Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief 23 december 2019

Aanvulling Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab)

met twee praktische aanvullingen, correcties en een nadere uitleg 
Doelstelling en inhoud Wab
Het hoofddoel van de Wab is het verkleinen van de kosten- en risicoverschillen tussen de verschillende contractvormen (vast/flex), zodat flexibel werk wordt gebruikt als de aard van het werk dit nodig heeft en niet vanwege een potentieel kostenvoordeel.Negatieve effecten van flexibele arbeid, zoals onzekerheid over werk en inkomen en het afschuiven van kosten en risico’s worden beperkt of beprijsd. Daarnaast beoogt de Wab het sluiten van vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers, zodat voor werknemers meer perspectief op zekerheid ontstaat. De lagere WW-premie voor deze contractvorm is er een voorbeeld van en de cumulatiegrond in het ontslagrecht eveneens. Dat is de hoofdgedachte en doelstelling.
 
De Wab is vermoedelijk een tijdelijke oplossing ter reparatie van de WWZ. Op 23 januari komt het rapport van de commissie Borstlap uit in opdracht van minister Koolmees met – zo is bedoeld - een concrete visie met antwoorden op de veranderde arbeidsmarkt. Een nieuwe benadering van arbeidsrecht voor werkenden, ongeacht de contractuele status. In deze en komende nummers van de nieuwsbrief gaan we er dieper op in. 
 
Transitievergoeding
Omvang
Vanaf werkdag één dus met 1/3 maandsalaris voor elk heel gewerkt jaar en pro rata voor elk overig deel of als het dienstverband korter heeft geduurd. In artikel 17 lid 5 cao staat een minimale vergoeding van € 500,- ooit bedacht voor fulltime werkenden in vast dienstverband. De vraag is of dat voor kleine en parttimecontracten en korte tijdperiode nog opgaat. Is onderwerp voor cao-partijen.
In de berekeningsmethodiek van het maandsalaris bij vaste arbeidsduur zitten meerdere ingrediënten zoals eventuele (variabele) eindejaarsuitkering, overwerkvergoedingen, bonussen, winstuitkeringen en de vakantietoeslag.

Termijnen
De vergoeding kan overigens in termijnen worden betaald als een betaling ineens tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering zou leiden.

(Geen) recht op transitievergoeding
Werknemers hebben bij ontslag recht op een transitievergoeding bij ontslag op initiatief van werkgever die de arbeidsovereenkomst beëindigt door opzegging of ontbinding. Ook het niet verlengen van een tijdelijk contract valt voor wat betreft de transitievergoeding onder ontslag.
Een transitievergoeding is in de volgende situaties niet verplicht. Zie ook artikel 17 cao.
  • Bij beëindiging met wederzijds goedvinden.
  • Als werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. 
  • Als werkgever failliet is gegaan.
  • Als werknemer ernstig verwijtbaar handelde.
 
Proeftijd  
In het wetsontwerp van de Wab was aanvankelijk sprake van een verlengde proeftijd. Die is geschrapt, abusievelijk stond de ontwerpregeling in de vorige nieuwsbrief, daarom hier nog even het complete (wettelijke) proeftijdoverzicht ook na 1 januari 2020. Onze cao maakt daar geen uitzonderingen op. 
  • Geen proeftijd als contract 6 maanden of korter is.
  • Maximaal 1 maand als contract langer dan 6 maanden duurt.
  • Maximaal 2 maanden voor contracten voor onbepaalde tijd en/of langer dan 2 jaar.
  • Maximaal 1 maand als er geen duidelijke einddatum is afgesproken is, bijvoorbeeld bij vervanging tijdens zwangerschapsverlof  of voor de duur van een project.
Proeftijd altijd schriftelijk afspreken, start op de dag dat werknemer begint met werken.  

Compensatieregeling transitievergoeding
Een werknemer die ontslagen wordt wegens langdurige arbeidsongeschiktheid heeft ook recht op transitievergoeding. De werkgever kan de betaalde vergoeding – onder enkele voorwaarden – per 1 april 2020 gecompenseerd krijgen. Dat geldt ook voor vergoedingen die in het verleden zijn betaald vanaf 1 juli 2015. Die compensatie wordt betaald uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat een verhoging van de uniforme Awf premie tegenover. De vergoedingen die vanaf 1 januari 2020 zijn betaald door werkgever worden uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds betaald. Het klinkt vooralsnog gecompliceerd.  
 
De compensatie van de transitievergoeding kleine werkgevers (tot 25 medewerkers) bij pensionering of wegens ziekte is beoogd (nog niet zeker) per 1 januari 2021 en dus niet per 1 januari 2020.
De gevolgen worden verwerkt in de cao zodra aan de orde.
SFA | Stichting Fonds Architectenbureaus
Jollemanhof 14, 1019 GW Amsterdam   info@sfa-architecten.nl   www.sfa-architecten.nl
De Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft tot doel activiteiten te ondersteunen die gericht zijn op het in sociaal-economisch opzicht optimaal functioneren van architectenbureaus. De nieuwsbrief SFA houdt u hiervan op de hoogte. De Nieuwsbrief verschijnt ten minste acht maal per jaar. Wanneer u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden of als u uw gegevens wilt wijzigen kan dat hier. Heeft u vragen of opmerkingen over de nieuwsbrief? Stuur ons dan een reactie