Copy

Het laatste nieuws over de geo-standaarden

Gardels Award voor Linda van den Brink

Tijdens de 113e OGC Technical Committee Meeting in Toulouse heeft de OGC aan Linda van den Brink van Geonovum de Kenneth D. Gardels Award overhandigd.

Deze Award wordt eens per jaar uitgereikt aan een individu als erkenning voor uitzonderlijke bijdragen aan de open, op consensus gebaseerde OGC standaarden. Linda is de eerste Nederlander en tweede vrouw die deze Award krijgt.

lees meer...

In consultatie

 

Onlangs gepubliceerd

Terugblik Open Geodag 2019


Op woensdag 2 oktober organiseerde Geonovum de Open Geodag met als thema ‘De kunst van het verleiden’.

Ruim 350 deelnemers voelden zich aangetrokken en ontmoetten elkaar in de Prodentfabriek in Amersfoort, voor een programma met twee keynotes, dertig parallelsessies, diverse demo’s van het Kadaster en een heuse Omgevingswet escape room!

Landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik - quickscan gebruikspotentie


De afgelopen jaren hebben het CBS, Kadaster en Geonovum gekeken naar de opzet van een landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik (LIV) vanuit de optiek van ‘leegstand’. Op basis van de eerste resultaten vroeg het ministerie van BZK om na te gaan in hoeverre deze voorziening zou kunnen voorzien in de informatiebehoefte vanuit andere beleidsthema’s.

De landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik komt uit de verkenning naar voren als een unieke, landsdekkende databron op basis van bestaande registraties. Het CBS gebruikt deze bron al als basis voor het beantwoorden van uiteenlopende vragen. Door koppeling met het BAG-id kan je het bestand verder verrijken met bijvoorbeeld informatie over gebouwen en de gebruikers daarvan. Daarmee is de voorziening een goed vertrekpunt voor gegevens over vastgoed en vastgoedgebruik.

De landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik is een mooi praktisch voorbeeld van wat verknoping van registraties in de praktijk kan opleveren. Het ministerie van BZK heeft besloten om de komende 5 jaar de jaarlijkse update van het LIV te financieren. Om het gebruik van de informatievoorziening te verbreden gaan CBS en Kadaster komende tijd werken aan transparante beschrijving van de data en metadata

 

Resultaten hackathon SensorThings API

Op 29 en 30 oktober organiseerde Geonovum samen met het Kennisplatform API’s een SensorThings API hackaton. De uitkomst werd op 31 oktober gepresenteerd op het Forum Standaardisatie Seminar in Den Haag.

Voor de hackathon stelden Fraunhofer, Geodan en Waternet tooling, gegevens en persoonlijke ondersteuning beschikbaar. Deelnemers in de hackathon waren verder Sensemakers Amsterdam, JustObjects, TNO, RIVM, PDOK en de Politie.

De twee-en-een halve dag hard werken, heeft onder meer de volgende bevindingen opgeleverd:

  • De SensorthingsAPI is een potentieel interessante kandidaat voor de Pas toe of Leg uit-lijst.
    Het is nu moeilijk om grip te krijgen op het diverse landschap van sensoren. Deze standaard biedt kansen om de output van de veelzijdige sensoren te standaardiseren.
  • Sensorthings ondersteunt MQTT, een lichtgewicht berichtenprotocol voor sensoren en mobiele apparaten. Dit protocol is met name handig voor aanleveren observations van sensoren. Het is niet zomaar bruikbaar voor notificaties.
  • De schaalbaarheid en performance van de standaard lijken goed.
  • SensorthingsAPI biedt geen ondersteuning op Open Api Specification (OASv3). Omdat SensorThings op ODATA is gebaseerd, zorgt het voor hele grote OAS specificaties. Er is in de hackathon een mapping gemaakt van ODATA naar OAS waarbij er een eerste voorbeeld van een OAS met Sensorthings is gemaakt en een alternatieve tabel is gemaakt voor het genereren van code.

lees meer...

Webinar Hackathon SensorthingsAPI

 

Bekijk webinar SensorthingsAPI

Op 29 oktober hebben we een webinar gegeven over de SensorThingsAPI. De SensorThings API is een lichtgewicht, eenvoudige interface specificatie, gebaseerd op REST en JSON, waarmee applicatieontwikkelaars via het web kunnen communiceren met apparaten die verbonden zijn aan het internet, zoals sensoren.

In het nieuws

Nieuwsgierig naar het werkpakket van Geonovum in 2020? Lees dan ons uitvoeringsplan

Vragen over de geo-standaarden?

Heb je een vraag over de geo-standaarden? Plaats je vraag op het Geoforum of stuur een mail naar Geonovum
 

2019 Geonovum,


Wil je deze emails niet meer ontvangen?
schrijf je uit.