Copy
Auteur & spreker
Energietransitie, klimaatbeleid & duurzaamheid

Het wetenschappelijk bureau van de VVD  vroeg me te schrijven over een "ecomodernistische" kijk op het klimaatbeleid, voor het tijdschrift Liberale Reflecties. Dat gaf me de gelegenheid om in te gaan op de noodzaak van een effectief beleid, de tekortkomingen van het huidige beleid, de rol van kernenergie in de energiemix, en de taak van de overheid om betaalbare elektriciteit te leveren en schone innovatie te stimuleren. Ook gaf ik aan waarom het ecomodernisme net zo goed in de liberale traditie past als in de sociaal-democratische. 

Overigens, voor de volledigheid: ik heb nog nooit op de VVD gestemd en ben dat ook helemaal niet van plan te doen. 

Veel leesplezier met deze opgefriste nieuwsbrief! 


Hartelijke groet,
Marco Visscher 

Tips voor een effectief klimaatbeleid

Sinds in 2018 de plannen voor het Nederlandse klimaatbeleid concreter werden, is de energietransitie een steeds prominenter thema geworden. Grote groepen mensen verzamelden zich op straat om de overheid op te roepen om snel met antwoorden te komen op de klimaatverandering. Anderen moeten er niets van hebben. Zij vinden de aandacht voor het klimaat overdreven of zijn het niet eens met de plannen van activisten en politici. Beide reacties zijn begrijpelijk. De mondiale CO2-uitstoot blijft stijgen, de klimaatverandering lijkt te versnellen en bij uitblijvend beleid zullen de gevolgen moeilijker beheersbaar zijn. Het pleit voor de activisten dat zij hierop wijzen.

Maar vaak zijn hun eisen onhaalbaar of schieten hun voorstellen tekort. Wie hen aanhoort, zou kunnen denken dat klimaatverandering ons overkomt vanwege een paar slechteriken op machtige posities, in de politiek en het bedrijven, die de boel verpesten voor de rest. Dat is echter een kinderlijk eenvoudige voorstelling van zaken. Klimaatverandering kunnen we waarschijnlijk het beste zien als het onbedoelde gevolg van onze inspanningen om een modern leven te leiden in welvaart en welzijn. We doen er allemaal aan mee.

Er is behoefte aan een andere aanpak: eentje die effectiever en realistischer is, en in staat is om meer publieke steun te vergaren. In dit artikel bepleit ik dat het ecomodernisme een antwoord biedt op de klimaatverandering. De pragmatische benadering van de ecomodernisten stelt hen in staat om noodzakelijke bruggen te slaan tussen de diverse politieke stromingen die in het klimaatdebat steeds verder van elkaar verwijderd lijken te raken.


>> Lees het hele artikel in Liberale Reflecties

Foto: Christian Weidinger/Flickr

Groene energie en 50 tinten grijs

Voor het gemak spreken we al jaren over groene en grijze energie. Groen (zon, wind, biomassa) is goed, grijs (fossiel, nucleair) is fout. Zo simpel is het niet, stelt Mirjam Vossen. Biomassa stoot meer stikstof, fijnstof en CO2 uit dan een kolencentrale. En als zonnepanelen en windmolens na 20 jaar niet meer werken, belanden veel onderdelen op een groeiende afvalberg: hoe groen is dat? Kernenergie, intussen, vergt maar weinig grondstoffen, produceert geen vieze lucht en zorgt amper voor CO2-uitstoot. Hoezo grijs? 

In dit artikel leest u waar die termen vandaan komen en waarom we op zoek moeten naar nieuwe woorden. "Elke energievorm heeft zijn voor- en nadelen", concludeert Vossen. Maar "het loslaten van deze bedrieglijke termen is een startpunt voor een beter gefundeerd gesprek over onze energietoekomst." 


>> Lees het hele artikel in Trouw

Foto: inmediahk/Flickr

Geld doneren om koala's te redden

Misschien bent u al bekend met mijn affiniteit met het effectief altruïsme, een beweging die ernaar streeft zoveel mogelijk goed te doen voor de wereld. Als er dan massaal geld wordt gedoneerd wegens de bosbranden in Australië is het altijd relevant om hierop te reflecteren, ook al omdat noodhulp bij natuurrampen niet altijd tot successen leidt. Is het nuttig en verstandig om geld te doneren om de koala's in Australië te redden? 

"
Noodhulp is nodig," stellen Maarten Boudry en T'obias Leenaert, twee Vlaamse effectief altruïsten, "maar nog belangrijker zijn structurele oplossingen en preventiemaatregelen. (...) Er is nog steeds ontzettend veel ellende in de wereld, in Australië en daarbuiten. Niet alleen het zichtbare en mediagenieke leed, maar ook het onopvallende leed verdient onze aandacht."  


>> Lees het hele artikel uit De Standaard

Foto: Jo Christian Oterhals/Flickr

*** Lezen | Luisteren | Kijken *** 

*) Heerlijk ronkend verhaal van George Monbiot in The Guardian over het immense potentieel van voedsel uit het laboratorium. Tikkeltje zwaar aangezet, naar mijn smaak: nee, dit maakt geen einde aan tienduizend jaar landbouw, en nee, dit gaat de planeet niet redden. Maar alles van kweekvlees tot melk waar geen koe aan te pas komt: tja, dat is heugelijk nieuws voor zowel het dierenwelzijn als de natuur. Lezen! 

*) Is kernenergie nu duur of goedkoop? Doorwrochte analyse van Joris van Dorp, aan de hand van Hinkley Point C, die Britse kerncentrale die zoveel duurder is en zoveel langer duurt dan gepland. Lezen! 

*) Geo-engineering: het is nog ver weg. Hoe ver staat de technologie om kunstmatig de aarde af te koelen? Wie gaat erover? Gaat deze oplossing te ver? In deze podcast van Ezra Klein een boeiend en genuanceerd gesprek met Jane Flegal. 
Luisteren!  

 
Forward Forward
Share Share
Tweet Tweet

© Copyright 2020 Marco Visscher. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld op de website van Marco Visscher en/of Tegengeluid. Nog bedankt daarvoor, trouwens! Lees hier ons statement over privacy.
 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp