Copy
Bekijk deze e-mail online | Doorsturen
Volgens traditie een terugblik op het afgelopen jaar met een selectie van artikelen die ik graag nog eens onder de aandacht breng. Deze keer maken we het iets persoonlijker dan u gewend bent. Als altijd: hartelijk dank voor uw interesse, en natuurlijk een gelukkig nieuwjaar! -- Marco Visscher

Interview: Maria Aljochina (Pussy Riot)

Pussy Riot spreekt al jaren enorm tot de verbeelding in het Westen. Maria Aljochina was een van de stoere, onbevreesde vrouwen die een optreden in een Moskouse kerk moesten bekopen met een verblijf in een berucht Siberisch strafkamp. In januari was ze in Amsterdam op bezoek en ik mocht haar interviewen voor de Volkskrant. Hoera!

Helaas liep dat gesprek erg stroef. Ze leek totaal niet geïnteresseerd in mijn vragen. Zo is er een lange traditie van Russische dissidenten die door het Westen worden omarmd, zonder veel oprechte interesse in of verwantschap met hun eigenlijke ideeën. Ik vroeg me af hoe Aljochina daar tegenaan kijkt: wat vindt zij ervan dat Madonna, Angela Merkel en Amnesty International steun betuigen aan de anarchistische antikapitalisten van Pussy Riot? En: heeft het misschien iets met henzelf te maken dat maar zo weinig Russen sympathie voelen met hen? 

Nou, in zo'n gesprek had ze niet zoveel zin. "Wat is dát nu weer voor vraag?" Ach, je probeert eens wat...


>> Lees het interview in de Volkskrant, of via Topics, of ietsje uitgebreider in Humo

(Foto: Guus Dubbelman/de Volkskrant) 

Het windmolenoproer in Drenthe

Het afgelopen jaar was ik veel op mijn Drentse geboortegrond. Daar, in de Veenkoloniën, is al jaren hevig verzet tegen de bouw van 45 windmolens. Zo hevig, dat er sprake is van intimidaties, bedreigingen en vernielingen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat we kunnen leren voor de verdere uitrol van de energietransitie? Daarvoor sprak ik met tientallen omwonenden, windboeren en bestuurders. 

Het werd een boeiend journalistiek avontuur. Relevant ook. Want er zullen nog de nodige windmolens bij komen in Nederland. Immers, over tien jaar willen we dat 70 procent van al onze elektriciteit uit wind, zon en biomassa komt; vandaag is dat nog maar zo'n 15 procent. Hoe gaan we dat doen zonder dat de boel uit de hand loopt?

Het werd een drieluik voor De Groene Amsterdammer. Met in deel 1 het
verhaal van de omwonenden ("Je doet er niets aan"), in deel 2 het verhaal van de windboeren ("We doen toch niets wat niet mag?") en in deel 3 een analyse over wat er misging en wat we kunnen leren. Oh, en in deze Groene Podcast mocht ik vertellen over mijn avonturen in Drenthe.


(Foto: Reyer Boxem) 

Manifest: Stop met doemdenken

Met vier bevriende vooruitgangsoptimisten (Hidde Boersma, Maarten Boudry, Sebastien Valkenberg en Jaffe Vink) stond ik in november op het podium, als slotact van het filosofiefestival van Gent. We brachten een heuse Revue van de Vooruitgang: een daverende voorstelling over al het moois dat de mensheid heeft bereikt en over hoe we dat goede werk kunnen voortzetten. Het werd een van de leukste dingen die ik in jaren heb gedaan. 

In de aanloop naar ons podiumdebuut publiceerden NRC Handelsblad en De Morgen ons manifest. Over doemdenken, over vliegschaamte, kunstmest, de natuur, de rol van de mens, en nog veel meer.
 

>> Lees het hele manifest op de spiksplinternieuwe en nog enigszins in aanbouw zijnde website van de enige echte Bende van de Vooruitgang!

(Illustratie: Elise Vandeplancke)

Interview: Francis Fukuyama

Het gebeurde tijdens mijn interview met Francis Fukuyama, bekend van Het einde van de geschiedenis. Het was 10 maart. Ik zat in een hotel aan de Amsterdamse gracht, in opdracht van de Volkskrant, te lunchen met één van 's werelds meest invloedrijke denkers. Ik hoorde hem bekwaam spreken over thema's waar ik al jaren over schrijf: over hoe links het contact met de oorspronkelijke achterban is kwijtgeraakt, over de keerzijde van identiteitspolitiek, over de uitholling van de democratie... Het werd een mooi verhaal, al zeg ik het zelf. Wat wil je nog meer, als journalist uit het Drentse veen? 

En toch... Meer dan eens dwaalden mijn gedachten af naar mijn vrienden die een paar honderd meter verderop in de koude regen meeliepen met de Klimaatmars. En toen realiseerde ik me: dáár wil ik me voortaan op richten. Op de energietransitie. Op het klimaatbeleid. Hieronder vertel ik daar nog wat meer over. 

(Trouwens, de tekst waarmee ik op de Klimaatmars rondliep, luidde: "Het klimaat is klaar voor kernenergie". Waarom? 
Dat legde ik uit in dit artikel.


(Foto: Els Zweerink)

En dan ... (tromgeroffel)....: 2020! 

Ruim vijf jaar werk ik nu als zelfstandige, na mijn laatste redactieklus. Meer dan honderd interviews en reportages schreef ik (mooi werk!), plus tientallen nieuwsbrieven (leuke hobby!). Maar, zie boven, mijn aandacht is dus aan het verschuiven... 

Dat heeft veel te maken met de boeken die ik schreef:
Ecomodernisme (met zes andere auteurs), over een pragmatische benadering van milieuproblemen en het streven naar welvaart, en natuurlijk De energietransitie, over de overgang van fossiel naar hernieuwbaar. Het zijn thema's die als een rode draad door mijn werk lopen en die me blijven boeien. Dat is niet in de laatste plaats omdat ik nog zoveel ruimte zie voor zowel een frisse blik als effectiever beleid. 

Afijn, vooral sinds de zomer geef ik rondom deze thema's geregeld presentaties en doe ik tijdens evenementen steeds vaker mee aan debatten en talkshows. (
Tip: nodig me eens uit!) Dat is even wennen: minder journalist, meer auteur & spreker. Het vergt van mij ook meer focus: om op de hoogte te blijven, om mijn kennis te verdiepen, om mijn ideeën telkens verder aan te scherpen.  

Dat heeft ook gevolgen voor Tegengeluid, uw (of anders wel míjn) favoriete nieuwsbrief. In het nieuwe jaar verwacht ik 'm in een nieuw jasje te gieten en wellicht zelfs te herdopen. Als vanouds zal ik u dan, pak 'm beet, eens in de maand bijpraten over artikelen die u wel eens zouden kunnen interesseren, met in 2020 dus wellicht wat andere accenten. Ik hoop dat u de nieuwe koers zult waarderen en aanblijft als lezer. Intussen gaan wij, geheel volgens ons motto, dapper voorwaarts! 


 
Forward Forward
Share Share
Tweet Tweet
Tegengeluid is een zeer onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met linkjes en introducties naar de meest prikkelende, onconventionele meningen. Als u verward achterblijft, is onze missie geslaagd. Contact: marco@tegengeluid.nl

Waardeert u Tegengeluid? Stuur door!

 
Copyright © 2019 Redactie Tegengeluid. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld. Nog bedankt daarvoor! Lees hier ons statement over privacy.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp