Copy
Newsletter RNDR nr. 12/2019 (43)
View this email in your browser
                            
    Copertă:RNDR
CUPRINS                                                             NEWSLETTER DECEMBRIE 2019
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
INFORMAȚII UTILE
PRELUNGIRE DEPUNERE CERERI SESIUNEA 4 SUBMĂSURA 8.1
 
Termenul limită de depunere a cererilor de sprijin aferent celei de 𝗮 𝟰-𝗮 sesiuni de depunere pentru Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, submăsura 𝟴.𝟭 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, demarată în data de 16 septembrie 2019, se prelungește până la data de 𝟯𝟭.𝟬𝟯.𝟮𝟬𝟮𝟬 (inclusiv), ora 16:00.
Detalii aici: http://bit.ly/prelungire-sesiune-prima-impadurire
SESIUNI DEPUNERE PROIECTE ÎN DERULARE

Reamintim că următoarele sesiuni de depunere proiecte în cadrul PNDR 2014-2020 sunt încă în derulare:
  • sM 4.2 GBER MINIMIS - Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, termen depunere: 31 decembrie 2019;
  • sM 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, termen de depunere: 31 decembrie 2019;
  • sM 4.2a - Investiții pentru procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol, termen depunere: 31 ianuarie 2020;
  • sM 19.3 - Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală - componentele A și B, termen depunere: 31 ianuarie 2020

CONSULTARE PRIVIND SĂNĂTATEA SOLULUI ȘI ALIMENTAȚIA

Comisia Europeană propune implementarea misiunii privind “sănătatea solului și alimentația” ca parte a noului program de cercetare Horizon Europe.
Misiunile reprezintă un nou instrument de cercetare și inovare în vederea creșterii impactului cercetării, interacțiunii cu cetățenii și rezultatelor acesteia în viața de zi cu zi.
Termenul limită pentru a răspunde și completa chestionarul este 19 ianuarie 2020!
Completarea chestionarului durează aproximativ 10 minute.
Link chestionar: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/mission-soil-health-and-food

  CHESTIONAR RNDR – PĂREREA TA CONTEAZĂ
Pentru a îmbunătăți și adapta newsletter-ul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală la preferințele voastre - ale membrilor și cititorilor noștri, vă rugăm să completați chestionarul de mai jos cu opinii și sugestii. Răspunsurile sunt confidențiale, anonime și vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității newsletter-ului RNDR.
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
LABORATORUL TEMATIC LEADER PRIVIND ACȚIUNILE CLIMATICE

În data de 10 decembrie 2019, la Bruxelles a avut loc întâlnirea Laboratorului Tematic LEADER.
Astfel, tema Laboratorului Tematic LEADER organizat de ENRD a vizat acțiunile climatice, fiind prezentate planurile Comisiei Europene de a atenua impactul pe care Uniunea Europeană îl are asupra climei, respectiv de a reduce în principal emisiile de carbon cu până la 55% față de nivelul actual.

Ulterior au fost dezbătute aspecte de climă privind mediul rural, Comisia Europeană intenționând să aplice măsuri concrete de reducere a impactului pe care îl are agricultura (prin încurajarea agriculturii sustenabile și refacerea terenurilor care absorb dioxid de carbon din atmosferă (turbării, zone umede și păduri).

În cadrul evenimentului, respectiv în grupurile de discuții, participanții au discutat asupra pașilor necesari pe care LEADER ar trebui să îi urmeze în privința combaterii efectelor climatice negative, cum ar fi nevoia de animare specific pentru această problemă (diferită de animarea la nivel de LEADER), implicarea în GAL (chiar și periodică/episodică) a expertizei pe probleme climatice/de utilizare eficientă a resurselor și adaptarea sistemului pentru acțiuni de lungă durată, deoarece toate exemplele de bune practici au necesitat mult timp pentru a ajunge a maturitate, unde să aibă efecte concrete.

Mai multe detalii aici .
Text informare: GAL Napoca Porolissum
ANUNȚAREA AMBASADORILOR EUROPENI AL INOVĂRII RURALE (EURIC)

Luna aceasta au fost desemnați câștigătorii Concursului European de Inovare Rurală (EURIC) organizat în cadrul proiectul Orizont 2020 LIAISON – Inovare Rurală Eficientă: conectarea actorilor, a instrumentelor și a politicilor prin rețele.
Un număr de 220 de întreprinderi, proiecte și inițiative au intrat în concurs din 21 de state membre ale UE și din 2 țări vecine.

Un juriu internațional format din experți profesioniști independenți a ales 15 dintre aceștia ca Ambasadori Europeni ai Inovării Rurale, din diferite sectoare și zone geografice.

Câștigătorii au fost prezentați pe 3 decembrie 2019 la Bruxelles, în cadrul ceremoniei de premiere a Concursului European de Inovare Rurală organizată în timpul evenimentului anual al Zilelor Inovării Organice, eveniment organizat  de TP Organics.

Inițiativa câștigătoare pe România, Nod Verde, promovează,  alături de alți 14 ambasadori europeni, modalități inovatoare de abordare a sectoarelor agricultură, silvicultură și lanțuri de aprovizionare agro-alimentare.

Highclere Consulting, coordonatorul concursului EURIC consideră că în aceste momente de schimbare profundă, în toată Europa, sectoarele agricole, forestiere și agroalimentare se confruntă cu provocări sociale, economice și de mediu majore, precum și cu noi oportunități.
 
Inovarea rurală este în prezent unul dintre cele mai fierbinți subiecte de discuție începând din ferme, până la birourile Comisiei Europene din Bruxelles. Prin urmare, ne-am propus să găsim cât mai multe exemple bune de inovare în mediul rural și să le promovăm. Ne-am dorit să găsim parteneriate care să aducă o gamă variată de expertiză din partea oamenilor și organizațiilor din diferite contexte, a declarat Mark Redman, Senior Consultant Highclere Consulting
Harta interactivă cu participanții și câștigătorii poate fi consultată aici .

Text informare: Highclere Consulting

CONSILIUL AGRICULTURĂ ȘI PESCUIT 16-17/12/2019

În sesiune publică, Consiliul a discutat despre raportul de progrese al președinției privind activitatea desfășurată în Consiliu referitor la toate propunerile Comisiei privind pachetul de reformă PAC, care include reglementări privind planurile strategice ale PAC, finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC și organizația comună de produse agricole.
 
De asemenea, referitor la sectorul pescuitului, Consiliul a ajuns la un acord privind limitele de captură din 2020 pentru 89 de rezerve principale de pește comerciale. Acordul se bazează pe un angajament puternic pentru obiectivele Politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020.
În plus, Consiliul a convenit asupra unei abordări generale privind un regulament care abordează situația dificilă a pescuitului de hering și cod de mare din Marea Baltică.
Abordarea generală modifică două legislații existente - planul multianual al Mării Baltice și actualul Fond european european pentru pescuit maritim (FEPF), pentru a permite încetarea permanentă a navelor care vizează codul estic și vestic și heringul din Marea Baltică de Vest .

Totodată, miniștrii au discutat în mod informal despre „Pădurile lumii pentru viitorul durabil” cu directorul general al FAO Qu Dongyu și cu comisarii Jutta Urpilainen (Parteneriate Internaționale) și Janusz Wojciechowski (Agricultură).

Sursă foto: Uniunea Europeană
În aceeași zi, Consiliul a adoptat concluzii, care oferă îndrumări politice privind protejarea și restabilirea pădurilor lumii ca răspuns la comunicarea Comisiei privind intensificarea acțiunilor UE în acest domeniu.
Mai multe detalii aici .


Totodată, în marja Consiliului AGRIFISH desfășurat între 16-17 decembrie, Polonia a solicitat României o întâlnire bilaterală în cadrul căreia s-au abordat teme de interes comun precum alocarea financiară pentru agricultură din cadrul CFM în perioada 2021-2027, plafonarea plăților directe, plata redistributivă, susținerea fermelor de familie și a tinerilor fermieri, precum și elaborarea Planurilor Naționale Strategice.

Discuțiile au vizat continuarea și accelerarea procesului de convergența externă a plăților directe din perspectiva raportării tuturor statelor membre la același nivel de ambiție de mediu și climă propus de Comisie.
Cei doi miniștri au agreat continuarea eforturilor comune în identificarea celei mai bune abordări pentru ca fermierii din România și Polonia să beneficieze de subvenții cât mai echitabile în raport cu noile cerințe ale PAC.
Un asemenea demers este susținut atât de Statele Visegrád precum și de Țările Baltice.

Susținerea fermelor de familie și a tinerilor fermieri reprezintă o prioritate pentru ambele state membre. Dezvoltarea reală a zonelor rurale rămâne o prioritate primordială, a reiterat Ministrul român al Agriculturii, fapt care impune menținerea unui buget consistent pentru Pilonul 2.
La inițiativa ministrului român al Agriculturii, cei doi miniștri au convenit intensificarea colaborării privind elaborarea Planurilor Naționale Strategice.
Mai multe detalii aici .

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ CLLD

În perioada 3-4 decembrie 2019, la Bruxelles s-a desfășurat conferința internațională dedicată abordărilor CLLD (dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității) și LEADER, intitulată  Post-2020: Acțiune locală într-o lume în schimbare (Post2020:Local action in a changing world).
 
Evenimentul s-a derulat pe parcursul a 2 zile și a fost organizat de FARNET în parteneriat cu DG Mare, DG Agri, DG Regio şi DG Forță de muncă, Afaceri sociale și incluziune. La eveniment au participat peste 450 de reprezentanți ai GAL-urilor și FLAG-urilor din toată Uniunea Europeană.
 
Din România au participat 11 FLAG-uri, 9 GAL-uri urbane și 7 GAL-uri rurale.
Cel mai important aspect al evenimentului a fost reunirea reprezentanților din diverse structuri care sprijină abordarea CLLD, chiar dacă componenta principală despre evoluția viitoare a abordării CLLD a fost aproape inexistentă.

Totuși, au fost exprimate mesaje de susținere transmise la nivel înalt din partea fostului comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș și actualului comisar european Phil Hogan, care a participat la eveniment.

Cea mai importantă componentă a evenimentului a fost prezentarea bunelor practici din toate țările europene, iar standurile realizate de participanți au fost un adevărat deliciu atât din perspectiva experiențelor transmise cât și a diferitelor produse prezentate și oferite participanților.

Delegația română a fost la înălțime prin prezența la standuri, în plen și participarea la grupurile de lucru, experiențele românești fiind prezentate și analizate ca bune practici.
Mai multe detalii aici .

Text informare și foto: Grupul de Acțiune Locală Clisura Dunării
CONFERINȚA „REGÂNDIREA ECHILIBRELOR TERITORIALE ÎNTRE ZONELE URBANE ȘI CELE RURALE DIN MUNȚII EUROPEI
 
În perioada 18-21 noiembrie 2019, la sediul Euromontana – Reprezentanța Regiunii Lombardia din Bruxelles – Belgia, au avut loc evenimente dedicate zonei montane din Europa.
Discuțiile din cadrul grupurilor de lucru au vizat aspecte precum:
  • Includerea în Planul Național Strategic a zonelor rurale și montane.
  • Încurajarea parteneriatelor între zonele urbane și rurale
  • Gestionarea reînnoirii generațiilor în zonele montane
  • Încurajarea inovării sociale și în special în zonele montane
  • Consultarea documentelor Euromontana de către comunități
  • Armonizarea zonelor rurale și urbane
  • Aplicarea în teritoriu a conceptului de „Sate Inteligente” - „Smart vilages”
De asemenea, în ziua de 20 noiembrie, a avut loc și prima Adunare Generală a Rețelei de Cercetare Montană Europeană – NEMOR, în cadrul acestui eveniment accentuându-se necesitatea implicării cercetării montane în cadrul proiectelor, constituirea/participarea grupurilor de lucru pe diferite domenii, identificarea de proiecte și participarea specialiștilor în cadrul acestora.

De menționat că în cadrul Comitetului Director al NEMOR va exista câte un reprezentant (o entitate cu preocupări în domeniu) din fiecare țară membră.
Din România, a fost propus și acceptat Institutul Național de Cercetări Economice / Centrul de Economie Montană - CEMONT al Academiei Române.
Text informare: Agenția Națională a Zonei Montane

CONSULTARE PUBLICĂ SCHEME DE CALITATE

Comisia Europeană a lansat în 4 noiembrie a.c. o consultare publică privind legislația din domeniul politicii de calitate a UE, respectiv indicațiile geografice (IG), denumirile de origine protejate (DOP) și specialitățile tradiționale garantate (TSG).
Chestionarul poate fi accesat la: http://bit.ly/Gis-TSGP-Survey
 
Consultarea publică este disponibilă în toate limbile oficiale ale UE și este deschisă pentru o perioadă de 12 săptămâni, în intervalul 04.11.2019 – 27.01.2020.
Consultare vizează publicul larg și părțile interesate, cum ar fi producătorii, procesatorii, autoritățile publice naționale responsabile de punerea în aplicare a legislației europene și cercetătorii.
Scopul este de a colecta reacții cu privire la înțelegerea și percepția schemelor de calitate ale UE, în contextul unei evaluări generale a schemelor de calitate

EVENIMENTE NAȚIONALE
REUNIUNEA COMITETULUI NAȚIONAL DE COORDONARE AL RNDR

În perioada 17-18 decembrie 2019, Unitatea de Sprijin a RNDR din cadrul Direcției Generale de Dezvoltare Rurala a organizat, la Predeal, reuniunea Comitetului Național de Coordonare al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, eveniment la care au participat reprezentanți ai Autorității de Management pentru PNDR și membrii CNC.
 
Reuniunea a avut ca scop informarea privind aprobarea Planului Multianual de Acțiune (PMA) al RNDR în procedură scrisă, prezentarea raportului de implementare a PMA și a raportului privind stadiul implementării PNDR 2014-2020.
De asemenea, un subiect important pe agenda CNC a fost și prezentarea Planului Anual de Acțiune pentru anul 2020.

Agenda a inclus, de asemenea, vizite la două proiecte în comuna Prejmer, respectiv  „Înființare de service auto”  și „Dezvoltarea activității neagricole a firmei creative STUNNING CONCEPT DESIGN SRL-D prin achiziția de echipamente în vederea prestării de servicii publicitare.”
Comitetul Naţional de Coordonare a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este structura alcătuită din reprezentanţii principalelor grupuri de actori implicaţi în procesul de dezvoltare rurală, cu rol consultativ, decizional şi strategic în implementarea RNDR și se asigură de eficacitatea şi calitatea implementării rețelei.

Mai multe detalii aici .
  CONFERINȚĂ DEDICATĂ ZILEI INTERNAȚIONALE A MUNTELUI

În 14 decembrie 2019, la sediul Centrului de Economie Montană al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, din Vatra Dornei, Județul Suceava, a avut loc cea de-a 26-a conferință științifică dedicată Zilei Internaționale a Muntelui, având ca temă principală „Munții contează pentru tineri” – Tema Parteneriatului Montan ONU FAO.
Evenimentul a reunit peste 100 de participanți, reprezentanți ai zonei montane din România, respectiv oficialități locale și județene, președinți de asociații, cadre didactice universitare, cercetători, producători, antreprenori, parlamentari, specialiști, alți invitați.
Principalele teme discutate în cadrul conferinței au vizat aspecte precum:
  • motivarea și atragerea tinerilor în satele de munte;
  • adaptarea la exigențele unei societăți în schimbare
  • Utilizarea dronelor în monitorizarea sistemelor forestiere și silvo-pastorale din zona montană;
  • problematica economiei agricole montane în Europa și România;
  • posibilități de sporire a veniturilor fermelor mici și mijlocii;
  • planificarea spațială și dezvoltarea regională în sistemele teritoriale montane
  • ghid de bune practici pentru tânărul antreprenor în agroturismul montan;
  • tinerii și economia montană durabilă.
Cu acest prilej a fost organizată o expoziție de produse montane.
  CONFERINȚA NAȚIONALĂ RNDR

În data de 10 decembrie 2019, ministrul Adrian Oros a participat la Conferinţa Naţională cu tema “Ferma de familie în centrul viziunii agricole post 2020”.
Evenimentul, desfăşurat la Sinaia, face parte dintr-o serie de trei conferințe naționale organizate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru PNDR.
 
Ministrul Adrian Oros a afirmat că ferma de familie este o prioritate a Guvernului, accentuând rolul economic și social al fermelor de familie şi a vorbit despre problemele cu care se confruntă acestea. „Fermele de familie se confruntă cu problema pieței de desfacere, o problemă care poate fi rezolvată doar prin asociere. Este important să încurajăm tinerii, căutând acele soluţii pentru a le oferi acces la teren”, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
 
La eveniment au mai participat Florian-Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniela Rebega, director general adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, Adela Ştefan, șef serviciu AM PNDR, Claudiu Coadă, director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și Adrian PINTEA, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
 
Secretarul de stat Emil Dumitru a menționat că „obiectivul nostru este de a consolida clasa de mijloc – ferma de familie și de a susține dezvoltarea mediului rural. Ferma de familie este esența agriculturii din România”.
 
Având în vedere că din acest an, fermierii români și alte categorii de beneficiari au acces la noi forme de sprijin finanțate din PNDR, accesul la finanțare este esențial pentru modernizarea agriculturii și pentru dezvoltarea afacerilor și a spiritului antreprenorial în spațiul rural. 
Mai multe informații aici .

CONFERINȚA GAL ADA KALEH
 
În 16 decembrie 2019, în comuna Șimian a avut loc conferința de finalizare a primului contract subsecvent de finanțare organizată de către GAL Ada Kaleh
 
Evenimentul  s-a adresat partenerilor publici si privați din teritoriul GAL Ada Kaleh (jud. Mehedinți).
Au fost prezentate și discutate rezultatele primului contract de finanțare ,,Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare’’ finanțat în cadrul Sub-Măsurii 19.4.
 
De asemenea, au fost discutate stadiile proiectelor aflate in implementare și formulate propuneri pentru perioada de programare financiară 2021-2027.
 
La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor din GAL și reprezentanți din partea Egis Romania, ai UAT-lor din zona și reprezentanți CDRJ Gorj, OJFIR Mehedinți.

TÂRGUL MEȘTESUGURILE ȘI OCUPAȚIILE TRADIȚIONALE ALE OLTENILOR DE SUB MUNTE

În data de 6 decembrie, în comuna Baia de Fier (jud. Gorj) s-a desfășurat târgul Meștesugurile și ocupațiile tradiționale ale oltenilor de sub munte 2019. Evenimentul vizează promovarea produselor traditionale și specifice zonei.

În cadrul evenimentului au fost prezenți aproximativ 30 meșteri populari și producători locali, printre produse numărându-se siropuri, dulcețuri, produse tradiționale din carne de porc, lactate și produse artizanale.
De asemenea, la sediul Primăriei Baia de Fier a fost organizată o conferință de presa de către GAL PARĂNG, fiind prezentată activitatea desfășurată până la această dată de GAL.

CEA DE A DOUA ÎNTÂLNIRE A GRUPULUI TEMATIC ASOCIERE, COOPERAȚIE ȘI CAMERE AGRICOLE

În perioada 3-5 decembrie, la Iași s-a derulat Grupul de Lucru Tematic Asociere, Cooperație și Camere Agricole, având ca obiectiv principal elaborarea unei structuri de măsura de finanțare a cooperativelor agricole pentru următoarea perioadă de programare.
Întâlnirea a adus împreună reprezentanți din Grupuri de Acțiune Locală din zona Moldovei, cooperative agricole active, organizații non-guvernamentale cu experiență în dezvoltare rurală și din instituții publice relevante.
Participanții au împărtășit experiențele proprii privind implementarea proiectelor și organizarea cooperativelor agricole.
Reuniunea a inclus scurte prezentări inspiratoare, propuneri privind activități și cheltuieli eligibile pentru o viitoare măsură dar și criteriile de selecție referitoare la prioritizarea anumitor tipuri de proiecte.
Rezultatele întâlnirii au fost trimise experților Autorității de Management din MADR în vederea analizării și utilizării în pregătirea Planului Național Strategic.

  TÂRGUL DE PROMOVARE A PRODUSELOR TRADIȚIONALE ȘI MEȘTEȘUGĂREȘTI DIN TERITORIUL GAL AMARADIA-GILORT-OLTEȚ

În data de 5 decembrie 2019 în comuna Bustuchin (jud. Gorj), s-a desfășurat  Târgul de promovare a produselor tradiționale și meșteșugărești din teritoriul GAL Amaradia-Gilort-Olteț.
Evenimentul a vizat de promovarea produselor tradiționale și meșteșugărești de pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală Amaradia-Gilort-Olteț, cât și prezentarea proiectele accesate de beneficiarii publici și privați de pe teritoriul GAL Amaradia-Gilort-Olteț.
La eveniment au participat reprezentanții UAT-lor din teritoriul GAL, parteneri privați, autoritățile județene, reprezentanții CDRJ GORJ, OJFIR GORJ.
De asemenea CDRJ Gorj a prezentat activitatea RNDR, inclusiv posibilitatea fermierilor de a deveni membrii ai rețelei.

GRUPUL DE LUCRU TEMATIC ZONA MONTANĂ

În perioada 26-27 noiembrie, la Sibiu, s-a desfășurat cea de a2a întâlnire a Grupului de Lucru Tematic (GLT) Zona montană.
Grupul de lucru tematic a cuprins două grupuri de lucru, pe tematica apei și energiei, concluziile vizând aspecte precum:
  • crearea unui ghid de bune practici pentru implementarea soluțiilor tehnice de realizare a construcțiilor cu eficiență energetică ridicată în sectorul agro-zootehnic și obținerea autonomiei energetice prin înglobarea noilor tehnologii de producere a energiei electrice și termice din surse regenerabile;
  • implicarea în proiectele pilot a unor colective mixte de specialiști de la institute de cercetare și universități, cu competențe în agrozootehnie, construcții civile și industriale, energetica clădirilor, eficiență energetică și energii regenerabile pentru dezvoltarea și integrarea celor mai bune soluții tehnice adaptate specificului construcțiilor și activităților;
  • reducerea birocrației în acest domeniu;
  • exemplu Innovation Norway, care schimbă foarte ușor linia de finanțare, în funcție de proiect;
  • implicarea AFIR în realizarea unor proiecte pilot care să constituie modele de bună practică pentru realizarea proiectelor;
  • Comunicare directă și online (pachete informative, aplicații soft, pe subiectul Energie verde și îmbunătățirea formelor de comunicare (directă, online, organizare de sesiuni de consultanță gratuită pentru conștientizarea soluțiilor)

NEWSLETTER ALTE REȚELE
Arhiva newsletter Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală română (RNDR).
Edițiile anterioare ale newsletterului RNDR pot fi consultate aici .
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR în urma participării la evenimentele organizate de  RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
CALENDAR
22 ianuarie 2020
A 10a întâlnire a Grupului Tematic ENRD Sate inteligente
Bruxelles - Belgia

detalii aici...
19 februarie 2020
A treia întâlnire a Grupului Tematic ENRD Bioeconomie și acțiuni climatice în zonele rurale
Bruxelles - Belgia

detalii aici...
05 februarie 2020
Atelier comun ENRD și Copa-Cogeca privind interacțiunea în rețele
Bruxelles - Belgia

detalii aici...
20 februarie 2020
Laboratorul tematic LEADER ENRD privind Tineretului și depopularea
Bruxelles - Belgia
detalii aici...
-
05-06 februarie 2020
Noi aptitudini pentru agricultura digitală
Aranjuez - Spania
detalii aici...
2020
-
 
-
-
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
Copyright © 2019, RNDR. All rights reserved.

Adresa noastră de mailing: usr.rndr@madr.ro

Vreți să schimbați modul de primire al acestor e-mailuri?
 update your preferences sau unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp