Copy
View this email in your browser

Ken jezelf... in 2020


Recreëren of reflecteren? Maak tijdens de komende vrije dagen ruimte voor allebei. Immers,  veel mensen, jong en oud, hoog en laag opgeleid, zijn niet blij met hun werk of hun relatie. Dat is jammer, want werken en samenleven kán inspirerend zijn en veel voldoening geven. Het is ook onbevredigend, omdat je vaak niet weet wat dat de oorzaak is van dat ontevreden gevoel.

Natuurlijk heb je er wel ideeën over: het werk is saai of zwaar, te moeilijk of te veel, en misschien is op je partner ook van alles aan te merken. En al wéét je dat het erom gaat hoe je met de omstandigheden omgaat, als je de mouwen opstroopt om de zaken rigoureus te veranderen, merk je al gauw dat een nieuwe liefde of een andere baan  geen duurzame oplossing bieden. Veel mensen kiezen telkens opnieuw een ‘foute’ partner, of rollen in net zo’n baan als de vorige.

Hoe dat komt? De meeste mensen hebben verrassend weinig zelfinzicht.* Wie je denkt te zijn, komt niet overeen met hoe je echt bent. Je denkt misschien dat je enorm prestatiegericht bent, en dat ook thuis en in je werk moet zijn, maar als dat idee niet overeenkomt met wat je voelt, maakt het je ongelukkig. En al die persoonlijkheidstests, zelfhulpboeken en loopbaanadviezen geven je geen inzicht in jezelf, maar zijn erop gericht om je snel een motivatieboost te geven, op het niveau ‘Doe het! Je kunt het!’

Het Orakel van Delphi zei ook al: Ken uzelf. Dat is moeilijk. Het kost tijd (en goede coaching) om de diepere, puur persoonlijke factoren te vinden die bepalen waar je wel gelukkig van wordt. Wat kan helpen is 360° feedback van je omgeving, om de blinde vlekken voor je eigen gedrag te verkleinen, want net als iedereen maak je je schuldig aan het goedpraten van twijfelachtige acties. Als er een conflict ontstaat tussen wat wenselijk is en de werkelijkheid, zet je brein onbewust een verdedigingsmechanisme in werking. Door je oordeel ‘stiekem’ aan te passen, of je verwachtingen achteraf bij te stellen, word je zelfs beloond met een goed gevoel.**

Ook dat goede gevoel ben je snel weer kwijt. Duurzamer is om jezelf wat prikkelende vragen te stellen (en proberen ze eerlijk te beantwoorden). Niet die van Belbin of MBTI, die je in één van hun 9 of 16 of nog meer hokjes willen proppen Dat is wetenschappelijk slecht onderbouwd, er is geen bewijs dat de wereld is ingedeeld in extraverte, intuïtieve, denkende, gevoelsmatige of analytische typen.*** Beter zijn vragen die je inspireren, zonder dat je hoeft te presteren.

Download ze, print ze en gebruik ze als eindejaarsspel in de donkere decemberdagen. Dat is recreëren en reflecteren tegelijk! Wie weet, leidt het naar iets moois, iets onverwachts, een nieuw begin…
2020, we komen er aan!

* Illustratie: espacio-coaching
* Jaap Denissen, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, Tilburg
** Drew Westen, hoogleraar psychologie, The Political Brain (2008)
*** Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie, VU, in diverse interviews over de MBTI-test

Behoefte aan coaching op uitstelgedrag? Een sparring partner bij het maken van nieuwe plannen?
Of een ander knagend probleem?
Bel of mail voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek:
erik slagt, espacio-coaching, 06 50677701 info@espacio-coaching.nl
************
Bij een traject van 4 of meer sessies één van onderstaande titels cadeau.

Verkrijgbaar bij Bol.com en bij je boekverkoper.

Klik op een afbeelding voor meer informatie.
Drie boeken om de blik te verruimen, bewuster te leven en met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te treden.
Copyright © 2019 espacio-coaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp