Copy
#92, 13 decembrie 2019

SAVANTGARDE

de Marius Cosmeanu

Savantgarde este un smart digest săptămânal de știință și tehnologie.

Proiect susținut de 
Combridge, membru Deutsche Telekom Group.
PREMIERĂ // Remus Țiplea este primul fotograf român publicat, cu un fotoreportaj de șapte pagini, în revista mare, National Geographic US, anunță Cătălin Gruia, redactorul șef NG & Traveller România, pe contul său de Facebook + Un documentar despre Iosif Berman, Omul cu o mie de ochi, ale cărui fotografii au ilustrat ediția americană NG în perioada interbelică.
SCI-TECH // VentureBeat: Un grup de specialiști de la MIT, Stanford, Harvard și alte centre de cercetare de prestigiu au publicat săptămâna aceasta un raport, pe 2019, despre inteligența artificială. // SciTechDaily: Oamenii de știință au descoperit o metodă care ar putea transforma deșeurile de plastic, prin folosirea luminii solare, în substanțe chimice reutilizabile. // VisualCapitalist: De ce viitorul securității este biometric. INFOGRAFICĂ 
GENETICĂ // George Church este probabil cel mai în vogă genetician al momentului. Profesorul de la Harvard spune, într-un interviu acordat postului CBSNews, că îmbătrânirea oamenilor va fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani.
THE INDUSTRY // CaleaEuropeanăFinlanda pune la dispoziția cetățenilor UE un curs online gratuit de introducere în inteligența artificială. // LiveScience: Cca. 30 000 de documente guvernamentale despre OZN-uri au fost donate unei universități canadiene. // Scriam săptămâna trecută de Trint, platforma care a creat un soft de transcriere în timp real. Google a lansat și ea, ieri, o aplicație de transcriere în timp real pentru telefoane mobile, în 44 de limbi.
INTERVIU // Deși a studiat istoria, la Oxford, Jamie Susskind este viitorolog. A fost recent la București, pentru a-și lansa noul volum: Politica viitorului. Am discutat despre cele din carte, singurătate și generații norocoase. Și altele. Interviul, în Savantgarde.
PROMO // Marți, 17 decembrie 2019, Mihai Miclăuș, cercetător și doctor în biologie moleculară, va susține conferința „Despre #genetică și #popcorn”, organizată în Sala Media a TNB, începând cu ora 18:00. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii, aici.
PRIVEȘTE CERUL // Oamenii de știință au mai multe scenarii despre cum va ajunge Pământul de nelocuit. De aceea, va trebui găsită o planetă mai primitoare, scrie OneZero. Relocarea speciei umane ar însemna, însă, mai multe generații care se nasc și mor pe drum. // Phys: Specialiștii mai spun că dacă vrem să ajungem departe în spațiu, ar fi bine să învățăm să hibernăm. // Zborul poate fi stresant, dureros sau pur și simplu imposibil pentru utilizatorii scaunelor cu rotile. Undark, despre fizica, economia și politica problemei.
SUPERSCRIERI // Prrietenii de la Fundația Friends For Friends au strâns poveștile de presă care au însemnat luna noiembrie. Selecție realizată de jurnalistul Vlad Stoicescu.
UNDERGROUND // AEON: Muzica occidentală, interzisă în URSS, nu doar la posturile de radio, dar și pentru audiții private, a ajuns la fani, înregistrată pe filme de radiografie.   
ART & SCIENCE // Instalațiile lui de Marco Barotti sunt metafore care atrag atenția asupra poluării. Asta transmite și ciocănitoarea urbană, realizată pentru Berlin ArtweekRRC a stat de vorbă cu artistul italian. // Trei designeri, doi jurnaliști și un fotograf au realizat, pentru NYTimes, lista celor mai semnificative spații din istorie. // Artsy: Cei mai influenți artiști ai anului.
DANS // Evoluția dansului din 1950 până astăzi, comprimată în șase minute.
THE CITY // CityLab: Dacă locuiți într-un oraș mare, practic sunteți fumător. // Wired: Cum ar arăta orașele dacă ar fi luminate doar de stele. // MessyMessyChic vă prezintă așezarea în care e ilegal să mori. // De ce sunt obsedați copiii de camioanele gunoierilor. O investigație CityLab.
AUTO // TheMindCircle: Cele mai frumoase mașini ale anilor 1920 și 1930.
LIFE & STYLE // SciTechDaily: Nivelul de proteine din sânge poate indica cu acuratețe ce vârstăavem. // BBC: Tehnologiile de recunoaștere a emoțiilor trebuie interzise prin lege, atenționează un institut de marcă în cercetarea inteligenței artificiale. // TheConversationDe ce cred copiii în Moș Crăciun. Psihologia surprinzătoare din spatele tradiției. // BoredPanda e sătulă de vești proaste, așa că le-a strâns pe cele mai bune 50 al anului.
INFOGRAFICĂ // DataIsBeautiful: Cei mai bine plătiți sportivi din perioada 1990-2019.
TRAVEL // CNNTravel prezintă noua bucătărie românească. // NatGeo: Un interviu cu Luminița Cuna, autoarea volumului Desculță prin Amazon. // Clujul este printre primele zece orașe din Europa, într-un top Forbes al celor mai frumoase piețe de Crăciun.
AVENTURI // Au traversat Dunărea pe jos, i-au vizitat pe vecinii de Europă cu trăsura, au traversat deșerturi și au prins furtuni pe mări și oceane, ba chiar au rămas prizonieri pe banchize. Cei mai mulți dintre ei sunt aproape necunoscuți, deși poveștile lor de drum & viață par scenarii de blockbuster. Scena9: Înconjurul lumii cu șase călători români și un sas
KM 0 // TheConversation: O muscă de acum 6000 de ani a dat lumii moderne brânza și iaurtul.
NATURĂ // GreenReport: Legea vânătorii a fost adoptată în Parlament. Ursul rămâne protejat. // NewScientist: Până acum se știa că pot vedea, auzi și mirosi. Înregistrări recente arată, însă, că florile pot și țipa. Când sunt stresate. // JSTOR: Cum s-au inventat animalele de companie.
FOTO // NatGeo: Cele mai bune 100 de fotografii ale anului. // TheGuardian: Cei mai buni fotograf de agenție din 2019. Lista scurtă.
ISTORII // Hitler a fost ales democratic în 1933. Doisprezece ani mai târziu, mureau peste 50 de milioane oameni și Europa era în ruine. Contextul de azi seamănă cu cel care a dus la Al Doilea Război Mondial: ascensiunea extremei drepte, discurs naționalist, atacuri la adresa presei, invocarea iminenței războiului, narative despre pericolul străinilor ș.a. Cu toate eforturile de a învăța din lecțiile trecutului, lumea uită. Un studiu recent realizat de Institutul „Elie Wiesel” arată că doar unul din trei români știe că Holocaustul a avut loc și în România, dar tot mai puțini știu că evreii au fost deportați în lagăre naziste. Situația e similară și în alte părți.  În film, puteți vedea povestea răpirii lui Adolf Eichman din Argentina de către serviciile secrete israeliene, spusă chiar de șeful operațiunii, în una dintre cele mai reușite animații pe care le-am văzut anul acesta.
Dacă vă place Savantgarde, dați-le și altora de veste.
Se pot abona
 aici.

Ultimele ediții: #91#90#89.
EGO // Lucrez în presă de vreo 20 de ani: Cotidianul, Academia Cațavencu, România liberă, Europa liberă + contribuții la publicații străine. Texte care mi-au adus un premiu european și unul american de presă. Savantgarde e fructul acestor experiențe. Îi dedic cam trei zile pe săptămână.
Website Website
Facebook Facebook
Copyright © SAVANTGARDE, All rights reserved.

Contact:
newsletter@savantgarde.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Savantgarde.ro · www · www · Temeswar 1989 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp