γιατί δεν είναι αυτό το θέμα της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, της χρονιάς και της δεκαετίας;
ένας whistleblower, ν' αγιάσει το χέρι του, έδωσε στους New York Times ένα θησαυρό από δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά περιείχαν τις λεπτομερείς τοποθεσίες στις οποίες είχαν βρεθεί δώδεκα εκατομμύρια Αμερικανοί το 2016 και το 2017. Ήταν ανώνυμα, αλλά δεδομένου ότι μπορούσαν εύκολα να συνδεθούν με άλλα διαθέσιμα δεδομένα (όπως η διεύθυνση κάποιου), μπορούσαν εύκολα να ταυτοποιήσουν τα άτομα που είχαν τα κινητά τηλέφωνα που κατέγραφαν αυτά τα δεδομένα. Πράγμα που έκαναν, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι. Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο θα συμπληρώνεται με αρθρογραφία τις επόμενες ημέρες, οι δημοσιογράφοι εξηγούν πώς λειτουργεί το σύστημα, γιατί λειτουργεί έτσι και πώς αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές μια εταιρεία πουλάει το πού βρίσκεστε, το πού πήγατε όλη την ημέρα, πακέτο μαζί με το τι αγοράζετε, πού δουλεύετε και πού βρίσκεται το σχολείο του παιδιού σας. Κι αυτές οι πληροφορίες δεν προέρχονται από το Facebook, τη Google ή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Προέρχονται από τρίτες εταιρείες, που αγοράζουν (νόμιμα!) τα δεδομένα από τα apps που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και τα οποία τα συλλέγουν (νόμιμα!) με την θεωρητική συγκατάθεσή σας (πατήσατε "agree" όταν γραφτήκατε, δεν πατήσατε;) και μετά τα πακετάρουν και τα πουλάνε σε όποιον θέλει να σας διαφημίσει ή να σας πουλήσει πράγματα.
Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να παρακολουθήσουν πού βρισκόταν ο Τραμπ σε εκείνο το διάστημα, μέσω της τοποθετίας του κινητού ενός μέλους της ασφάλειάς του. Διασταυρώνοντας και τα υπόλοιπα διαθέσιμα στοιχεία βρήκαν και το όνομά του, πού ζει, το όνομα της γυναίκας του και το πού βρισκόταν αυτή στο ίδιο διάστημα. Κι αυτά είναι δεδομένα που μπορεί πολύ εύκολα να αγοράσει οποιοσδήποτε πελάτης -μια κινέζικη εταιρεία, ας πούμε-, νόμιμα. Και τέτοια δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα για όλους. Και τα δικά μου. Και τα δικά σας.
Γιατί δεν μιλάει σήμερα όλος ο κόσμος για αυτό το θέμα; Και γιατί, τώρα που τα διαβάσατε αυτά, και ίσως ρίξατε και μια ματιά και στο λινκ, εξακολουθείτε να μην κάνετε τίποτε για να σταματήσουν να σας καταγράφουν έτσι, σα να μην σας νοιάζει; Η έρευνα περιέχει μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο κινητό σας τώρα. Θα τα κάνετε;
Αυτές τις ημέρες με τα γενικότερα προεόρτια, τη δραματική κίνηση στους δρόμους και τη διαρκή κλωτσοπατινάδα στο δημόσιο διάλογο, εγώ αυτά είναι που θέλω να ξέρω πιο πολύ.
|
|
αύριο στην Καθημερινή
γράφω για την Γαλλία με αφορμή αυτό το βιβλίο που σας είχα αναφέρει ξανά πρόσφατα. Συγκεκριμένα, για το μύθο της διαχρονικής "γαλλικής ταυτότητας" και του συμπαγούς, πολιτισμένου "γαλλικού έθνους". Τίποτε τέτοιο δεν υπήρχε την εποχή, ας πούμε, που ο Άιφελ έχτιζε τον πύργο, ή ο Μονέ ζωγράφιζε ομίχλες. Διαβάστε το αύριο εδώ ή από το πρωί στη χάρτινη σαββατιάτική "Κ".
Το προηγούμενο Σάββατο σας έγραψα για τις γνώμες που δεν χρειάζεται να έχουμε. Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο σήμερα, δεν ξέρω τι λέτε σεις.
να ένα απόσπασμα
"Φανταστείτε μια μαμά σε υστερική κατάσταση που φωνάζει στο παιδί της σε δημόσιο χώρο, σε ένα εμπορικό κέντρο, ας πούμε, ή στο αεροδρόμιο. Κάποτε, όχι πολύ παλιά, αν βρισκόμουν μπροστά σε μια τέτοια σκηνή εγώ θα την έκρινα αυτή τη γυναίκα. Μπορεί να έλεγα και καμιά κουβέντα, μπορεί όχι, αλλά οπωσδήποτε θα διαμόρφωνα γνώμη και θα την κατέκρινα, σιωπηρά και αμείλικτα. Αργότερα θα περιέγραφα τη συμπεριφορά της σε άλλους με περιφρόνηση.
Μα τώρα έχω αλλάξει κάπως. Έχω ζήσει λίγο περισσότερο, έχω μάθει πέντε πράγματα παραπάνω για την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν βρέθηκα μπροστά σε τέτοια περίπτωση πρόσφατα, δεν βιάστηκα να κρίνω τη μαμά που φώναζε για τη συμπεριφορά της, ή να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα για το πόσο καλή μαμά είναι για έναν απλό λόγο: επειδή δεν ήξερα τίποτε για τη ζωή της, για το τι της έχει συμβεί, για το αν το παιδί της ούρλιαζε μέσα στο αυτί της συνεχόμενα τις προηγούμενες τρεις ώρες, για το αν την προηγούμενη ημέρα απολύθηκε, για το πού βρίσκονται τα δικά της όρια και τι την έσπρωξε πέρα από αυτά, στη στιγμιαία έκρηξη που κοίταζα εγώ μπροστά μου.
Αυτή η μικρή ερώτηση που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πετάγεται όλο και πιο συχνά στο κεφάλι μου αμέσως πριν διαμορφώσω μια ακαριαία ενστικτώδη άποψη για κάτι που βλέπω ή ακούω, αυτό το “μήπως” και το “για περίμενε μια στιγμή”, είναι, κατά τη γνώμη μου, το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να σου κάνει η πάροδος των χρόνων. Αν το δεχτείς, και το αφήσεις, και το ενθαρρύνεις (που δεν είναι πάντα εύκολο) είναι σχεδόν σαν υπερδύναμη".
|
|
και τώρα, τα λινξ
Μιας και είπαμε παραπάνω περί ασφάλειας, ξέρετε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει άτυπα επιλέξει να επικοινωνεί με WhatsApp; Είναι αλήθεια. Πολιτικοί, αξιωματούχοι, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι δεν στέλνουν μηνύματα SMS ή iMessage μεταξύ τους, στέλνουν μηνύματα στο WhatsApp. Δεν είμαι σίγουρος για το γιατί. Πιθανότατα κάποιος κάποτε εξήγησε σε κάποιον ότι το WhatsApp κρυπτογραφεί τα μηνύματα κι έτσι κανείς άλλος δεν μπορεί να τα διαβάσει, και έτσι τώρα όλοι θεωρούν ότι αυτές οι συνομιλίες είναι ασφαλείς. Ε, δεν είναι.
Έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί στη Μάλτα; Έχετε ακούσει για την ιστορία της δολοφονίας της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία; Αν όχι, διαβάστε αυτό τώρα. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία που μόνο ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία και η παλαβή εποχή που ζούμε θα μπορούσε να γεννήσει. Τη γυναίκα τη δολοφόνησαν επειδή αποκάλυπτε αλήθειες, σύμφωνοι, αυτή είναι μια τραγωδία κατανοητή, αλλά στη δολοφονία της εμπλέκονται εκτός από έναν ολιγάρχη και σύμβουλοι του ίδιου του πρωθυπουργού. Όχι στη Σαουδική Αραβία -σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο δεν μιλάει κανένας: οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο έγιναν ρεπορτάζ από το Spiegel. Τις ξεκίνησε μαζικά η προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά και με τον ίδιο τρόπο και τώρα.
Η κλιματική κρίση δεν είναι η εικόνα ενός γιγάντιου κύματος να έρχεται να πνίξει τη Νέα Υόρκη, όπως γίνεται στις ταινίες. Κλιματική κρίση είναι να συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι όλοι οι άνθρωποι που ξέρεις έχουν αγοράσει αφυγραντήρες για να ζουν άνετα μέσα στο σπίτι τους. Το θέμα της ποιότητας του αέρα θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο μέλλον. Να μια εικόνα από αυτό το μέλλον.
Κι αν χρειάζεστε κι άλλες επιστημονικές αναλύσεις και προβολές για το τι έρχεται, να μια καινούργια, ιδιαίτερα δραματική. Σύμφωνα με αυτό, πάμε ολοταχώς για +3 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Φανταστείτε τι αφυγραντήρες θα χρειάζονται τα παιδιά μας τότε.
Αυτό το σατιρικό σάιτ βάζει κείμενα χιουμοριστικά για να γελάει ο κόσμος. Οπότε εδώ έβαλαν απλά μια ομιλία του Τραμπ, όπως είναι, ακριβής απομαγνητοφώνηση, χωρίς σχόλιο, μόνη της, σκέτη. Πείτε μου, αν είχατε ένα συγγενή που μιλάει με αυτό τον τρόπο, τι θα κάνατε; Θα τον αφήνατε έτσι; Σε πόσους γιατρούς θα τον πηγαίνατε για να τον ανακουφίσετε από τη σύγχυση, το μαρτύριο;
Μιας και λέμε για Τραμπ: ένα περιοδικό δημοφιλές στους κύκλους των ευαγγελικών χριστιανών στις ΗΠΑ (οι οποίοι είναι πάρα πολλοί) βγήκε και έγραψε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να καθαιρεθεί επειδή η ηθική του υπόσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πια από τους χριστιανούς, δεδομένου ότι είναι ανύπαρκτη. Έχει ενδιαφέρον το ότι το θυμήθηκαν τόσα χρόνια μετά, αλλά τέλος πάντων. Μπορεί να έχει κάποια επίδραση. Ποιος ξέρει, ποιος μπορεί να καταλάβει πώς σκέφτονται αυτοί οι πιστοί.
Παρεμπιπτόντως, καθώς πλησιάζει το '20 και οι εκλογές, έρχεται η ώρα σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε τέτοια ξεκαρδιστικά ρεπορτάζ, αυτά που κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους του Τραμπ για την υποκρισία και/ή την ηλιθιότητά τους, τα οποία είναι διασκεδαστικά για εμάς και απολύτως άχρηστα για οποιονδήποτε ουσιαστικό σκοπό.
Ένα ενδιαφέρον μεγάλο ρεπορτάζ για τους ανθρώπους που κάνουν content moderation στο YouTube και το Google. Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν το πραγματικό, αλογόκριτο πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης. Είναι αυτοί που καλούνται να σβήσουν τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς και τις παιδοφιλίες. Και για να τα σβήσουν, πρέπει να τα δουν πρώτα. Πολλοί καταλήγουν με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και σοβαρές συνέπειες στην προσωπική τους ζωή. Οι πλατφόρμες τους πληρώνουν με ψίχουλα και τους προσφέρουν σχεδόν ανύπαρκτη στήριξη.
Τι θα γίνει όταν αποκτήσουμε 5G δίκτυο, με απλά, κατανοητά λόγια.
Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία το κράτος έφτιαξε ψεύτικα ωροσκόπια για να αποθαρρύνει κατοίκους της Σρι Λάνκα από το να αναζητήσουν άσυλο στη χώρα τους.
Στη Φινλανδία το κράτος ασχολείται με άλλα πράγματα. Είχαν που λέτε φτιάξει ένα δωρεάν online μάθημα για τεχνητή νοημοσύνη για τους πολίτες και τώρα, μιας και ολοκληρώνεται σιγά σιγά η προεδρία τους στην Ε.Ε., το μετέφρασαν σε όλες τις γλώσσες της Ένωσης και το δωρίζουν σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Είναι δωρεάν, διαρκεί έξι εβδομάδες, μπορείτε να το κάνετε ήδη στα εγγλέζικα, τα γερμανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά ή τα εσθονικά, και σύντομα θα μπορείτε να το κάνετε και στα ελληνικά.
Κάτι που ποτέ οι Ευρωπαίοι δεν θα καταλάβουμε: το 60% των πτωχεύσεων στα αμερικανικά νοικοκυριά σχετίζονται με απρογραμμάτιστες ιατρικές δαπάνες. Ήτοι, αν αρρωστήσεις σοβαρά την πάτησες. Η ζωή σου και όλος ο οικονομικός σου σχεδιασμός καταστράφηκαν.
Το ομορφότερο, πιο σπαραχτικό κείμενο της εβδομάδας, όμως, είναι αυτό. Μια προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που έμαθε ότι δεν του μένει πια πολύς χρόνος ζωής.
|
|
|
|