Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Dag lieve Kunst Kijken lezers, 

 

Dit is het onze allerlaatste nieuwsbrief van dit decennium. 
Extra bomvol met tentoonstellingstips voor de feestdagen en tips om te lezen of luisteren, al liggend voor de open haard.
Dank voor het eindeloze enthousiasme waarmee jullie altijd reageren op wat we doen. 

We love you en tot in 2020!

Liefs, 

Ko & Kho

 

PS: Kho interviewde samen met Heske ten Cate o.a. Hedy d'Ancona en begrafenisondernemer Susanne Duijvestein voor haar podcast Naakt op een Kleedje, dé podcast over vrouwelijke kunstenaars. Meer info hierrrr

Wil je ons helpen om de wereld meer naar ons kunst te laten kijken? Stuur onze nieuwsbrief of Instagram dan door aan je vrienden! De more kunstliefhebbers, the better.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

The Factory - Carlos Amorales in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Carlos Amorales, Orgy of Narcissus, 2019. Met dank aan de kunstenaar en kurimanzutto, Mexico-Stad / New York, en Nils Stærk Gallery. Deze werken zijn ontwikkeld in samenwerking met het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum.

Carlos Amorales is geen schilder, beeldhouwer of fotograaf. Hij is het allemaal tegelijkertijd en allemaal niet. Gigantische potloodtekeningen op de muren, een zaal gevuld met bekkens van een drumstel waar het publiek op mag slaan, een video waarin geworsteld wordt. Deze Mexicaanse kunstenaar is ongrijpbaar. En dat is expres. 

Deze show is z’n eerste retrospectief, extra mooi, want hij ging in Amsterdam naar de kunstacademie en bedacht hier ook zijn naam, ‘Carlos Amorales’: een conceptuele identiteit die bevriende makers mochten gebruiken. Tijdens echte worstelwedstrijden en performances door heel Europa deed er vaak een Amorales mee, maar wie er daadwerkelijk achter dat masker zat, wist niemand. 

Amorales (wie dat nu is weten wij ook niet meer...) vertelt verhalen zonder zich te storen aan chronologie, etiquette of taal. Dat maakt het niet altijd makkelijk, maar we voelde ‘m wel. Bijvoorbeeld de kabinetten van het Stedelijk met die schuinaflopende plafonds. Leeg al best benauwd, maar nu ze bezaaid zijn met duizenden zwarte motjes pas écht adembenemend.

Te zien t/m 17 mei 2020

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND


Adrián Villar Rojas: Poems for Earthlings in Oude Kerk, Amsterdam


Te zien t/m 26 april 202


 

En weer is de Oude Kerk helemaal anders door een site-specific kunstwerk. De eer is deze winter aan Adrián Villar Rojas die cray cray ging met verduisterde ramen, metershoge schotten, ontelbare stapels zandzakken en staande kroonluchters - normaal hangen ze aan het plafond. Ook is er een creepy soundtrack van 8 uur lang die het leven moet samenvatten. Van Martin Luther King tot niet-thuis-te-brengen-geluiden. Het maakt van de kerk een mystieke, angstaanjagende plek. Kerkers meets loopgraven. En dan in de Middeleeuwen.


Chapter 2WO: Nicolás Jaar en de Shock Forest Group in Het Hem, Zaandam

Te zien t/m 21 december

 

 

 

In de tentoonstelling die artist in resident Nicolás Jaar maakt in Het Hem, die oude kogelfabriek aan het Noordzeekanaal, staan twee installaties. 

We zien reflectoren die als verdwaalde ruimteschepen licht en geluid weerkaatsen. Ze vullen de ruimte met lieflijk gezoem en druppels die uit een ander universum lijken te vallen. In de schietbaan beneden (ja echt!) word je overweldigd door een felle laser. Af en toe valt die laser uit, waardoor het zo donker wordt, dat je niet meer ziet of je je ogen dicht hebt of open.

Jaar kennen we vooral als muzikant en we kunnen dan ook niet anders dan deze tentoonstelling opvatten als een giga 3D notenbalk. 21 december is er een groots eindfeest, waar we ‘gewoon’ mogen dansen op Nicolás Jaar. 

ONDERUITGEZAKT KUNST LUISTEREN
Podcast Bow Down

Lekker dan. Is het 2019 komen wij met een nieuwsbrief tjokvol mannelijke kunstenaars. Als tegenwicht en omdat we het erg goed vinden: de podcast Bow Down.

In elke aflevering staat een vrouwelijke kunstenaar centraal. Een maker waarvoor we moeten ‘downbowen’, omdat ze verschrikkelijk goed is of was, maar daar niet altijd de erkenning voor heeft gekregen. Het lijkt een beetje op de podcast die Kho met Heske ten Cate maakt: Naakt op een Kleedje. Zelfde insteek, andere taal. 

BONUS 
Drie fijne kunstboeken getipt door jullie! 

Vorige nieuwsbrief konden jullie een heerlijke kunstroman winnen in ruil voor een boekentip. Jullie reageerden massaal en dit is jullie Kunst Kijken Kunstboeken top 3! 

(Lekker voor bij de open haard, om kado te doen aan Halbe Zijlstra of om de blits mee te maken bij een lieve vriend of vriendin)

Just Kids - Patti Smith

Muzikant Patti Smith raakt bevriend met Robert Mapplethorpe als ze beide in NYC belanden. Decennia later zijn ze allebei knettertje beroemd (en Mapplethorpe helaas ook dood). Dit boek leest als hun dagboek ten tijde van armoe en creatieve struggle, maar wel allemaal in dat heerlijke New York. 
 

Het Puttertje - Donna Tartt

Alleen al een aanrader omdat Amsterdam een grot rol speelt én het schilderij Het Puttertje’ van Carel Fabritius. Een absolute pageturner én een dikke pil. #watwiljenogmeer #eindeloosdoorgaan 
 

De Haas met de Amberkleurige Ogen - Edmund de Waal

Al in de 19e eeuw begon hoofdpersoon en rijkaard Charles Ephrussi met het verzamelen van Japanse kunst, waaronder meer dan honderd netsukes, Japanse snijkunstwerkjes.

Na tal omzwervingen belandden die netsukes bij zijn achterachterachterneef, de keramist De Waal. De Brit schreef er dit prachtige boek over. Non-fictie, maar leest lekker weg als een roman. 

 

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2019 Kunst kijken met Ko & Kho

Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋