View this email in your browser
En söndagsbilaga från Tuvessonskan med vänner
#3 i ordningen, januari 2020
 

Hej foodisar,

Då har det redan (!) gått två veckor sedan jag skickade ut nyhetsbrev nummer två, som alltså handlade om naturligt vin. Fint att se att ni blev lika förälskade i vin-Ellen som jag är. Nu har det blivit dags att gå in på det tredje avsnittet av När Fläkten Tystnar – och idag har jag bjudit in en fellow Malmöbo, Karin Lei från Instagramkontot Chopstick_Stories, för att prata om matkultur under temat Taiwan.

Och! Kul att se att det har börjat trilla in så många nya prenumeranter. Jag har ordnat så att ni kan läsa ikapp tidigare avsnitt, klicka här så kommer ni till landningssidan för När Fläkten Tystnar.

Säg hej till min vän!

– Möt Karin Lei från @chopstick_stories

Berätta om dig själv, vem är du? Vad är din relation till Taiwan? 

Jag heter Karin Lei och bor i Malmö. Om dagarna jobbar jag inom kultur och när jag är ledig älskar jag att experimentera i köket. Jag driver bloggen och Instagramkontot Chopstick_Stories där jag fokuserar mycket på kinesisk/taiwanesisk husmanskost. Jag är restaurangbarn med föräldrar från Taiwan som är fantastiska kockar. Därför kommer det sig naturligt att mycket av min matinspiration och matkunskap kommer från dem.
 

Hur var det att växa upp i en krögarfamilj?

Åh, finaste Osaka Inn var mina föräldrars restaurang mellan -89 och -03 och den låg på Södra Vallgatan 4 vid Södertull i Malmö. Pappa ville testa att satsa på japanskt (han är japansk-skolad kock) och mina föräldrar gick all-in och platsbyggde till och med fyra tatamirum! De satsade verkligen allt och mycket till. Vi har haft otaliga kinesiska bröllopsmiddagar, karaokekvällar och födelsedagsfester på denna plats som jag älskade och hatade på samma gång. En arbetsplats där familjen tillbringar så mycket tid på blir som ens andra hem. Jag och mina systrar har växt upp där och delat så mycket glädje och ledsamheter med både vår familj och vår restaurangfamilj. Och det var där fröet till min matpassion planterades.
 

Vad är det du älskar med den taiwanesiska matkulturen?  

För mig är den taiwanesiska maten så mycket comfort food. Det är nudlar, långkokta soppor, bräserade, picklade och marinerade rätter. Även baos och dumplings. Ja, rätter som är så smakrika och varierade i såväl smak som i textur. Samtidigt som den taiwanesiska maten är traditionell vågar de twista och anpassa sig. Maten är influerad från så många platser och de har verkligen samlat och koncentrerat mycket god mat på en liten yta. De tar vara på det som de har och gör det bästa och mesta av det som erbjuds – och det tycker jag är väldigt inspirerande!
 

Läsarfråga: Hur skiljer sig den taiwanesiska matkulturen från den kinesiska? 

I stora drag skulle man kunna säga att den traditionella taiwanesiska maten är mer baserad på fisk, skaldjur och grönt – just eftersom det är en ö. En del av den taiwanesiska maten har även starka kopplingar till Fujian-provinsen men är även influerad av andra delar av Kina. Och såklart finns även influenser från den japanska matkulturen då Taiwan var ockuperat av Japan under en period.
 

Har du något bra matminne från en resa till Taiwan som du vill dela med dig av? 

Första gången jag besökte en nightmarket i Taipei är ett speciellt minne för mig. Nattmarknaderna hade jag hört om så länge jag kunde minnas, så det var verkligen fantastiskt att äntligen få uppleva en på riktigt. Där fanns scallion pancakes, grillade majskolvar, kinesiska korvar, baos, dumplings, mussel-omelett, shaved ice, peanut pancake roll, sticky rice, bubble tea, tofu pudding och nudlar. Min första skål handskurna nudlar glömmer jag aldrig. Oj, vad hungrig jag blev nu…
 

…och en kanske mindre angenäm matupplevelse?

Pappas bästa vän ville att jag skulle få smaka på en riktig taiwanesisk specialrätt, så när vi var på en nattmarknadstur i Taiwan gick vi till ett ställe som serverade stinky tofu (en slags fermenterad tofu) serverad i en stark gryta med bland annat grisblodpudding. Gillade verkligen inte det men fick artigt äta upp.
 

Berätta om nattmarknaderna. Vad är det för något? 

Nattmarknadskulturen i Taiwan är stark! Många markader består även av marknadsstånd som säljer prylar men det är alltid maten som är "the main show". Ofta finns det särskilt populära matstånd som folk kan tänka sig köa länge till för att få beställa. De mer populära nattmarknaderna är packade med folk från tidig kväll tills de stänger på småtimmarna. Man strosar runt och köper olika rätter, utvärderar med sällskapet, snackar och äter vidare, härligt är det!
 

Berätta om en klassisk frukost, lunch och middag? 

Den traditionella frukosten är rätt bastant. Traditionellt skulle frukosten kunna mätta för en lång arbetsdag på åkern eller plantagen. Exempel på det är rissoppa (Congee) med olika tillbehör, sojamjölk, shao bing (en typ av bröd som kan fyllas med t ex ägg och you tiao (friterade ”brödpinnar”) och olika typer av ångade baos.

Lunchen kan vara lite lättare och snabbare som en skål med ris eller nudlar med olika tillbehör – eller olika typer av dumplings. På kvällen äter man traditionellt en middag med t ex 2-4 olika rätter som familjen delar på med varsin skål ris. Det kan vara soppa, en wokad grönsak, tofu, en fiskrätt eller kötträtt.
 


Ett hål-i-väggen-frukost-ställe i Taipei

Läsarfråga: Dumplings! Hur gör man? Vad fyller man dem med? Har du tips på ställen där man kan köpa goda? Vad serverar man till? Vad dricker man till? 

Jag har tyvärr inga tips på var man kan köpa goda färdigdumplings eftersom jag oftast äter det hemma. Men jag skulle verkligen vilja rekommendera dig att testa att göra egna! Om du tycker att det är för meckigt att göra din egen deg, köp färdiga plattor och testa först. Satsa på att göra en riktigt god egen fyllning som t ex morötter, tofu, shitakesvamp, salladskål och ramslök. Glöm bara inte riven ingefära och hackad salladslök i blandningen… Stek, ånga eller koka och drick en kopp varmt oolong-te till!
 

Läsarfråga: Jag vill veta mer om Taiwans dryckeskultur!

Tekulturen är väldigt stark i Taiwan och det finns många teplantager. Stora te-stoltheten är Formosa/Taiwan oolong-te. Klassiska frukostdrycken är kinesisk sojamjölk! Olika kylda drycker som bubble tea och olika fruktjuicer är också väldigt populära. Taiwans svar på vodka är Kaoliang liquor som är en typ av baijiu som är populära att dricka till fest.

Tack Karin för en trevlig pratstund! Längre ner i brevet kan ni fördjupa er mer i en del av Taiwans dryckeskultur där jag har bjudit in te-sommelieren Teodor Christiansson för att prata tekultur.

Ett taiwanesiskt basskafferi – Karin tipsar

Är du pepp på att börja laga taiwanesiskt hemma kommer här Karins topp 10 för ett basskafferi som man kan komma långt med!

1. Soja
2. Sesamolja
3. Svart risvinäger
4. Fermenterade svarta bönor
5. Risvinsvinäger
6. Oystersås
7. 5-spice krydda
8. Sha Cha
9. Chilisås
10. Ground bean sauce

THE HOLY TRINITY
Den kinesiska matlagningens så kallade ”Holy Trinity” är en viktig smaksättare. Den består av vitlök, salladslök och ingefära. Basen utgör en stor del av den kinesiska matlagningen där minst två av ingredienserna är med i maträtterna. Koriander och en lokal variant av basilika som heter káu-chàn-tha̍h; (nine story pagoda) är även viktiga färska örter i det taiwanesiska köket.

Här kan ni läsa mer

Veckans recept: Bräserad Vegofärs med nudlar

Vill du testa att laga något med ”the holy trinity” kommer här ett av Chopstick Stories bästa basskafferi-recept: bräserad vegofärs med nudlar. Alla ingredienser finns att köpa i en välsorterad kinesisk/östasiatisk livsmedelsaffär. Hittar du inte den taiwanesiska Kuan Miao ribbon noodles så funkar andra vetenudlar också. Ta gärna bredare sort till denna rätt.

Länk till receptet

Foodisar tipsar: Kin Long

Är man intresserad av att smaka på Taiwan och inte pallar laga själv kan man på Kin Long i Malmö käka några av de taiwanesiska paradrätterna: Gua Bao och San bej ji (Three cup chicken). En snabb sökning i MALMÖFOODISAR visar att vi är fullkomligt tokiga i Kin Long. Nu har de dessutom byggt till en vinbar som lär bli lite av Malmöbornas nya vardagsrum.

Mat och film – Street Food Asia

När jag berättade för Karin att jag skulle göra lite research innan vi kunde påbörja intervjun svarade hon: Börja med att kolla på streetfoodavsnittet på Netflix som handlar om Taiwan. Så det gjorde jag. Och nu rekommenderar jag er att göra detsamma.

Steet Food är en originalserie från Netflix, en mycket välgjord sådan, som handlar om gatumat. I den första säsongen utforskar de olika matkulturer i Asien. Avsnittet ”Chiayi, Taiwan” handlar inte helt oväntat om just staden Chiayi i Taiwan. De som har skapat programmet har valt att utgå från en mindre stad, istället för huvudstaden Taipei. Matkulturen här har varit rätt skyddad från yttre influenser vilket gör maten väldigt autentisk.

I ett halvtimmes avsnitt får vi i första hand följa en familj som blivit kända för sin fiskhuvudsoppa och berättelserna kring den. Vi får även en insyn i en tusenårig mattradition, tofupudding och andra rätter som på olika sätt ha kommit att representera den taiwanesiska matkulturen. SÅ bra serie detta, KOLLA!

Veckans podd

The Culinary History of Taipei

”Eat your words” är en podd som drivs av bloggaren Cathy Erway där hon varje vecka intervjuar olika författare som har skrivit något på världens bästa ämne – mat. I detta avsnitt intervjuar hon författarna bakom boken ”The Culinary History Of Taipei”. Jag skulle kanske inte vilja påstå att det är ett jättespännande avsnitt, visserligen är jag otroligt kräsen kring vad jag lyssnar på också. Jag tycker dock att de snuddar vid några intressanta ämnen under avsnittet, trots att det kanske var lite i det kortaste laget. Och det absolut mest intressanta ämnet de diskuterar är såklart: vad ÄR egentligen autentisk taiwanesisk mat?

Jag tar även med mig begreppet USAid och hur det har påverkat matkulturen i Taipei. En annan intressant sak de nämner är hur många vegetarianer och veganer det finns i Taiwan – och vad det beror på. Men nu får ni lyssna själva, jag kan ju inte informationscurla er på detta viset.

Lyssna på avsnittet här

Och precis när jag skulle publicera detta brev gjorde Karin mig uppmärksam på att Cathy även hon har skrivit en bok om Taiwan, kallad The Food of Taiwan. Så där fick vi in ett litet snabbt boktips också. 
 

Kort om Taiwans te-kultur

Med te-sommelieren Teodor Christiansson som driver Instagramkontot @theearlgreystory och arbetar på Tehuset Java i Lund. Vill du få hjälp med att välja ett trevligt taiwanesiskt te att dricka som det är eller till maten – tveka inte att gå in i butiken i Lund för att fråga Teodor om hjälp!

Taiwans historia har formats av influenser från både Kina och Japan, vilket i sin tur har format landets tekultur. En vanlig hälsningsfras som används för att hälsa gäster välkomna översätts till ”kom in och drick te”, vilket tydligt visar vilken roll teet har i taiwanesernas vardag.

Taiwan har sin egen form av teceremoni, mer detaljerad än den i Kina men samtidigt mindre avancerad än den japanska motsvarigheten. Ett unikt inslag som endast finns med i den taiwanesiska teceremonin är doftkoppen. Det är en långsmal kopp speciellt utformad endast för att tedrickaren ska kunna dofta och känna teets arom innan hen dricker från sin tekopp. I likhet med japanska teceremonier där wagashi (ett sött tilltugg) serveras är det vanligt med ett sött tilltugg vid en taiwanesisk teceremoni. Traditionella ananaskakor eller ångade rismjölkakor smaksatta med osmanthusblommor är vanliga. Te är en självklarhet vid varje stor livshändelse – vid såväl bröllop som begravning och vid affärsförhandlingar dricks det te.
 

Oolong: Vad är det?

Från runt 1796 vet man att kinesiska immigranter anlände till Taiwan med tebuskar och frön från Wuyi-bergen i Fujianprovinsen som sedan planterades vid bergen runt Taipei. Det dröjde dock till 1860-talet innan storskalig produktion av te startade, och det var vid den här tiden taiwanesiskt oolong-te fick sitt internationella rykte om att vara exceptionellt bra. Förutsättningarna för att producera oolong-te i Taiwan är mycket gynnsamt på grund av det subtropiska klimatet och odling på hög höjd med lägre halter av syre gör att tebladen växer långsammare och smakämnena i bladen koncentreras.

Men vad är då Oolong? Oolong, eller Wulong som det ibland även omnämns som, betyder översatt från kinesiska svart drake. Namnet sägs ha sitt ursprung i att tebladen liknar små drakar när de vecklar ut sig i det varma vattnet när det bryggs. Det speciella med oolong-te jämfört med svart och grönt te är att det är ett halvoxiderat te – svart te är ett helt oxiderat te medan grönt te är icke-oxiderat.
 

Te till mat

Kraftigt rostade oolong-teer kännetecknas med toner av choklad, rostade nötter och karamell medan lätt rostade oolong teer får tydligare toner av stenfrukter som aprikos och honung. Lätt oxiderade oolong teer kännetecknas av mjuka, söta och blommiga toner. När man ska kombinera oolong-te med maträtter kan man utgå från följande aspekter: Ett mörkt rostat oolong te klarar av rostad, fet, salt och kryddig mat eftersom tanniner och djupare smak i teet balanseras upp. Ett lätt oxiderat och rostat oolong te är mer känsligt, men eftersom det har nötigheten från att ha blivit rostat passar det med svamp, choklad och rostade grönsaker, men även lättare fruktiga rätter eftersom teet har söta och blommiga undertoner. Ett lätt oxiderat te som inte blivit rostat är känsligast och passar bäst till örtiga, aromatiska och sötare maträtter. Enkelt summerat, kraftigt oxiderade oolong-teer klarar av kraftigare rätter och lättare oxiderade oolong-teer klarar av lättare rätter. 

Ett tips om man vill testa andra teer till mat är att tänka på vilken typ av mat som äts på stället där teet är odlat. Teerna som produceras är oftast anpassade efter den matkultur som finns i området. Ett grönt japanskt te kommer passa jättebra till sushi och mjukare smaker samtidigt som ett kraftigt svart te från Kina kommer passa utmärkt till kryddigare rätter. Våga testa och försök att upptäcka nya smakkombinationer. Lycka till!

Teodor tipsar: 3 oolong-teer 

För den som vill testa ett mörkt oolong-te skulle jag rekommendera Formosa Fine Oolong. Ett fylligt mellanrostat oolong med tydliga toner av aprikos och nötter. Mörka oolong-teer passar bra till kraftigare maträtter, gärna ugnsrostad eller grillad mat. Efterrätter som är lite fetare och har inslag av stenfrukt, nötter och mjölkchoklad passar även väldigt bra till mörka oolong-teer. Forskning har visat att tanniner i mörka oolong-teer gör att fetare mat upplevs smaka ännu bättre. Mörk oolong som Formosa Fine Oolong passar också bra till förslagsvis osten comté. Sältan och nötigheten i osten kompletterar undertonerna av rostade nötter och karamell i teet.

Formosa Jade Oolong är ett lätt oxiderat te. Eftersom teet är lätt oxiderat och inte rostat går smakprofilen närmare åt ett grönt te. Teet är aromatiskt och blommigt med söta inslag. Lätt oxiderade oolong-teer passar bra till skaldjur, lättare grönsaksrätter och fruktiga desserter. 

Formosa Dong Ding Oolong är ett rullat lätt oxiderat och rostat oolong-te, odlat på hög höjd på berget Dong Ding i centrala Taiwan. Teet har en fruktig och söt karaktär som kännetecknas av tydliga honungstoner, men även en viss nötighet. Formosa Dong Ding Oolong är ett te med många smaknyanser vilket gör det mångsidigt. Teet passar både bra till sötare efterrätter med mycket frukt, men även till maträtter med t.ex. svamp, rostade grönsaker och västerbottenost. 

Alla dessa teer finns att köpa hos Tehuset Java i Lund. Fråga gärna Teodor om hjälp i butiken så kan han hjälpa er matcha te till käket! 

Det var allt för den här gången. Är ni mer nyfikna på taiwanesisk matkultur kan ni prata vidare med Karin på @chopstick_stories. Vill du lära dig mer om tekultur hittar ni Teodor på @theearlgreystory och på Tehuset Java i Lund.

Nu är alla vårens teman spikade – men om det är något särskilt du önskar läsa om är du ändå välkommen att höra av dig till mig på @tuvessonskan eller på tuvessonskan@gmail.com.

Inom någon vecka kommer jag presentera den nya sajten som kommer gå under namnet ”Tuvessonskan med vänner”, det vill säga samma namn som är avsändaren av det här mailet. Men! Mer om det en annan gång.

KRAM!

Tuvessonskan på Instagram
Tuvessonskan på Facebook
Tuvessonskan.se
Copyright © 2020 Tuvessonskan


Vill du ändra hur du får det här utskicket?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från listan.

Email Marketing Powered by Mailchimp