Copy
View this email in your browser

De droom van de vlinder
Over creativiteit en 'aangeleerde spontaniteit'


Zhuang Zi* droomde eens dat hij een vlinder was. Plotseling werd hij wakker en toen leek het of hij Zhuang Zi was. Maar hij wist niet zeker of hij Zhuang Zi was die droomde dat hij vlinder was, of dat hij een vlinder was die droomde dat hij Zhuang Zi  was…

Fantastisch, deze wisseling van perspectief! Zou het niet mooi zijn als we elke dag onze menselijke beperkingen konden overstijgen en loskwamen van onze gebruikelijke ervaring van de werkelijkheid? Op elk moment van ons doodgewone dagelijkse leven spontaniteit ervaren? Niet in de zin van iets zomaar doen, in een opwelling, maar in een flow, vanuit ‘aangeleerde spontaniteit’: spontaan iets doen waar je eerst tijdlang op hebt moeten oefenen.

Neem nou fietsen, daar hoef je niet bij na te denken. En ook als je een partijtje basketbal speelt, denk je als ervaren speler niet na over welke stap je precies in welke richting moet nemen. Je bent in een voortdurende staat van verscherpt bewustzijn van de totale ruimte, de andere spelers en alles wat je tijdens het spel moet doen.

Een bekende Chinese parabel is die van de slager die weet waar en hoe hij zijn mes moet plaatsen zonder bruut in het vlees te snijden. Snijden door niet te snijden. De koning zag dat en begreep dat hij onmerkbaar kon regeren, juist door niet te regeren. Dat is niet makkelijk. En alles wat moeilijk is, moet je jezelf met veel inspanning eigen maken, voordat het ‘vanzelf’ gaat. De moeiteloze vaardigheden die we op alle gebieden van ons leven ontwikkelen, van de meest alledaagse tot de meest specialistische handelingen, zijn voorbeelden van ‘aangeleerde spontaniteit’.

Vaak heb je eerst een voorbeeld, een confrontatie of een eye opener nodig, want je gaat pas zien wat je niet goed doet als je het door hebt. Dat is hét moment om te starten met gedragsverandering. Dan zal je, na veel oefenen, uiteindelijk ‘vanzelf’ het gewenste gedrag gaan vertonen, of die lastige handeling perfect gaan uitvoeren.

Die flow bereik je alleen door grenzeloos nieuwsgierig te zijn naar alles wat bestaat. Grote geesten zoals Shakespeare, Picasso of Steve Jobs vonden stuk voor stuk inspiratie door zich, keihard werkend, over te geven aan een stroom van creativiteit, waardoor alles ‘vanzelf’ leek te gaan. Maar de meeste mensen verzetten zich hun hele leven angstig tegen elke verandering en zo blijven ze vastzitten in een uitzichtloze baan of in een troosteloze relatie.

Dat is niet nodig. Verbeeldingskracht en creativiteit komen niet voort uit heel bijzondere momenten in een verder doodgewoon, saai leven, maar horen gewoon bij ons alledaagse bestaan. Elk moment kan creatief en spontaan zijn. Dat ga je zien als je probeert om je eigen belevingswereld te ontstijgen.

Laat het idee los dat jouw perspectief voor alles en iedereen geldt en vraag je voortdurend af hoe iemand anders – een mens, een vlinder - naar onze wereld zou kijken. Of droom dat je dat doet.

* Illustratie: Ike no Taiga (Japan, 1723-1776)
** Zhuang Zi (369-286 v.Chr.), Chinees dichter en taoïstisch filosoof
Heb jij wel dromen, maar durf je niet? Of wil je wel, maar weet je niet hoe je moet beginnen?
Laat je coachen!
Bel of mail voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek:
erik slagt, espacio-coaching, 06 50677701 info@espacio-coaching.nl

Bij een traject van 4 of meer sessies één van onderstaande titels cadeau.

Verkrijgbaar bij Bol.com en bij je boekverkoper.

Klik op een afbeelding voor meer informatie.
Drie boeken om de blik te verruimen, bewuster te leven en met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te treden.
Copyright © 2019 espacio-coaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp