Copy


Kära tunnbrödsvänner!

Ännu en julhelg närmar sig och det vattnas i munnen när jag tänker på alla godsaker som kommer dukas fram runt tunnbrödet på julbordet. En ny personlig favoriträtt som jag ska avnjuta till mitt tunnbröd är slarvsylta som jag nyligen åt för första gången vid ett besök på kocken Stefan Ekengrens restaurang Hantverket i Stockholm. Stefan gräddar en mindre variant av Rättvikstunnbrödet tuttul i stekpanna och serverar med en underbar slarvsylta. Så här beskriver han själv rätten i nyhetsbrevet Besöksliv under rubriken Kökstugg:

”Slarvsylta, ett slarvigt ord för en ihopkastad gammal sylta? Eller en världsklassprodukt som är godare än alla syltor, pulled porks, chilis, korvar eller terriner? Ja, alla förstår ju vart jag är på väg: en slarvsylta, rätt gjord (som jag gör den), tillhör det senare påståendet, fet, slarvig, moffig, ljuvlig. Vi gör den till brödserveringen, vårt tunnbröd som vi steker på minuten får sällskap av en liten kastrull med varm, kladdig, buljongig sylta. Det ska rinna buljong och smör om fingrarna när man lägger ett rejält stycke sylta i det nygräddade brödet, viker ihop och låter DNA:t i känslogenen som sitter precis bredvid kärleksgenen i kroppen njuta, samtidigt som man hugger en rejäl tugga med bröd och slarvsylta.”

Mums! Den som vill komplettera sitt jultunnbröd med Stefans slarvsylta hittar receptet här: https://www.koket.se/tuttul-tunnbrod-med-slarvsylta-och-smor
Fler recept till julbordet kommer längre ner i nyhetsbrevet.
Slarvsylta serverad med tuttul och smör på restaurang Hantverket. Foto: Anja Sundberg.
Tunnbrödet – en läcker historia… och en succé

När Tunnbrödsakademin gav ut boken Tunnbrödet – en läcker historia i maj i år, lagom till Tunnbrödets dag, kändes det som en viktig insats för att dokumentera och sprida kunskap om tunnbröd. Efter en grundlig research, där vi sammanställde erfarenheter från en mängd tunnbrödspersonligheter runt om i landet, kunde vi presentera det första verket om hela Sveriges tunnbrödskultur. Naturligtvis hoppades vi att boken skulle nå ut till många i Tunnbrödssverige och kanske tas in på några bibliotek. Men sju månader senare har våra förväntningar verkligen överträffats. Boken har fått stor uppskattning och spridning, och kulmen nåddes i slutet av november när Tunnbrödet – en läcker historia fick två utmärkelser på lika många dagar.  Vi skakade på våra huvuden – händer det här på riktigt?
Marcus Bodin och Anki Berg tar emot Måltidsakademiens utmärkelse för Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 av Carl Jan Granqvist. Foto: Anna-Karin Ivarsson.

Först erhöll boken den internationella utmärkelsen Gourmand Awards, Winner Sweden, i kategorin Cultural Heritage. Det innebär att boken ska tävla mot 15 andra länders vinnare i världsfinalen som hålls någon gång 2020. Nästan knasigt, men här ska tunnbrödsboken bland annat jämföras med Ukrainas bidrag om Krimtatarers mat och den officiella Downton Abbey-kokboken från England.
 
Dagen efter fick tunnbrödsboken dessutom motta utmärkelsen Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 i kategorin Matbröd. Vid en prisceremoni i Radiohuset i Stockholm fick ledamoten och författaren Anki Berg och undertecknad motta diplom från Måltidsakademiens Carl Jan Granqvist där motiveringen värmde:

”Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.”

Vi är väldigt glada för att tunnbrödskulturen uppmärksammas på det här sättet och lyfts upp i gastronomins nationella spotlight. Ett monstertack till alla er som bidragit i stort och smått och på så sätt medverkat till att bokprojektet blev verklighet! 

Efter de hedrande utmärkelserna ser vi också att efterfrågan på boken har ökat. På sistone verkar många tunnbrödsvänner ha köpt boken för att ge bort i julklapp, och den som fortfarande jagar en trevlig present hittar tunnbrödsboken bland annat på Adlibris och Bokus. 

Tunnbrödet – en läcker historia trycktes i 2.700 exemplar och fortlöper försäljningen i samma takt så tar denna första upplaga slut redan under nästa år. Hoppsan! Fortsättning följer.

Årets Tunnbrödsinspiratör 2019

Tunnbrödsakademin korar varje höst Årets Tunnbrödsinspiratör, en titel som går till någon/några som gjort inspirerande insatser för att öka kunskapen om och njutningen av tunnbröd. I år nominerade Tunnbrödsakademin fyra kandidater till utmärkelsen:

 

  • Leif Höglund, Finspång, som driver Facebookgruppen Tunnbrödsnördar, ett dynamiskt forum för tunnbrödsälskare.
  • Anna-Lena Levander Nordgren, lärare, och Suss Svensson, fritidspedagog, som lär lågstadieelever på Husumskolan att baka tunnbröd.
  • Skogs-Hilda, alias Ingrid Ölund, Ullånger, som är landets mest prisade tunnbrödsbagerska.
  • Gunhild Carlsson, Erlandstorp Malmbäck, som i många år hållit tunnbrödskurser på sin gård på småländska höglandet. 

 

Akademins styrelse beslöt till sist att ge utmärkelsen till radarparet Anna-Lena och Suss med motiveringen:

”Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson har på ett kunnigt och inspirerande sätt lärt tvåhundra barn på Husumskolans lågstadium att baka tunnbröd på traditionellt sätt. De har även involverat äldre med bakerfarenhet och därmed möjliggjort kunskapsöverföring mellan tre generationer. Glädje och nyfikenhet har präglat stämningen i bagarstugan när stolta småbagare kavlat, gräddat och avnjutit sitt nybakade tunnbröd. Anna-Lenas och Suss engagemang borgar för att det kommer finnas skickliga tunnbrödsbagare även i framtiden. Tunnbrödsfamiljen växer genom barnen!”

Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson i bagarstugan nära Husumskolan där de hittills lärt 200 lågstadiebarn att baka tunnbröd. Foto: Marcus Bodin.
Inför Tunnbrödets dag, 9 maj 2020

Tunnbrödets dag börjar bli en etablerad högtid för firandet av vårt delikata tunnbröd. Tunnbrödets dag infaller ju alltid den andra lördagen i maj vilket betyder att den 9 maj 2020 är det dags igen. På denna tunnbrödets högtidsdag hoppas Tunnbrödsakademin att så många som möjligt runt om i landet bakar, smakar, receptexperimenterar och umgås runt tunnbröd.

Alla initiativ är bra, för tunnbröd är alltid rätt. Alla lokala tunnbrödsarrangemang kan rapporteras in till Tunnbrödsakademin så berättar vi om dem i våra kanaler på sociala medier. Skriv in den 9 maj i kalendern redan nu och börja planera vad du och dina vänner ska göra på Tunnbrödets dag!

SM i Mathantverk

Vid SM i Mathantverk som i år hölls i Högbo Bruk i Gästrikland i oktober segrade Skogs-Hilda, alias Ingrid Ölund från Ullånger, ännu en gång i klassen Hårt tunnbröd. Mjukt tunnbröd fick dock ingen tävlingsklass på grund av för få anmälda bidrag. Till nästa år hoppas Tunnbrödsakademin att fler kommersiella hantverksbagare skickar in sina delikata bröd så att juryns smaklökar utmanas ordentligt inom både hårt och mjukt tunnbröd. Peppa gärna de hantverksbagare du känner att delta.

Det är Eldrimner som arrangerar SM i Mathantverk och Tunnbrödsakademin har ledamöter i juryn. Var nästa års SM hålls är inte bestämt ännu.


Ingrid Ölund tog sitt nionde tunnbrödsguld i SM i Mathantverk i år. Foto: Margareta Englund.

Tunnbrödsnjutning till jul!
Som avslutning på årets sista nyhetsbrev vill vi bjuda er på ett gäng läckra tips och recept på hur du kan avnjuta ditt tunnbröd på bästa sätt i juletid. Det är de nominerade till Årets Tunnbrödsinspiratör som frestar oss med sina tunnbrödsfavoriter.

Leif Höglund

”Till jul äter jag gärna tuttul med vegetariska köttbullar, rödbetssallad och tunna rödbetsskivor. Eller så lägger jag på gravad lax och hackade rödlök plus dill. När jag bakar saffranstuttul blir pålägget krämig ost typ gräddost/kvibille ädel till fika.”

Leif bakar tuttul, mjukt tunnbröd där kokt potatis ingår i degen, som han gräddar på elhäll. Foto: Renée Höglund.

Anna-Lena Levander Nordgren

”Till tunnbröd äter jag helst Svanberga sillröra eller blana. Här är recepten:”

Svanbergasill

Ingredienser:

8 st       sillfileer, i bitar

2 dl       majonnäs

1 dl       vispgrädde (vispad)

1/2 dl    sillag från sillen

3/4 dl    Kalles kaviar 

1/2 tsk  citronpeppar 

2 tsk     strösocker

20 st     droppar worcestershiresås

2            knippar dill, hackad

20 cm    purjolök, finhackad

1 st         rödlök, hackad.

Gör så här:

Mängderna är cirkamängder.
Det ska ju smaka gott!

Blanda ingredienserna och servera på hårt tunnbröd.

Blana

Ingredienser:

Messmör
Vispgrädde
Vaniljsocker
Kanel
 

Gör så här:

Blanda messmör med vispad grädde, lite vaniljsocker och kanel efter egen smak.
Servera blana på mjukt eller hårt tunnbröd!

Suss Svensson

”Till jul äter jag gärna rökt kött på hårt eller mjukt tunnbröd. Jag toppar det rökta köttet med en sås gjord på creme fraiche och hjortronsylt.”

Ingrid Ölund

”Dagen innan julafton gör jag fatost. Det är en ångermanländsk specialitet, en sorts ostkaka, som jag verkligen gillar att äta på hembakat tunnbröd till julen. Den färdiga fatosten håller sig en vecka i kylskåpet, men så länge räcker den aldrig hemma hos mig!”

Nygräddad fatost, en delikatess på tunnbrödet. Foto: Ingrid Ölund.
Fatost

Ingredienser:

2 liter   standardmjölk (eller fetare mjölk)

1  kanelstång

1  ägg

0,5 tsk  mald kanel

1 msk  socker

1 msk  ljus sirap

1,5 msk  ostlöpe

 

Gör så här:

Ugnstemperatur 175 grader
 

Koka mjölken tillsammans med kanelstången tills endast en liter mjölk återstår. Låt mjölken sedan svalna till åtminstone 40 grader och ta ur kanelstången. Vispa ett ägg och rör ner i mjölken tillsammans med mald kanel, socker och ljus sirap. Rör försiktigt i ostlöpen och häll hela smeten i en smord ugnsfast form. Låt formen stå i 20 minuter och grädda den därefter i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Den färdiga fatosten är gyllene till färgen och aningen fast i konsistensen.

Kyl fatosten och avnjut den på tunnbröd tillsammans med kall julmust – njut!

 

Gunhild Carlsson

”Till jul när jag bakar mitt mjuka tunnbröd använder jag gärna lite mer brödkryddor än vanligt. Jag delar tunnbrödskakan i fyra delar och brer på med äkta smör, skivar lite julskinka, toppar med senap och lägger grönkålssallad med dressing och äpple, gärna Ingrid Mari, rullar samman och sedan får jag en riktigt fin jullunch!”

Tack för ditt stöd till Tunnbrödsakademin!

God jul & gott nytt år önskar Tunnbrödsakademin genom Marcus Bodin, sekreterare

Baka, smaka, njut!

 

Våra Forum

Följ gärna Tunnbrödsakademins verksamhet på facebook och sök information på vår hemsida: 

facebook.com/tunnbrodsakademin

tunnbrodsakademin.se

Kontakta oss på info@tunnbrodsakademin.se

Tunnbrödsakademin på facebook
Tunnbrödsakademin hemsida
Copyright © 2017 Tunnbrödsakademin, All rights reserved.

Vår e-post adress är:
info@tunnbrodsakademin.se

Vill du ändra hur du tar emot dessa nyhetsbrev?
Du kan skicka ett e-post för att avbryta denna prenumeration.






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tunnbrödsakademin · Kungsgårdsvägen 46 · Umeå 90355 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp