Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

Via de 'Denk mee met OCW' nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden om mee te denken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Komende periode zijn er weer verschillende mogelijkheden waarop je als onderwijsprofessional kunt meedenken met het ministerie over actuele beleidsthema's. 

In deze mail drie kansen om gehoord te worden en je mening te geven
  1. Bijeenkomst over Onderwijsachterstanden PO - woensdag 29 januari 2020 vanaf 16:00 in Den Haag
  2. Denk mee met OCW bijeenkomst / praktijkspiegel voor het PO/VO - woensdag 18 maart 2020 vanaf 16:15 in Den Haag
  3. Denk mee met OCW bijeenkomst / praktijkspiegel voor het MBO - woensdag 25 maart 2020 vanaf 16:30 in Den Haag
Daarnaast delen we artikelen van de website leraar.nl over onder andere specialiseren in het onderwijs en het Walhallab en de laatste Slobcasts.

Namens alle leraar- en schoolleider ambtenaren van OCW de beste wensen voor het nieuwe jaar

LET OP: Na het inschrijven voor een bijeenkomst ontvang je eerst een mail met een link om de aanmelding te bevestigen. Pas na het klikken op die link is de aanmelding definitief.
 
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW of zich op willen geven voor de praktijkspiegel of andere onderzoeken en bijeenkomsten? 

Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Bijeenkomst Onderwijsachterstandenbeleid voor leerkrachten - 29 januari 2020
 
Ben jij leerkracht in het primair onderwijs? Heb jij ervaring en affiniteit met het bieden van onderwijs aan leerlingen met een onderwijsachterstand? En wil jij meedenken over hoe wij wetenschappelijke inzichten inzichtelijk en toepasbaar kunnen maken voor de onderwijspraktijk? Kom dan naar de bijeenkomst voor leraren over het kennisdelingsplan Onderwijsachterstandenbeleid bij het ministerie van OCW!
 
Om onderwijsachterstanden meer ‘evidence informed’ te bestrijden moet kennis niet alleen worden ontwikkeld, maar ook verspreid en toegankelijk gemaakt worden voor scholen. Daarom is een kennisdelingsplan opgesteld waarin kennisdeling en kennisorganisatie rondom het thema onderwijsachterstanden centraal staan. Om dit kennisdelingsplan te laten slagen is input vanuit de praktijk onmisbaar en daar hebben wij jou voor nodig! 

Je bent van harte welkom op woensdag 29 januari 2020 van 16.00 tot 19.00.  Locatie is bij OCW in Den Haag (tegenover het Centraal Station). Bij de bijeenkomst wordt een lichte maaltijd geserveerd. Reiskosten worden vergoed met een vaste reiskostenvergoeding van € 0.19 per km. 

Meld je aan via de link hieronder of ga naar http://bit.ly/bijeenkomstonderwijsachterstanden2020
Aanmelden bijeenkomst onderwijsachterstandenbeleid 29 januari 2020
Denk mee met OCW / Praktijkspiegel

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert een aantal keer per jaar een 'Denk mee met OCW' bijeenkomst (Praktijkspiegel). Leraren en schoolleiders gaan daar in gesprek met beleidsmedewerkers over onderwijsbeleid. Tijdens de bijeenkomst staan verschillende actuele thema's centraal. We vinden het erg belangrijk om leraren en schoolleiders direct bij het beleidsproces te betrekken.

Op woensdag 18 maart 2020 van 16:15 tot 19:00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het PO/VO

Op woensdag 25 maart 2020 van 16.30 tot 19.00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het MBO.

Bij de bijeenkomsten wordt een lichte maaltijd geserveerd. Locatie is de Hoftoren in Den Haag (tegenover het Centraal Station). Reiskosten worden vergoed met een vaste reiskostenvergoeding van € 0.19 per km. Om in de Hoftoren te komen, heb je een paspoort of rijbewijs nodig. 

↓ Klik op de link om je aan te melden  ↓
PO/VO - http://bit.ly/praktijkspiegel18maart2020
MBO - http://bit.ly/praktijkspiegelmbo25maart2020)
Aanmelden praktijkspiegel PO/VO 18 maart 2020
Aanmelden praktijkspiegel MBO 25 maart 2020

Nieuw op leraar.nl

Leraar.nl is een website van OCW waarop ervaringen, goede voorbeelden en tips en trucs worden gedeeld. De afgelopen tijd zijn de volgende artikelen verschenen:

Wat gebeurde er op leraar.nl in 2019

Het was een roerig jaar in onderwijsland. De leraar liet op allerlei manieren van zich horen. Op leraar.nl kwamen veel vakgenoten aan het woord. Visies, praktische tips, persoonlijke ervaringen, maar ook odes aan oud-leraren passeerden de revue. Lees hier welke thema’s en verhalen uit 2019 op Leraar.nl je niet had willen missen.

https://www.leraar.nl/news/view/60169031/wat-gebeurde-er-op-leraarnl-in-2019

Curriculum - Reactie kabinet op de voorstellen

Wat moeten leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs kennen en kunnen? Minister Slob heeft op 9 december 2019 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, met daarin zijn reactie op de voorstellen van leraren en schoolleiders voor het verbeteren van het curriculum. Ook beschrijft de brief hoe het vervolg eruit kan komen te zien.

https://www.leraar.nl/news/view/60169030/curriculum-reactie-kabinet-op-de-voorstellen

Smaakmakers in het onderwijs - Walhallab

OCW stimuleert innovatie en vernieuwing in het onderwijs. Leraren moeten zich vrij voelen om creatief te zijn in hun manier van lesgeven. Wij lichten een paar mooie voorbeelden van creatief leraarschap uit. Deze week: WALHALLAb (spreek uit: wal-hal-lap), een creatieve werkplaats voor jongeren die met hun handen willen werken en ondertussen leren over het leven.

https://www.leraar.nl/news/view/60169027/smaakmakers-in-het-onderwijs-walhallab

Bijles - Aanvulling of bedreiging?

Minister Slob waarschuwt voor kansenongelijkheid en stress bij leerlingen door het volgen van bijlessen. Zien leraren dat gevaar ook? Twee leraren vertellen hoe zij op hun school dat 'schaduwonderwijs' juist slim hebben ingepast in hun organisatie. “Sommige kinderen kunnen beter meer aan sport doen, dan nog eens twee uur extra bijles volgen. Dat adviseren we dan ook."

https://www.leraar.nl/news/view/60169024/bijles-aanvulling-of-bedreiging

Specialiseren in het onderwijs - Zet je expertise in

Voor de klas staan én je eigen expertise inzetten? Steeds meer leraren doen het. Na de universiteit is het leuk om naast het lesgeven ook je academische kennis te kunnen gebruiken. Maar ook zonder wetenschappelijke opleiding heeft elke leraar wel een interesse of expertise die inzetbaar is op school. Met een eigen specialisme bijdragen aan onderwijsvernieuwing en schoolontwikkeling is voor veel leraren een belangrijk aspect van hun beroep geworden. Op obs de Klim in Utrecht hebben ze dat heel goed in de gaten. Hier lopen bijna alleen leerkrachten rond met een academische achtergrond.

https://www.leraar.nl/news/view/60169008/specialiseren-in-het-onderwijs-zet-je-kennis-in

Heb jij ook zo’n goed voorbeeld, een onderwerp waar je meer over zou willen lezen of zou je het leuk vinden om geïnterviewd te worden of zelf een blog of artikel te schrijven? Laat het ons weten door je naam, sector en ideeën of onderwerpen te mailen naar rob.vullings@tekstschrijvers.nl. We horen graag van jullie.

Ken je de Slobcast al?

Minister Arie Slob (OCW) neemt iedere vrijdag een zogeheten Slobcast op. In een Slobcast gaat hij in gesprek met leraren, schoolleiders, bestuurders of organisaties over een actueel onderwijsthema

De afgelopen tijd zijn de volgende slobcasts online gekomen Alle Slobcasts zijn te vinden op https://soundcloud.com/arieslob
Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2020 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!