Copy
View this email in your browser

Nordhavn Games #4

Velkommen til fjerde udgave af Nordhavn Games. Denne gang kigger vi lidt tilbage i tiden og ordbogen vender tilbage.

Nordhavn Games har også fået en ny hjemmeside, så send folk videre til nordhavngames.dk hvis de vil være med. Her kan du også finde en samlet oversigt over de begreber, vi har gennemgået i ordbogen.

Har du modtaget nyhedsbrevet fra en ven? Få din egen kopi her.

Slut med Julespil

Godt Nytår

Forhåbentligt har du haft en dejlig jul med masser af brætspil.

Forrige nyhedsbrev indeholdt en masse nye spil, hvoraf flere desværre ikke nåede at komme på hylderne i danske butikker inden jul. Det beklager jeg, men i denne udgave går vi imod 'Cult of the New' og ser på en række spil, som kom på markedet for et stykke tid siden (nogle for noget længere tid siden end andre).

Du bliver ikke snydt for noget nyt, vi starter med et par nyheder.

Nyheder

Nyt år, nye spil

Det har ikke været ren juleferie, der er også blevet plads til et par nyheder.
  • Parks - det utroligt flotte spil med amerikanske nationalparker vi nævnte sidst - får en udvidelse med titlen Nightfall. Ud over en ny "campsite" feature kommer der 17 nye parker. Udvidelse kommer til Kickstarter i februar.
  • Sæson 3 af Pandemic Legacy rygtes på gaden i løbet af 2020. Sæson 1 har længe ligget nummer to på BoardGameGeek, og har været et af de spil som kom hurtigst til tops. Spillet kræver 12-24 gennemspilninger for at få hele historien med, så der skal afsættes noget tid - gerne i nogenlunde sammenhæng, så reglerne ikke skal genopfriskes fra grunden hver gang. Jeg mangler stadig sæson 2, så det giver lidt stress - for verdens skyld.
  • Imperial Settlers: Empires of the North er et af de populære spil fra 2019, som vi tidligere har nævnt. Der er endda allerede kommet en udvidelse med japanske øer og nu kommer så Roman Banners. Måske giver det med Empires of the North ikke længere mening. Men hvad gør det? Udvidelsen forventes i første kvartal 2020.
  • Frank Herberts klassiske roman Dune (Klit på dansk) udkom første gang som brætspil i 1979. Spillet blev genudgivet sidste år med nyt grafisk design og opdaterede regler. I Dune kontrollerer man et af de seks huse i kampen om det mystiske krydderi melange. Men det er på interaktionen med de øvrige spillere at spillet viser hvor cut-throat det er. Det er ikke sikkert alle er lige gode venner efter et spil Dune. Nu får du så mulighed for at være uvenner med flere med udvidelsen Ixians & Tleilaxu, som tilføjer to nye huse til spillet. Udvidelsen forventes at udkomme i 2. kvartal 2020.

Retro 1

Spil fra Genbrugsstationen

Som nævnt på Twitter dukkede El Grande op på den lokale genbrugstation som en tidlig julegave. Spillet er svært at skaffe, med mindre man investerer i big box udgaven med diverse udvidelser. Jeg har ikke prøvet udvidelserne, men standard udgaven kom på bordet i min spillegruppe tidligere i 2019, hvilket var et glædeligt gensyn. Selvom det blev årets spil i 1997, så holder det altså stadig.

Spillerne kæmper om magten i ni spanske regioner i middelalderen. Med hjælp fra magtkort og caballeros gælder det om at samle magt (bedre kendt som sejrspoint). Der spilles 9 runder, hvor hver tredje er en pointrunde. Pointrunden giver point til de spillere som har flest caballeros i de forskellige regioner. Kongebrikken bestemmer, hvilke regioner der kan kæmpes om. Spilleren med flest sejrpoint (magt) vinder.

Alt i alt, et klassisk strategispil, med nogle specielle udfordringer, selv for garvede spillere. El Grande er fader til alle spil, hvor man skal dominere områder på brættet.

Retro 2

Shopping med trillebør

I juledagene kom spillet Istanbul på bordet. Det blev årets spil i 2014 (Kennerspiel des Jahres 2014). Nu er 2014 måske ikke så lang tid siden, men der er dog præcis nul kvinder i dette spil, så måske var det bare en anden tid i 2014 - måske er det temaet.

Vi befinder os i Istanbuls bazar, hvor vi som købmænd kæmper om være den første som indsamler 5 rubiner. Til formålet får alle udleveret en trillebør, lidt mønter og en række assistenter. Du sender dine assistenter afsted for at gøre dit arbejde, men det skal planlægges så du ikke løber tør for dem.

Spillet er let at lære, også selvom der er et par sjove ikoner at lære, det er fx ikke et Windows-logo på smuglerbrikken. Det er ingen tekst på komponenterne og derfor intet krav til at spillet er på dansk. Det er et hyggeligt spil, som kan spilles på en lille time, og mekanismen med assistenterne er sjov. Spillet kan stadig købes og kandiderer til at være et moderne gateway game (se ordbogen nedenfor), selvom jeg ikke vandt og nok ikke kommer til at insistere på at vi spiller det indtil jeg vinder.

Magisk Shopping

Maze in Space

En dværg, en kriger, en troldmand og en elver tager i stormagasinet for at stjæle hver sit våben. Det er jeres opgave at arbejde sammen om at få alle ud med deres respektive våben inden tiden løber ud. Alle spillere kan bevæge alle brikker, men kun efter et bestemt mønster, fx kun nord eller bruge rulletrapper. Der er dog et catch, I må ikke snakke sammen. En stor rød brik kan placeres insisterende foran en medspiller hvis man synes de skal få fingeren ud, men ikke noget med at pege.

Der er tale om Magic Maze som er udviklet af danskeren Kasper Lapp og har været på markedet et stykke tid. Temaet i spillet er ikke så stærkt, specielt fordi vores 4 "helte" har valgt at farvekoordinere deres uniform med deres våben og den udgang de skal benytte. Derfor glemmer man hurtigt alt om elvere og økser.

Det betyder altså ikke så meget at man nu kan bytte stormagasinet ud med Mars og vores "helte" med robotter i spillet Magic Maze on Mars. Spillet er en selvstændig efterfølger til Magic Maze og kan spilles af 1-6 spillere på ca. 15 minutter. I steder for at kunne flytte i forskellige retninger har hver spiller en eller flere farver, og kan som den eneste bevæge figurer ad ruter med den farve. Kommunikation er begrænset på samme måde som i forgængeren.

Magic Maze kom på bordet i juledagene, og jeg ser frem til at prøve Mars-udgaven fordi den skulle være lidt mere 'puzzly'. Jeg fortrækker dog til enhver tid at kunne snakke mens jeg spiller.
Via kasperlapp.dk

Ordbogen

Gateway Games

Ordbogen er en fast rubrik, som hjælper dig med indforstået brætspiljargon. Denne gang ser vi på begrebet Gateway Games.

Introductory games er nok en bedre betegnelse for et begreb, som kan lede tanker hen på et misbrug. Men betegnelsen gateway games er den mest almindelige og dækker over spil som er nemme at gå til, hvis man ikke normalt spiller brætspil eller forbinder brætspil med skak og Matador.

Et af de mest populære gateway games er Ticket To Ride, som udkom første gang i 2004. Siden er spillet kommet i et utal af versioner og forskellige lande, senest med Italien og Japan (som indeholder højhastighedstog). I Ticket To Ride gælder det om at forbinde byerne på brættet med togbaner ved at samle kort i de nødvendige farver. Spillet er nemt at lære og hurtigt at spille. Hvis det skal gå ekstra hurtigt, så kan Ticket To Ride: New York og Ticket to Ride: London spilles på kun 15 minutter. Der findes endda i en børneudgave, som kan spilles fra 6 år.

Pandemic anbefales til alle der siger de ikke gider tabe og derfor ikke spiller brætspil. Der skal arbejdes sammen om at bekæmpe 4 forskellige vira i byer rundt omkring i verden. Enten vinder I samlet, ellers vinder spillet. Pandemic findes også i forskellige udgaver og udvidelser. Når I så er blevet fortrolige med virusbekæmpelse, kan I med fordel søge mod den Iberiske halvø i Pandemic: Iberia, men jeg vil advare om at denne udgave er temmelig brutal.

To af mine personlige gateway games er Catan og Carcassone, som findes med et ton af udvidelser. Mange som spillede disse spil i 00'erne vil i dag anbefale mere moderne gateway games, men alt andet lige, så kan jeg nemt anbefale dig at kigge nærmere på disse spil hvis du ikke allerede kender dem. 

Folk har forskellige præferencer og heldigvis er der mange forskellige måder at blive introduceret til brætspil. Husk at Gateway ikke er lig med Gatekeeping.

Tak fordi du læste med

Nyhedsbrevet udkommer med uregelmæssige mellemrum og er altid åbent for ideer og input. Hvis du har noget du synes jeg skal tilføje eller undersøge, så skriv til email adressen nedenfor.

God spillelyst!
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Nordhavn Games, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp