestuur
Datum: 28 november 2019
Tijdstip: 09.30 - 12.30 uur
Locatie: Examenservices, Structuurbaan 2, Nieuwegein

Bestuur Visiemiddag
Datum: 28 november 2019
Tijdstip: 13.00 - 16.30 uur
Locatie: Examenservices, Structuurbaan 2, Nieuwegein


Examenadviescommissie
Datum: 3 december 2019
Tijdstip: 10.00 - 14.00 uur
Locatie: Examenservices, Structuurbaan 2, Nieuwegein


Vaststellingsbijeenkomst Reizen en Recreatie
Datum: 4 december 2019
Tijdstip: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Examenservices, Structuurbaan 2, Nieuwegein


Vaststellingsbijeenkomst Luchtvaartdienstverlening
Datum: 11 december 2019
Tijdstip: 09.00 - 13.00 uur
Locatie: The Base, Schiphol



Meer data zijn terug te vinden op onze website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Examenwerk · Postbus 1449 · Nieuwegein, Utrecht 3430 BK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp