Copy
Nyt fra de frivillige

DN Aktiv

Nyt til DN-frivillige

cMtcfQu.png

Indholdsfortegnelse

Ny rødliste: "Helt almindelige" danske dyr er truet

Antallet af dyr og planter, der er i fare for at forsvinde, er fordoblet siden 2010. Selv dyr, vi hidtil så som almindelige, er nu truet. Det gælder eksempelvis hættemågen og husmåren. Dobbelt så mange arter som for ti år siden er nu i fare for at forsvinde, viser den nye Rødliste. Rødlisten er en oversigt over hvilke danske arter der er truet og i hvilken grad. 4.439 arter er nu vurderede som rødlistede mod 2.262 i den tidligere. Flere arter er blevet vurderet i den nye rødliste end den forrige, og derfor kan man ikke konkludere at situationen er dobbelt så slem idag som i 2010.

Læs mere

Kontakt Bo Håkansson, boh@dn.dk
 

Forårets Repræsentantskabsmøde den 28.-29. marts i Rebild

DN’s repræsentantskab inviteres hermed til forårsmøde d. 28.-29. marts 2019 i Rebild.
 
På mødet skal repræsentantskabet bl.a. vælge medlemmer af hovedbestyrelse og repræsentantskab. Derudover vil de delegerede blive inddraget i den igangværende proces for ny organisationsstrategi, og der vil som sædvanlig være tankevækkende oplæg, livlige diskussioner, hyggeligt samvær og skønne ture ud i de forårsgrønne omgivelser.
 
Der åbnes først for tilmelding til mødet i løbet af de næste par uger, men afklar gerne allerede nu i bestyrelsen, hvem der tager med, og sæt et stort kryds i kalenderen.
 
Ønsker du at stille op til en plads i repræsentantskabet eller hovedbestyrelsen, skal du melde dit kandidatur senest lørdag den 15. februar. Samme dag er der frist for forslag til dagsordenen.
 
> Læs om personvalg på forårets REP-møde her
 
Kontakt:
Om personvalg og dagsorden: Mads Peter Aagaard Madsen, mads@dn.dk, 20 86 24 94
Om dialogboder, ture og workshops: Mads Peter Aagaard Madsen, mads@dn.dk, 20 86 24 94
Om tilmelding, transport og overnatning: Sonja Marita Poulsen, smp@dn.dk, 31 19 32 66

 

Ny side på dn.dk og jorddiger og levende hegn

Som omtalt på Repræsentantskabsmøde i efteråret har DN en større indsats omkring jorddiger, stendiger og levende hegn i Danmark – formålet er i første omgang at opnå en beskyttelse af vegetationen på digerne.

Sekretariatet er i kontakt med flere afdelinger, der har meldt sager ind – hvis der er flere derude, hører vi gerne fra jer. Skriv til sanne@dn.dk.

Derudover har vi være ude på sociale medier med emnet og her har vi fået over 200 henvendelser om levende hegn og vegetation på jorddiger, der fjernes rundt omkring i Danmark. De fleste henvendelser omhandler dog Fyn, Lolland og Sønderjylland. På mandag kigger vi alle sagerne igennem og udvælger nogle at gå videre med, hvor vi vil lave presse og digital kommunikation. Vi følger op her i DN Aktiv.

> Se den nye side om levende hegn her
 

Naturfamilier starter op i 30 nye kommuner

I 2019 startede projektet Naturfamilier op i de første 35 kommuner. Projektet der hjælper og inspirerer børnefamilier til at komme mere ud i naturen lokalt, har nu ca. 2750 tilmeldte landet over, og der kommer hele tiden flere til.

Til foråret åbner der Naturfamilier-grupper op i yderligere 30 kommuner, og vi glæder os til at se endnu flere spændende ture i naturen for hele familien.

> Du kan se på kortet her, hvilke kommuner der åbner op til foråret

Når vi åbner op, håber vi, at I ude i lokalafdelingerne vil tage godt imod os. Vi sætter altid pris på hjælp til at sprede budskabet om projektet, og hvis I har lyst til at arrangere en tur for den lokale Naturfamilie-gruppe, eller blot invitere dem med på en af jeres eksisterende ture er I meget velkomne. I kan logge ind på naturfamilier.dk med jeres login til mit DN og oprette en tur i turmodulet.

Efter sommerferien åbner vi op i resten af landets kommuner.

> Læs mere om Naturfamilier

Kontakt Lene Gryning, naturfamilier@dn.dk

 

Lokale nyhedsbreve

Lokale DN nyheder direkte til dig
Med et lokalt nyhedsbrev kan du få nyheder om din lokale DN afdelings arbejde, blive inviteret på ture i lokalområdet og få nyheder om natur og miljø i din kommune. De fleste lokale nyhedsbreve udkommer fire gange om året.
Her kan du tilmelde dig nyhedsbreve

Der er udkommet 6 nyhedsbreve i løbet af den seneste uge:

Naturens Universitet

Her ser du de kommende kurser i Naturens Universitet:

Introkursus for nye aktive i DN-bestyrelser,  25. jan. og 26. jan. i hhv. København og Middelfart
Kurset er for dig, der gerne vil have en god introduktion til arbejdet i en DN-bestyrelse, møde andre nye fra andre afdelinger og tilegne dig en forståelse, for de muligheder, der er for at gøre en grøn forskel for naturen og miljøet.
Kurset i København er fuldtegnet

Formands- og næstformandskursus, 1. februar, Middelfart
Er du ny for- eller næstformand og har brug for lige at få input til det at lede en afdeling, rettigheder og muligheder, så er dette kursus for dig. Sammen med andre nye formænd i DN diskuteres og videndeles, hvordan man holder sammen på gruppen, holder gode møder, håndterer forskellige holdninger, organiserer sig - og ikke mindst hvordan du finder din egen stil og ikke blot overtager den tidligere formands stil - ihvertfald ikke uden at reflektere over det. "gamle" formænd der har brug for et brush-up er naturligvis også velkomne.

Sporkursus - 8. august, Raadvad Naturskole, Lyngby
Tag med på ”sporsafari” og find forskellige sportegn som fx ekskrementer, gylp, fodaftryk, ædespor, veksler og reder. Vi gennemgår dem alle med kendetegn. Så kan du selv blive bedre til at arrangere ture.

Hjemmesider og nyhedsbreve, 8. februar i København
Som webmaster på en lokalafdelings hjemmeside har du måske brug for et elementært brush-up kursus, hvor vi kort gennemgår hjemmesiden og brug af umbraco. Endvidere gennemgås nyhedsbrevsmodulet.

Naturguideuddannelse - 3 sammenhængende kurser
Har du lyst til at blive bedre til at holde turer i DN-regi? Har du mod på at lære, hvordan du underviser og holder en forsamling engageret? Kurset er for dig der ønsker at I i afdelingen får flere og bedre ture og arrangementer og du lærer at håndtere større grupper af både børn og voksne. Uddannelsen består af 3 obligatoriske kurser: et weekendkursus den 29. februar-1. marts på Skovsgaard, Langeland, den 6. juni på Klostermølle ved Skanderborg og den 19. september i København.

Børn i naturen, 22. marts Roskilde, 4. april Amager, 9. august Middelfart, 5. september Randers
Er du Naturfamilieambassadør eller DN-naturguide? Så er dette kursus for dig, der ønsker at formidle til børn. Kurset henvender sig til ambassadører i naturfamilier, naturguider og andre der gerne vil udvikle kompetencer i forhold til at formidle natur og –oplevelser for børn og børnefamilier.

Fortællekursus for begyndere. 23. april - Midtsjælland
God formidling handler ofte om at kunne fortælle en god og levende historie. På kurset gennemgår vi – gennem praktiske øvelser – en række værktøjer og teknikker der gør dig til en bedre fortæller, hvad enten det er på et naturvandring eller omkring lejrbålet om aftenen.

Kursus: Hold en flagermustur, 8. juni i Aarhus, 18. juni i Gladsaxe eller den 25. august i Vejle.
Lær om flagermusene, så du selv kan være turleder på en flagermustur. Kom og lær mere om flagermus, bliv klog på denne store pattedyrgruppe med 18 arter i Danmark.


Se flere kurser på www.dn.dk/nu

 

Nyheder fra www.dn.dk

15. januar 2020
Klimaaktivister vinder retssag - og giver håb om Grøn Grundlov
Holland skal øge sine klimaambitioner. Det slår landets højeste domstol fast efter fire års retssag. En sejr for ’grønne menneskerettigheder’ mener DN. Den 20. december vandt klimaaktivister en stor og vigtig sejr. Over fire års kamp ved de hollandske domstole endte med, at Hollands regering blev pålagt at øge sine klimaambitioner. De skal nu reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 25 procent ved udgangen af 2020 i forholdet til niveauet i 1990.

15. januar 2020
Ny rødliste: "Helt almindelige" danske dyr er truet
Antallet af dyr og planter, der er i fare for at forsvinde, er fordoblet siden 2010. Selv dyr, vi hidtil så som almindelige, er nu truet. Det gælder eksempelvis hættemågen og husmåren. Dobbelt så mange arter som for ti år siden er nu i fare for at forsvinde, viser den nye Rødliste. Rødlisten er en oversigt over hvilke danske arter der er truet og i hvilken grad. 4.439 arter er nu vurderede som rødlistede mod 2.262 i den tidligere. Flere arter er blevet vurderet i den nye rødliste end den forrige, og derfor kan man ikke konkludere at situationen er dobbelt så slem idag som i 2010.

13. januar 2020
Kommentar af Maria Reumert Gjerding
I 2020 skal de grønne løfter indfris
Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening har en række klare forventninger til de politiske indsatser i 2020. Men hun forventer også, at alle skubber på, så forventningerne kan blive indfriet. Umiddelbart efter nytår stod jeg i den helt fantastiske natur i Nationalpark Vadehavet. Tusindvis af gæs, stære, havørn, storspover og andre fugle fyldte landskab og himmel. En enkelt sæl kiggede også nysgerrigt op fra havet. Det var en enestående oplevelse, og skulle jeg have brug for at huske på, hvad vi kæmper for, så fik jeg det til fulde der.

Læs alle nyheder på www.dn.dk
 

Transparent.gif