Copy
Werkendam Maritime Industries nieuws
Logo WMI


Werkendam: alles aan boord.

Nieuwsbrief  |  december 2019

Met hoofd, hart en handen

Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief, in september jl., is er ontzettend veel werk verzet in het maritieme cluster van Werkendam en omstreken. Daarom een boordevolle nieuwsbrief over de projecten waar de 40 maritieme bedrijven de afgelopen maanden met hoofd, hart en handen aan hebben gewerkt. En over de projecten die er aan komen. En over een prestigieuze prijs die een van onze leden in de wacht heeft gesleept. En over mooie verbindingen, zoals die met de overheid en het onderwijs. Lees er in de deze nieuwsbrief alles over. Wil je dagelijks mee in onze flow? We hebben diverse boeiende banen!

Schip van het Jaar prijs voor Sendo Liner

De in Werkendam gebouwde Sendo Liner is 'KNVTS Schip van het Jaar 2019' geworden! WMI feliciteert Concordia Damen Shipbuilding en Sendo Shipping met dit succes! Visie, vakmanschap, lef en vasthoudendheid leidden tot dit innovatieve schip dat bewezen zuinig is, op trajecten op batterijen vaart én voorbereid is voor andere energiebronnen. Daarnaast levert de Sendo Liner waardevolle kennis en ervaring op, die inzetbaar zijn voor de verdere verduurzaming van de binnenvaart. Veel Werkendamse bedrijven werkten aan de realisatie van het prijswinnende schip, in collegiale samenwerking met bedrijven uit o.a. Rotterdam en de Drechtsteden. 

Ondernemers - in opdracht

Holland Shipyards Group: elektrische ferry voor Noorwegen

De Holland Shipyards Group (HSG) heeft de opdracht gewonnen voor de bouw van de nieuwe elektrische veerboot voor Oppland Fylkeskommune. Dit is het tweede Noorse veerbootcontract voor de HSG in twee maanden. De veerboot zal op een door land omsloten meer, de Randsfjord, opereren. Omdat de boot niet over water op haar bestemming kan komen, wordt zij na de bouw op de werf weer gedemonteerd en in delen over de weg naar Noorwegen gebracht om bij het meer geassembleerd te worden. 

Veka Group: 3 tankers 

De Veka Group werkt in Werkendam aan de afbouw van drie schepen voor Burando. Het gaat om de zusterschepen Aimee en Emma, estuaire type C tankers (110 m x 13,5 m) en de Mabel, type C tanker (110 m x 11,40 m). De Aimee en de Emma zijn versterkte binnenvaartschepen die ook langs de zeekust mogen varen. Zij gaan brandstof vervoeren tussen Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort (B). 

CCM3: afbouw Sendo Liners XL

In Werkendam worden twee Sendo Liners XL afgebouwd door CCM3. De eerste Sendo Liner is als basis gebruikt voor het ontwikkelen van deze schepen. De Sendo Liners XL zijn 122,75 x 14,20 meter met een laaddiepte van 4,10 meter. De schepen worden geleverd door Concordia Damen. De schepen krijgen de namen Sendo Mare en Sendo Nave en zullen naar verwachting in het begin van 2020 in de vaart komen.

De Klerk:  lichterinstallatie haven IJmuiden

De Klerk Staalconstructies start eind dit jaar in de haven van IJmuiden met de vervanging van de lichterinstallatie ‘IJ-palen’, bestaande uit 2 afmeerpalen en 6 trospalen. De diameter van de stalen buispalen varieert van 2,5 tot 3,5 meter. Het wordt een zware afmeervoorziening waar grote zeeschepen, die niet door de sluis kunnen, voor hun laad- of activiteiten kunnen afmeren aan de buitenzijde van de sluis. De solar-installatie voorziet in de stroomlevering voor de kaapstander (windas, verticale lier) en verlichting en maakt de paal energieneutraal. 

Holland Shipyards Group: conversie naar baggerschip

De Holland Shipyards Group (HSG) is door de Faasse Groep geselecteerd voor de conversie van general cargo vessel "Mandeo" naar een trailing suction hopper dredger. Het schip dat een tweede carrière start onder de naam “Schenge”, zal worden ingezet voor het winnen van zandproducten en overslag naar binnenvaart- schepen. HSG gaat een gezamenlijk ontworpen baggersysteem bouwen en verschillende andere werkzaamheden aan boord uitvoeren. De laadcapaciteit van het schip wordt ca. 2.600 m3 in twee ruimen, waardoor twee verschillende ladingen kunnen worden vervoerd.   

De Klerk: loopbruggen voor Rijkswaterstaat

De Klerk Staalconstructie heeft in opdracht van Rijkswaterstaat onlangs 28 nieuwe loopbruggen in productie genomen. De loopbruggen zijn bedoeld voor de renovatie van het E-steiger aan de Kreekraksluizen.
 

Ondernemers - opleveringen

Hakkers: binnenvaartsteiger in Rotterdam

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam N.V. heeft Hakkers een nieuwe jetty (binnenvaartsteiger) gebouwd in de 2e Petroleumhaven te Rotterdam.  In ca. 7 maanden is het project opgeleverd en heeft Koole Tankstorage Minerals (KTM) de nieuwe steiger in gebruik genomen. Schepen (135 m x 22,80 m) kunnen aan de steiger afmeren voor de overslag van minerale olieproducten naar de opslaglocatie en vice versa. Met de bouw van de nieuwe jetty heeft Hakkers een bijdrage geleverd aan de optimalisatie van het waterfront van KTM.

Asto Shipyard: ombouw droge-lading-schip 

Bij Asto Shipyard is het droge-lading-schip Iris omgebouwd tot poedertanker Manu Forti. De tanks zijn vervaardigd in China en vervolgens in Antwerpen in het ruim geplaatst. Op de werf in Raamsdonksveer zijn een extra machinekamer en het nieuwe dek gemaakt. Tevens heeft het multidisciplinaire team van Asto de benodigde systemen geplaatst, het leidingwerk aangelegd en de elektravoorzieningen verzorgd. 
Video

Holland Shipyards Group: nieuw achterschip voor Leendert Sr.

Motorkraanschip Leendert Sr. van Paans van Oord kent een rijke historie en is onlangs door de Holland Shipyards Group voorzien van een nieuw achterschip met stuurhuis. Het nieuwe achterschip biedt een aanzienlijke verbetering van het comfort van de bemanning. Hoogendoorn MBI heeft de werkzaamheden aan de accommodatie en de betimmering van het stuurhuis inclusief lessenaar verzorgd. De Cornet Groep zorgde voor de conservering en de sprekende kleuren.
Video (credits: Gilles van Suijlekom)

Concordia Damen: Espero

Onder een stralend Werkendams zonnetje werd ms. Espero gedoopt. Het schip is geleverd door Concordia Damen Shipbuilding en onder regie van CCM3 afgebouwd. Een bijzonder staaltje vakmanschap, want het voor- en achterschip zijn separaat gebouwd en later aan elkaar gekoppeld. Hoogendoorn MBI verzorgde de betimmering van het interieur.

Nieuwe achterroef voor ms. Distinta

De familie Van Weelden–Van Suijlekom kan genieten van een nieuwe woning op hun ms. Distinta. Aan de kade van Instalho/Holland Shipyards Group werkten diverse Werkendamse bedrijven samen aan de uitgebreide ombouw van de achterroef. De werkzaamheden bestonden uit het verwijderen van de bestaande schacht, het aanbrengen van een nieuw roefdek, een nieuw stuurhuis,  een nieuwe elektrische installatie en compleet nieuwe betimmering. Met name Instalho, Hoogendoorn MBI, Stuurhuizen en Installatiebedrijf Hoko leverden een bijdrage.

Hoogendoorn MBI en Werkina: mts. Dintel

In een samenwerking tussen diverse bedrijven in Werkendam en de Drechtsteden is mts. Dintel aan Interstream Barging opgeleverd. In opdracht van Dolderman bv realiseerde Hoogendoorn MBI de achterwoning, bestaande uit twee praktische en functionele verblijven met diverse slaapvertrekken en badkamers. 

Werkina Werkendam zorgde voor de complete elektrische installatie inclusief 2-draads databesturing, monitoringsysteem met touchscreenbediening, compleet nautisch pakket, camerasysteem, satellietsysteem, tankmeetsysteem, Ecdis Inland Viewer en AIS installatie. WindeX Engineering B.V. zorgde voor de airconditioning en de overdrukinstallatie.

Dacom: camerasysteem voor ms. Salamanca

De bemanning van ms. Salamanca van Merlin Shipping kan alles goed in de gaten houden dankzij het nieuwe camerasysteem dat Dacom Werkendam heeft geïnstalleerd. 

Hoogendoorn MBI:  poolexpeditie-schepen

Tussen de poolexpeditie-seizoenen door is Hoogendoorn MBI in opdracht van Oceanwide Expeditions volop bezig geweest met aanpassingen en verbouwingen op diverse poolexpeditie-schepen. Op mps. Ortelius is in vier weken tijd het interieur van het restaurant vervangen. Dream Well verzorgde de stoffering en de banken. Mps. Hondius werd letterlijk anders aangevlogen: vakmensen van Hoogendoorn zijn in IJsland aan boord gestapt en tijdens de vaart naar Nederland met voorbereidende werkzaamheden begonnen. Daardoor kon na aankomst in Vlissingen direct worden begonnen met het aanbrengen van de nieuwe items voor de accommodatie. Een efficiënte operatie!

De Waal en Beerens: mbs. Philipskercke 2

Aan de realisatie van het nieuwe motorbeunschip Philipskercke 2 van de familie Faasse werkten ook Werkendamse bedrijven mee. De Waal leverde het besturingssysteem, de schroefassen en de nieuwe propeller stromingskap. Beerens ontwierp, bouwde en installeerde de aluminium radarmast, rvs gepolijste boordlichtvleugels, heklichtbeugel, geuzenmast, roeftrap, hydraulisch bediende aluminium davit (750 kg) en de aluminium autohijskooi.

Hakkers: drijvende zonnepanelen

Hakkers heeft in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Blue21 en de TU Delft de pilot InnoZoWa afgerond. Het doel van de pilot was om een innovatief zon PV-systeem te ontwikkelen dat kan worden ingezet op binnenwateren. De drijvende zonnepanelen zijn toegepast bij een innovatieproject in Weurt.

Dik den Hollander Maritiem: mts. Diamant

Dik den Hollander Maritiem heeft de complete woning en het stuurhuis van het mts. Diamant van Somtralux gestoffeerd en ingericht. Den Hollander leverde een compleet pakket: van marmoleum tegels in de gehele woning, banken en stoelen, matrassen en bedtextiel tot en met het bestek in de keukenlades. Verder zijn alle ramen voorzien van zonwering en gordijnen, waarbij in de slaapkamers cassettes zijn geïnstalleerd, waardoor het lichtdicht is en de bemanning goed kan slapen. In het stuurhuis werd het tapijt, de bureaustoel en de hoekbank geleverd.

SDK Dieselsupport: revisie motor ms. Corja

SDK Dieselsupport heeft ervoor gezorgd dat motorbeunschip Corja van de heer W. Trouwborst er voorlopig weer tegenaan kan. SDK bouwde de Caterpillar 3508 voorstuwingsmotor uit, reviseerde hem in de werkplaats en bouwde hem vervolgens weer in. Instalho zorgde voor het ijzerwerk.

Stuurhuizen: stuurhuis voor Franse klant

Ook Franse binnenvaartondernemers weten de weg naar Werkendam te vinden. Schipper Bridiers: hij kwam persoonlijk een kijkje nemen bij de productie van zijn nieuwe aluminium stuurhuis en aluminium radarmast. En hij was très content! Het stuurhuis is gebouwd door Stuurhuizen en de radarmast door Beerens. De constructies zijn met speciaal transport naar Frankrijk gegaan, waar de vakmensen van Stuurhuizen, Beerens en Scheepsservice Beljaars zorgden voor de montage aan boord. 

Maksor Diving: waterdichte sluis

In opdracht van WIDO kraanverhuur heeft Maksor Diving onlangs de sluisdeuren van sluis IV in Haghorst waterdicht gemaakt. Maksor heeft de duikwerkzaamheden én het timmerwerk verzorgd.

De Scheepsbouwers Maritiem: innovatieve generator

Jachtwerf SBM De Scheepsbouwers Maritiem heeft in een SK Kotter een Fisher Panda Neo PMS 1 cilinder generator mogen leveren en inbouwen. Deze generator is een innovatieve ontwikkeling in de generatortechniek. Er wordt gebruik gemaakt van omvormer technologie, die garant staat voor een stabiel stroomnet aan boord, waardoor piekbelastingen niet tot storingen aan elektronische apparatuur leiden.

Dik den Hollander Maritiem: stoffering superjacht

Dik den Hollander Maritiem is druk met de refit van het 69 meter lange superjacht Sherakhan. De stoffeerders vervangen het tapijt van de salon, de bibliotheek en van meerdere suites. Ook zorgen zij voor nieuwe vouwgordijnen, overgordijnen en verduisterende rolgordijnen.  Het schip is straks weer tiptop in orde voor een luxe verblijf van maximaal 26 gasten.

Onderwijs

Europe@work: taaltraining Nederlands

Tientallen professionele vakmensen van Europe@work zijn vol enthousiasme gestart met een taaltraining Nederlands. Voor deze groep Oost-Europese arbeidsmigranten heeft het ROC Da Vinci College in Gorinchem een programma op maat samengesteld. De lessen, die over 26 avonden verspreid worden, zijn gebaseerd op de Nederlandse taal en de vaktermen die in de (maritieme) techniek gebruikelijk zijn. De taaltraining is een mooi voorbeeld van vraaggerichte onderwijsontwikkeling dankzij een goede verbinding tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

WERK-safari bij Hoogendoorn MBI

Hoogendoorn Maritieme betimmeringen en interieurbouw ontving leerlingen van groep 7c van de Ds. Groenewegenschool uit Werkendam. Praktijkopleider Ernst de Winter vertelde enthousiast hoe leuk het is om als vakman meubels en interieurs te ontwerpen en te bouwen. Hij liet de kids diverse houtsoorten voelen, liet zien hoe hout gebogen wordt en nam de jongens en meiden mee in het hele bedrijfsproces van Hoogendoorn. Hopelijk nemen de kids de leerzame les mee kunnen bij het bepalen van hun beroepskeuze!

WERK-safari bij De Waal

Leerlingen van groep 7 van de Ds. Groenewegenschool waren op WERK-safari bij De Waal. Na een film waarin de maritieme bedrijven van WMI werden gepresenteerd nam Cees Verheij de kids mee in de wereld van De Waal. Hij liet ze kennismaken met roeren, schroefassen en stuurmachines. Ook vertelde hij over de boeiende banen bij De Waal en relevante studierichtingen. Hopelijk zet een aantal van de jongens en meiden koers naar een carrière in de maritieme sector!

WERK-safari bij Beerens

Leerlingen van de Ds. Gisbertus Voetiusschool uit Andel waren op WERK-safari bij Beerens in Werkendam. Directeur/eigenaar John van Maastricht legde uit hoe Beerens aluminium en roestvaststalen producten ontwerpt en maakt. De kinderen maakten gelijk kennis met de praktijk: in de werkplaats konden ze zien welk vakmanschap er nodig is om de radarmasten, trappen en loopplanken te maken. En buiten, op ms. Yemaya, liet John zien waar een mast en een trap vervolgens op een schip geïnstalleerd wordt. Techniekpromotie!

WERK-safari bij Hoogendoorn MBI

Waarom stonden er 25 fietsen voor de deur bij Hoogendoorn Maritieme betimmeringen en interieurbouw in Werkendam? Omdat groep 7b van de Ds. Groenewegenschool uit Werkendam bij Hoogendoorn op WERK-safari was. Ernst de Winter nam de jongens en meiden enthousiast mee op sleeptouw en liet hen samen met collega's het hele bedrijfsproces zien: van rekenen en tekenen tot zagen en assembleren. Hopelijk meldt een aantal jongens en meiden zich later als vakman/vakvrouw bij Hoogendoorn..

WERK-bezoeken

WERK-bezoeken door wethouder Van Oosten

Wethouder Matthijs van Oosten van de gemeente Altena blijft mede dankzij de door WMI georganiseerde WERK-bezoeken op de hoogte van de ontwikkelingen bij de WMI-leden. Hij bezocht Transito Bevrachting waar eigenaar Chris-Bernhard Hoogendoorn hem bijpraatte over het reilen en zeilen in de wereld van binnenvaartbevrachtingen. John en Arie Heijblom van Dacom Maritiem/Travelvision leidden de wethouder rond in hun splinternieuwe pand in Werkendam en informeerden hem over de nieuwste ontwikkelingen in de diverse communicatie-, camera- en nautische systemen voor de maritieme markt. Martin Jooren presenteerde uitzendorganisatie Europe@work en Jeremy van Putten vertelde over de nauwe band die Technisch Installatiebureau Oechies met Werkendam heeft omdat het bijna dagelijks in de Werkendamse haven aan diverse projecten werkt.
Al met al boeiende bezoeken, die goed zijn voor de verbinding overheid-bedrijfsleven.

CLOK op WERK-bezoek

Beleidsadviseurs, accountmanagers en andere (maritieme) functionarissen van gemeenten in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, verenigd in Stichting CLOK, waren op WERK-bezoek in Werkendam. Zij waren op uitnodiging van Team Ondernemen van de gemeente Altena. Na presentaties van De Waal en WMI én een rondleiding waren zij helemaal op de hoogte en onder de indruk van de werking van het Werkendamse maritieme cluster.  

Bedrijvenkring Altena meets WMI

Zo’n 40 leden van de Bedrijvenkring Altena (BKA) kwamen op WERK-bezoek in de haven van Werkendam. Na een presentatie van WMI en een rondleiding plus presentatie van Hoogendoorn MBI volgde een bezoek aan een schip in aanbouw, de Sendo Mare. Het bezoek liep qua tijdsplanning volledig uit de hand - zo interessant vonden de BKA’ers het inkijkje in de Werkendamse maritieme industrie én in de binnenvaart. Mooie verbinding, waardoor ook niet-maritieme ondernemers weten wat voor mooie producten en diensten er in Werkendam e.o. geleverd worden, én wat de potentie van de binnenvaart is. 

Ondernemers - ontwikkelingen

ATEX-certificaat DWP ladingpompen

Na een intensief traject heeft Oonincx Scheepsonderhoud B.V. (OSO) het ATEX-certificaat voor het eigen merk ladingpompen in de wacht gesleept. Dit betekent dat de in eigen huis gefabriceerde Dutch Deepwell Pumps voldoen aan de Europese eisen van explosieveiligheid volgens ATEX zone 0. De pompen waren al geschikt voor plaatsing in de ladingtanks, maar door toevoeging van sensoren kon aan de richtlijn II 1/2G Ex h IIB T4 Ga/Gb worden voldaan en is het certificaat verkregen.

De Waal: nieuwe fase robotisering

De Waal zet een volgende stap in het robotlassen. Het innovatieve XYZ-robotsysteem wordt ingezet voor de productie van roeren voor binnenvaartschepen en zeeschepen, voor lieverjukken en voor allerlei andere grote en kleine objecten. Bij robotisering wordt snel aan serieproductie gedacht, maar dit systeem weet ook raad met 'one-offs'. Andere voordelen zijn: hoge kwaliteit en snelheid, de productie blijft in Nederland en, last but not least: de medewerkers van De Waal ontwikkelen nieuwe kennis en vaardigheden die zij kunnen toepassen en overdragen. 

Dream Well: nieuw pand

Met de ingebruikname van een nieuwe productieruimte annex kantoor en showroom aan de Beatrixhaven 23a in Werkendam maken vader Frans (l) en zoon Marcel (m) van der Linden een mooie stap naar een volgende groeifase van Dream Well. Er is nu volop ruimte voor het ontwerpen, bouwen, opslaan, showen en uitleveren van slaapsystemen en stoffering voor de zakelijke en particuliere markt. Met name op riviercruiseschepen is Dream Well toonaangevend. Wethouder Matthijs van Oosten van de Gemeente Altena kwam Dream Well persoonlijk veel succes wensen.

 

De Klerk: overname Labrujère 

De Klerk Staalconstructie heeft zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid en versterkt door overname van Labrujère uit Middelburg. Labrujère is, met ruim 75 jaar ervaring en veelzijdige expertise, een begrip op het gebied van hoogwaardige staalconstructies en werktuigbouwkundig onderhoud. Met de overname wordt De Klerk versterkt in haar bestaande disciplines Waterbouw en Staalbouw met de uitbreiding Werktuigbouw. Hiermee wordt een breed pakket aan werkzaamheden en diensten aangeboden vanuit een professioneel ingerichte organisatie.

Ondernemers - nieuwe leden



Boll Engineering

WMI verwelkomt Boll Engineering Build & Construct als nieuw lid. Het bedrijf is gevestigd in Giessen (Gemeente Altena) en is gespecialiseerd in staalbouw, machinebouw, engineering en tekenwerk. In de waterbouw en scheepsbouw is Boll Engineering een vertrouwde partij voor bijvoorbeeld afmeerpalen, taatskuipen, spudpaalsystemen. Boll is ook bekend van de engineering en de bouw van de innovatieve overkapping voor de Rotra Vente, een schip dat onderdelen voor windmolens vervoert. Boll Engineering is een mooie aanwinst voor het maritieme cluster.

Glaubitz Technical Services

WMI verwelkomt Glaubitz Technical Services als 40e lid! Glaubitz is gevestigd in Werkendam en ondersteunt maritieme bedrijven op technisch en operationeel gebied tijdens nieuwbouw, inbedrijfstelling, onderhoud en operationele fase. Deze ondersteuning kan bestaan uit o.a.: bouwbegeleiding, inbedrijfstelling, toezicht, toetsing en de uitvoering van complexe technische werkzaamheden. Glaubitz Technical Services heeft ervaring binnen de offshore, baggerindustrie en luxe jachtbouw en is een mooie uitbreiding van de expertise van het Werkendamse maritieme cluster.

Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
YouTube YouTube
Email Email
Website Website
Met deze Nieuwsbrief, die eens per kwartaal verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI). WMI is in 2014 opgericht door de toenmalige Scheepsgroep Werkendam en de gemeente Werkendam (sinds 2019 gemeente Altena). De gemeente Altena, de provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam e.o. trekken gezamenlijk op als het gaat om de promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers.

Copyright © 2019 Werkendam Maritime Industries (WMI)

U krijgt deze e-mail omdat u een contact van Werkendam Maritime Industries bent.
 
U krijgt deze e-mail omdat u een contact bent van Werkendam Maritime Industries.

Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.

Uitschrijven    Instellingen veranderen

Email Marketing Powered by Mailchimp