Copy

Nytt från Läkemedelsverket

Fördjupat samarbete om tillsyn av apotek

 29 nov  Läkemedelsverket, IVO och TLV utövar alla tillsyn över öppenvårdsapoteken, utifrån olika regelverk och med olika ansvarsområden. De tre myndigheterna lämnar idag, den 29 november, förslag till regeringen för att skapa en mer samordnad, effektiv och heltäckande tillsyn. Förslagen omfattar i huvudsak inrättandet av samverkansfunktioner, utökade informationsinsatser och förändrade sekretessregler. Läs mer!

En felaktig komponent i Emerade injektionspenna med adrenalin kan påverka funktionen

 28 nov  En felaktig komponent i autoinjektorn kan vara orsaken till att Emerade injektionspenna med adrenalinlösning i vissa fall inte fungerar. Även om risken är liten att injektionspennan inte fungerar som avsett, råder Läkemedelsverket de som har injektionspennan att kontakta läkare för att, i mån av tillgång, byta till annan adrenalinpenna. Läs mer!

Nytt nummer av Information från Läkemedelsverket ute nu

 27 nov  Nummer tre av Information från Läkemedelsverket upptas till stor del av behandlingsrekommendationerna för behandling av epilepsi och huvudlöss. Läs mer!

Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens

 26 nov  Nu finns en strategisk forskningsagenda för området antibiotikaresistens. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Läs mer!

CHMP bekräftar åtgärder för att minimera risk för allvarliga biverkningar med Lemtrada mot multipel skleros, MS

 19 nov  CHMP bekräftar åtgärder för att minimera risk för allvarliga biverkningar med Lemtrada mot multipel skleros, MS. Läs mer!
 

EMA bekräftar att Xeljans ska användas med försiktighet hos patienter med hög risk för blodproppar.

 19 nov  Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har funnit att Xeljanz (tofacitinib) kan öka risken för blodproppar i lungor och djupa vener hos patienter som redan har en hög risk. Läs mer!

Tabletter och kapslar med diklofenak blir receptbelagda

 4 nov  Läkemedelsverket har beslutat att tabletter och kapslar med diklofenak ska receptbeläggas från den 1 juni 2020. En studie från 2018 indikerar att tidigare kända risker för hjärtkärlbiverkningar också kan ses vid lägre doser och kortare behandlingstid. Läs mer!

 

ANNONS:
Är du farmaceut? Vill ha ett omväxlande arbete? Prova Upool!

Upool finns där farmaceuter finns. Vi bemannar svenska apotek och erbjuder flexibla anställningar för dig som är farmaceut.

Just nu söker vi speciellt efter dig som är beredd att hoppa in och jobba per timme eller dag. Men vi är alltid intresserade av att ha kontakt med alla farmaceuter, även om du inte just nu söker nytt jobb.


Skicka in en intresseanmälan redan i dag!

Övriga nyheter

Belöning leder inte till bättre läkemedelsbehandling på vårdcentraler

 28 nov  Systemet med en särskild ekonomisk ersättning till vårdcentraler som gör läkemedelsgenomgångar för äldre patienter har inte gett önskad effekt. Kvaliteten i läkemedelsbehandlingen blev inte bättre på de vårdcentraler som var flitigast med att registrera och få betalt för genomgångarna. Läs mer!

Sverige på efterkälken när det gäller apoteksforskning

 27 nov  Forskning om apotek och dess verksamhet är eftersatt i Sverige konstaterades under mässan Apoteksforum. Läs mer!

SSRI-läkemedel kan ha effekt vid PTSD

SSRI-läkemedel såsom sertralin, flouxetin och paroxetin kan minska symtomen vid PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Däremot går det inte att bedöma om någon typ av läkemedel fungerar för att förebygga PTSD efter en traumatisk händelse.
Det konstaterar SBU i en sammanfattning av resultaten från en brittisk forskningsöversikt. Läs mer!

Migränpatienter får tillgång till två CGRP-hämmare

 26 nov  NT-rådet ger klartecken för användning av ytterligare en CGRP-hämmare hos personer med kronisk migrän. Läs mer!

”Vi behöver höja den lägsta kompetensnivån”

 22 nov  Strama föreslår att landets alla förskrivare vidareutbildas för att ytterligare höja antibiotikakompetensen. Läs mer!
 

Vill begränsa giltighetstiden för antibiotikarecept

 20 nov  Kunder med antibiotikarecept som håller på att gå ut vill inte sällan hämta ut läkemedlen ”för säkerhets skull”. Läs mer!

Barn fick drickbar vaccin-kandidat mot tarmbakterie

 20 nov  Svenska forskare har med lovande resultat testat ett vaccin mot tarminfektion bland barn i Bangladesh. Läs mer!

Tandlossning ökar risken för hjärtsjukdomar

 22 nov  Det finns ett tydligt samband mellan tandlossning, åderförkalkning i halspulsådern och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför måste tandvård och sjukvård samverka mer. Det visar en ny avhandling vid Malmö universitet. Läs mer!

Få grupper bakom de flesta antivaccininläggen

 19 nov  Majoriteten av sponsrade Facebookinlägg med vaccinskeptiskt innehåll kom från två enskilda organisationer. Läs mer!

Vårdanställdas kunskap om antibiotika har kartlagts

 18 nov  Kunskapen om antibiotikaresistens hos vårdpersonal är god, men det finns luckor, visar en ny europeisk studie. Läs mer!

Antibiotikan behöver skyddas för framtiden

 18 nov  Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett allvarligt och växande hot mot både människors och djurs hälsa. Nu uppmärksammas frågan både i Sverige och i andra länder under den internationella antibiotikaveckan. Läs mer!

Genombrott för nya läkemedel mot malaria i leverstadiet

 15 nov  Malariaparasiten Plasmodium har under sin livscykel sju metaboliska vägar för att infektera levern hos människor och andra däggdjur. Det visar forskare som undersökt arvsmassan hos malariaparasiten. I levern försöker sig parasiten snabbt innan den invaderar blodet och orsakar malaria. Läs mer!

Litium kan lindra strålskador efter behandling av hjärntumör 

 14 nov  Barn som fått strålning mot hjärnan för att behandla tumörer kan få kognitiva problem senare i livet. Nu har forskare vid Karolinska Institutet i studier på möss visat att läkemedlet litium kan bidra till läkningen av dessa skador, även långt efter att de uppkommit. Läs mer!

Vårdens personal och kvinnor med förlossningsskada lyfter efterfrågad forskning

Forskare och forskningens finansiärer blir allt bättre på att ta in önskemål från både vårdpersonal och kvinnor som drabbats av förlossningsskador då de planerar för nya studier. SBU:s arbete med prioriteringar har lett fram till topp-tio-listor för den mest efterfrågade forskningen. Läs mer!

Sverige förskrev mer anti­depressiva än genomsnittet

Enligt OECD-rapporten Health at a glance hade förskrivningen av antidepressiva läkemedel i OECD-länderna nästan fördubblats mellan åren 2000 och 2017. Sverige låg högt jämfört med andra länder. Läs mer!

Biosensorer för större precision vid cancerbehandling

 12 nov  Att dosera kemoterapi är en grannlaga uppgift. Dosen för en positiv anticancereffekt är mycket nära den som orsakar allvarliga, ibland dödliga, biverkningar. Doktoranden Sereilakhena Phal vid Umeå har utvecklat biosensorytor för detektion av läkemedel som används för cancerbehandling. Läs mer!

Statiner – kolesterolsänkarna som splittrar läkarkåren

 7 nov  Statiner är ett av de mest förskrivna läkemedlen men också ständigt debatterade. Är de livsviktiga? Eller livsfarliga? Eller varken eller? Läs mer!

Alzheimer kan förväxlas med ny demenssjukdom

Typiska symptom på alzheimer kan också orsakas av en nydefinierad demenssjukdom. Den förkortas LATE och kastar delvis nytt ljus över de senaste årens misslyckade läkemedelsprövningar. Läs mer!

Ny antibiotika når fas III – testas mot gonorré

Glaxosmithkline går vidare till fas III-studier med ett nytt antibiotikum som kan ha effekt mot resistenta bakterier. Läs mer!

Upools nyhetsbrev ger dig en överblick av vad som hänt inom branschen den senaste tiden. Redaktör: Marika Hagelberg, Leg. Apotekare, Universitetsadjunkt i Medicinsk vetenskap, Upool Apoteksbemanning AB. Följ oss gärna i fler kanaler, klicka på ikonerna nedan.


Copyright © 2019 Upool, All rights reserved.



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp