Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

December 2019

De drukke decembermaand is aangebroken. We wensen je een mooie maand met fris winterweer.

Stadsnatuur, dat is even wennen...
Tekst en foto's: Jan de Vries (Grijs kleurt Groen)
Met bijna 25 jaar ervaring op het gebied van ecologische landschapsinrichting en natuurspelen draagt Jan bij aan de transitie van ‘grijs naar groen’. Begonnen als ‘gewoon’ hovenier, ontpopt tot ecologisch en duurzaam, en intussen uitgegroeid tot expert in stadsnatuur. Jan vind dat de wereld groener moet en kan worden door creatieve oplossingen te vinden binnen een netwerk van liefhebbers van natuur en groen. En wie is dat nou niet?

Wij Nederlanders vechten al eeuwenlang tegen de natuur. We hebben Nederland ontgonnen, moeten we het nu weer terug geven aan de natuur? Dat blijkt voor de meeste mensen erg lastig te zijn. Wij bezitten een tomeloze drang om onze omgeving te beheersen.
Ik ook helaas. Al groei ik en merk dat ik steeds meer natuur gewoon zijn gang kan laten gaan. Ik vergeet vaak dat mijn eerste kennismaking met die 'wilde’ hoveniers van Wilde Weelde al ruim 17 jaar terug is. Ik heb sindsdien ook een hele ontwikkeling doorgemaakt tot waar ik nu ben.

Mensen moeten aan al die ruigte en ‘slordigheid’ wennen.
Een mooie metafoor is het steegje naast mijn huis.

Lees verder



 
De keuze van de kweker
Douwe Kappers (Boomkroon fruitboomkwekerij)

De Lunterse Pippeling
Sinds 2012 ben ik met Femke bezig met het opkweken van historische fruitrassen. Dit doen we op landgoed Zuylestein in Leersum.

Waarom historische fruitrassen?
Wij gaan voor de levende historie. Bij ons vind je geen Ecolette, Delcorf en Fuji appels. Wel 120 rassen waaronder de Kampervenus, Dubbele meikers, Hauszwetsche en de Lunterse Pippeling. Op moderne rassen zit vaak kwekersrecht en mogen daarom niet zomaar vermeerderd worden. Dat willen wij ook niet.  

Wat maakt die oude fruitrassen nou zo aantrekkelijk? Dit is vooral de smaak. Zoveel rassen, zoveel verfijnde smaken. Neem de Kampervenus; een schitterende stoofpeer met tonen van kaneel. Hoe leuk is dat!  Of de Dubbele meikers die al in mei heerlijke zoetzure aromatische kersen geeft. En de Hauszwetsche als heerlijke zoete pruim die je uit de hand kunt eten maar ook prima kunt drogen.

Maar een topper vind ik toch wel de Lunterse Pippeling. Een heerlijk sappige appel, jawel,  uit Lunteren. Het leuke is dat de naam van sommige fruitrassen verklapt uit welke streek of plaats ze oorspronkelijk komen.

De Lunterse Pippeling is een appel van Nederlandse bodem. Opgekweekt als zaailing en omstreeks 1900 in de handel gebracht. Dit ras is vroeg vruchtbaar en draagt al na enkele jaren de eerste appels. Hier heeft de boom wel een bestuiver voor nodig. Goede bestuivers zijn de Notarisappel (ook afkomstig uit Lunteren) of de Glorie van Holland. Beide ook heerlijke handappels. Als de Lunterse Pippeling rijp is kleurt ze prachtig geel. De appels worden in oktober geplukt en rijpen wat na. De appels zijn goed te bewaren en kunnen tot in maart gegeten worden.
En hoe smaakt hij? Saprijk, bros, zachtzuur met een aangenaam aroma.
Een heerlijke late handappel die ook geschikt is om mee te bakken of compote van te maken. Een echte aanrader om je kelder mee te vullen.


 

Samen samenwerken aan een Natuurrijke leefomgeving
Van onze voorzitter, Jasper Helmantel

Vakgroep Wilde Weelde werkt graag samen en dat doen we op verschillende manieren.
Om te beginnen werken we graag samen met u, onze opdrachtgevers om tot een mooi resultaat te komen. Ook werken veel van onze leden onderling samen, want 1+1=3. Door gebruik te maken van elkaars kennis, ervaring en expertise kunnen er grote(re)projecten gerealiseerd worden.
 
Als onderdeel van het Oase Netwerk werkt Wilde Weelde samen met haar zusterorganisaties Springzaad, Elyseum, de Samenwerkende Natuurrijke Tuinen & Parken en het kwartaalblad Oase.
 
Buiten ons eigen netwerk werken we ook graag samen en zijn wij kennispartner van NL Greenlabel, Velt Nederland, Stichting Steenbreek, de Vlinderstichting en zijn we supporter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Zo wordt het natuurrijke netwerk steeds breder en sterker en kunnen we samen vanuit onze verschillende expertises (actuele) kwesties sneller op- en aanpakken.

Tuinrecept
Elke maand een lekker recept van Sifra Timmermans (Tuinrecept)
 
Agenda
Moniek de Bakker (Tuin van de buren)

t/m 5 januari 2020
Museum Singer Laren

Weer en Wind.
www.singerlaren.nl

t/m 2 februari 2020
Kunstmuseum Den Haag

Tentoonstelling: Monet
www.kunstmuseum.nl

Doorlopende tentoonstelling
Natuurmuseum Brabant, Tilburg

BOS: een belevenis die mee verandert met de seizoenen
www.natuurmuseumbrabant.nl







 
Tuintip December:
Vogels en water

Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Vogels hebben het hele jaar water nodig; om te drinken en om in te badderen. Door zichzelf schoon te houden worden parasieten verwijderd en behoud het verenkleed haar isolerende werking. Als je vijver of waterbak bevroren is kun je het ijs verpulveren. De splinters ijs smelten vanzelf in de vogelbek. Dat laatste geldt ook voor sneeuw.


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde of omdat je jezelf aangemeld hebt.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 6, nummer 9

Copyright © *|2019|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp