Copy
View this email in your browser : Volgende mindfulnesstraining die Barbara Doeleman-van Veldhoven begeleidt start woensdagochtend 11 maart in Baarn. Deel deze nieuwsbrief gerust met vrienden, familie of bekenden die wellicht geïnteresseerd zijn in mindfulness. 

Ook: Hoe wij vergeten mindfulness in te brengen als we denken dat we het moeten volhouden.... Lees hier verder....

Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share

Volgende 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR):

 

Start: woensdagochtend 11 maart 2020
Locatie: Javalaan 24 in Baarn
Trainer: Barbara Doeleman-van Veldhoven
Kosten: €480, -
Vergoeding door zorgverzekeraars

Meer informatie

Voor mensen die kalmte, focus, aandacht en compassie voor zichzelf en voor anderen willen leren ontwikkelen in het midden van alles dat speelt. Dit draagt bij aan veerkracht bij stress, balans en innerlijke vrede en geluk. Lees hier hoe andere deelnemers deze training hebben ervaren.
 
SCHRIJF JE NU IN
Volhouden of opnieuw beginnen?
 

“Ik weet dat het me goed doet, maar zonder stok achter de deur van de wekelijkse bijeenkomsten houd ik het niet vol”


...een terugkerend thema in elke mindfulness- en compassietraining die ik mag begeleiden. Tegelijkertijd delen mensen vol enthousiasme wat mindfulnesstraining hen heeft gebracht: meer kalmte en focus, meer compassie voor zichzelf en voor anderen, minder stress, beter kunnen slapen, meer plezier in het leven. Geen onbeduidende zaken. Hoe kan het dan dat er wordt gesproken over ‘volhouden’?

Volhouden doet mij meer denken aan ‘verduren’ en ‘tanden op elkaar’ dan aan iets wat goed doet en waar het leven door wordt verrijkt. Is dat niet interessant? Ook zelf ken ik de worsteling -of is het ontworsteling- goed. In het midden van een hectisch leven is er maar al te vaak een reden om de beoefening van mindfulness te vergeten; om te vergeten met open niet-oordelende milde aandacht aanwezig te zijn en het leven ten volste te ontmoeten. Niet voor niets betekent sati (het meest oude woord voor mindfulness) letterlijk vertaald dan ook her-inneren. En juist in die herinnering ligt de handreiking. Want we kunnen écht elk moment opnieuw beginnen. We hoeven niet te wachten tot het goede moment, tot we er zin in hebben of tot de maandagochtend na de vakantie. Ook hoeft ons huis niet opgeruimd te zijn. alle to-do-lijsten afgevinkt of onze verkoudheid voorbij. Er zijn maar twee dingen die we nodig hebben: opmerkzaamheid (her-innering) en een wijs hart dat de volmaaktheid van de onvolmaaktheid met compassie ontmoet. En dit laatste is voor velen van ons nog niet zo eenvoudig, omdat het indruist tegen ons perfectionisme, tegen ons streven naar de ‘betere vorm van onszelf’, tegen de aanname dat als we maar hard genoeg willen en ons best doen dat het dan wel lukt. Want er valt niets te lukken en dus ook niets vol te houden. Mindfulness is het vermogen en de bereidheid om in de huidige situatie aandachtig aanwezig te zijn met open interesse en mildheid. NU dus. NU. Nooit meer wachten. Probeer maar…. nu…. het lichaam…. welke ervaringen zijn daar?.... deze geluiden …. deze beelden …. deze geur... deze smaak..…. deze gedachtes … deze gevoelens…..

De rijkdom van het leven ligt zo voor het oprapen; hier en nu.

Is elke mindfulnesstraining gelijk qua inhoud en opzet?


Nee. Het is belangrijk te weten dat er twee bekende 8-weekse mindfulness-based programs bestaan die wetenschappelijk onderbouwd zijn en waar internationale richtlijnen voor bestaan:
  1. Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR)
  2. Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT) 
De bovenstaande trainingen vinden hun basis in contemplatieve tradities, wetenschap, pedagogische en psychologische kennis en zijn geprotocolleerd. Alle andere mindfulnesstrainingen zijn vrij qua opzet en inhoud en ontberen daardoor gedegen wetenschappelijke onderbouwing.  


Hoe vind je een goede mindfulnesstrainer?


Mindfulnesstrainer is een apart beroep is, waar men specifiek voor dient te zijn opgeleid en dat vraagt om doorlopende bijscholing en beoefening. In Nederland is een mindfulnessvereniging waar alleen mindfulnesstrainers met een opleiding in MBSR en MBCT worden toegelaten: de VMBN. De categorie 1 trainers van de VMBN hebben de meest intensieve en gedegen opleidingen genoten.

Daarnaast speelt ook bij mindfulnesstrainers het aspect van persoonlijkheid, achtergrond in ontwikkeling en persoonlijke beoefening & toewijding een grote rol. Het mooist is een trainer te vinden via aanbeveling van anderen; zeker omdat ‘marketing en branding’ een steeds grotere rol spelen … En als je niet via via een trainer vindt, zorg dan dat je even persoonlijk kennis maakt voorafgaand aan de training; al is het telefonisch.
 

Bij welke uitdagingen is mindfulnesstraining effectief en helpend gebleken:

  1. Burn-out
  2. Stress-gerelateerde klachten
  3. Impulsregulatiestoornissen als eetstoornissen en verslavingsproblematiek
  4. Recidiverende depressies en piekeren
  5. Chronische pijnklachten, SOLK en/of chronische ziekte
  6. Gegeneraliseerde angststoornissen
  7. Angst bij kanker 
  8. Hormoon gerelateerde mentaal-emotionele disbalans


Rest mij jou nog hele lichte feestdagen en een heel mooi en liefdevol 2020 toe te wensen!


Hartelijke groet, Barbara Doeleman-van Veldhoven
 
BFC Mindfulness & Compassie werkt alleen maar met trainers van mindfulness-based programs die de hoogst mogelijke internationale certificatie (VMBN cat.1), die ruime ervaring hebben met mindfulness-informed werken en die zich verbonden hebben aan intensieve mindfulnesspractice.

Wist jij dat je BFC Mindfulness & Compassie| Be Free and Connected kan volgen op Facebook / LinkedIn? Door op onderstaande knoppen te drukken kom je bij de betreffende pagina's uit:
Copyright © 2019 BFC Mindfulness & Compassie | Be Free and Connected, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp