Copy
View this email in your browser
#26: 2020

 
Newsletterul 26 și mai puțin de-o lună până la 2020. M-am mai minunat până acum de cât de repede trece timpul? Anul ăsta a fost un rollercoaster, nu mi-ar ajunge un papirus egiptean pentru toate lecțiile, momentele senzaționale și amintirile din 2019. N-o să urmeze un bilanț, mai avem niște timp până în ultima săptămână din decembrie (apropo, voi faceți bilanțuri?).

Vă las cu întrebarea asta în gând și cu unul din cele mai grozave momente ale mele din 2019: interviul cu Charles Michel.

 

#caștiințaînbucate

 
Tot de la Charles Michel citire, varianta știință și artă: Cum influențează vizualul gustul mâncării? (+un studiu orientat către importanța platingului în restaurante). Dacă schimbăm paharele din care bem o să simțim oare diferit gustul băuturilor? Care e legătura dintre zgomotul dintr-un avion și umami? În final, puțin despre butcher's tongue illusion.
 

#bucătăriaexperimentelor


Ediția de Crăciun, cu un meniu în draft. 1, țuică fiartă pe balcon (cred că ar fi deja al treilea an de țuică fiartă pe balcon, o tradiție inventată din dorința de a fi c-un picior afară când e frig, dar cu sufletul încălzit). 2, aperitive: șorici (bineînțeles), poate un pateu?, o salată-cu-ceva-legume (nu mă criticați, e prima dată când scriu cu voce tare idei de meniu pentru Crăciunul de anul ăsta!) și pâine proaspătă (chiar trebuie să dau jos stratul ăla de mucegai de pe maiaua din frigider pe care n-am mai folosit-o de nici nu-mi mai amintesc de când). 3, fel principal ușor, ca umplutura unui sandviș în care feliile de pâine sunt mesele la părinți (poate pește? fructe de mare?). 4, ceva dulce: de dus în vizită - cozonaci, dacă o fi chef de frământat, sau chec, dacă e lene mare; de ciugulit în bucătărie, la mic dejun, gustare sau oricând: gogoși! De fapt, am început meniul de anul ăsta cu un singur gând: anul ăsta de Crăciun fac gogoși! Așa că, dacă aveți vreo idee mai coerentă pentru punctele 1-3, care să se asorteze cu gogoși, sunt numai ochi și antiacid.
 

#foodphotography&Co

 
Un festin pentru privire! Există în lumea asta mare o pagină de Facebook care se numește Brânză. Și care povestește în imagini cum se produce, păstrează, maturează, comercializează și servește brânza. Un proiect fotografic (și numai) marca Asociația My Transilvania și Gabriela Cuzepan.
 
 

#digest (în loc de Triferment)


>>Remember Everything Bagel ? Covrigul cu oricât-de-multe-infinite-topinguri sau topingul de pe bagelul cu oricât-de-multe-infinite-topinguri. Dacă ați mai auzit de el, poate știți deja cât de controversată e povestea invenției lui. Și câți ipotetici inventatori și-o asumă. Puțină lumină în subiect, aici.

>>Niște idei de trăit sustenabil: folosește un termostat programabil, construiește o grădină comunitară (apropo, ăsta e visul meu de ceva timp, dacă mă aude un Moș Crăciun adevărat, să știți că dau la sapă, plivesc și leg aproape ca un profesionist!) șiiiiiiii, drumroooolls, nu mai folosiți pungi de plastic în găleata de gunoi! Recunosc că deși e cel mai intuitiv sfat pe care l-am auzit în ultimul timp - dacă vrei să folosești mai puțin plastic, începe prin a nu mai folosi plasticul ca instrument de cărat alt plastic, direct la gunoi, aproape c-am căscat ochii cât casa când l-am citit prima dată. N-am găsit încă o variantă care să funcționeze, dar acum că am pornit râșnița, parcă-mi amintesc că așa am făcut toată copilăria și n-a murit nimeni *o soluție optimă e însă în deliberare*. Și mai multe sfaturi de trai sustenabil, aici.

>>75% din diversitatea recoltelor s-a pierdut între 1900 și 2000. Sigur nu e prima dată când auziți asta. Acum vorbim despre cartofi. Iar eu dacă ajung vreodată în Lima, să știți că prima oprire e aici.

>>De sezon: sarmalele, dacii și vikingii.

>>Și tot de sezon, dacă vorbim de meniuri de Crăciun: cum aranjăm masa?

AMR 20 zile până în 2020!



Cătă
Împarte cu un prieten, acum e momentul:
Trimite pe mail
Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten binevoitor, te poţi abona pentru următorul newsletter aici

 

Gătesc de când mă ştiu. În copilărie făceam torturi din nisip în forme de plajă şi tocăniţe de cartofi pe plita bunicii, în cele mai mici cratiţe posibile. Am avut şansa de-a călători într-o grămadă de locuri în care nici nu visam să ajung, şi asta m-a facut şi mai curioasă să experimentez combinaţii neobişnuite. Obsesiile mele culinare recente sunt yuzu şi alivencile.
 
Sunt inginer from-9-to-5 şi technical writer după program fiindca am genul ăla de minte ahtiată după analitic, liste şi Excel, dar am început să scriu despre mâncare şi să fac fotografii fiindcă aceeaşi minte a intrat şi la Publicitate (dar a amânat-o pe perioadă nedeterminată). 

Când mai rămâne timp, citesc măcar o carte pe lună într-un bookclub organizat ad-hoc pe Facebook, după ce am dat peste povestea unor antreprenori ale căror vieţi s-au schimbat radical după ce s-au cunoscut într-un club de carte. Sunt fascinată de mâini şi tot ce pot crea ele, şi-as vrea să surprind asta în primul meu proiect fotografic mai serios. Adun meşteşugari şi poveştile lor pe #îndemânare.
 
Am alergat un semimaraton, colecţionez trifoi cu patru foi şi am o poză mişto cu Robbie Williams.

Mi se mai spune Cătălina-Pagini-Aurii.
Copyright © 2019 catalinapenciu.ro, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp