Copy
View this email in your browser
Wat kunnen de Europese lidstaten en de nieuwe Europese Commissie doen om onafhankelijke, professionele journalistiek in de EU te bevorderen?

Daarover heeft het Reuters Institute van de universiteit van Oxford vorige week een rapport uitgebracht.
De aanbevelingen erin zijn geen rocket science, en al eerder bepleit: bescherm de persvrijheid, zorg voor een level playing field, herwaardeer publieke omroepen, ondersteun ook non-profitnieuwsmedia, en richt je steunmaatregelen op de digitale en mobiele toekomst in plaats van op de distributie van papier.

In Vlaanderen weten we intussen welke besparingen de regering vanaf 2020 doorvoert in het ondersteuningsbeleid voor journalistiek: geen geld meer voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) en Mediacademie, en aanzienlijk minder middelen voor de Vlaamse Vereniging van Journalisten en het Journalistenloket.
Het Fonds Pascal Decroos, Mediawijs en Nieuws in de Klas blijven gevrijwaard.

Eerder dit jaar vroeg het Vlaams Parlement unaniem aan de Vlaamse regering om verder te blijven investeren in een toekomstgerichte ondersteuning van onafhankelijke journalistiek. Het blijft daarom interessant om te volgen welke initiatieven er in de rest van deze bewindsperiode nog zullen worden genomen.

(Wat het VJF concreet betreft: voor ons zijn er dus geen middelen meer in de Vlaamse begroting voor 2020. De geplande subsidieronde voor innovatieve journalistieke projecten in 2020 gaat bijgevolg niet door. De projecten van de vorige subsidieronde lopen echter nog tot maart 2020. Het VJF bekijkt daarom momenteel met de Vlaamse overheid hoe die projecten in 2020 verder opgevolgd, afgesloten, geëvalueerd en ontsloten kunnen worden.)

Verder in deze nieuwsbrief o.a.:
  • UITLANDER zoekt emigranten voor buitenlandjournalistiek
  • een variant van de betaalmuur: de tijdsmuur
  • hoe start je als nieuwsmedium met WhatsApp?
  • kort nieuws en leestips
  • 5 aanbevelingen voor een gezonder mediaklimaat
  • ...

Dit is niet onze laatste nieuwsbrief - jullie horen nog van ons!
UITLANDER doet oproep naar Belgen die in het buitenland wonen
UITLANDER is een van de projecten die innovatiesteun hebben gekregen van het VJF. Het wordt een online magazine met verhalen en media van Belgische en Nederlandse emigranten. Het lanceert daartoe een oproep naar Belgen die wonen en werken in het buitenland.
Meer info
Betaalmuren
'Tijdsmuur' doet abonnees stijgen met 20%
Na de harde, de zachte en de dynamische betaalmuur, is er nu ook de tijdsmuur. Op de nieuwssites van het Zweedse MittMedia zijn alle nieuwe artikels het eerste uur gratis te lezen. Daarna verdwijnen ze achter een betaalmuur.
Lees meer
Kort

Onderzoek: nieuwspodcasts
Het Reuters Institute heeft zonet een onderzoek gepubliceerd naar nieuwspodcasts. Hoeveel zijn er, wie maakt ze, wat voor soorten zijn er, welke verschillen zijn er tussen de vijf onderzochte landen (België zit er helaas niet tussen)?
Ook niet onbelangrijk: valt er geld mee te verdienen (in de VS duidelijk wel, in kleinere markten lijkt het moeilijker). En indien niet, waarom maken nieuwsuitgevers ze dan (om een nieuw (jong) publiek aan te trekken en om gewoonte te kweken bij hun gebruikers).
Reuters publiceerde ook een korte samenvatting van het onderzoek en een Twitterdraad.

Datajournalistiek
Een jaar geleden startte The Economist met de rubriek 'graphic detail': elke week een volle pagina met datajournalistiek. ‘Head of datajournalism’ Alex Shelby-Boothroyd schreef op wat hij ervan leerde. (Dank aan Pointer om dit te signaleren.)

Robot-, data- en lokale journalistiek: RADAR, ADAM en Salco
We berichtten eerder al over het Britse RADAR-project, dat op basis van regionaal ingedeelde datasets robots artikels laat schrijven over pakweg leegstand, schooluitval of pijnstillervoorschrijfgedrag.
Ook het Nederlandse RTL Nieuws heeft nu (dankzij een subsidie van Google) zo’n project: ADAM, de Automatische Data Artikel Machine.
En BBC News Labs postte vorige week een artikel over hun bevindingen met 'Semi-Automatic Local Content' (Salco), waarmee ze tientallen verschillende regionale versies publiceerden van hetzelfde verhaal.

The Future News Pilot Fund
Gezien het belang van 'public interest news' stelt de Britse overheid 2 miljoen pond beschikbaar voor projectsubsidies voor (kleine) nieuwsorganisaties om nieuwe ideeën te testen. Dat is toe te juichen (en klinkt vaaglijk bekend).

Een realityshow die journalistiek promoot: Top Story
Een soort van ‘Topdokters’ meets ‘Belgium’s got talent’, maar dan voor journalisten, zou dat geen goed idee zijn? In Kenia bestaat het al. Top Story is een realityshow die op zoek gaat naar de beste jonge onderzoeksjournalisten van het land.
Het is tegelijk een mentoring-project voor jonge journalisten, en een programma voor mediageletterdheid, dat het publiek toont hoe het er achter de mediaschermen aan toegaat, hoe een nieuwsredactie werkt, hoe verhalen worden gemaakt en wat het betekent om een professionele journalist te zijn. (Bekijk de trailer van het derde seizoen hier.)
Gereedschapstip

Hoe start je als nieuwsmedium met WhatsApp
Privéplatformen als WhatsApp spelen wereldwijd een steeds belangrijkere rol in de verspreiding van nieuws. Maar hoe start je als nieuwsorganisatie concreet met distributie via WhatsApp? Dit artikel legt dat stap voor stap uit.
Projecten
Eerste VJF x Chase Story gelanceerd
Chase, een 'urban community van jonge storytellers', begeleidt met steun van het VJF jonge makers om een maatschappelijk verhaal in verschillende digitale journalistieke vormen te gieten. Het eerste verhaal, een video en interview met doctor Ama Kissi overracisme en ‘colourism’ in Vlaanderen, is vorige week succesvol gelanceerd. Tot maart volgen er nog verschillende verhalen van 10 andere makers.
Wedstrijd: The Polar Pitch
The Polar Project, een crossmediaal magazine dat dit najaar is gelanceerd met steun van het VJF, organiseert The Polar Pitch: een schrijfwedstrijd over hoe mensen naar de klimaatverandering kijken.
Kandidaten kunnen tot 15 februari een tekst of video insturen. Drie laureaten krijgen een professionele videoclip, een publicatie en een podium.
Agenda
Desin(t)forum
>> 6/12, 13 uur, BeCentral, Brussel

Media Fast Forward
>>12/12, 10 uur, The Egg, Brussel

VVJ-debat: journalisten en hun bazen
>>19/12, 19.30 uur, News City, Antwerpen
Lees- en beleidstip

Hoe maken we media opnieuw gezond?
10 jaar na zijn beruchte Kerstessay over pijnpunten van de journalistiek, maakt hoogleraar Geert Buelens in Knack een nieuwe stand van zaken op van de media in de tijd van Donald Trump, sociale media en fake news. Hij sluit het zeer lezenswaardige artikel af met deze aanbevelingen:
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds