Copy
Nieuwsbrief
12-2019 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in je e-mail programma of bekijk de nieuwsbrief hier
Geen logo te zien? Dan mis je de mooie foto's! Klik op 'afbeeldingen weergeven' in je e-mail programma.


Bijna kerst,


We vroegen jullie in vorige nieuwsbrieven om vooral in november te bestellen om de drukke december maand te vermijden. En dat hebben we geweten. We hebben dubbel zoveel dozen met natuurvlees ingepakt! Super dat jullie met zoveel gehoor hebben gegeven aan ons verzoek. Bedankt!  
Er zijn nu 2 bezorgdagen. Dus als je vooraf nog een bestelling natuurvlees in huis wilt hebben, wacht niet langer. 
Je kunt ook gezellig langs komen op de laatste afhaaldag van dit jaar, zaterdag 21 december, tussen 10 en 12 staat de koffie klaar, neemt Jelwin je mee naar de koeien en is er een hapje en een drankje. Bestel dan voor 12 uur vandaag (woensdag 18-12). 

Wat je eet met kerst vinden we eigenlijk een stuk minder belangrijk dan wat je eet de rest van het jaar. Maar de echte fans eten natuurlijk ook met kerst grasgevoerd vlees. Wel zo gezond. En als je weet dat de dieren het goed hebben gehad dan smaakt dat biefstukje toch een stuk beter.  
Het kerstassortiment vind je hier op onze site. Onder andere ossehaas in verschillende formaten, rollade, hele kip, bavette en de flat iron steak. Een recept voor de bereiding van hele kip lees je verderop. 

Goede feestdagen en een loeigoed 2020 gewenst!  

Jelwin en Ymkje 


P.s. zoek je nog een kerstgeschenk? We hebben kadobonnen, maar we kunnen ook vlees leveren voor een kerstpakket, bv rollades of droge worsten. 

Naar de webshop SchotseHooglanders.nl

Kip en antibioticavrij


Antibiotica vrije kip is helaas nog steeds bijzonder. In de reguliere, maar ook in de biologische sector, wordt nog altijd antibiotica gebruikt. Het voer bevat niet altijd de voedingsstoffen die de kip nodig heeft. Dan wordt de ziektedruk hoog, maar met antibiotica door het water kun je toch goedkoop en snel een grote groep kippen laten groeien.
Pluimveehouder Co Bakx roeit met zijn eigen ideeën tegen de stroom in. Met succes. Zijn kip is gezonder, antibiotica gebruikt hij al jaren niet meer. En daarom werken we al jaren samen met deze bijzondere pluimveehouder. 
Hoe het kan dat hij doet wat vrijwel niemand doet legt Co in dit artikel uit. 

Weet wat je eet
 

Veel mensen weten niet dat;
  • 'wild' lang niet altijd wild is. Ondanks de aanduiding op het etiket komt konijn bijvoorbeeld vaak uit kleine hokjes;
  • biologisch heel wat anders is dan grasgevoerd;
  • grasgevoerd vlees veel gezonder is;
  • een kalkoen meestal het daglicht nooit gezien heeft;
  • termen als Irish beef, black angus en greenfield impliceren groene weides, maar meestal benadert onderstaand beeld de werkelijkheid meer.

Vlees met kerst 

Liever 364 dagen per jaar goed en verantwoord eten en met kerst niet, dan andersom ;). Maar ons vlees is natuurlijk perfect voor een feest diner. Bijvoorbeeld met: 

Agenda


Als je voor de feestdagen je natuurvlees in huis wilt hebben, wacht dan niet te lang met bestellen. 
Rondom de feestdagen vervallen er altijd wat verzenddagen. Dat zijn dit jaar; 23 december tot en met 2 januari 2020.

Om vertragingen te voorkomen is in december voor Nl adressen alleen aflevering bij een postnl afhaallocatie mogelijk, en geen bezorging op thuisadressen.

Eens per maand is er op vrijdag en zaterdag een afhaaldag. De komende data zijn:

Extra afhaaldag: zaterdag 21 december 10-12 uur (bestellen kan tot wo 18 dec 12 uur)
Vrijdag 7 februari 15-17 uur en zaterdag 8 februari 10-12 uur (bestellen kan tot wo 5 febr 12 uur)

Puur vlees rechtstreeks van de boer bij je thuisbezorgd. 

Vrij van glyfosaat resten


De EU blijft maar instemmen met gebruik van glyfosaat in de landbouw. Ondanks rapporten over de gezondheidsrisico's daarvan. Een voordeel van 100% grasgevoerd vlees is ook dat het helemaal vrij is van glyfosaat resten. Dieren die graan en soja (krachtvoer) eten krijgen glyfosaat binnen. Dat zit zo; graan en soja teelt gaat vaak gepaard met gebruik van roundup als bestrijdingsmiddel. Wanneer deze producten vervolgens gegeten worden door mensen of dieren, dan bevatten ze een residu glyfosaat. Via het vlees komt dit ook ons lichaam binnen.  
Glyfosaat is een synthetisch aminozuur wat lijkt op een aminozuur genaamd glycine. Glyfosaat verdringt glycine in het lichaam, en verstoort zo de werking. Het haalt mineralen weg, doodt goede bacteriën in de darmen en vernietigt het collageen.
Van de overheid hoef je geen bescherming te verwachten. Vermijden dus dat glyfosaat, en dat lukt met vlees van dieren die 100% grasgevoerd gehouden worden op land wat vrij is van bestrijdingsmiddelen.

Recept hele kip uit de oven

Ingrediënten:
Hele antibiotica vrije kip 1,5 kg
4 eetlepels olijfolie
keltisch zeezout en peperkorrels
1 citroen
3 tenen knoflook
4 takjes verse tijm
2 takjes rozemarijn
100 ml witte wijn of kippenbouillon (zelf getrokken van een kipkarkas natuurlijk)

Bereidingswijze
Wrijf de kip zowel aan de binnen- als de buitenkant in met de helft van de olijfolie en een mengsel van peper en zout. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Knijp de helft van de citroen erboven uit en stop beide citroenhelften met knoflook en kruidentakjes in de buikholte van de kip.
Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 °C. Giet de rest van de olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog 30-40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.
Laat de kip laat 10 min. rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden. Schep het overtollig vet uit de braadslede en schenk de wijn of bouillon erin. Zet de braadslede op matig vuur en laat de jus zachtjes inkoken. Roer met een houten lepel de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper, zout en citroensap.

Met liefde verzonden door:

SchotseHooglanders.nl
Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende
info@schotsehooglanders.nl
SchotseHooglanders.nl

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hiervoor bent aangemeld, of omdat je een bestelling bij ons geplaatst hebt. Wil je je uitschrijven? Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!

Email Marketing Powered by Mailchimp