Copy
nieuwsbrief
Nutrient Platform

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Ledenbijeenkomst bij Deltares


Op 10 september was het Nutrient Platform te gast bij Deltares in Utrecht. De bijeenkomst stond in het thema van Bodem & Nutriënten, met een focus op Zn en Cu. Deltares houdt zich bezig met het bodem- en watersysteem, waaronder uitspoeling van nutriënten, verwijdering van N en P en participatieve monitoring zoals met de Nitraatapp. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Wageningen Universiteit & Research over Zn en Cu in de Nederlandse landbouw, het Dutch Biorefinery Cluster (DBC) lichtte hun rapport Bodem in Zicht toe en het ministerie van I&W over verschillende beleidsthema’s en de vragen die bij het ministerie spelen. De presentaties boden een goede bodem voor de paneldiscussie met NMI, Biron Meststoffen en DBC over (micro)nutriënten en bodembeheer.
Na een borrel konden de aanwezigen nog een kijkje nemen in de keuken van Deltares of nog een extra drankje.

Deze ledenbijeenkomst bood ook nieuw lid Glatt de mogelijkheid om hun activiteiten toe te lichten aan het Nutrient Platform! Glatt is een bedrijf dat zich bezighoudt met het maken van high performance meststoffen uit slibas. Wilt u meer weten over Glatt? Dan kunt u terecht op hun website of neem contact op met het secretariaat.

Ledenbijeenkomst bij LNV

Maandag 2 december was de derde en laatste ledenbijeenkomst van dit jaar, bij het Ministerie van LNV in Den Haag. In deze ledenbijeenkomst werd er terug gekeken op 2019, en werden de prioriteiten voor 2020 bepaald. Het thema voor deze laatste ledenbijeenkomst van het jaar was ‘Innovatie, Regio en Beleid’.

Op het gebied van beleid is er afgelopen jaar veel gebeurd, zowel op nationaal als op Europees niveau. De herbezinning mestbeleid, de Fertiliser Regulation en het STRUBIAS-rapport zijn dit jaar uitgekomen en hebben veel aandacht gekregen. Ook is het Safemanure traject op EU niveau nu bezig. Het ministerie van LNV gaf daarom een beleidsupdate over al deze ontwikkelingen. 

Lees verder op de website!

Maxima opent de Groene Mineralen Centrale

Heb je het gemist? Groot nieuws! In september opende Koningin Máxima de eerste Groene Mineralen Centrale in Beltrum. Deze centrale verwerkt varkensmest en scheidt daarbij dierlijke mest en andere organische reststromen, zoals fosfaat. De gebruikte mest is afkomstig van ondernemers uit de regio, en de gerecyclede nutriënten worden door dezelfde ondernemers afgenomen. Daarnaast wordt het gewonnen biogas gebruikt door de centrale zelf. Het restant ervan wordt geleverd aan een vestiging van Friesland Campina. 

Voor meer informatie over deze innovatieve centrale kunt u terecht op de website van de Groene Mineralen Centrale zelf. Wilt u weten hoe de centrale precies werkt? Klik dan hier voor een filmpje met uitleg! 

HVC, SNB en ICL werken samen

“Kunstmestkorrels gemaakt van fosfaat uit verbrandingsas van zuiveringsslib is geen sprookje meer!” Zo begon het persbericht dat HVC afgelopen juli publiceerde. Meststoffenproducent ICL Fertilizers en zuiveringsslibverwerkers SNB en HVC sloten een samenwerkingsverband om circulaire kunstmestkorrels te kunnen maken. De kunstmestkorrels kunnen onder andere gebruikt worden om groenten en fruit te kunnen groeien. Dit is mogelijk door de nieuwe technologie die ICL toepast. Deze nieuwe manier van recyclen is voor beide sectoren positief: HVC en SNB recyclen hun vliegassen van zuiveringsslib en ICL verduurzaamt haar productie door het gebruik van secundaire grondstoffen. 

Met deze ontwikkeling zetten alle drie de bedrijven, met de waterschappen, een stap in het dichten van het gat in de kringlooplandbouw, en wordt er bijgedragen aan de ambities in het landbouwbeleid.

Het hele persbericht staat op de website!

Avebe bestaat 100 jaar en dat werd uitgebreid gevierd

Op 14 november bestond Avebe 100 jaar, en dat werd gevierd met een driedaags verbindend jubileumfestival. Op deze dag was er aandacht voor alles wat komt kijken bij de teelt van de aardappelen en was er informatie over de wereldwijde productielocaties, duurzaamheid en over de eindproducten waarin Avebe’s ingrediënten worden verwerkt. Voor het hele nieuwsbericht kunt u terecht op de website van Avebe

Position Paper herbezinning mestbeleid Nutrient Platform

Nutriënten en mest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is afgelopen jaar bezig geweest met de herbezinning van het mestbeleid en is daarvoor het veld ingegaan om met vele stakeholders te praten. Het Nutrient Platform heeft deelgenomen aan de bijeenkomsten en een position paper met daarin haar standpunten gepubliceerd. De position paper is te vinden op onze website

NCM Symposium – een geslaagde bijeenkomst

Op 25 oktober organiseerde NCM, in samenwerking met de Rabobank en Duurzaam Landleven Bernheze, een kennismiddag in Heester. De landelijke inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2019 werd hier gepresenteerd, en ook werd het innovatieprogramma NL Next Level Mestverwaarding toegelicht door Martin Scholten van de Wageningen Universiteit & Research. Bovendien gaf de Rabobank in een presentatie hun visie op mestverwerking en de financieringsmogelijkheden hiervoor. Het NCM kan nog ondersteuning gebruiken in de uitvoering, mocht u interesse hebben om in deze dynamische sector te werken en meer willen weten, neem dan contact op via info@mestverwaarding.nl 

Benieuwd wat er precies werd gepresenteerd? Kijk dan de presentaties terug op de website van het NCM in het kenniscentrum, zie hier.
 

EU-wetgeving ontwikkelingen

De Europese Commissie heeft afgelopen september het STRUBIAS rapport gepubliceerd, waarin regels en kwaliteitseisen voorgesteld worden voor het gebruik en op de markt brengen van meststoffen. De veranderingen zijn per categorie uitgelegd door het European Sustainable Phosphorus Platform, dat is hier te vinden. 

Daarnaast loopt, sinds 2018, het traject van SAFEmanure in opdracht van de Europese Commisie. In dit traject wordt onderzoek gedaan naar mogelijke criteria om gerecyclede stikstofmeststoffen afkomstig uit dierlijke mest te kunnen toepassen als kunstmeststof. Het draft rapport is uit en de consultatie is nu bezig. Input kan worden gegeven via het Nutrient Platform, door een e-mail te sturen naar info@nutrientplatform.org.

Het ESPP organiseerde begin oktober een P-removal workshop in Luik. In deze bijeenkomst werd gefocust op de herziening van de Water Framework Directive en de Waste Water Treatment Directive van de EU. Een breed palet aan organisaties was aanwezig, waaronder beleidsmakers, experts, en waterbedrijven. Inhoudelijke presentaties over ideeen, lopende en afgeronde projecten werden verzorgd door Veolia, Wetsus, Suez en Kemira. Daarnaast spraken vertegenwoordigers van EU DG Environment en DG Research & Innovation en van waterschappen uit Finland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De dag gaf hiermee een goed overzicht van huidige ontwikkelingen.

Leestips

Factsheet ZLTO over mestverwaarding voor een effectieve en efficiënte kringloop

Rapport GZV over phosphorus recovery from co-digested pig slurry

NMI paper over het effect van het gebruik van kunstmest op het organische stofgehalte en het bodemleven

Nieuwsartikel over de slechte fosfaattoestand van percelen

Agenda

CRU Phosphates 2020
8-10 maart, Parijs
BioRefine ESNI
23 april, Brussel
ESPC4
15-17 juni, Wenen

The Nutrient Platform

The Nutrient Platform

Phosphorus Challenge

The Phosphorus Challenge
 

Volg ons

 

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp